Mellan Arktis och Libyen

STOCKHOLM: Så verkar det då ha lossnat nere i Nato-högkvarteret i Bryssel och klarhet skapats om de kommandoförhållanden som också skapar förutsättningarna för att pröva ett vidare deltagande i den militära delen av operationerna under FN-resolutionen 1973.

Men det tog sin tid.

Läsare av denna blogg vet att jag nog hade väntat mig att detta beslutsfattande skulle ha varit avklarat redan i början av föregående vecka. Men också att jag tycker att det är bra att man ordentligt sorterar ut vad som egentligen gäller.

Att följa upp detta blir nu självfallet en viktig uppgift för mig under denna dag liksom olika kontakter för att förbereda deltagandet i morgondagens möten i London i ärendet.

Annars var det tänkt att det skulle vara Arktis snarare än Libyen som skulle dominera denna min dag.

Inför vårt övertagande av ordförandeskapet i Arktiska Rådet i mitten av maj har vi samlat experter och andra för en större genomgång av de olika utmaningar vi kommer att ställas inför i det arktiska området under kommande år.

Och jag hoppas fortfarande få möjlighet att vara med om så mycket som möjligt av dessa diskussioner.

När jag under min vecka i Bryssel diskuterade vår gemensamma grannskapspolitik åt Öster och Söder lade jag ofta till att vi inte skall glömma de långsiktigt allt viktigare frågeställningarna i den höga norden.

Också här måste också EU på sikt ha en politik.

42 Responses to Mellan Arktis och Libyen

 1. bestofmankind skriver:

  ”Läsare av denna blogg vet att jag nog hade väntat mig att detta beslutsfattande skulle ha varit avklarat redan i början av föregående vecka. Men också att jag tycker att det är bra att man ordentligt sorterar ut vad som egentligen gäller.”

  Jag förstår att du är ivrig att bevisa din solidaritet med FN/NATO, knappast för varje liv som går till spillo pga Khaddafis militärer.

  Din motivation är ifs en bisak, viktigare är att fortsätta implementera en no-fly zone i Libyen.

 2. utrat skriver:

  Om det nu finns 25% av all olja i arktis hur ska vi då reagera? Peter Erikssons linje är att vi ska arbeta för att förhindra exploatering (och har goda skäl för det) eller ska vi acceptera och vara med och sätta villkor och vara förberedda att klara av situationer likt den i mexikanska golfen? Intressant politisk fråga. Miljöpoäng vinns på att helt vara emot samtidigt som makterna väl vinner slaget och vi missar att kunna styra förutsättningarna för kommande exploatering. I Ryssland diskuteras redan eventuella nödåtgärder i fall olyckor sker.

 3. henrikj87 skriver:

  Nu verkar det, enligt SVT, som NATO ställt frågan om svenskt deltagande i Libyen med stridsflyg. Dock verkar vänsterblocket vackla allt mer när det gäller svenskt deltagande i aktiva stridsinsatser, dvs bekämpa markmål. Detta tycker jag är ytterst olyckligt då det är den insatsen som verkligen gör skillnad, något som utrikesministern också tydligt uttryckt. Det pratas också om sex flygplan, något som jag tycker är obegripligt när vi har åtta i beredskap. Skall vi skicka sex bara för att Norge och Danmark gjort det? Kan ju också vara så att SVT är felinformerade på den punkten.
  Hoppas verkligen att regeringen driver igenom att vi deltar och driver igenom FN-resolutionen fullt ut, helt utan nationella caveats. Även om det inte stöds av samtliga riksdagspartier.

  Att göre verklig nytta tycker jag är långt viktigare än nationell inrikespolitisk enighet!

 4. observer61 skriver:

  Nu kan jag räkna med påhopp…

  Ceasars hustru får inte misstänkas – nu harangerar jag (S) förmenta dubbelmoral.

  Jag hyser en särskild avoghet mot alla former av nymoralismen – om det så rör (S)-Perssons köp av gård – till skallet mot C B deltagande i ett internationellt verkande företag.

  (S) har varit/kommer t v vara nymoralismens störste rekryterare av proselyter. Möjligen slagen av Vpk.

  Sedan finns ju journalister alt. reportrar och skribenter i stor omfattning som lever på att skriva det sensationella.

  I skenet av (S)-ordförandes närmaste omgivnings tillkortakommandes – så kan ju detta reflekteras mot den nymoralismen som Urban Ahlin, KDS taleskvinna m fl gett uttryck för.
  Selektivitet går ju hand i hand med socialismens enögdhet – hur går det nu med självgodheten?

  Nu spekuleras om (S)-valberedningen känt till detta skelett??? Mitt minne är gott och går långt, långt tillbaka – faktiskt till mitten av 60-talet.

  Må alla – och särskilt socialisterna – äta upp sina förmenta nymoralistiska utfall.

  Snus och dynga i motvind brukar komma tillbaka i ansiktet på leverantören.

  På det privata planet känner jag empati med (S)-ordföranden.

  Men nu är det politik – politik på en nivå som är utmejslad av det Socialistiska Arbetarpartiet (SAP) i Sverige. Och där befinner sig nu Håkan Juholt (utan egen förskyllan?).

  Nej – jag är inte utan synd – bara inte upptäckt, avslöjad eller överbevisad- ännu(?!).

 5. […] Bloggar: Carl Bildt. // ← Att sätta det långsiktiga främst […]

 6. mrmhalland01 skriver:

  Snabba var de DI.
  Men…vem ska väljas om man inte ens får känna någon som har gjort ett misstag ?

  Jag håller med om att nymoralismen inte är till gagn för någon, men detta tycker jag var illa.

  Hur gagnar detta ”scoop” Sverige ?

  Det var lika illa när alliansen bildade regering, fast där fick ju några avgå för gamla sonade synder…

 7. digitalcurtain skriver:

  Det gäller att förstå att Libyen är ”en bisak”. Fokuset ligger redan nu i Syrien och Saudi-Arabien.

  Man kan dansa och man kan hoppa men senast dagen efter har vi en grym verklighet framför oss att ta hand om:

  Hur ska vi fixa Syríen?

  Vi alla vet hur illa vi ligger till. Nu gäller det att fungera, mindre att bara diskutera, ävenom jag inte underskattar den eviga diskussionens värde, som några identifierar som diplomati. Men det gäller Syrien.

 8. mrmhalland01 skriver:

  I Jemen är det militanta islamister som vill störta sin regering.
  För mig känns det som pest eller kolera…

  Är allt detta en fråga om vilken religiös inriktning som ska inneha makten, eller, finns det i några av länderna en önskan om demokrati ?

 9. soli01 skriver:

  Både socialdemokraterna och vänsterpartiet (Miljöpartiet) börjar nu halka ur när det gäller de aktuella stridsflygplan Sverige tänker sända till Libyen.
  Vi ska inte anfalla markmål lnligt dessa partier. Skulle detta gälla bör vi helt avstå från att ställa upp!
  Detta var väntat när veligheten är rådande i dessa partier.

 10. Kachina skriver:

  ”Detta var väntat när veligheten är rådande i dessa partier.”

  Vindflöjel-politik spelad av blötjärns-politiker.

 11. metusalem skriver:

  Vi avvaktar med viss spänning debatt i Riksdagen angående vår eventuella medverkan i Libyen. Det gamla rödgröna gänget har tydligen uppfattningen att vi skall flyga över Libyen men ser vi några tanks eller artelleripjäser, ja vad skall hända?

  Detta är en debatt som blir intressant att följa. Det rätt uppskruvade vapenskramlet verkar ha retirerat in i det vanliga ”alliansfrihet för neutralitet”

 12. karrman skriver:

  Den riktig svåra frågan blir hur det kommer att gå med Saudiarabien?

  Om det demokratiska omvandlingstrycket består så kommer det också förr eller senare till Saudiarabien.

  Dagens diktatur är allians mellan huset Saud och en fundamentalistisk variant av sunniislam – wahhabismen.Wahhabismen tillåter inga konkurrerande religiösa riktningar och är inte kompatibel med demokrati i någon form. Dagens ordning är en allians mellan Saud och wahhabismen som går tillbaka till 1700-talet då de startade en gemensam rörelse.

  Om denna allians skulle spricka så kan man bara spekulera om konsekvenserna. Det är inte svårt att tänka sig olika regionala krigsscenarios som t.ex. en konflikt mellan Saudiarabien och Iran.

 13. karrman skriver:

  Sen kan det också gå som när det sovjetiska imperiet föll samman. Många av de nybildade staterna är fortfarande diktaturer. Det gäller Vitryssland och staterna i Centralasien.

  Frågan är hur många av staterna i arabvärlden som kommer gå denna väg?

  Kommer huvudsakligen avgöras av interna faktorer i länderna, men om omvärlden reagerar på ett konstruktivt sätt med att stödja demokratirörelsen så kan detta antal minskas. Förhoppningsvis blir Libyen ett exempel på detta.

 14. bestofmankind skriver:

  ”Vindflöjel-politik spelad av blötjärns-politiker.

  Och Ni mogna män håller på med skvaller politik.

  Carl Bildt är på Libyenkonferensen i London idag som innebär att inte ens Sveriges utrikesminister har ej ännu fått en konkret förfrågan om en detaljerad insats till en no-fly zone operationen i Libyen.

  Å andra sidan, att Ni puzzlar ihop en Libyen politik baserade på oppositionens är ett uppenbart bevis på att oppositionens utrikespolitik dominerar och är ledsagare i debatten då regeringens är opålitliga – om regeringen har nu någon Libyen eller Nordafrikas politik i överhuvudtaget.

 15. Kachina skriver:

  Vi skall komma ihåg att regimen i Libyen är, KRIMINELL.

  Då duger det inte med silkesvantar. För att rädda civila liv måste vi smula sönder deras krigsmaskin styckevis.

 16. Kachina skriver:

  Jag måste bara säga, bestof, att sosseriet tydligen kört in elvispen i hjärnsubstansen.

  Libyens kriminella krigsmaskin måste mosas fullständigt och det tror Ahlin att man gör genom att ”vifta med vingarna i luften.”

  Vilket kopiöst hjärnsläpp och hur många liv kommer det att kosta?

 17. bestofmankind skriver:

  ”Vilket kopiöst hjärnsläpp och hur många liv kommer det att kosta?”

  Skall Sveriges samvete välja vilka liv vi skall rädda?

  Det är konstaterat att Khaddafi använder mänskliga sköldar. Många gästarbetarna blivit erbjudna att stanna kvar mot dubbel betalning. Många av Khaddafis arbetare i palatset har inte fått lov att lämna byggnaden.

  Skall Sveriges regeringen redan nu bestämma att de mänskliga sköldarna är collateral damage????

 18. perfro skriver:

  Det kommer att bli en majoritet i riksdagen att vårt land ska delta i Libyen enligt FN-resulotionen.
  De partier som kommer att rösta emot blir sannolikt vänsterpartiet , sverigedemokraterna samt miljöpartiet av skiftande anledningar , i sig inte svåra att spåra.

  Socialdemokraterna var ju tidigt ute med sitt engagemang för Libyens folk , vilket närmast bestod i en inrikespolitiskt betingad kritik mot Carl och Fredrik , vilka ju båda ansåg det nödvändigt med att klara ställningstaganden vilka parter som skulle delta innan våfrt land fattade sitt beslut .

  Det har nu kommit.
  Samtidigt kommer vårt land enbart delta i flyg-zon-operationerna , inte vad gäller stridsflyg.

  Khadaffis ställning försvagas successivt , men den får inte underskattas.

  Det visar sig i att hans trupper delvis nu åter hejdat rebellernas framryckning , vilket inte är märkligt mot bakgrund av att deras stridsmedel inte är jämförbara med Khaddafis.

  Det avgörande kommer ändå att bli om nuvarande ”koalition ” kan erövra Tripolis utan att det blir ett blodbad .
  Ännu har Khadaffi trupper lojala med honom , samt stridsmedel till förfogande samt
  en omänsklig militär ” strategi ”och därutöver mänskliga sköldar enligt vad som redan blivit observerat .

  Om det alla vill kommer att lyckas så är vägen mycket lång att skapa en demokrati liknande vår .
  Det kommer nog att bli någon muslimsk variant.

  I övrigt är det bara att instämma i synpunkterna om den ny- moralism som herrar Ahlin och Eliasson strör omkring sig vad gäller att Carl tidigare var styrelseledamlot som Carl var tidigare i ett oljebolag .
  Dessa bediver ju prepektering överallt .

 19. Kachina skriver:

  ”Skall Sveriges regeringen redan nu bestämma att de mänskliga sköldarna är collateral damage????”

  Ajdå, det tänkte jag inte på. Vi måste alltså snarast avveckla FN-resolutionen och låta Khaddafi återupprätta sitt välde och avrätta de han själv väljer ut, alla revolutionärer, deras familjer, mostrar och fastrar.

  Javisst, naturligtvis, det är så det fungerar när pissmyror bygger sina hus.

 20. bestofmankind skriver:

  Om Sveriges regering har inte förmågan att tänka på ett bättre alternativ, och när alla alternativen är uttömda Kachina….då har du mina välsignelse.

  Just do it!!!

 21. Kachina skriver:

  Jag tror att regeringen först måste lyssna på piloterna innan de sätter ut dem som måltavlor utan möjlighet att försvara sig.

  De skall i det här läget flyga sina rutter och bevaka ett luftrum mot ett flygvapen som inte längre finns, samtidigt som de på marken lär sig deras rutter, tar in alla data för att beräkna skottbanan och skjuter ned dem.

  Blir JAS uppgift att vara målflyg åt Khaddafis luftvärn?

  Alltså, hur bedrövligt är det med verklighetsuppfattningen hos våra politiker. Lever ni i en partiell dröm där allt går er väl tills bubblan brister?

  Givakt, och rättning i leden. Khaddafi driver inte en förskola och om JAS inte får angripa tanks, artilleri och luftvärn på marken, inte får försvara sig, så handlar det om lönnmord på åtta piloter.

  Carl Bildt, våra blötjärnspolitiker behöver formas i eld. Fråga Ahlin varför han vill dräpa åtta av våra piloter.

 22. bestofmankind skriver:

  ”Carl Bildt, våra blötjärnspolitiker behöver formas i led. Fråga Ahlin varför han vill dräpa åtta av våra piloter.”

  Och varför undergräver du Kachina piloternas kompetens att flyga och dess förmågan att bedöma behovet av att försvara sig själva.

 23. mrmhalland01 skriver:

  Det är patetisktn att läsa hur bom vänder kappan efter vinden i takt med att sossarna gör det! Har du verkligen ingen egen åsikt?
  Att skicka SVenska piloter som oförsvarade flygande måltavlor måste vara uteslutet.

 24. metusalem skriver:

  Vi lever onekligen i en spännande tid. Det akuta är ju Libyen, men Syrien, Saudiarabien och Jemen väntar nog som nästa oroshärdar i framkant. Karrman har som vanligt kloka ord om Saudiarabien bl.a.

  Jag har med stort intresse tagit del av några böcker om detta land, och situationen där förefaller vara på topp beträffande besynnerliga sedvänjor. Kvinnors ställning verkar vara sämre än i något annat land i Regionen. Situationen var ju så repressiv att Al Qaida tog utgångspunkten i samröret med USA för att starta upp sin världsvida förstörelsekamp.

  Revolutionerna i de olika länderna har naturligtvis helt olika utgångspunkter för sina protester. Man hoppas att religiös extremism skall visa sig vara en av de mindre inslagen i rörelserna. Dessutom kanske man kan hoppas på att de tongivande i militären skall visa sig stå på folkets sida liksom i Egypten.

 25. Kachina skriver:

  ”Man hoppas att religiös extremism skall visa sig vara en av de mindre inslagen i rörelserna.”

  Om vi ser till vår egen frigörelse levde den extrema religionen fram till 1850, då frikyrkor blev i lag tillåtna. Den psykologiska makten över folket höll religionen ända fram till 1960-talet och som kontrollmakt levde den ända fram till 1990-talet. (Minns inte exakt när kyrka och stat skildes åt.)

  Vi får nog räkna med en hel del religiös extremism inledningvis i den arabiska revolutionen, men genom att kommunikationen är blixtsnabb idag, tror jag att de arabiska folken rensar ut förtrycket fortare än vi gjorde.

 26. bestofmankind skriver:

  Det är upp till varje land att ställa upp hur man själv vill. Pres. Obama även han har begränsad insats:

  ”We’ve accomplished the objectives we set at the outset of our military operations. I said that America’s role would be limited; that we would not put ground troops into Libya; that we would focus our unique capabilities on the front end of the operation and that we would transfer responsibility to our allies and partners. Tonight, we are fulfilling that pledge.”

  https://www.facebook.com/barackobama

 27. Kachina skriver:

  Du förstår b o m, att Sverige har inte varit i krig på 200 år. Våra politiker tror att svensk lagstiftning gäller även i krig.

  Du får försvara dig som svensk, men inte förrän det är nödvändigt och då får du inte använda mer våld än nöden kräver. Om en person riktar en pistol mot dig, får du inte angripa honom före han avlossat skottet,…!!!!

  Om en svensk pilot får försvara sig mot luftvärnet först efter att han är träffad,…….så är han död innan han hunnit försvara sig.

  Därför tycker jag att Reinfeldt, Bildt, Ahlin,……mfl, skall skämmas och rodna från haka till nacke över de idiotiska förutsättningar på vilka de skickar iväg våra piloter.

  Jag får hoppas att våra piloter har förstånd att nonchalera den verbala diarreè som Riksdag och Regering presenterat.

 28. kulan skriver:

  Jag förstår inte. Varför exponerar SVT och dess röda journalistkår gång efter annan den där Ahlin?

  Visst är karln ute efter Carl Biltds jobb, men nog skulle vi alla må betydligt bättre om vi slapp utsättas för honom stup i kvarten?

 29. Visionären skriver:

  1. Att skicka stridsflyg att hobbypatrullera tomt Lybiskt luftrum till en kostnad av 200 mille utan rätt att ge verkanseld mot mål på marken, var ngt av de mest idiotiska beslut som denna regering har fattat. Då kan ni lika gärna bygga modellflygplan och skicka ner dem i stället, det gör oss till ungefär lika stort åtlöje som JAS på hobbypatrullering i tomt luftrum och kostar svenska skattebetalare betydligt mindre.

  2. Jag röstade inte på Alliansen för att stollar som Ahlin och Lindhe ska få inflytande på svensk utrikespolitik. Jag röstade på Alliansen för att hålla dem utanför svensk utrikespolitik. Jag vet att ni är i minoritet och måste kompromissa. Men detta var inte en kompromiss, det var att lägga sig platt till marken för stolligheter framförda av samma vänster som för ett halvår sen gick till val på stollig plakatpolitik i utrikesfrågor. Fortsätter ni på den inslagna vägen kan jag lika gärna lägga mig på soffan i nästa val och jag tror inte att jag är ensam om att överväga detta.

  V

 30. Kachina skriver:

  Nästa val torde komma före 2014, om de här stolligheterna fortsätter. Pinsamt, är ordet.

 31. mrmhalland01 skriver:

  Jag kan bara hålla med föregående skribenter.
  Vad jag kan se finns det bara en person här som gillar detta, det är samma person som tidigare anklagade utrikesministern för flathet och ovilja att hjälpa civila i Libyen.

  Åsiktssvängningen kom några timmar efter att Ahlin förklarat sin nya hållning…

 32. karrman skriver:

  Håller med om att det är ologiskt att skicka ned flyg som inte har uppdraget att skydda civila.

  Givet att det är första gången som artikeln att skydda civila i en konflikt tillämpas är det konstigt att argumentera för att medlen för att åstadkomma detta inte får användas.

  Vad jag sett av striderna så är det ungefär som en ”bondehär” utrustade med högafflar möter ett fullt utrustat kavalleri. Utan luftunderstöd så har denna ”bondehär” liten chans mot Gaddafis styrkor av tanks, artilleri och flygplan och helikoptrar.

  Flygförbudszonen måste kompletteras med en körförbudszon för Gaddafis tanks och artilleri.
  Det är det som franska och amerikanska flyplan genomförde i Benghazi och förhindrade ett folkmord.

  Än så länge har rebellerna så lite tung beväpning så att målkonflikter inte är ett realistiskt argument.

 33. bestofmankind skriver:

  ”Åsiktssvängningen kom några timmar efter att Ahlin förklarat sin nya hållning…”

  Urban Ahlin har inte bytt sina ståndpunkter. Redan från början har han tydligt sagt:

  ” Vi anser också att Sverige bör vara berett att bidra till insatsen om FN så begär.”

  Att Ni tolkade det som han skall låta Jas-plan delta i markstrider står enbart i Era livliga fantasier.

 34. mrmhalland01 skriver:

  Detta är ett citat från den första kommentaren i denna tråd :

  ”Jag förstår att du är ivrig att bevisa din solidaritet med FN/NATO, knappast för varje liv som går till spillo pga Khaddafis militärer.”

  Var och en kan se vem skribenten är och jämföra med dagens kommentarer :-)

 35. bestofmankind skriver:

  Bildt och Reinfeldt måste vara IQ-befriade som gick med på oppositionens linje att skicka Jasplan till Libyen. Det utan någon alls nytta för befolkningen, så som mrmhalland01 insinuerar i sina kommentarer.

 36. mrmhalland01 skriver:

  Jag kan bara hålla med !

 37. bestofmankind skriver:

  Det var en ironi till dig einstein-mrmhalland01.

  Självklart gör JASplan nytta även dem enbart bevakar luftrummet och ej deltar i markstrider.

  Om du anstränger dig att vidga din horisont kommer du att inse att insatsen är ej inte förgäves. Men jag tror att du inte klarar av att tänka så bredd.

 38. bestofmankind skriver:

  är inte förgäves….skall det vara.

 39. bildterberg skriver:

  Om JAS-planen bevakar bör de väl kunna vidta åtgärder
  om så skulle erfordras. Vilka är dessa åtgärder i så fall?
  Skrämmas?

 40. bestofmankind skriver:

  Läxa för imorgon (obs, krävs utvidgad tolkningsförmåga)

  http://www.regeringen.se/sb/d/14657

  God natt bildterberg!

 41. bildterberg skriver:

  Utvidgad tolkningsförmåga är det som behövs för
  att förstå vad du menar med just det begreppet.

%d bloggare gillar detta: