Växthus för idéer

BRYSSEL: Det är nog bara att erkänna att bloggandet dessvärre blivit lite eftersatt under de intensiva dygnen här på Brussels Forum.

Det var en fem-sex år sedan detta möte såg sin början. Jag tillhörde dem som då i annorlunda egenskap var med och inspirerade, men det var det energiska arbetet av German Marshall Fund som gjort det till en viktigare och viktigare mötesplats.

I går kväll satt jag på estraden och diskuterade med Kinas biträdande utrikesminister Fu Ying.

Diskussionen var intressant, och det sades en del skarpa saker inte minst om Internet och frihet.

I dag har så samtalen fortsatt, samtidigt som jag passat på att ha olika mer bilaterala samtal. Catherine Ashton, Phil Gordon, Konstantin Gryschenko, Marc Grossman, Ahmed Rashid, Stephan Fuehle, Radek Sikorski, Gordon Brown, Pascal Lamy, Liam Fox – det finns mycket att tala om.

Och till detta skall läggas all intressant personer från tankesmedjor, media och olika viktiga NGO’s och det har blivit ett veritabelt växthus för idéer och tankar.

I morgon förmiddag skall jag så försöka att diskutera hur fortsättningen ser ut i Libyen – en inte alldeles enkel frågeställning – innan det bär tillbaks till Stockholm igen.

Men då har jag ju varit här i Bryssel i så gott som en hel vecka.

Nyttigt och intensivt. Breddande och bildande. Och åtskilliga stenar som satts i rullning.

18 Responses to Växthus för idéer

 1. mrmhalland01 skriver:

  Hur kan man diskutera hur fortsättningen ser ut i Libyen ?

  Såvida man inte kommunicerar direkt med Libyer från ALLA berörda sidor har jag svårt att se att diskussioner kan påverka utvecklingen.

  Från Svensk sida kan man naturligtvis diskutera hur man ska hjälpa till, men, det är ju en helt annan fråga.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Såg just ”World Debate” från BBC.

  Där medverkade, förutom Baroness Ashton, även vår utrikesminister – tyvärr blev i detta sammanhang en intressant frågeställning hängande.

  Utrikesmonistern påpekade att vi vidtagit dessa åtgärder (Libyen!) i samarbete med Araberna – frågan blev då ”Vad var egentligen the Arab League” – någon föreslog då -”The League of Arab Dictators” – hoppas att denne inte hade helt rätt!!

  Ev kunde ju Utrikesministern nämna något om detta här?

 3. Visionären skriver:

  Om detta har våra svenska medier inget att berätta.

  Visst ja, tänkte inte på det. Det var ju kröning av kung valross. Svenska sossemedia är nu så till sig i trasorna att ofrivillig sädesutgång är bara förnamnet.

  Men, men. Så småningom kommer väl verkligheten ikapp dem med.

  V

 4. bildterberg skriver:

  En tankeväckande artikel som belyser begreppet
  ”Humanitarian Bombing” finns tillgänglig här:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23945

 5. bildterberg skriver:

  Libyen har ännu inte riktigt inordnats under
  AFRICOM (U.S. Africa Command). Mot bakgrund
  av detta diskuteras situationen i Libyen
  i följande artikel:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23940

 6. foxbill skriver:

  Tystnaden är pinsam om vad som hände 12/3.

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/five-family-members-killed-in-suspected-terrorist-attack-at-their-home-in-itamar-settlement-1.348676

  Förväntar mig att antisemit anhängarna kommer att rättfärdiga mordet av barn och bebisar med att israels arme gör samma sak med palestinier. Dels rättfärdigar inte ett brott ett annat brott, och jag skulle bli förvånad om israeliska soldater med berått mord skär halsen av små barn.
  Inte många israeler skulle nog hylla en sådan massaker. Tyvärr verkar detta ha hänt hos många palestinier.
  Och det som är mycket intressant…
  Varför har detta ”mörkats” i ankdammen? Var händelsen inte politiskt korrekt?

 7. metusalem skriver:

  Jag finner det mycket tillfredsställande att vår utrikesminister deltagit i ett estradsamtal med den kinesiske biträdande utrikesministern. Detta indikerar att man i länderna söder om Falsterbo sätter värde på vad CB har att säja.

  Givetvis väntar vi på kommentarer från tex b.o.m om att CB bör hålla sig för god för att diskutera med ett land med så framträdande reaktionärt samhällssystem.

  Skämt åsido, det är vettigt att nu diskutera vad som kommer efter den Nordafrikanska revolutionen. Världssamfundet hade ju en aning svårt att förhålla sig
  de passerade månaderna. Men svårigheten är förståelig,
  vem hade kunnat gissa för ett halvår sedan.

 8. gubbstut skriver:

  Ingen kan förutse vad som kommer att hända i Libyen framöver, om oppositionen vinner eller förlorar. Carls diskusioner om det, kan bara bli gissningar.

  Jag tror det blir segt att få Khaddafi att ta reson, i några slags förhandlingar, såvida han inte mördas.

  Förhoppningen är nog den, att en kryppskytt kan fälla Khaddafi med ett välriktat skott i huvudet, kanske från en egen avhoppare.

 9. foxbill skriver:

  Visst måste det svida att sitta och fjäska för despoter när man helst skulle vilja säga dem några sanningens ord?
  Själv är jag inte skapt så att jag skulle klara av det. Tur att det finns ryggradslösa….förlåt, diplomatiska människor i den här världen. Med sådana som mig hade det varit ständiga konflikter.

 10. perfro skriver:

  Det finns en betydande kris att detta krig blir långvarigt , detta visar en rad andra, mycket smärtsamma erfarenheter.

  Deb internationella insatsen är inte samordnad.USA vill inte delta aktivt även om det nu heter att ansvaret ligger på Nato , detsamma gäller Tyskland och Italien.
  Även Turkiet har länge tvekat och det verkar nu som detta land endast ställer ett sjukvårdsfartyg il förfogande
  Aven n Arabförbundets syn på denna konflikt är oklar och de auktoritär muslimska länderna är emot att störta Khaddafi , vilket sannolikt aven n gäller Kina och Ryssland.

  En svaghet är förstås att det skulle krävas markoperationer , en annan att revoltörerna saknar verkningsfulla stridsmedel.
  Libyen har under 44 år varit en diktatjur av värsta slag och därför är revolte n väl begriplig

  Nden samtidigt, på vilket sätt kan rebellerna bygga upp en demokratisk stat och vilka ledare . institkioner , rättsväsende , författning och annat , som kan nås på kort tid utan direkt uthjäl hjälp.

  Dessutom krävs det att infrastrukturen byggs upp , att oljtillförseln på nytt kan säkerställas och vilken roll då en ny stat ska spela.

  Vad gäller vårt lands militära insats kan den inte bli annat än marginell.
  Den måste i stället främst inriktas på hu hangtitära insatser , att bygga upp diplomatikska kontakter och att skapa förutsättningar för handel och företagancde.

 11. bildterberg skriver:

  Här är ytterligare en artikel som kritiskt analyserar
  situationen i Libyen:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23961

  Helt riktigt är det fortsatta engagemanget i Libyen
  ”en inte alldeles enkel frågeställning”.

 12. iniskogen skriver:

  Varför vill alla ”bomba”
  Libyen och antagligen Syrien i morgon.
  Varför inte använda våra kunskaper till att skydda det Libyska folket genom att ”undersöka” om alliansen använder sig av utarmat uran. Jag är förvånad över att ha läst Bildts blogg och alla insändare och jag har ännu ej förstått vad någon menar. Om människor dör av vänlig eller fientlig eld har ingen betydelse.
  Med lite vanligt sunt förnuft förstår man att detta ej är en HUMANISTISK INTERVENTION.

 13. metusalem skriver:

  iniskogen…
  Vad menas med att Alliansen använder sig om utarmat uran? Du säjer att du inte förstår något av bidragen på CB blogg. Jag måste nog säja att för mig gäller samma sak om din kommentar. Kan du utveckla något för en fåkunnig?

 14. iniskogen skriver:

  naturligsvis kan jag det och nu vet jag vem DU är. Jag har undrat vem en del av Er är. I Faludja föds barn med ……….Jag kan ej skriva det. Som jag förstår är många av Er. Det som gör mig förvånad är: Har Ni inget annat att göra. Jag har för några månader varit inloggad men jag blev förvånad över alla inläggen. För mig är det som om alla ville vara Carl Bildt.

 15. metusalem skriver:

  iniskogen…
  Jag blev inte det minsta klokare. Därför är det nog lönlöst be om mera kommentarer. Hur vi kan mommentera
  CB blogg, troligen för att det är intressant. I mitt fall underlättar det att jag sedan 15 är tämligen lycklig pensionär.

 16. iniskogen skriver:

  Det kan ej vara en nyhet att Nato använder sig av utarmat uran eftersom det är det enda som kan bryta igenom pansar. Alla som kommenterar CB:s blogg verkar vara väl informerade och därför är jag förvånad att ingen har hört talas om utarmat uran. I Irak Kosovo har höga värden uppmätts.

 17. metusalem skriver:

  iniskogen…
  Anledningen till att utarmat uran inte diskuterats speciellt mycket på 10 år är att man konstaterat att man inte kan uppmäta några ökande skador på soldater (eller civila) som exponerats för utarmat uran.

  Du kan Googla fram några artiklar om detta. Däremot har utarmat uran kanske bra pansarbrytande effekt och det är ju ingen nackdel i krig.

%d bloggare gillar detta: