Fokus på Syrien

STOCKHOLM: En dag som inleds med utrikesnämndens sammanträde, men där kalendern i övrigt är relativt tom eftersom jag ju ursprungligen skulle ha inlett min resa till södra Kaukasus i dag.

Under den senaste veckan är det allt mer utvecklingen i Syrien som kommit i fokus.

Ett stort antal människor har ju dödats i samband med demonstrationer i olika delar av landet, och det har också lett till mycket starka reaktioner från EU:s sida.

I dag skall president Assad hålla tal och tillkännage olika reformer, men frågan är om det inte är för sent i ljuset av utvecklingen. En demokratisering borde ha inletts för länge sedan.

Syriens strategiska betydelse är uppenbar. Därmed kan utvecklingen här få avsevärt mer betydande regionala implikationer än vad som gäller i fallet Libyen.

En av utrikesministrarna från regionen jag talade med i London i går sade att han hade 20% av sina tankar på Libyen och 80% på Syrien just nu.

Det är inte svårt att förstå varför.

8 Responses to Fokus på Syrien

 1. sisotalo skriver:

  P1 sänder en strid mellan Lars Ohly och Svenska Freds. Ohly vill skicka svenska flygplan till Libyen för att han skulle ha röstat för Säkerhetsrådets uttalande, som krigshetsarna USA, Frankrike, England och ett antal småländer drev genom. Han anser att Indien, Kina, Brasilien, Ryssland och Tyskland är ansvarslösa eftersom de inte vill skydda civilbefolkningen. Svenska Freds inställning till FN-beslutet framgår inte, men de vill inte ge reklam för JAS-planet.

  Motsättningen mellan eliten i Sverige och i Finland följer motsättningen inom Säkerhetsrådet. Svenska regeringen tvingas av oppositionen att hålla sig till det som står i FN:s beslut, stödet till rebellerna uteblir. Finland får inte vara med i London, men skickar sina militärplan ändå i Libyens kust.

  i TV en dam som sägs representera rebeller i Libyen förbjuder västmakterna att hjälpa rebeller till makten.

 2. Leif Eriksson skriver:

  De av Assads rådgivare Bouthina Shaaban utlovade reformera har så långt inte visat sig vara tillräckliga för att ta udden av protesterna; något som skall ses i ljuset av att tidigare utlovade politiska reformer ej genomförts. Assads tal idag kommer därför att bli avgörande. För regimens överlevande, i vart fall på kortare sikt, för Syriens framtid och den regionala stabiliteten, speciellt vad gäller situationen i Libanon. Han måste överraska sina kritiker och sina supportrar, med reformer röra sig bortom de förväntningar som byggts upp. Frågan är om han har det politiska manöverutrymmet och modet som krävs?

 3. Mixaren skriver:

  Syrien kan säga myyycket om… även om jag själv inte tror att den totalitära maktapparaten kan tvingas stiga åt sidan.
  Carl, har du möjlighet att skriva lite om hur diskussionerna löper kring Libyens långsiktiga ”lösning”. Allt för mycket fokus i debatter och media ligger på de kortsiktiga lösningarna. Vi (i västvärlden) hoppas alla på en demokratisering men samtidigt ser vi inga tydliga alternativ till Kadaffi-regimen. Är alla de krafter som slåss i civilbefolkningens namn också för en demokratisering? Jag är själv tyvärr inte så säker på det. Libyen, liksom många andra länder på samma breddgrad har ingen tradition eller kunskap om demokrati, fria val etc och så som jag uppfattar det (via mediarapportering) så är samordningen mellan olika grupperingar minimal.

 4. Leif Eriksson skriver:

  Efter att ha följt Bashar al-Assads tal får man konstatera att han på intet sätt ‘got in front of the curve’. Det var huvudsakligen om att Syrien var utsatt för en komplott från yttre fiender, att kabel-tv uppviglade folket med lögner och att man hade lagt reformförslag 2005, men av olika skäl inte genomfört dom. För en engelsk översättning av talet:
  http://www.nowlebanon.com/NewsArticleDetails.aspx?ID=256019

 5. observer61 skriver:

  Undrar om Urban Ahlin fått order att vara tyst i väntan på ny talesman för (S) i utrikes frågor.

  Jag har inte märkt att (S) har klagat på att C B inte har sagt eller gjort något för att stödja utvecklingen i Syrien.

  Eller det han har sagt eller utvecklingen i vilken riktning – oj, förvirrande.

  Jag väntar med (S)pänning att (S)anningen (S)kall uppenbara(S) (S)ig.

  Kanske nästa vecka eller månad när den talangfulle (S)-ordföranden har (S)att ner foten.

 6. bestofmankind skriver:

  ”Det är inte svårt att förstå varför.”

  Som innebär vad Carl Bildt?

  Några konkreta kommentarer om Syriens regim?

 7. karrman skriver:

  Intressanta inlägg Leif.

  Frågan vad som händer i Syrien har en helt annan betydelse för utvecklingen i regionen än det som händer i Libyen. Frågan är vad som kan hända om Bashar al-Assad faller?

  Hur kommer Irans position att påverkas?
  Kan den arabiska våren då sprida sig till Iran som är Syriens allierade i regionen och försvaga Iran och Hezbollah?

  Ett försvagat Iran skulle öppna många dörrar.

%d bloggare gillar detta: