Hjälpa och följa Japan

STOCKHOLM: En dag som skulle varit en vanlig söndag blir nu så gott som helt dominerad av den japanska katastrofen.

Att det japanska samhället har bättre förutsättningar att hantera en situation som denna än sannolikt något annat samhälle ger viss tillförsikt för framtiden men gör inte de omedelbara utmaningarna mindre.

Vår ambassad i Tokyo i samarbete med UD i Stockholm har arbetat med att lokalisera de svenska medborgare som skulle ha kunnat drabbas av katastrofen.

I detta avseende verkar läget vara under kontroll.

Nu följer vi så nära det är möjligt utvecklingen kring det kärnkraftverk där problemen drabbat flera av reaktorerna. Om läget i går kväll var något mindre oroande är bulletinerna i dag på morgonen från en annan av reaktorerna snarare de motsatta.

Jag träffar experter under dagen för att få en bättre bild av situationen och vad den kan komma att innebära.

Att vi är beredda att ge den hjälp vi kan är en självklarhet. De japanska resurserna är dock betydande, och just nu är det hjälp från länder i närområdet som man ger prioritet.

Men om det finns ett behov är vi självfallet beredda.

12 Responses to Hjälpa och följa Japan

 1. […] Carl Bildt, Ankersjö, Kent Persson. // ← En socialdemokrat Ett parti som andra […]

 2. raianeh skriver:

  Kalles regering har slutat tanka Iran Airs passagerar flyg på Arlanda.

  Numera måste Iran Airs flygplan tankas fullt i Tehran inför flygpasset till Stockholm.

  Därefter flyger planet från Stockholm till Prag för att tanka innan landningen åter i Tehran.

  Så Tjeckiens president är nog inte zionist som Kalle.

  Dock så älskar Kalle iranska folket men han vill bråka med regeringen i Iran det är därför iranska passagerare får flyga åt skogen.

 3. kulan skriver:

  Katastrofen i Japan utgör även dödsstöten för de revolutionära krafterna i Libyen. Världens blickar vänds mot naturkatastrofens härjningar och följder.

  Historien upprepar sig gång på gång. Västvärlden tittade bort 1956, då den ungerska revolten hamnade i skymundan för Suez-krisen. Resultat? 80000 mördade ungerska frihetskämpar – nermejade av ryska stridsvagnar.

  Så, kära politiker, fäll gärna era krokodiltårar över Japan. Ni kan andas ut och jubla. Medan ni gottar er över alla häftiga klippen från Japan på Youtube, kommer ordningen att bli återställd i Libyen. Vad gör några döda araber hit eller dit?

  Jag undrar förresten, var trycker Mankell och alla andra ”hjältarna”? Är de månne i färd med att organisera ”Ship to Tripoli”?

 4. X skriver:

  Svenska företag har även möjlighet att hjälpa Japan med utlåning av sina produkter. Som ett led i sin marknadsföring, detta har hänt tidigare.

 5. mrmhalland01 skriver:

  Det som har hänt i Japan är naturligtvis fruktansvärt.
  Massor av människor är skadade och döda, de materiella skadorna går väl inte ens att överblicka och faran för ytterligare skalv är överhängande.

  Självklart ska värdens ledare vara uppmärksamma när liknande katastrofer inträffar,men, är de verkligen så begränsade att de bara kan titta på ett problem i taget ?

  Jag noterar att Libyen inte nämns med ett enda ord på denna blogg idag.
  Vidare noterar jag att Expressen.se inte har en enda rubrik om Libyen idag.
  Så är alla problem lösta i Libyen eller varför får vi inte veta vad som händer där ?

  Japan är ett av världens rikaste länder.
  Det vi ev. skulle kunna bistå dem med kan de mycket bättre själva, så, varför inte fokusera på problem man faktiskt kan hjälpa till att lösa (om man nu inte har kapacitet att ha flera i fokus)?

 6. Adrian skriver:

  Libyen blir tyvär inte hjälpt av utländsk inblandning, det libyska folket måste klara av det här själva för att dom ska kunna återfå stoltheten som tagits ifrån dom genom tidigare utländsk inblandning.

  Dock skulle lite vapenleveranser till rebellerna inte vara helt fel.

  Vad gäller japan så borde vi kunna bidra med en hel del, regeringen borde ställa sig positiv till att flyga ner organisationer som vill hjälpa.
  På så sätt slipper man byråkratin i insatsen och kan överlåta detta åt NGO´s medans man koncentrerar sig på transporter.

 7. gubbstut skriver:

  ”Japaner, japaner, japaner!” Sven Jerring någon gång för länge sedan.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sven_Jerring

 8. metusalem skriver:

  Enfrågesyndromet har slagit till. Vi har påfallande svårt att hålla mer än en boll i luften. Kvinnor lär ju ha lättare för detta, men för oss män är det vanskligare.

  Libyen förefaller gå mot ett nederlag för frihetskämparna. Uppenbart är att krigsmakten i Libyen är mer lojala mot sin härskare än den egyptiska armén som intog en avvaktande hållning, och efterhand valde att vara folkets tjänare. Om detta utvecklas fortsatt positivt vet vi föga om.

  Angående Libyen har tydligen Arabförbundet uttalat sig för en flygförbudszon. Hoppas inte UN schabblar bort detta innan det är för sent. Man lider intensivt med de unga entusiaster som tänkte att man kunde bli av med sin tyrann på samma sätt som Tunisien och Egypten.
  Skillnaden förefaller vara att Kadaffi har fått stöd av merparten av militärmakten.

  Vad gör den fria världen? Hur man än gör blir det antagligen fel. Står hoppet till Frankrike som utnämnt befrielserörelsen till Libyens gällande förhandlingspart?

 9. Kachina skriver:

  ” Hur man än gör blir det antagligen fel”

  Nja, nu när Arabföbundet uttryckt sin önskan, kan det inte vara annat än rätt att slå till direkt. Jag är övertygad att Nato redan spanat in alla artilleripjäser, så det är inte där ”tummen sitter fast”, utan i de högre diplomatiska kretsarna.

 10. mrmhalland01 skriver:

  Problemet med att blanda sig i är naturligvis att civila oundvikligen blir drabbade.
  denna sjuka diktator drar sig nog inte för att ta gisslan eller andra hemskheter för att kunna fortsätta att behålla makten.

 11. utrat skriver:

  Apropå våra mineralfyndigheter – är det inte dags att se över kommunala vetot?

%d bloggare gillar detta: