Tack till Mona

BRYSSEL: Ännu en solig och allt mer vårlik dag randas i denna stad som ju annars mest är känd för sina mer gråmulna dagar.

Toppmötet fortsätter och avslutas under dagen, men innan dels det och dels mina möten drar igång skall jag kort samordna lite olika frågor med Fredrik Reinfeldt.

Hemma i Stockholm lämnar i dag Mona Sahlin över till Håkan Juholt som socialdemokratisk partiordförande och oppositionsledare.

När vi talades vid i andra frågor i går passade jag på att tacka Mona för gott samarbete under hennes år som partiordförande.

Bortom rubrikernas bråk har vi haft ett löpande informationsutbyte i olika frågor där nationens intresse faktiskt måste gå först, och jag har uppskattat både hennes öppenhet och hennes ansvarstagande.

Höstens uppgörelse om Afghanistan-politiken fram till 2014 var ett mer öppet uttryck för detta.

Och trots allt finns det en bred samsyn om grundernsa för vår utrikes- och säkerhetspolitik – vilket aldrig får hindra en öppen och livaktig debatt om frågor där perspektiven kan vara olika eller där avgörandena inte är alldeles självklara.

75 Responses to Tack till Mona

 1. claudius49 skriver:

  Trevligt att någon gång få läsa ett inlägg som Carls idag, stort tack för det! Det finns trots allt några få gentlemen inom politiken.

  Inför Socialdemokraternas val av ny ordförande vill jag erinra om ett viktigt uttalande som Mona gav till representanterna för media när hon hade lämnat talarstolen. Media som hårdbevakade händelsen har märkligt nog i den långa diskussionen om Socialdemokraternas svårigheter att finna en ny ordförande inte tagit fram det viktiga yttrandet, som särskilt hennes efterträdare bör betänka: ”Vi kan ju inte ha en politik som skrämmer bort väljarna.”

  Kommer S-delegaterna att erinra sig detta kloka ord när man längre fram ska formulera partiets politik inför valet 2014?

 2. claudius49 skriver:

  Jag menar det tal som Mona Sahlin höll i november när hon meddelade att hon ställde sin plats till förfogande.

 3. laken skriver:

  Bra skrivet CB. Det är nog så att politiker på båda sidor tycker lika om mycket, inte bara utrikespolitiken. Problemet för båda sidor är att verbalt skilja sig från motståndaren, för att på så sätt värva röster från varandra. Alla är rädda att tappa väljare och säger det som dom tror uppskattas mest av flest.

 4. Kachina skriver:

  Jag funderar på hur mycket demokrati det finns inom socialdemokratin? En valberedning på tre personer väljer ut EN kandidat som medlemmarna får rösta på.

  Det påminner om sovjetkommunism.

  Går det till så i alla politiska partier?

 5. laken skriver:

  Det finns flera likheter än så ;)

 6. karrman skriver:

  Håller med att det var bra skrivit.

  Många politiker verka tro att de bedriver en ständig valrörelse. Med en sådan syn blir politiken ett meningslöst gnabb centrerat kring personangrepp och fokusering på maktintriger.

  Det man ser för lite av är intressanta diskussioner för att lösa viktiga samhällsproblem.

  Det gäller för partierna att utveckla strategier för nollsummespel för de oundvikliga valrörelserna och icke-nollsummespel mellan valrörelserna.

  Tyvärr förefaller de ständiga nollsummespelarna dominera.

 7. laken skriver:

  – Makten är det viktigaste, inte folket.
  – Vi vet vad som är bäst för den enskilda människan
  – Vi välkommnar andra maktfullkommliga in i den internationella socialistiska gemenskapen
  – Sätt likhetstecken mellan fack och parti

 8. bestofmankind skriver:

  Vet du vad Carl Bildt, ibland har du en mänsklig sida som idag. Inte så ofta men den sidan smyger in då och då. Högst önskvärt att du också lär dig att balansera in den i din politik. Utgå från folkets bästa så kanske blir du en sann, stor och beundrarsvärd politiker innan du går i pension.

  Mona Sahlin är en stark, erfaren och kompetent politiker. Det faktum kan ingen ta ifrån henne även om media valde att skriva mycket annat negativt. Hon kommer alltid vara den första kvinnliga S-partiledare. Att hon lämnar politiken är sorligt och beklagligt men min respekt och beundran för henne kommer att vara bestående.

  Kachina, valberedningen tog fram kandidatnomineringar till en partiledare och en partisekreterare i samråd med 26 partidistrikts ordföranden.

 9. leewanta skriver:

  ”open global economy”

  Du sitter just och äter din egen kompetens om ”open global economy” genom hela krisbädden, och kommer fortsätta att göra det.

  I de blindas rike är den enögde kung.

  Amatör.

 10. Kachina skriver:

  Vem pratar du med, leewanta?

 11. karrman skriver:

  leewanta

  Vad händer om din prognos om att eurosamarbetet spricker under året inte slår in?

  Vem är då amatör?

  Poängen är att eurosamarbetet i grunden inte handlar om ekonomi utan om politik.

  Tysklands politiker har satsat 60 år på att utveckla Europasamarbetet i vilket eurosamarbetet är en integrerad del. För dem ett samanbrott för euron det samma som ett sammanbrott för EU och europasamarbetet.

  Hur sannolikt är att de tvingas avbryta detta projekt mot sin politiska vilja?

  Knappast 100%? Knappast heller 0%, men sannolikt inte det mest sannolika scenariot?

  Så det gäller att vara lite mindre tvärsäker om framtiden.

 12. kris08 skriver:

  Jag skulle säga att PROBLEMET är att eurosamarbetet i grunden inte handlar om ekonomi utan politik!
  Det är möjligt att de lyckas lappa ihop sitt fuskbygge till enorma kostnader för att rädda sin prestige. Men vem tror du får betala? Även vi som klarar av att sköta vår egen valuta lär ju få högre EU-avgift!

 13. karrman skriver:

  kris08

  Tyskarna har en förmåga att lära sig av sina misstag.

  För närvarande har de inte insett att Eurosamarbetet måste kompletteras med en mekanism som hanterar finansiell stabilitet på ett robust sätt.
  Jag tror det är sannolikt att de till slut kommer att hitta ett svar på denna problematik.
  Vi får se när detta sker.

  Sen är en annan sak hur bördorna för bl.a de tyska och franska bankernas vidlyftiga utlåning ska hanteras. En skuldnedskrivning kombinerat med rekapitalisering av banksystemet vore det önskvärda.

  En annan faktor är att den tyska exportindustrin gynnas av den svaga Euron jämfört med om de haft kvar D-marken. Tyskarna har därför råd att finansiera det hela, men det gäller för tyska politiker att förklara detta för tyska väljare på ett acceptabelt sätt.

 14. kulan skriver:

  ”Kachina, valberedningen tog fram kandidatnomineringar till en partiledare och en partisekreterare i samråd med 26 partidistrikts ordföranden.”

  ”Det påminner om sovjetkommunism.”

  Exakt!

 15. Kachina skriver:

  Pampar förhandlar med pampar om vem som skall vara överpamp. Församlingen bugar i bänkarna. Sedan inleds lovsången, som efter en tid börjar låta likt fårens bräkande.

 16. bestofmankind skriver:

  Vad klagar Ni på när Ni varken röstar på partiet eller ej ens medlem?

 17. Kachina skriver:

  Jag hade velat vara medlem och rösta på socialdemokraterna, men eftersom de varken vet vad socialism eller demokrati är, kan jag inte göra det.

  Förändringen måste komma underifrån. Det blir ingen ändring av att möblera om i en cirkel av pampar, som förutom att de förhandlar om vem som skall vara överpamp, även förhandlar om sin egen position.

  Minst tre kandidater måste föras fram till val inför kongressen.

 18. perfro skriver:

  Det bär knappast någon hemlighet att Mona och Carl haft lätt samspråka med varandra även om för vårt land viktiga frågor.

  Det har däremot inte varit så lätt när Mona fick agera som statsministerkandixdat för en framtida icke beprövad röd-grön regering.

  Hon ville egentligen inte ha ett sådant samarbete , men tvingades av andra ledande socialdemokrater att godta det men med vissa villkor gentemot vänsterpartiet ställda krav.
  Detta godtog vänsterpartiet och sedan sökte denna gruppering inbilla väljarna att de var ensa om ett kommande regeringsprogam.

  Mona visade detta inte minst genom art ständigt krama om Ohly , som öppet deklarerat att han varit kommunist.

  Denna gruppering var i själva verket splittrad och det bidrog även till att socialdemokraterna fortsatte trenden nedåt och gjorde sitt sämsta val på 60 år.

  Mona har nu visat att socialdemokraterna måste ompröva sin politik inom en rad områden .

  Hon vänder sig även till hela partiet om att det inte ska råda några motsättningar , alla är vi goda socialdemokrater menar hon.
  Falangerna kan dock inte förnekas .

  Det gäller nu för den helt oprövade kompromisskandidaten Håkan Juholt att ta fasta på det .
  Han kommer dock sannolikt att misslyckas med det och likaså vad gäller att förnya detta part , präglat av partibunden elitism.

 19. bestofmankind skriver:

  ”Minst tre kandidater måste föras fram till val inför kongressen.”

  Tyvärr det är för sent med önskemål. Nästa gång se till att vara i god tid att framföra dina önskemål till valberedningen även om du inte är medlem.

 20. observer61 skriver:

  I dagens internetupplaga av DN står att läsa om ett svenskt deltagande i Libyen;
  …..

  Han (=den där kycklingen Urban Ahlin) tillägger samtidigt att Socialdemokraterna inte automatiskt nu ger sitt godkännande till ett svenskt deltagande.

  ……..

  Whoaps – här skall plötsligt tänkas. På(S)-bondgården finns tydligen många hästar att sitta på. Vindflöjeln svänger av och an på gården.

 21. bestofmankind skriver:

  Du, observer61, var läste du någonstans att han hade sagt ja till JAS?

  Har du svårt att tolka svensk text?

  Din sköldpadda (Carl Bildt) däremot är inte ens i hälften av målet.

 22. Börjesson skriver:

  Bildts senaste twitter:

  ”Brussels Forum starts with Libya and whether we reacted too late. Good question. But what is the Arab League and others doing on Syria?”

  Lite magstarkt att inkludera sig själv i detta ”we”, kan tyckas, och än magstarkare att peka finger åt andra, med tanke på att Sverige inte bara ”reacted too late” utan fortfarande inte har reagerat. Hade andra länder varit lika tvehågsna så hade hela diskussionen varit meningslös, för all opposition i Libyen hade redan varit kväst.

 23. Rulle skriver:

  Mona och Carl lider båda av den antisemitiska sjukan. De har också bägge en missriktad romantisk uppfattning om Palestinier.
  2-statslösning bortom rimlighetens gränser vurmade Mona om i sitt avgångs tal idag. Hon borde titta på kartan och inse att västbanken och Gaza aldrig kan bli ett rike.
  Det är förvisso självfallet att Carl Bildt bör ringa och framföra Sveriges beklagande till syskonen Fogel, som överlevde massakern i Itamar. Bildts skarpa fördömande av det bestialiska morden har vi inte hört något av. Men, vad vet jag, han kanske har talat med sina kollegor inom den Israeliska regeringen. Med vanligt knekt-förstånd bör han ha gjort det nu. Även om hans beklagande av tragedin skulle skorrra falskt med tanke på hans antisemitiska historia. Han är dock skyldig att representera även oss bönder.

 24. observer61 skriver:

  Det jag har uppfattat av (S)-kritiken är att bondgården anser att C B är saktfärdig och inte träder ut på manegen. Att svensk utrikespolitik skall tillgodose några (obskyra?) fåtaliga behov av gläfs från gårdvaren.

  Det förefaller som bestofmankind (bom?)tillhör de som ser saker som ingen annan ser?

  Ibland undrar jag vad Jan Eliasson – innerst inne tycker?

  Tidigare har Urban Ahlin (U A) kännetecknats av en stabil och analytisk presentation av (S)-uppfattningar i olika frågor. En del av oss kommer fortfarande ihåg U A insats i nuvarand Ryssland.

  Numera känns det mera som U A står för ”utan ansvar”.

  Därför mina återkommande punktmarkeringar av kycklingen – om inte annat att jag vill ha tillbaka kompetensen inom (S) vad avser utrikespolitiken utan att lagårdsförmannen skall bestämma allt.

 25. Kachina skriver:

  Socialdemokrater

  Håkan Juholt kan mycket väl bli en bra partiledare, men i nutid, när mer än 90% av medlemmarna har gymnasieutbilding, håller inte den successionsordning som Åsa Lindeborg beskriver här;

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article12783885.ab

  En ”inre ring” på ca. trettio personer fattar beslut om ”ny kung”, i slutna rum över huvudet på sina medlemmar. En ring av mestadels tuppar ”värper fram ägg, ur vilket ett kläcks en ny partiledare”, ofta efter att den förre ledaren i något nattligt sammanhang med en åhörare, avslöjat namnet på sin efterträdare.

  Det är så obegåvat som det kan bli i ett demokratiskt samhälle, en kopia av successionsordningen i totalitära regimer. (Stalin, Saddam, Khaddafi,….)

  Jag såg att en av era medlemmar, av namnet att döma invandrare, med rätta skällde ut Juholt och valprocessen. Är ni så inbäddade i ert rosa skimmer att ni inte ser era egna brister?

  Socialdemokraterna kommer aldrig att komma tillbaka, om ni inte själva rättar till de grundläggande felen i er konstitution.

 26. kulan skriver:

  Det är många saker jag inte förstår.

  Till exempel förstår jag inte vitsen med denna enorma mediacirkus när det gäller socialdemokraterna. Vem bryr sig? Ett litet gäng som med vilka medel som helst vill till makten. Varför denna mediacirkus?

  Jag förstår inte heller vitsen med att efter varje teveframträdande av vår kompetenta utrikesminister skall vänsterjournalisterna låta den där Ahlin kommentera. Vad har karln att komma med?

  När kommer självinsikten om att socialdemokratin har spelat ut roll? Avveckla!

 27. Leo Occam skriver:

  Kan denne Juholt vara mer fel ?

  Fel kön, fel sexuell läggning, fel brytning, fel kultur, fel religion, fel pigmentering.

  Fattar bara inte hur sossarna kan välja någon så politiskt inkorrekt.

  Här finns en gravad hund. Har möjligen Putin dragit i den röda tråden till LO, som sedan satt ned den tunga stöveln ?

  Jag får tacka Mona jag med. Utan henne hade vi kanske haft en annan regering. Bra jobbat !

 28. perfro skriver:

  Göran Persson brukar alltid mot bakgrund av sin egen förträfflighet i flertalet avseenden komma med lite spydigheter om de partiordföranden , som valts efter honom.
  Vad gäller Mona han beskrev som en god kommunikatör, men samtidigt saknade hon anaölytisk förmåga.

  Det innebar ju i själva verket att diskvalificera
  Mona som statsminister och likaså fick han rätt när samarbetet med vp inleddes .

  Nu är det väl inget hemlighet att Göran ville ha TE som partiordförande och även tog en rad kontakter i det syftet , vilket i stället medförde att talesmannens fick sitt slutgiltiga avgångsvederlag.

  Då kom i stället kicken i bakom mot Johult , som dock säkert kan ta den eftersom han lär ha folklig humor : jag känner inte Håkan Juholt , men han är förstås inte direkt tvålfager !

  Vad gäller den nyligen avslutade presskonferensen så lär det bli nödvändigt avvakta med linjetalet , som det så vackert heter , då Juholts agenda kanske blir mer tydlig.
  Det brukar dock i sådana fall stå talskrivare till hands så vi får väl avvakta om talet trots allt kommer att innehålla några ideologiska utsvävningar.

  Denna gång var det mest korthuggna, tämligen intetsägande svar på journalisternas frågor.

  Det hela avslutades med något av en körsång, la. la, la, la med hjälp av dragspelare .

  Det kommande valresultatet lär stiga någon procent,

 29. Bo W. Höglund skriver:

  Har just genomlidit Juholts installationstal.

  Genomlidit är fel ord – karlasjälen är ju både kommunikativ och rolig – som någon sade ”Reinfeldt skulle nog sova lugnare med någon annan som sosseledare!

  Det börjar bli dags att anlägga lite stilla moteld – det är inte SÅ långt till nästa val!

 30. bestofmankind skriver:

  Antingen drabbas du, observer61, av amnesia eller att du medvetet förvränger fakta i din värld.

  Socialdemokraterna, med Urban Ahlin i spetsen lämnade ett förslag i riksdagen att Sverige skall vara pådrivande i FN om en no-flyzone över Libyen.

  Urban Ahlin citat:
  ” Vi anser också att Sverige bör vara berett att bidra till insatsen om FN så begär.”

  Förslaget togs med stor skeptismen och förlöjligades av båda Reinfeldt och Bildt i riksdagen.

  Dagen efter debatten i riksdagen beslutade FNs säkerhetsrådet om just en no-fly zone över Libyen.

  Carl Bildt var inte sent med att välkomna beslutet som han just förkastades dagen innan. Så när du talar om vindflöjeln observer61 syftar du tydligt och solklart till Carl Bildt, och absolut inte Urban Ahlin.

  Varken FN eller Nato har ännu inte lämnat en förfrågan om Sveriges militärt medverkande i no-fly zone över Libyen, därför har inte Urban Ahlin kunnat svara bestämt om en förfrågan som inte finns.

  Du har rätt med en sak om att jag ser saker som ingen annan ser.

  Jag ser att Urban Ahlin är engagerad för Libyen för att stödja de förvarslösa och förtryckta Libyska folket medan Carl Bildt efter FN beslutet tvungen att stödja själva organisationen. Carl Bildt egentligen inte bryr sig om lidanden och livs uppoffringar av folket i Libyen för frihet och demokrati.

  Hur kan du medvetet missa den stora skillnaden observer61?

  Jag påstår härmed bestämt att du inte värnar om Sverige som en nation snarare värnar du Carl Bildt som din mästare. Det är bortom all mänskliga instinkter och insikter. Sådana som du gör att det finns maktförbrukare i världen.

 31. kulan skriver:

  ”Sådana som du gör att det finns maktförbrukare i världen.”

  ”maktförbrukare”?

  Oj!

 32. bestofmankind skriver:

  Om det hade retat dig kulan menade jag maktmissbrukare.

  Tack för din tyst acceptans av mina kommentarer, då du hade bara ett ord att kritisera om.

 33. bestofmankind skriver:

  Oj, sorry, det skall vara din tysta acceptans…innan stavningspolisen påpekar felet.

 34. observer61 skriver:

  Min häckling av Urban Ahlin grundar sig på det faktum att Urban Ahlin är omdömesgill och bevandrad i utrikespolitiken. Men – han tvingas av (S)? att spela rollen – att ständigt kritisera C B av vad C B säger och gör samt inte säger och gör.

  Vi minns alla hur Thomas Östros gnällde sig igenom hela valrörelsen – som en papegoja utlät han sig om en verklighet som inte många omfattades av.

  Intressant i detta stycke (verklighetsuppfattningen) är att i Stockholm var det bara 10 % av den yrkesverksamma befolkningen som röstade på (S).

  Enögdhet och självgodhet – blir något för Håkan Juholt att bita i.

  Men så länge de gamla maktstrukturerna lever kvar – blir det nog rätt tufft med en anpassning av (S)-politik till en verklighet som de flesta av oss ser.

  En maktstruktur som också innebär en bärgning för de som sitter vid köttgrytorna.

 35. mrmhalland01 skriver:

  Ni kan snacka om Ahlin, Östros och andra lycksökare så mycket ni vill, men, från och med idag har sossarna gjort det bästa de gjort sedan Erlanders tid.
  Den man jag såg och hörde tala idag är en stor ledare !

  Jag vill gratulera till ett utmärkt val !

  Oavsett om denne man leder det gigantiska partiet i regering eller opposition kommer han se till att synas och höras med solidaritet som sin plattform.

  Jag vill inte ha en socialdemokratisk regering, men gärna en stark opposition som ser till att vissa kärnvärden får fäste i folksjälen.

  Ett litet land som Sverige måste ha balans.
  Det har vi saknat de senaste 40 åren !

 36. kulan skriver:

  Nå, alla vi känner till sagan om Kejsarens nya kläder.

 37. karrman skriver:

  Det intressanta blir att se vilken politisk strategi som Håkan Juholt kommer att tillämpa.

  Är socialdemokratins problem brist på makt eller brist på idéer?

  Om det är makt som är problemet så kan vi bereda oss på mer av planterade historier i kvällstidningarna med fokus på personangrepp.

  Om det är brist på idéer kan det tvinga fram en nödvändig debatt om nytänkande och stimulera det offentliga samtalet.

  Bara att hoppas att det är det senare som Juholt fokuserar på. Sverige har inte en brist på makthungriga individer utan snarare en brist på seriösa debatter om vitala samhällsproblem.

  Ett kritisk faktor kommer att vara vilka mediarådgivare som Juholt kommer att rekrytera.
  Blir det spinndoktorer eller samhällsanalytiker?

 38. mrmhalland01 skriver:

  Jag kan inte låta bli att citera Mona Sahlin : ”Varje misstag är en lärdom, så, det klart att jag har lärt mig oerhört mycket” :-))

 39. bildterberg skriver:

  Verkar som om tackandet av Mona har lugnat ner sig
  så det kan kanske vara på sin plats med en artikel
  som behandlar läget i Libyen:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23945

 40. bestofmankind skriver:

  observer61, som allt annat är allting ngt relativt.

  Enligt nedanstående debattartikeln har dagens utrikespolitik eroderad och principerna är utsålda för en fåfäng ambition att få spela på de storas spelplan:

  ”Moderaternas för många lockande budskap har vunnit två riksdagsval åt borgerligheten och skapat stor förvirring inom socialdemokratin. Men svaret på alliansens frammarsch borde egentligen vara självklart. För svagheten – och tragiken – i den nya borgerliga politiken är att den är baserad på bedrägeri. Budskapet de har sålt, är att vi kan få lägre arbetslöshet, lägre skatt och mer kvar i plånboken, utan att den svenska samhällsmodellen tar stryk. Men den borgerliga politiken har i själva verket ett pris, och det är högt.

  Andelen fattiga (de med så kallad ”låg ekonomisk standard”) stiger kraftigt och vi ser en barnfattigdom som närmar sig 1930-talets nivåer. Trycket på härbärgena ökar dramatiskt. Det är förstås de redan utsatta som drabbas hårdast; de utförsäkrade sjuka (i sig ett nytt fenomen i Sverige), de ensamstående föräldrarna, flykting- och invandrargrupper.

  Men det finns inget oundvikligt i dessa gruppers olycka. Statsfinanserna hade tillåtit ett fortsatt skydd av dem. Det handlar om ett ideologiskt val; reformer har genomförts som gynnat över- och medelklassen på andras bekostnad. Den nya verkligheten göms bakom försåtliga skönskrivningar som ”Välfärdens kärna”. Men vad är dess värde och betydelse om inte ens våra svagaste omfattas?

  I förlängningen kommer denna utveckling, om den tillåts fortsätta, ha långtgående konsekvenser för den svenska tryggheten och sociala sammanhållningen.

  En parallell utveckling kan skönjas i utrikespolitiken. Den svenska samhällsmodellen har under större delen av efterkrigstiden haft en tydlig internationell dimension. Det som hemma var en kamp för jämlikhet, jämställdhet och skydd för den utsatta, blev till ett konsekvent och framför

  allt trovärdigt värnande om folkrätt och mänskliga rättigheter utomlands. Det var detta som ibland gjorde oss besvärliga för stormakterna, kanske bäst illustrerat av Palmes så kallade jultal om Vietnam 1972. Den tydliga förankringen i vår samhällsmodell och den relativa konsekvensen i linjen, gav trovärdighet och väckte respekt. Det gjorde att vi emellanåt kunde ha ett utrikespolitiskt inflytande långt bortom vad vår militära eller ekonomiska styrka normalt skulle tillåta.

  I dag är denna utrikespolitiska grund kraftigt eroderad och principerna utsålda för en fåfäng ambition att få spela på de storas spelplan. Det senare med smärtsam tydlighet under den senaste tidens ängsliga och flata agerande, där den svenska regeringen inte ens vågade ta klar ställning för människor i Europas närområde som med risk för sina liv ställer krav på demokrati och yttrandefrihet.

  Ett annat konkret och representativt uttryck för denna tysta värdeglidning är den svenska insatsen i Afghanistan, som egentligen aldrig riktigt har debatterats i Sverige. Riksdagsbesluten fortsätter att hänvisa till en FN-resolution tunnare än ett fikonlöv. Det är särskilt beklämmande när vi vet att kostnaden för insatsen (nära två miljarder kronor för 2011) hade kunnat göra betydligt större nytta inom till exempel Svenska Afghanistankommitténs verksamhet i landet. En verksamhet som bygger på decennier av kunskap om regionen och med en närvaro på marken som inte roterar hem var sjätte månad.

  Det är märkligt att dessa skeenden inte får mer uppmärksamhet. Än mer märkligt är att de som har förmågan att kasta ljus på dem, och vars politiska ställning därtill skulle främjas av det, låter bli. För alla dessa skeenden, på hemmaplan och utomlands, har ett gemensamt – de slår mot hjärtat av det Sverige som socialdemokratin byggde, det Sverige som de allra flesta svenskar fortfarande tror att de bor i. Om socialdemokratin söker en pånyttfödelse, en plattform att ta sig tillbaka i regeringsställning på, så finns den där, i denna tysta samhälleliga omvandling, i denna stadiga erosion av de grundläggande värderingar den stått för och slagits för, och som i mycket kommit att delas av alla svenskar.

  Orka stå emot och våga återigen självständigt formulera problemen. Låt Sverige veta vad som håller på att ske. Då kan ni rädda partiet undan fortsatt inrikespolitisk marginalisering. Och Sverige från att förlora sin själ och bli ett land i mängden.

  Jon Åström Gröndahl

  Anders Carlsson

  Skribenterna är tjänstlediga från utrikesdepartementet.

  De synpunkter och åsikter arikeln innehåller är uteslutande artikelförfattarnas egna och ej deras arbetsgivares.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article12780895.ab

 41. mrmhalland01 skriver:

  Dessa ständiga klipp från gamla sossar helt utan egna åsikter ger läsaren ganska litet men det tar ju en stund att grekland att där inte finns ett diet budskap. Kan vi inte få slippa detta?

 42. mrmhalland01 skriver:

  Oj vad en liten telefon kan ställa till det.
  utan att ha en egen åsikt skulle det vara.

 43. Bo W. Höglund skriver:

  Snälla Broder Hallänning,

  Efter snart ett halvsekels obrutet maktinnehav har ju socialismen hunnit cementera sina principer överallt i samhället – HELT oberoende av att svenska folket till sin natur är lite socialistiskt anstruket (Orsak eller verkan?)

  Den balans Du efterlyser vore nog bra – den borde dock kanske börja i media där en icke-socialistisk journalistkår vore en nåd att stilla bedja om?

  Ett annat ställe där enpartistaten utnyttjat sin ställning är den ”verk”ställande makten – statliga verks chefer och/eller handläggare är inte så ofta anstrukna av borgerliga förvillelser! Det hjälper ju inte så mycket med aldrig så ”snälla” t.ex. sjukförsäkringsregler om handläggarna försöker läsa sina instruktioner som fan läser Bibeln – kan man sabba borgarna så gör man det!

  Det behövs nog åtskilliga år av borgerligt regeringsinnehav innan vi kan börja tala om ett ”riktigt” demokratiskt Sverige!

 44. Lapsus Dei skriver:

  Herr Bildt kanske kan vara så vänlig att stänga av det kommunistiska tvångsutseendet för iPad på din blog. Jag vill gärna att den ska se ut som tidigare när jag tittar med paddan, inte som en tvångskommunistisk telefon!

  utseende->ipad

 45. bestofmankind skriver:

  Noterar mrmhallands svårigheter att förstå fack termer debatteras av högt uppsatta akademiker.

 46. mrmhalland01 skriver:

  Ja Bo W.

  Jag är helt enig med dig, men konstaterar att sossarna har gjort ett val som kommer att förändra Sverige.
  Denna killen kommer att sätta eld i häcken på regeringen.

 47. mrmhalland01 skriver:

  bom…

  De som är intresserade läser det du kopierar innan du har gjort det.
  Det är besvärande att få det repeterat här, helt utan åsikter.

 48. […] som vanligt, Peter J poängterar målbilden och Erik startgas och Olof om att släckten är värst. Carl tackar […]

 49. mrmhalland01 skriver:

  Det är rubrikerna som räknas !

  Reinfeldt gjorde om moderaterna från ”arbetsgivar-partiet” till det ”nya arbetar-partiet”.

  Juholt gjorde idag om socialdemokraterna till ”De sociala demokraterna”.

  Är vi så lättköpta ?

 50. observer61 skriver:

  Några av oss har egna erfarenheter efter det att andra har blåst i stridstrumpeten.

  Vietnam-konflikten är inte enkel. Då liksom nu i Libyen, Afghanistan, Kambodja m fl – är sanningen också relativ – särskilt i beaktande av tidsperspektivet.

  Ghaza-problematike är ett tydligt exempel.

  Libyen kommer nog att utvecklas i en sådan riktning – att komplexiteten får tydliga avtryck – enligt min nuvarande bedömning. D v s oppositionssidan – hur man nu vill kalla de olika strömningarna och intresseriktningarna – är nog inte Guds eller Allahs bästa barn heller.

  Ödmjukhet och den s k spatiala förmågan att se saker utifrån olika synvinklar – är nog en vinnande förmåga.

  B. of M. förefaller inte heller ha en anna uppfattning om Urban Ahlins förmåga – än den som jag har gett uttryck för.

  Intressant vore att höra några ord om (S) klantiga handläggning och uppträdande fram till i dag – och kanske en skröna om framtiden?

 51. bestofmankind skriver:

  Om du har inte uppfattat ännu observer61 har jag stort förtroende för Urban Ahlins utrikespolitisk magskänsla och omdöme. Så stort att det är t o m någon som påstår i bloggen att jag ”dyrkar” honom.

  Urban Ahlin är bara en email bort. Varför inte rikta ditt personliga missnöje om honom direkt till honom själv?

  Du som verkar vara högbildad, besitter en väl grundade värderingar och uppträdder som en gentleman (emellanåt) tycker jag att det är ej gentlemannaaktigt att hacka på honom här, när du är själv medveten om att Urban Ahlin medverkar INTE i Carl Bildts blogg, eller hur PS?

 52. Kachina skriver:

  ”…… har jag stort förtroende för Urban Ahlins utrikespolitisk magskänsla och omdöme. ”

  Aj, aj, så svensk du blivit sedan du kom under socialdemokratins skyddande vingar, där man hyllar reaktionen från solarplexus och känslan i magen.

  Jag har mer förtroende för de tankar och känslor som alstras genom en växelverkan mellan hjärnan och hjärtat.

  Med detta inte sagt att jag hyllar Alliansen eller dyrkar någon person, utan jag tar ställning till varje sakfråga i sig, stöder eller kritiserar sakfrågan och är tämligen likgiltig inför den som yttrat den eller vilken politik denne företräder.

  Att jag ibland riktar några uppskattande ord till Carl Bildt har inget med politik eller sakfråga att göra, utan med att jag varit arbetskamrat med, och som byggmästare/fabrikör haft anställda människor i den kalibern. De gör rätt ibland, fel ibland, men det avgörande är att de är plikttrogna engagerade personligheter, som sätter sin prägel på företaget i sin helhet. För min del blev det så att det var de anställda som i samråd anställde nya arbetskamrater.
  Reinfelt kan tryggt lämna över utrikespolitiken till Bildt.

  Dessa personligheter finns även idag över hela arbetsmarknaden och är ovärderliga för enskilda företag. Det handlar inte om pengar, utan om personlighet och karaktär. Därför tycker jag att det är fulspel att dra upp tio år gamla spekulationer och hypoteser ur Lundin Oils papperskorg.

 53. kulan skriver:

  ”… när du är själv medveten om att Urban Ahlin medverkar INTE i Carl Bildts blogg …”

  Nej, inte direkt. Den uppgiften har han tydligen delegerat.

 54. gubbstut skriver:

  Håkan Juholt kommer att krossa Alliansen!

  Bara därför att han är så overklig och kommer lägligt, när Alliansen har gjort folk apatiska, men sina översittarfasoner.

  Sverige är inte Grekland, därför har Alliansen fått hållits.

  Reinfeldt har tydligen redan fått sociala fobier om denne Juholt.

  Intressant förtsättning följer…

 55. metusalem skriver:

  gubbstut…
  Du tror på en krossad Allians om bara Juholt hojtar till lite grann. Visst, han presterade ett lysande tal som övertygade de församlade att S kommer att få en ljusnande framtid. Emellertid är det inte bara kongressombud som har rösträtt till Riksdagen. Vänta med hyllningskören till ”vanligt folk” har synat.

  Den reviderade uppfattning om hur man attraherar väljarkåren som Mona Sahlin visade före jul stämde inte ett skvatt med Juholts fältrop: Åter till forntiden.

  Vi lär få tillfälle att kolla vad S står för genom 3 år framöver. S har dock mycket färre traditionalister att luta sig mot än tidigare S-generationer. Så vi kan nog se fram mot en spännde inrikespolitik åren framöver

 56. bestofmankind skriver:

  ”Därför tycker jag att det är fulspel att dra upp tio år gamla spekulationer och hypoteser ur Lundin Oils papperskorg.”

  Det är inga spekulationer och hypoteser det handlar om. Det är bevisad fakta.

  Att Ni verkar ha en mycket högt toleransnivå som har med Carl Bildt att göra är ofattbart. Misstanke om folkbrott, omoraliska affärer, vapenaktier, selektivt försvar av vissa folkslag i konflikter, ologiska ambassadnedläggningar – för att nämna några.

  Grundläggande livets värderingar privat är en stabil grundsten som politiker. Ingen kan ändra på det faktum!

  Hur Carl Bildt hanterade sina privata affärer i tidigare roller i livet baseras på hur var, och hur han är som en person i helhet, därmed även som politiker. Personlighet är en oskiljabar egenskap.

  ”Nej, inte direkt. Den uppgiften har han tydligen delegerat.”

  Det vore båda hedrande och smickrande om det är sant. Till din besvikelse är det enbart din egen fantasifull spekulation.

  Som jag tidigare nämnt, olik den svenska neutraliteten, väljer jag sida. Jag väntar inte på att någon ropar hjälp för mig att ingripa. Jag litar på min mänskliga instinkt att kunna försvara någon i rättvisas namn.

  Det är även helt naturligt för mig som en medmänniska att försvara Urban Ahlin då jag har personligen träffat honom, och verkligen testat hans sinnesstämning i en pressad situation, både som person och politiker.

 57. soli01 skriver:

  Gubbstut – har även du fallti pladask för mister Juholt. Det är lätt att följa med strömmen i dessa dagar, men tänk om vattnet sinar. :-)

 58. mrmhalland01 skriver:

  soli01,
  Det handlar ju inte om att falla pladask.
  Jag tror dock att varje seriös människa, oavsett partifärg konstaterar att denna killen spelar i en helt annan division än vad Mona gjorde.

  Att han dessutom verkar sortera bort lycksökare och lyfta fram de han ser som bra för partiet gör att regeringen måste arbeta på topp för att inte bli överkörda i nästa val.

 59. bestofmankind skriver:

  För övrigt Kachina vill jag bara klargöra att begreppen hjärna och hjärta byte jag mot begrepp som berör Carl Bildts verklighet.

  Symbiosis mellan hjärna och hjärta verkar vara mycket främmande för Carl Bildt, så för honom att förstå min mening använder jag för honom begripliga ord.

 60. metusalem skriver:

  Bestofmankind…
  Här ovan har du plitat ner din vanliga lista på Carl Bildts många påstådda olagligheter och tillkortakommande. Man brukar tala om en drucken papegojas envishet. Hur orkar du egentligen? Kan du inte överlämna saken till de rättsvårdande myndigheterna för eventuell åtgärd.

  Du förefaller ha ingått ett slags partnerskap med Urban Ahlin som också begärligt suger åt sig vad vår svenska slaskpress har att säja. Nåja kritik är fritt i vårt land, men mångårig tjatighet baserat på obekräftade rykten innebär ju att man inte lyssnar om tjataren eventuellt skulle ha något vettigt att säja.

 61. bestofmankind skriver:

  Wow metusalem, bättre erkännande på träffsäkerhet i mina kommentarer har jag inte fått av dig någonsin, förran nu.

  F.ö…. de ovannämnda, för att använda dina egna ord, olagligheter och tillkortakommanden är ju allmän känd för de som är intresserade om Carl Bildt och utrikespolitik.

 62. metusalem skriver:

  best.of.m..
  Korrigering: Jag skrev påstådda olagligheter och tillkortakommande. Du är en kronisk ord-och meningsförvrängare, men var god förstå att vi vet om din begåvning på detta område.

 63. bestofmankind skriver:

  Ordet påstådda försvann i mina fingrar så jag får skiva om meningen:

  F.ö…de ovannämnda, för att använda dina egna ord, påstådda olagligheter och tillkortakommanden är ju allmän känd för de som är intresserade av Carl Bildts förehavanden, och av utrikespolitik.

  Och metusalem, du är en bitter gammal man som använder ovårdade ord i brist på sak argument. Du vill tydligen ta med dig din egen änglabild av Carl Bildt till graven.

  Nästa gång försök att undvika personangrepp, då slipper du också få något försvarsangrepp tillbaka. Det borde du nu veta i din ålder.

 64. soli01 skriver:

  mrmhalland01 – tydligen har även du plaskat i. :-) Nåväl
  tiden får ha sin gång ingen ska dömas i förväg. Juholt är troligen också en människa med sina fel o brister. Jag avvaktar dok med betyg-sättningen.

 65. metusalem skriver:

  bestofmankind…
  Nejdu bitter är det jag minst av allt vill vidgå. Däremot är jag lite road av att någon gång peta på en verklig besserwisser. Sen sitter du i det tunnaste av glashus när du vill pådyvla mig personangrepp på dig, när jag påpekar att det inte är rimligt med upprepade tjatiga personangrepp på vår utrikesminister.

  By the way- Jag röstar normalt inte på M, utan på en av di små. Däremot inser jag de kvaliteter CB besitter. En annan sak, eftersom jag avslöjade att jag numera passerat den mogna åldern av 80, tycker jag nog att jag inte tidigare mött någon som använt denna sakuppgift med så negativ klang som jag spårar hos dig. Man tror i sin enfald att människor med asiatiska rötter brukar bete sig vettigt speciellt mot äldre. Så fel man kan ha.

 66. bestofmankind skriver:

  Det är universellt att man slår tillbaka när man själv blir slagen. Det är en mänsklig instinkt och har inte med mina asiatiska rötter att göra.

  Och bara så du vet lär man även sig att slå tillbaka, kanske t o m hårdare i en ”gulag” miljödebatt som denna.

  Det är enkelt, rör inte mig så rör inte jag dig heller!

 67. bestofmankind skriver:

  Och beträffande Carl Bildt, han skall tåla kritik baserade på hans förehavanden, tål inte han det är det fritt för honom att avsäga sin post!!!!!

  Det är väl ingen som tvingade honom att vara en utrikesminister.

 68. metusalem skriver:

  bestofmankind…
  Jag slutar gräla för idag, jag skäms ärligt talat för att jag inte kan låta bli att klämma på en giftblåsa.
  Jag har dock delat detta med att reta världssamvetet, med många här på bloggen, men jag borde helst avstå.

 69. bestofmankind skriver:

  Fine!

  Som sagt, rör mig inte så rör jag inte dig heller!

 70. Visionären skriver:

  metusalem,

  Välkommen upp ur sandlådan!

  V

 71. mrmhalland01 skriver:

  metusalem,
  Att inte hålla med ”bom” (vilket ju är svårt eftersom hon inte har egna åsikter utan bara kopierar partifränders) är enligt henne att begå personangrepp.

  Hennes egna personangrepp (som finns i nästan alla okopierade kommentarer) är ett försvar.
  Ofta har man då attackerat henne som en svag kvinna.

  Fäller man det argumentet så är man rasist, eftersom bom är född i annat land.

  Jag har ”sett” alla varianterna.

 72. bestofmankind skriver:

  Det är för fegt och patetiskt att mummla genom metusalem!!!

%d bloggare gillar detta: