Strax iväg till London

STOCKHOLM: Detta har blivit en dag mer dominerad av Libyen än av Arktis även om den ursprungliga avsikten var en annan.

Tack och lov hann jag dock vara med ett tag på vårt Arktis-seminarium ute i Vetenskapsakademins lokaler vid Frescati när våra olika imponerande resurser inom polarforskningsområdet presenterades.

Få vet att vår isbrytare Oden tillhör de tre mest kompenta och kvalificerade forskningsfartygen uppe i de arktiska isarna, och att hennes olika tjänster inte minst när det gäller att kartlägga bottenförhållandena är lika viktiga som de är efterfrågade.

Men sedan ringde den brittiske utrikesministern Hague om de olika förberedelserna för London-konferensen om Libyen i morgon och jag fick kasta mig tillbaka i den materien.

Seminariet i övrigt blev emellertid – har jag hört senare – mycket bra. En god grund för våra fortsatta förberedelser för vårt ordförandeskap i Arktiska Rådet.

Det blev en hel del kontakter med olika utrikesministerkollegor under dagen om förberedelser inför morgondagens möten. Ett betydande antal frågor måste lösas ut.

Mycket av medias uppmärksamhet ligger på möjliga svenska bidrag till genomförandet av säkerhetsrådsresolutionen 1973.

Och förvisso är det betydelsefullt att vi deltar på ett eller annat sätt. Både i substans och när det gäller det politiska stödet i vidare bemärkelse. Åtskillig tid under dagen har ägnats också detta.

Men minst lika viktigt är att vi i London i morgon visar färdriktning och ambition i de politiska och diplomatiska ansträngningarna.

Militära medel är förvisso mycket betydelsefulla – ibland t o m avgörande – men vi skall aldrig glömma att de är metoder för att nå politiska mål och måste fungera i harmoni med andra insatser med samma syfte.

Den information som når oss från Libyen tyder ju på att de inledande flyginsatserna inte bara stoppat Khaddafis offensiv mot Benghazi, utan också bidragit till att hans styrkor succesivt dragit sig tillbaka.

Alldeles självklart är detta positivt och bra och visar att insatsen inte minst med möjligheten att angripa mål på marken när dessa direkt och omedelbart hotar civila och inga andra åtgärder står till buds var och är riktig.

Mycket tidigt i morgon bitti bär det så av till London och mycket sent i morgon kväll återvänder jag från London.

Där kommer jag att delta i bägge de möten som kommer att äga rum för att diskutera främst den politiska inriktningen på de olika ansträngningarna.

24 Responses to Strax iväg till London

 1. leewanta skriver:

  Så krigsförbrytaren Bildt köper böcker. Texterna var nog avsedda för folk som kan läsa. Men Bildt är kanske inte vassall nog att tala sanning i det ärendet heller. Hur bombar du hem mänskliga rättigheter, på den ena eller andra sidan av dem? Någon som inte har något att slå emot eller sikta på, lär med största säkerhet träffa objektet.

  Det är alltid mörkast innan det blir fullständigt svart, så ock i regeringen ”Trilobit Reinfeldt” & ”Gratisätare Bildt.” Ivrare för en så ”gränslös” politik att alla döda hjärnceller och ekonomier föll ut samtidigt, med världsomfattande revolution och storkrig som efterrätt.

  Detta land har idag deklarerat att man är redo att ta emot missiler – för någon annans skull, ty krig implicerar evinnerligen två sidor i sakfrågan. Ett plan eller tusen plan är bara en skalbar fråga av samma binära princip.

  Och moderna politiker är ju som pissmyror. De pissar lika regelbundet på någon annan som de bygger sin hem på avföring.

  Bildt & Co utför således bäst utrikespolitik vid själva fronten, genom att leda styrkan personligen i dammet, och visa hur det hela ska gå till.

  Det ser vi fram emot. Och viktigt.

  LW & Co

 2. observer61 skriver:

  Hur skall en läsare tolka leewantas uppkast?

  Vad jag förstår – konstrar (S) i vanlig ordning – bara för att göra sig uppmärksammade. (S)-talesmannen ville ju så mycket och omedelbart – och nu – så sent och så lite som möjligt – var finns konsekvensen och trovärdigheten???

  Skulle det inte bli bättre med en ny ordföranden. Fortsätter (S) på detta sätt har man en god chans att bli näst största oppositionsparti.

  Avsaknad av målsättning och ”plan B” lyser på den klarblåa himlen. Och vad härnäst? Skall oppositionen i Libyen lämnas åt sitt öde alt. fria händer mot den förlorande sidan – inget bra slut på drömmen.

  Insats av markförband tidigt eller i slutskedet. Tidigt för att snabbt avsluta och minska civilbefolkningens lidande. Sent för att stabilisera och övervaka att inga fortsatta övergrepp sker mot den förlorande parten – förutsätter dock att Khadaffi är neutraliserad.

  Det mest humana torde vara att med alla goda krafter avsluta kriget med utökade insatser såväl i luften som på marken.

  Som vanligt – i alla konflikter – är det kvinnor och barn som får lida mest.

 3. […] internationella överläggningar i London om Libyen och de militära insatserna. Utrikesminister Carl Bildt är där, tillsammans med bland andra FN:s generalsekretarare Ban Ki-moon, USA:s utrikesminister […]

 4. Lars skriver:

  Samtidigt som Sverige beslutar sig att skicka flygplan för att assistera NATO går NATO:s supreme commander James Stavridis ut i media och erkänner att rebellerna *har* kopplingar till Al-Qaida. Dessutom har rebellerna inte ens stöd av civilpersoner i västra Libyen. Det ska till en rejäl tänjning av FN-mandatet för att motivera en bombning av Kadaffis styrkor i *västra* Libyen. Att stödja rebellerna när t.o.m. NATO:s supreme commander erkänner band till Al-Qaida gör de som stödjer rebellerna till Al-Qaida-lakejer… Samtidigt som man påstår sig *bekämpa* Al-Qaida i Afghanistan. Dagens dubbel.

 5. Leo Occam skriver:

  Om vi bara visste vad leewantas läkare heter så skulle vi snarast upplysa denne om att den ordinerade dosen ej intas.

 6. Börjesson skriver:

  Från Expressen:

  Bildt om Gripen och markmålsinsatser:
  – Markmålsinsatser hade varit annorlunda. Där har vi begränsningar i våra system i och för sig, det ska man vara medveten om. Vi är inte nödvändigtvis bra på allting. Gripen är utomordentligt kvalificerat luftförsvarsflygplan.

  På militärbloggarna verkar man förvånad över det här uttalandet, och hävdar att Gripen och dess system är utmärkta för markmålsinsatser, och piloterna väl drillade i det. Är Bildt felinformerad?

 7. mrmhalland01 skriver:

  Nej, Jag tror inte att Bildt är felinformerad.
  Han har säkert sina direktiv efter denna ofattbara kompromiss.

 8. observer61 skriver:

  Komplexiteten i konflikten/kriget i Libyen börjar nu att visa sig – inget att förvåna sig över.

  Undrar om det också blir en ny utrikes-talesman för (S). Ommöbleringen ser ut ske på ett mera yvigt sätt.

 9. Kachina skriver:

  Representanter för Al-Qaida finns överallt, enskilda och i grupp. I det här läget är det inget onormalt. Libyen gör sig av med en kriminell diktator och när demokratiseringen väl är genomför, kommer religiösa extremister att förlora sin grogrund och därmed tyna bort.

  Låt inte revolutionen tyna bort pga rädsla för Al-Qaida. Det skulle vara precis som om den franska revolutionen tynat bort pga rädsla för adeln.

  Khaddafis krigsmakt måste pulveriseras och om Sverige har någon ryggrad deltar vi i detta.

  Det är synd om den nya sosseledaren Juholt som började så bra, att det finns kvar mäktiga personer i partiet som försöker snylta till sig inrikespolitiska poänger genom att vara tvärs emot i alla utrikespolitiska frågor.

  Här gäller att rädda liv innan Khaddafi mördar dem. Hur många libyska liv går det på en inrikespolitisk poäng?

  Ruttet, genomruttet.

 10. allausernamnupptagna skriver:

  Ahlin är ofta ganska vettig, i synnerhet för att vara Socialdemokrat, men efter dagens insats har han gjort bort sig fullständigt. En ommöblering låter rimligt.

  Att begränsa den militära insatsen så som man nu har gjort gör vårt bidrag i princip verkningslöst. Innan de är på plats, om ca en vecka, så är det i högst osannolikt att Libyen har någon som helst förmåga kvar att bryta flygförbudet.

 11. Pravo skriver:

  1999 gick NATO till bombanfall mot Jugoslavien för att ”skydda flyktingar” (som i själva verket skapades av bombningarna) och för att stoppa ett fiktivt ”folkmord”. Fyra år senare invaderade man Irak under lika fiktiva förevändningar (massförstörelsevapen). Nu går imperiet till attack ytterligare en gång. Förmodligen med lika fiktiva förevändningar igen. Insatsen som startade som en ”flygförbudszon” för att ”skydda civila” blev bara några timmar senare flygunderstöd till rebellerna för att störta Gadaffi. Snacka om att läsa FN-resolutionen som fan läser bibeln.

  Rebelledaren Abu Sultan var för ett par år sedan i Irak och sköt jänkare och hans bror var i Afghanistan och tränade med Al-Qaida. Idag är allt det glömt och han är plötsligt bästa kompis med NATO. Märkligt? Inte så märkligt när det egenliga målet är att störta Gadaffi (helt i strid med FN-resolutionen). Att starta okonstitutionella krig utomlands är både oamerikanskt och osvenskt. Ändå deltar vi. Hur kan det komma sig? Jo, därför att regeringarna i Washington och Stockholm inte representerar folket i USA och Sverige. Så enkelt är det. De representerar sin lilla intellektuella elit av tänkare och manipulatörer. Men i samma ögonblick som folket genomskådar detta illusionsnummer kommer förlåten falla och med den eliten. Obs detta är ingen judisk konspirationstori. Eliten är i högsta grad mångkulturell och högst verklig. Med en övervikt av vita medelålders män som har det gemensamt att de är framgångsrika inom sina respektive områden och att de tjänar en dold agenda. En agenda som inte avslöjats för folket. Inte än, men det kommer. Wikileaks har inneburit ett stort steg på vägen. Snart kommer vändpunkten när folket äntligen inser att de blivit förda bakom ljuset av en liten klick som påstått sig representera folket.

 12. bildterberg skriver:

  Även Sverige vill samla poäng när det gäller att
  intervenera i ett inördeskrig startat av al-Qaida-anhängare
  och diverse andra lösa grupperingar tillsammans i
  vanliga västmedia benämnda ”rebeller”. Tänk vilken
  enighet som kan uppnås över hela den röd-grön-blåa
  skalan. Mycket rörande. Visst känns det rättvist om än
  inte konsekvent att (som tidigare nämnts) stödja al-Qaida
  på vissa ställen men bekämpa dem på andra ställen.
  Kalla det folkmord då ena sidan i inbördeskriget drabbas
  och kalla det för avväpning av en diktator om
  den andra sidan drabbas. Tänk att få den stora äran
  att få delta i ytterligare en fredbevarande krigshärd.

  Här är en bland flera i västmedia censurerade orsaker
  till att Qadhafis klocka klämtar just nu:

  http://blogg.aftonbladet.se/mavera/2011/03/kriget-i-libyen-straffas-gaddafi-for-ett-forsok-att-infor-gulddinarer

  Libyen lär ligga på 25:e plats när det gäller guldreserver
  och summan uppskattas till motsvarande 6.5 miljarder dollar
  i nuvarande kurs.

 13. mrmhalland01 skriver:

  Ja, varför Sverige ska ge sig in i detta förstår jag inte.
  Skicka några flygplan, utan uppgift (att bevaka ett tomt luftrum och utsätta sina anställda för livsfara) och 100 man i max 3 månader till en kostnad av, jag tror jag läste 200 miljoner (en kostnad jag iofs har svårt att förstå, men, någon har ju räknat ut att det kostar 10.000 att byta en glödlampa i statshuset).

  Vad kan vi uppnå ?

  Troligen mest hämnd-attacker mot Svenskar i Sverige.

  Förmodligen blir kostnaden högre av att Svenska JAS-plan bara ska vara flygande måltavlor, med efterföljande begravningar.

  Vi KAN INTE alltid dansa när USA visslar !!!

 14. bestofmankind skriver:

  observer61, allusernamnupptagna,

  Inspirerar Ni att ta över förtroendet som S-utrikestalesman bör Ni skicka Er CV till Håkan Juholt.

  Säkert ett plus om ni sitter i UU. Enbart kommenterar i CBs blogg som merit ger nog inte så mycket poäng tyvärr.

 15. observer61 skriver:

  bestofmankind

  Kul att höra av Dig – trodde nästan att Du dragit ur proppen som resultat av all grämelse, kanske.

  Men med målsättning att bli näst största oppositionsparti är ju inte dåligt, heller för (S).

 16. observer61 skriver:

  Pravo
  Mycket kan berättas inom skål och vägg.

  Men det faktum att man inte har hittat vapendelar till kärnladdningar eller annan specifik utrustning för framställningar av ”massförstörelse”-vapen – kan man inte ta till intäckt för att denna verksamhet inte har förekommit.

  Andra spår visar på sådan verksamhet har förekommit – sedan är ju frågan hur långt man hann komma…

  … och var mtrl finns, Iran kanske?

 17. soli01 skriver:

  Jag tycker att detta beslut är skrattretande. Vi ska givetvis göra som de andra som skickat flyg till området. Detta blir inte ens en halvmesyr och andra deltagande länder måste fundera vad vi sysslar med.

  Svenskarna blir nu betraktade som fega och det är inget jag är stolt över. Tänk om alla resonerat som Sverige nu gör, och det är socialdemokraterna som ordnat allt detta! Vi bör skämmas!

 18. Kachina skriver:

  soli01

  Ja, detta är så pinsamt att jag inte längre törs stå för min min nationalitet som ”chicken swede”, ett epitet som efter detta fått en mycket djupare innebörd.

  Ingen kan säga vad som blir resultatet av den arabiska revolutionen, men vi vet vad vi har, diktaturer. I Libyen vet vi att diktatorn är en kriminell mördare som inte drar sig för att använda sin krigsmaskin till att slakta sitt eget folk.

  Vad är då vår uppgift som medmänniskor?

  Inte är det undfallenhet. Inte är det ett tillfälle för blötjärnspolitiker att samla poäng inom inrikespolitiken, inte är det rädsla för att vi hjälper Al-Quaida (de flesta muslimer är ungefär lika religiösa som vi)

  De gör uppror mot en gammal statsreligion som hållit dem i ett omänskligt förtryck under 1400 år, precis som vi gjorde när vi hade fått nog av vår statsreligion, efter 1400 år.

  Människor dödas av sin egen regim. Vi vill inte ta emot dem som flyktingar (vi kan inte ta emot dem allihop) och när det gäller att ställa upp för de förtryckta, fegar vi ur.

  Bedrövligt. Jag får bara hoppas att våra blötjärnspolitiker får lite ryggrad innan Fredag, då det formella beslutet skall tas.

 19. bestofmankind skriver:

  observer61,

  Ja, det grämer mig att Carl Bildt är höjd över alla misstankar.

  Dina åsikter om Libyen tyckte jag inte har läst någonstans?

 20. soli01 skriver:

  Kachina – ja, tänk om de kunde komma till insikt att ändra på stolligheten.I dagens läge är tydligen flygförbudzonen inga problem att upprätthålla då Libyens flyg och luftförsvar sägs vara utslaget.
  Kan våra partier komma överens om en förändring – tror det inte.
  ”Bedrövligt” håller jag med om!

 21. metusalem skriver:

  Det bidde i alla fall en manifestation- Till Libyens rebeller att Sverige tänker på er, och kollar era bekymmer med att avsätta er tyrann, från skottsäker höjd. Dessutom en demonstration om att Gripen går att flyga med- en marknadsföringssatsning alltså.

  Nu tror jag i och för sig att de stridsplan som inte är så hårt hållna kan hitta motiv för att punktera ett antal tanks, artilleripjäser od. Motivet kan vara att dessa fordon var på väg att angripa civilbefolkningen.
  Vem kan avgöra om denna motivering är helt relevant.

  Sen kan man ju hoppas på att de handlingskraftiga -USA, Frankrike, kanske Storbrittanien ser till att rebellerna försörjs med tillräclkligt med tunga vapen.
  Ryssland-Kina protesterar givetvis men gör säkert inget mera, man har nu gett sig rollen att vara neutrala, och hoppas på bra affärsförbindelser, nästan hur det än går.

  Världen är onekligen cynisk, på vilket sätt tvistar de store om. Vi i småfolket hoppas på att Libyerna skall lyckas i sina föresatser att komma fram till ett rimligt fritt samhälle.

 22. soli01 skriver:

  Nu är det givetvis människor även på Khadaffi-sidan. Ska nu USA utrusta frihetskämparna med vapen blir det ett ännu mera dödande. Människor som människor – eller?
  Det är inte lätt att göra rätt.

 23. Kachina skriver:

  Det är inte lätt att göra rätt, men i fallet Libyen är det mycket lätt. De människor som stöder Khaddafi är ”den gröna sörjan i kölvattnet” som lever av farkostens framfart.

  Sedan kan vi här hemma fundera på om vi fyllt vår Riksdag med ”peanut-brains” och vår Regering med ”logiska idioter”?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12807845.ab

  Skelleftesjukan är en långdragen död. Min kusin gick nyligt bort i den. Jag tror att han lyckades möta döden före 2,5 års gränsen.

  Alla gör inte det.

  Alliansens sjukförsäkringssystem är sjukt, sinnessjukt. Troligtvis skrivet ur tolkningar av GWB:s tal i olika sammanhang.

%d bloggare gillar detta: