Vi vill mera!

STOCKHOLM: En dag med krishantering utöver det vanliga. Vart man än vänder sig verkar det vara kris just nu.

Japan var självfallet fortsatt i centrum inte minst efter det att vi under natten haft anledning att skärpa våra bedömningar.

På regeringssammanträdet hade vi en bred genomgång av läget från olika utgångspunkter.

Och det handlade då också om våra ansträngningar att ge bättre möjligheter för de som så önskar att lämna Tokyo-området. Vi arbetar tillsammans med de övriga nordiska länderna.

Men självfallet diskuterade vi också en del av de vidare aspekterna av den japanska katastrofen och vad vi kan göra.

Men även situationen i Libyen och den vidare regionen diskuterades.

Senare hade Fredrik Reinfeldt en redovisning för riksdagen av EU-toppmötet om Libyen i fredags och dess slutsatser.

Och ännu lite senare hade jag riksdagsdebatt i samma ämne.

Föga förvånande var vänsterns Lindhe och socialdemokraternas Ahlin mer intresserade av att attackera mig än av att diskutera vad vi kan göra för att bli av med Khaddafi. De viftade vilt med Expressens gravt förvridna story.

Men för mig är utrikespolitiken viktigare än inrikespolitiken just nu. Och situationen kräver faktiskt ett visst allvar.

Jag gjorde klart att vi hoppas på ett beslut i FN:s säkerhetsråd som ger möjlighet till mer effektiva åtgärder än bara en flygförbudszon.

En sådan räcker inte. Jag vill ha mer.

Vi hade en flygförbudszon över Srebrenica. Högt över. Det hjälpte föga.

Det är stridsvagnar och artilleri och massakrer på marken som vi måste stoppa.

Men sedan handlar det om att hjälpa människor i nöd och att bygga ett nytt Libyen.

Jag talade om att stoppa, om att hjälpa och om att bygga.

Nu får vi se vad som händer i New York. Jag har en känsla av att det är på väg åt rätt håll.

Sedan kan herrar Lindhe och Ahlin stå där och vifta med Expressen.

Jag tror att intresset för det kommer att vara rätt begränsat. Verklig politik handlar om verkliga saker. Och om att försöka att uppnå verkliga resultat.

Just nu är FN:s säkerhetsråd avgörande.

Sedan kommer mer handfasta insatser.

Och sedan hjälpa och bygga.

41 Responses to Vi vill mera!

 1. nolies skriver:

  ”Det är stridsvagnar och artilleri och massakrer på marken som vi måste stoppa.”
  -Med stridsvagnar och artilleri?

  ”Men sedan handlar det om att hjälpa människor i nöd och att bygga ett nytt Libyen.”
  -Med lika lyckat resultat som i Irak och Afghanistan?

 2. Visionären skriver:

  Väl skrivet!

  Låt hönorna kackla i hönshuset och ankorna kvacka i ankdammen. Ute i den verkliga världen är det annat än kackel och kvackel som gäller.

  V

 3. sisotalo skriver:

  ”Sedan kommer mer handfasta insatser.” Efter en lång tvekan har Sverige bestämt sig. Utrikesministern nöjer sig inte med flygförbud, utan Sverige ska stoppa tanks och massaker på marken!

 4. wikida skriver:

  Well thought and well spoken, now the difficulties lies in the act..
  balance and it will come through

 5. mrmhalland01 skriver:

  Var det inte igår FN skulle fatta beslut ?
  Var det inte egentligen för 20 år sedan ?

  Ju längre tid detta ”icke-organ” sitter overksamma, desto närmare kommer vi ett nytt världskrig !

  Låt folket prata !
  Inte betalda tjänstemän !

 6. digitalcurtain skriver:

  Här gäller det även tidsramen och utvecklandet av den globala säkerhetspolitiken inkl. FNs säkerhetsråd vis-à-vis trovärdigheten i den globala politiken. Vi måste tvinga fram utveckling även i FNs säkerhetsråd via exempel i praktisk handling just nu beträffande MENA-länderna och i första skedet Bahrain, Libyen och Yemen. Bra att man accepterade NFZ, men det räcker icke.

 7. Bo W. Höglund skriver:

  Det gäller inte att bara HA rätt utan att även FÅ rätt!

  Jag skulle mycket hellre INTE få rätt om geleråttorna i FN – nu ser det ju ut som om de civila Libyerna skulle ta slut innan de kommer till att de borde kanske ha fattat något beslut – de närmaste timmarna avgör om Mohammar skall få fortsätta härja, då även med terrorhandlingar i det sydeuropeiska luftrummet!

 8. Adrian skriver:

  Riktig hjälp till Libyen vore att skicka ned vapen till rebellerna. Vi har luftvärnsrobotar av typ RBS-70 och RBS-90 som är lätta att använda och vore perfekta för att skydda frihetskämparna i Libyen.

  Dessutom är systemen för stora för att användas av terrorister lika enkelt som tex amerikanska stinger.

 9. danne81 skriver:

  Det var ju bra att FN resolutionen äntligen gick igenom. Nu får man bara hoppas att Kadaffis intåg mot Bengazi hinner att hejdas.
  Carl Bildt diskuterade ju tidigare här om ett eventuellt svenskt bidrag till att militärt ingripa. Hoppas du kan utvecka detta resonemang nu om vad Sverige bör och kan göra nu när resolutionen är aktiv.

 10. Adrian skriver:

  Gripen vore ju utmärkt dels för luftstrid men även för att bekämpa Libyska Flottan med sjömålsrobot.

  Markanfall suger dom på då man inte köpt in adekvat beväpning, ”försvaret” har ju misshandlats i över 10 år nu.

 11. foxbill skriver:

  Att Ryssland och Kina inte stöder mänskliga rättigheter torde inte vara en nyhet, men varför lade Tyskland ned sin röst? Är det nostalgi från WW2 som hägrar?

  Undrar vad token från Tripoli skall hitta på som hämnd.

  Tyvärr kommer väl insatsen försent. Men vi kan glädjas över att det sitter en handlingens man i vita huset. Obama, en handlingens man. Som vid så många tillfällen tidigare. Vem minns inte stängningen av Guantanamo. Innan valet lovade han stänga, och vem vet snart kanske det är dags. Annars kan han alltid återanvända det löftet till nästa valkampanj som strax börjar. Återvinning är ju politiskt korrekt så varför inte?

  Hoppas att det inte blir ett ”historiskt ok” liksom förintelsen, Srebrenica, Röda Khmererna mm.

 12. sisotalo skriver:

  Krigen i världen har fått en ny ledare, Sveriges utrikesministern. Bildt har en förmåga att vända om. Bara några dagar sedan han balanserade mellan parterna i Libyen.

  Ett nytt krig startas nu i Libyen där diktatorn vill förhandla om vapenstillestånd.

  Underligt att i säkerhetsrådet finns fem länder, som inte stöder det nya kriget, men ändå tillåter det. Men vad har Sverige för roll i världspolitiken? Hur skulle Sverige ha röstat i säkerhetsrådet? Betalar Frankrike och England sina insatser?

 13. stig2entreprenoren skriver:

  Var det inte Per Albin som ville stoppa nazisterna med hemvärnet?

 14. Kachina skriver:

  Vi får se. En legoarmè hålls ihop av pengar och framgång. Khaddafis sedelpressar är överhettade och nu väntar motgång.

  Hans egna ord, ”fly som råttor” gäller nu hans egen legoarmè.

 15. Kachina skriver:

  ”Flygförbudszonen ökar oppositionens chans att försvara staden. Fram-förallt är FN:s beslut en välkommen moralhöjare.” (Wolfgang Hansson)

  Helt riktigt. En viktig signal mellan folken och en moralhöjare, både för oss och för dem.

  Kanske lite sent, men inte försent. Själva beslutet hejdar Khaddafis framfart och nu söker han förhandlingar, väl medveten att fortsatt förtryck läggs till åtalspunkterna, för honom och hans familj.

 16. metusalem skriver:

  Vad innebär nu detta. En flygförbudszon är naturligtvis en hygglig början. Man hör en del som uttrycker åsikter om att man nu kan sätta in flyganfall mot Kadaffis tunga vapen. Kan man det? Beslutet innebär väl just att man ingriper om Kadaffi och kompani dristar sig att skicka upp flygplan i avsikt att anfalla mål i landet.

  Man frågar sig om detta beslut innebär att tex. Nato kan aktivt ingripa mot ansamlingar av tunga vapen. Om inte hur går man vidare, att utrusta revoltörerna med lämplig vapenarsenal vore ju en Gudi behaglig gärning.
  Ni som har militärpolitisk kunskap kan gott kommentera, så vi som inte vet kan få en uppfattning om den kommande utvecklingen.

 17. Kachina skriver:

  För att kunna upprätthålla en NFZ, måste först Khaddafis luftvärn slås ut. Det kan från hög höjd vara svårt att se skillnad på tanks, artilleri och luftvärn. När jag läser tecknen från militär och representanter för säkerhetsrådet, får jag känslan att även de uppfattar förhållandena på det sättet.

  Lyssnade precis på UN Ambass. Rice och säger bara WOW!
  Sådana kvinnor som talar klartext ger även Khaddafi byxångest. Det borde finnas fler av dem.

 18. Kachina skriver:

  PS. Jag förstår nu USA:s hållning i den utdragna ordväxlingen. För dem var det viktigt att tongivande arabiska länder fanns med bakom beslutet. Detta med tanke på George W Bush härjningar. Nu finns det stödet och det ger starka förhoppningar om framtida goda förbindelser mellan MÖ och Väst.DS

 19. metusalem skriver:

  Jag ser i texten för flygförbudet att det inkkluderar
  ”all necessary measures to protect civilians”. Borde innebär en del vettiga aktiviteter för att beskära Kadaffis maktposition.

 20. florimond77 skriver:

  Igår så hotade Khadaffi att även om folk gömde sig i väggarna skulle han hitta dem. Är det inte dags att han själv går i väggen vilken dag som helst?

 21. florimond77 skriver:

  När man läser israelisk media får man intrycket att folkets kamp i Libyen inte berör Nethanjahu mer än en fluga på näsan. Istället sitter han i funderingar hur man skulle kunde bomba Iran.

 22. Rulle skriver:

  Adrian,
  I tisdags stoppades lastfartyget ”Victoria” med stor en vapenlast. En hel skeppslast med vapen av offensiv karaktär fick passage genom Sues-Kanalen. Fartyget som seglade under liberiansk flagg stoppades väster om Israels kust. Vapensmugglingen är ett gigantiskt bakslag mot fred men går EU förbi utan kommentarer.
  Lasten borde/kan med EUs medverkan ha omdirigerats till oppositionsrörelsen i Libanon. Om en trovärdig och ärlig person, t.ex Alf Svensson i eftermiddag ringer Israels utrikesminister så kan dom få massor med nya vapen gratis till Libyen.

 23. oppti skriver:

  Är det så vettigt att trappa upp en situation i Libyen?
  Gå in massivt med kameror och media. Sätt upp övervakningskameror och låt omvärlden se och döma!
  Kamerabevakningen i Kairo var det som gav de protesterande skydd och stöd.
  Låt Axis bli vårt nästa vapenexportföretag!

 24. mrmhalland01 skriver:

  Så är då bollen i rullning.
  Låt oss nu hoppas att de civila förlusterna blir minimala, vilket naturligtvis är svårt när man ska slå ut vapen samtidigt som extremt många människor är ute.

  Krig är alltid fruktansvärda, men det finns ju en skillnad här jämfört med alla andra krig jag har hört talas om.

  Historiskt har krig uppstått för att länders ledare ska utöka sim makt och sina rikedomar, detta kriget är ju precis tvärt om.
  Krigets syfte är ett få bort makthavarna och istället ge folket den frihet de ropar efter.

  Jag hoppas innerligt att det blir resultatet och att både civila och anfallande soldater slipper för mycket lidande.

 25. bestofmankind skriver:

  Att Carl Bildt hoppas på att FN godkänner minst no-fly-zone innebär inte att Bildt och regeringen officiellt stödjer minst no-fly-zone medverkan i FN:

  ”Så bara till en konkret fråga som Urban Ahlin ställde om nordiska insatsgrupper. Regeringen har inga planer på att skicka svenska soldater i strid i Libyen. I den mån ni socialdemokrater har sådana förslag uppmanar jag er att tänka efter mycket noggrant. Det vore fel. Det skulle leda till mycket allvarliga konsekvenser. De skulle inte vara välkomna av någon.”

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=108&bet=2010/11:74&guid=94EDE15A-C4ED-45EE-B96B-047B1428FA0F

  Reinfeldt t o m tyckte igår att no-fly-zone taktik är oseriöst.

  Detta innebär att Bildt & Reinfeldt fortfrande håller fast neutraliteten mellan diktatur och demokrati…OFFICIELLT!

  Ledsamt, men Bildts blogg ger sken om något annat än vad han sade i riksdagen igår.

  Sverige officiellt sitter i första parkett och tittar på när folket i Libyen slaktas!

 26. Kachina skriver:

  ”Sverige officiellt sitter i första parkett och tittar på när folket i Libyen slaktas!”

  Ja,……det är inte en fråga om att vänta tills Nato frågar, utan att fråga om vi kan hjälpa till med en division Gripen. Marktrupp kan det aldrig bli fråga om.

  Jag, och många med mig, börjar vara frågande till varför Sverige är så rädd att visa upp Gripens duglighet, med tanke på framtida försäljning. Är planet odugligt i strid?

  Vi har lika stor anledning som Frankrike, Storbritannien, Norge, Danmark,…att delta. När folket i Nordafrika inte längre kan leva i sitt eget land, är det oss de kommer till och frågan är hur många fler vi kan ta emot?

 27. Kachina skriver:

  Och Carl, vi kan sluta låtsas att vi inte är med i Nato.

  Människor har rätt till ett värdigt liv i sina hemländer.

 28. bildterberg skriver:

  Äntligen en orsak att balkanisera även Libyen.

 29. bildterberg skriver:

  Dessvärre kan det riskera att bli ”ur askan in i elden”.

 30. Kachina skriver:

  bilderberg

  Det handlar om mer än så. Det handlar om ett folkslag som i årtionden flytt sina hemländer, undan diktaturens förtryck.

  Nu reser de sig och det får inte misslyckas. Hela världen, inklusive Sverige, måste visa att vi ställer upp för dem och deras rätt att leva i trygghet, i sina egna hemländer.

  När till och med Jordaniens kung känner förändringens vindslag och ställer upp bakom människorna, får inte vi svika.

 31. bestofmankind skriver:

  Carl Bildts twitter:

  ”Obviously welcomed UN resolution on Libya. Hope for rapid and robust measures to take us into political phase. 5 hours ago”

  So sorry and sad to say that Swedens FM Bildt can only welcome and hope for Libyan. Officially, he is mentally paralyzed and unable to make any concrete political decision to support the democratic fighters of Libya.

 32. perfro skriver:

  Beslutet om flygförbudszon har endast fått ett resultat.
  khadaffis son har meddelat att libyska styrkor inte kommer att fortsätta sin militära offensiv, underförstått att strategiskt viktiga städer blir mer intagna och att övriga blir omringade.
  Detta är ren taktik och kommer inte något stöd till rebellrörelsen och gör det inte heller möjligt för de som flytt landet att återvända.

  Det krävs i nuläget mer offensiv insatser. FN saknar helt dessa resurser. det som återstår är då NAtO ed allierade, , vilka är svårt bedömma.

  För att undvika landstigning samt en invasion motsvarande den i Irak kanske det är mest lämpligt med bombanfall som i Serbien , riktade mot militära mål samt de fästen, som Khadaffi själv förfogar över.

  Det gäller trots allt undvika ett blodbad. Khadaffi skyr inga medel.

 33. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Trots Bildts och Reinfeldts uppfattning att inte stödja noflyzone är Sverige bundna att följa FNs beslut. (Jag var tvungen att få en förklaring från en ledamot av UU).

 34. bildterberg skriver:

  Kachina:
  Hur mycket tror du inte jag också skulle önska att
  detta var en äkta ”folkets” revolution. Som det ser
  ut nu finns ingen enkel lösning på problemet men jag
  är rädd att Libyens folk inte kommer att få njuta
  av äkta frihet där de själva kommer att ha kontrollen
  över sina naturtillgångar. I värsta fall kommer
  det hela att trigga en veritabel ”världsbrand”.
  Ett annat alternativ är att det kommer att bli
  samma balkanisering som i Irak där det skulle
  vara intressant att genomföra en landsomfattande
  enkätundersökning om vilket som var värst:
  Saddam Hussein eller nuvarande tillstånd
  (externt kontrollerad regim).

 35. Kachina skriver:

  Helt rätt, bildterberg. Vi vet inte vad som kommer ur det här. Vi vet bara en förstelnad kultur spricker. Det som kommer kan vara fientligt, särskilt om vi ser på när Khaddafi dödar sina invånare.

  De måste själva avgöra sin framtid och det tycker jag vi hjälper till med, genom att INTE sända in marktrupp, utan bara genom att jämna ut villkoren på marken.

  Jag stöder förändringen, vad som sedan kommer ur den får vi se.

 36. pethom skriver:

  Mona Sahlin är en dag ute och rider när hon stöter på Håkan Juholt.

  – Det var en fin hingst du rider på Mona, sa Håkan.
  – Hingst? nej det är ett sto, svarade Mona.
  – Nej Mona det ÄR en hingst, det ser jag.
  – Det var konstigt, jag mötte Carl Bildt nyss och han sa själv att det var den största fittan han hade sett på en häst.

 37. bildterberg skriver:

  Kachina:
  Det där med att inte sända in marktrupp kan
  du nog drömma om. Historien kommer (som vanligt)
  att upprepa sig.

 38. bildterberg skriver:

  Vi kommer att få se ytterligare ett av alla dessa
  fredsbevarande krig…

 39. Pravo skriver:

  @bildterberg, om Saddam Hussein vore i livet skulle han förmodligen svettas. Många diktatorer i mellanöstern sitter löst. Om Hussein såg TV-bilderna från Egypten mm skulle han vara nervös vid det här laget. Förmodligen skulle Irakierna själva avsätta honom. Om inte Dr.Världspolis bestämde sig för att bomba skiten ur landet med c:a 1 miljon döda på kuppen. Situationen i Irak skulle vara betydligt bättre om irakierna själva fick avsätta Hussein, så som skett i tex Egypten. Och en miljon fler irakier skulle vara vid liv.

 40. bildterberg skriver:

  Perfekt tillfälle att fylla i ytterligare en av
  kartans vita (”gråa”) fläckar:

 41. bildterberg skriver:

  Del 3 av Chossudovsky’s artikelserie:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23741

  Perfekt kombination: Minskning av kärnkraftsanvändningen
  och höjning av oljepriset …

%d bloggare gillar detta: