I väntan på FN:s säkerhetsråd

STOCKHOLM: Tyvärr visade sig mina farhågor från i dag på morgonen om Bahrain vara alltför välgrundade.

Under dagen har sex personer – också poliser – förlorat livet i konfrontationer i Manama. Och samtidigt har Iran med stark stämma lagt sig i saken på ett sätt som är lika otillbörligt som det är destabiliserande.

Vi kan bara på nyttt vädja till ett återupptagande av den nationella dialog som är enda vägen framåt för Bahrain.

När detta skrivs sammanträder FN:s säkerhetsråd för slutna konsultationer om situationen i Libyen, och jag ser att generalsekreterare Ban Ki-moon har krävt ett omedelbart eldupphör i de strider som pågår.

Vår förhoppning är att det skall komma ett nytt ställningstagande från FN så snart som möjligt. Det jag hör nu är att det kanske kommer att vänta till i morgon. Jag antar att det beror på att det behövs ytterligare konsultationer mellan huvudstäderna i de viktigare länderna.

Frågan om en flygförbudszon står nu i centrum. Och även om det är känt att Ryssland och Kina är tveksamma är det fortfarande oklart var USA egentligen står i den frågan.

Genomförandet av en sådan – konkreta militära operationer för att säkra att den efterlevs – torde kräva amerikanska insatser. Åtminstone för några dygn sedan var det så att det närmaste amerikanska hangarfartyget låg i Röda Havet, men självfallet kan insatser också ske från baser i t ex Italien och Grekland.

Även Egypten är en viktig faktor i detta sammanhang.

Skulle säkerhetsrådet i morgon anta en resolution som ger utrymme för detta kommer sannolikt en flygförbudszon att deklareras omgående. Och sedan återstår den svåra frågan om vilka effekter den kommer att ha på de strider som nu sker.

Att få stopp på dem är ju nu det allra viktigaste.

Det handlar om att skydda oskyldiga civila, men det handlar ju också om att få stopp på de framryckningar som vissa av de mot Khaddafi fortfarande lojala elitförbanden gjort under de senaste dygnen.

Men på UD är det fortfarande situationen i Japan som upptar mycket av uppmärksamheten och arbetstiden.

De s k konsulära frågorna är många och svåra.

Viktigt är att vi hela tiden kan förlita oss på de expertbedömningar som Strålsäkerhetsmyndigheten gör. Det ger en trygghet inte minst för alla dem som arbetar dygnet runt på ambassaden i Tokyo, men också för alla dem i Stockholm som har att fatta olika typer av små och stora beslut i anslutning till katastrofen.

Och i morgon skulle jag tro att samma frågor – dessvärre – kommer att dominera.

13 Responses to I väntan på FN:s säkerhetsråd

 1. blombladivinden skriver:

  Nu har KONTROLL REVOLUTIONEN tagit riktig fart i EU!!

  Var vänlig signera: STOPPA EU-direktivet om örtmedicinska produkter:
  http://gaia-health.com/articles301/000315-swedish.shtml

  F-CK EU! Och Sveriges regering för den delen också!

 2. Kachina skriver:

  ” Och sedan återstår den svåra frågan om vilka effekter den kommer att ha på de strider som nu sker”

  Effekten blir förhoppningsvis att vi får tyst på de tunga vapnen som urskillningslöst dödar, stridande och civila.

 3. gruvjobbare skriver:

  Libyan National Council i Benghazi, får ge upp flera städer i sin närhet såsom Bin Jawad väster om Ras Lanuf. Även Zawiyah 50 km väster om Tripoli är omringade av Gaddafis rövarband. Enligt Sunday Times försökte the Special Air Service (SAS) upprätta kontakt med oppositionen (rebeller)utan att Britterna talade om meningen med sitt uppdrag. Tragiskt att överste Muammar Gaddafi tack vare oljetillgångar bedriver ett cyniskt spel med EU och FN.

 4. digitalcurtain skriver:

  Då R2P-förpliktelsen att agera internationellt är de facto aktualiserad (med eller utan FNs säkerhetsråd)samt förpliktelsen att försvara de mänskliga rättigheterna är igen akut, har vi bara två chanser antingen EU går in och agerar eller EU struntar i folkrätten. Vill vi bli outlaws? Knappast, därmed har vi bara en möjlighet kvar: att gå in.

 5. snushane skriver:

  Innan EU och FN har kommit fram till något, så har Khaddafi slagit ner oppositionen fullständigt! Nä ni Ministrar borde ha en japansk Bränslestav i arslet!! SÅ DET BLIR LITE FART PÅ ER!!!

 6. mkpictor skriver:

  Den verklighetsfjärmade tyrannen Khadaffi har verkligen haft turen med sig den här veckan: katastrofen i Japan har varit så överväldigande att det internationella samfundet närmast tycks ha glömt bort att Khadaffi dödar alla frihetsälskande libyer. Han kan fortsätta med sitt folkmord i lugn och ro – allt intresse är riktat mot Japan.
  Ban Ki-Moon, allmänt betraktad som en genuin odugling, säger att han önskar att våldet i Libyen ska sluta. Ord och luft igen – vem bryr sig om Ban Ki-Moons tomma pladder? Medan Kina funderar på om man ska acceptera Khadaffis muta om att Kina ska få ta hand om Libyens olja, händer ingenting.
  Medan man funderar i veckor på att kanske införa en flygförbudszon för att stoppa Khadaffis massaker av civilbefolkningen med hans Mig-plan, tar tiden slut – diktatorn har i det närmaste redan bombat ihjäl alla som inte slickar hans fötter.
  Detta är en skandal! Det räcker inte längre med ett flygförbud – den fria världen måste omedelbart gå in och avsätta Libyens mordiske tyrann och anordna fria, demokratiaka val i landet.
  Vad har världen egentligen kommit till när man med en loj rapning bara tittar på medan ett helt folks strävan efter frihet krossas – trots att världssamfundet lätt skulle kunna stoppa blodbadet på någon dag om man ville? Är det det patetiska, giriga smusslet om i vilkens ficka Libyens oljepengar skall hamna det gäller – är det där skon klämmer?
  Skäms, så kallade fria värld!

 7. Bo W. Höglund skriver:

  Snushane har väl (tyvärr) helt rätt – innan diskussionsklubben fått tummen ur har nog Libyens civila befolkning tagit slut!
  Det enda som finns kvar att hoppas på är väl att Sarkozy upprättar en egen flygförbudzon – kanske då resten av västvärlden skäms så mycket att även Natokompisen USA vågar agera – de, om några, borde väl kunna ge djädervulen i ”världssamfundets” evärderliga gaggande?

 8. jdsolle skriver:

  nu intet tid att lägga sig eller att sluta som H Clinton
  jobba som en slav vi ska klara detta
  jobba på carl

 9. svaamer skriver:

  Mitt dystra besked är detta:
  västvärlden struntar i Libyens folk och snart har Khadaffi slagit ner allt motstånd och sitter kvar precis som vanligt.
  Naturkatastrofen är för jävlig för japanerna, men det hjälper dem inte ett smack att andra sitter och snyftar över dem, så lägg av med det. Japanerna är dock idioter som bygger 17 kärnkraftverk på den ”flygande matta” till ö som de bor på – de borde ha byggt för fossilt bränsle som går att stänga av i stället. Vindkraft är bara meningslöst skit som inte räcker till något.
  Det är inte ett dugg mer risk att ha kärnkraft i Sverige nu än tidigare – här sker varken jordbävningar eller tsunamis, så sluta med hysterin.
  Sänd en lönnmördare att döda Khadaffi, så är problemet ur världen.
  Människor är medborgare i det land där de är födda, oavsett var de senare bor eller vad någon har skrivit på den papperslapp kallas pass. Så sluta tjata så om jugoslaven Zlatan, han är inte svensk medborgare.
  På tal om fotboll – damfotbollen skulle få mångdubbelt bättre publiksiffror om damerna spelade nakna – det gäller förresten all damidrott.
  Leve maskulinismen!

 10. wikida skriver:

  En fråga som faller i minnet om och om igen är: vad får elitförbanden att fortsätta vara Lojala emot Al-Qadhdhaffi? Om man vet svaret på detta kan man finna lösningar i hur man får dem att sluta vara lojala. Detta är inte lätt vilket inga lösningar för krig må vara. Men varför fortsätter så många inom det militära vara lojala? Är det för att de anser alternativen vara undermåliga? Kan man överbygga detta och komma åt lojaliteten med bättre alternativ som de vågar välja istället?
  Ska du byta sida så måste det andra alternativet vara bättre för dig själv och dina närmaste som ni diplomater väl vet, men har man tagit i beaktning det vanliga folket som även de inom elitsyrkan faktiskt är, människor?
  LIbyen kan bli något vackert även om den har en våldsam historia, om någon beslutsfattare vågar vara modig att ta beslut som förbiser landets tillgångar för egen vinning och ser invånarnas behov.

 11. Rulle skriver:

  Varför är det så viktigt i den Libyska konflikten att inte ta ställning för ”den ena eller andra sidan”. Här är det en regim som eskalerat sin terror mot den egna befolkningen upp intill sadismens yttersta gräns. Att med tungt artilleri och flyg angripa demonstranter är folkmord bör göra det lätt att välja sida.
  Samtidigt väljer Du Carl Bildt att ta parti för terroristorganisationerna som Hamas, PLO och Hisbollah. Du även går så lågt att Du söker påverka EU i samma riktning. Här struntar Du i både israeliska och den palestinska befolkningens välbefinnande. Terrorn skall till synes behållas till varje pris.
  I förrgår stoppades lastfartyget ”Victoria” med en vapenlast. En hel skeppslast med vapen av offensiv karaktär fick passage genom Sues-Kanalen. Fartyget som seglade under liberiansk flagg stoppades väster om Israels kust. Vapensmugglingen är ett gigantiskt bakslag mot fred men går EU förbi utan kommentarer.
  Lasten borde/kunde med EUs medverkan ha omdirigerats till oppositionsrörelsen i Libanon. Men icke!

 12. Rulle skriver:

  mkpictor,

  Jag hörd också hur en FN tjänsteman entonigt läste upp FNs Generalsekreterare Ban Ki-Moon, fromma önskan där han säger/skriver att ”han önskar att våldet i Libyen ska sluta”. Vem Fn. önskar inte det? Ett sådant slätstruket påpekande har ingen, säger ingen, påverkan. Det betyder inte mer än om Du och jag uttrycker samma önskan.
  Undrar vad det kommer att skrivas i historieböckerna om 10 år angående FN:s (och EU:s) starka engagemang mot de Libyska massmorden år 2011.

 13. kjorling skriver:

  Och varför talar du inte om SaudiArabiens invasion i Bahrein

%d bloggare gillar detta: