Internet och Nato

BRYSSEL: Fredrik Reinfeldt sitter fortfarande sent i sina middagsöverläggningar med fokus på Japan och Libyen, medan jag nu avslutar min dag.

Och den har varit både varierande och viktig.

Internet, frihet och ekonomisk utveckling dominerade dagens första timmar med ett anförande på detta tema på konferens arrangerad av Aspen Institute med brett både europeiskt och amerikanskt deltagande.

Att vi har ett nära samarbete och samsyn på USA i denna fråga är naturligt och bra. Ledande Internet-nationer har alla skäl i världen att försöka arbeta tillsammans i dessa frågor.

Samtidigt med den konferensen väntade jag spänt på resultatet av omröstningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Här handlade det om USA:s och Sveriges gemensamma initiativ för mänskliga rättigheter i Iran där vi bl a föreslår att en särskild FN-rapportör för att belysa frågan skall utses.

Och som ett resultat av ett omfattande diplomatiskt arbete gick förslaget också igenom!

Det var ett betydande framsteg som vi har all anledning att glädjas över.

Från dessa frågor bar det direkt ut till Nato-högkvarteret för överläggningar med bl a generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen.

Han kommer till Stockholm på torsdag i nästa vecka, men alldeles självklart handlade vårt samtal i dag i hög utsträckning om de insatser som såväl EU som Nato kommer att göra för att förverkliga FN-resolutionen 1973.

Diskussionerna inom Nato går nu i konstruktiv inriktning och jag har all anledning att tro att ett bra resultat kommer att vara klart till de viktiga diskussionerna i London på tisdag i nästa vecka.

Jag kommer självklart att vara i London, och i det sammanhanget hoppas jag att vi också kommer att veta vilka svenska bidrag och insatser som är efterfrågade.

Efter snabb hamburgare följt av bilfärd med Fredrik Reinfeldt för att diskutera Libyen-läget i alla dess dimensioner – han är ju här för EU-toppmötet – fortsatte jag min serie av överläggningar inte minst med olika kommissionärer.

Nu var det främst energikommissionären Oettinger och utvidgningskommissionären Fuehle som stod på programmet.

Och sedan blev det middag med delar av den globala Internet-världen.

I morgon börjar jag med statsminister och fortsätter sedan mina olika EU-samtal innan det är dags för stora Brussels Forum under eftermiddagen och kvällen.

12 Responses to Internet och Nato

 1. mrmhalland01 skriver:

  Det vore intressant att höra lite mer specifikt vad ni diskuterar vad gäller internet.

  Är det vissa länders restriktioner eller är det säkerhet vid överförande av information eller kanske rent av hur man ska kunna avlyssna överförande av information ?

 2. Börjesson skriver:

  Säga vad man vill om dig Bildt, men ingen kan i alla fall påstå att du inte ligger i! Jag förstår inte hur det ens är möjligt att hinna vara inläst på, och orka vara koncentrerad på, så många vitt skilda (men alla mycket viktiga) ämnen under en och samma dag.

 3. Danne81 skriver:

  Bra att NATO äntligen kunde ta över ledartröjan, ser ju mycket bättre ut än att USA ska leda en så stor gemensam insats. Frankrike var aldrig något vettigt alternativ ens, även om dom själva tycker det. Nu får vi hoppas att Sverige får vara med både humanitärt och militärt, det är viktigt att vi är med och stödjer demokratiska strävanden.

 4. Rulle skriver:

  Israel attackeras återigen av terrorister från Gaza, under tiden fortsätter svenska media att desinformera om situationen. Igår torsdag, den 24 mars 2011, har palestinsk missil nått området i närheten av Tel Aviv. I Sveriges Radio pratar man om ”våldsspiral” och mediat negligerar helt den enkla sanningen att terrorister från Gaza skickar missiler för att döda civila, att provokationer började för några dagar sedan med beskjutning av israeliska samhällen på Negev med 50 granater.
  Vilket land i världen skulle tolerera återkommande beskjutning av egen territorium ?
  Partiska journalister som bedriver propaganda istället för information, berör inte sådana frågor.
  Agneta Ramberg från Sveriges Radio är ett typiskt exempel på manipulerande och illasinnad och rasistisk journalist vars syfte är att dölja sanningen för svenska lyssnare.
  Ramberg och andra på SRs Ekoredaktion håller oss inte informerad om den verkliga händelseförloppet, varför?

 5. Kachina skriver:

  Hamas är rädda och försöker rikta folkets uppmärksamhet mot en yttre fiende, men revolutionen mot det egna inre förtrycket kommer även till Palestina.

  Vad du kan göra Rulle, är att köpa dig en vanlig enkel laserpekare, åka ner till Gaza och peka på Hamas olika tillhåll. Israel har laserstyrda raketer i flygplan och helikoptrar, så ni borde ha rensat ut Hamas inom en vecka.

 6. kris08 skriver:

  Enögda krigsberusade kommentarer som drar alla arabländer över en kam är kanske inte riktigt vad som behövs!

  Den militanta organisationen Islamiska jihad har alltså lindrigt skadat en (1) människa genom raketattacker och någon okänd terrorist har dödat en (1) vid ett sprängattentat. Ingen seriös bedömare pekar ut Hamas-regeringen.
  Under samma tid har 12 människor (varav tre fotbollsspelande ungdomar) dödats av Israel!

  Faktum är att båda sidor styrs av demokratiskt valda extremistiska regeringar, vilket innebär att demokrati tyvärr inte ofelbart leder till fred och frihet. Tvärtom så monterar Israel i god demokratisk ordning ner yttandefriheten.

 7. albertveli skriver:

  Jag instämmer med första kommentaren. Det vore intressant att få reda på lite mer om vad som diskuteras rörande internet. Hur tänker man sig att balansera mellan avlyssning och säkerhet å ena sidan och personlig integritet å andra sidan.

 8. alethiax skriver:

  På tisdag får vi då kanske svar på om vi som ett av Europas bäst ekonomiskt och militärt rustade länder vågar hjälpa folk i nöd eller om Rheinfelt&co följer svensk tradition och fegar ur.

 9. observing iran skriver:

  Thanks Mr. Carl Bildt and Sweden for initiating the Human Rights draft on Iran. This time Sweden showed real support for the democracy movement in Iran.

 10. bildterberg skriver:

  Apropå invasion av oljerika men
  ännu ej kontrollerade länder (Wesley Clark):

 11. […] Sverigedemokraterna, verkar kunna acceptera en Natoledning flygattacker mot Libyen. Om FN, Nato, eller EU så begär. Just nu har det inte kommit en förfrågan […]

%d bloggare gillar detta: