Förberedelsernas dag

STOCKHOLM: En dag när programmet blivit lite tunnare i och med att besöket från Förenade Arabemiraten sköts upp. Annat kom som bekant emellan.

Men det blir en välkommen möjlighet till att fokusera mer på förberedelserna för de kommande dagarnas möten.

I morgon blir det informell lunch med EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera situationen i Nordafrika. Mer eller mindre parallellt möts Nato:s försvarsministrar för diskussioner i en annan del av samma stad.

På fredag är det så lunchtoppmöte med alla 27 stats- och regeringschefer i Bryssel om Nordafrika, och det fortsätter sedan i Euro-kretsen med diskussioner om mer ekonomiska ärenden.

Samma eftermiddag samlas vi i utrikesministerkretsen strax utanför Budapest för fortsatta informella överläggningar. Jag tror att det blir den europeiska utrikestjänsten som blir ämnet för fredagen, medan lördagens diskussioner kommer att ägnas situationen i Nordafrika och Mellersta Östern.

Så min dag i dag kommer att handla om detta.

Kontakter med medarbetare i Bryssel för att påverka de förberedelser som ju pågår där just nu. Fortsatta kontakter med olika andra huvudstäder för att höra hur resonemangen går där.

Och på eftermiddagen sätter jag mig ner med Fredrik Reinfeldt för att gå igenom situationen och se på riktlinjerna för politiken.

Mycket i media handlar nu om olika spekulationer om olika typer av västliga militära ingripanden.

Överväganden i sådana frågor måste göras med ett visst allvar.

När ett antal västländer gick in i Irak för att bli av med den gruvligt förfärlige Saddam Hussein var det en operation som kom att utsättas för mycket stark kritik och som ju kom att utvecklas på sätt som inte var avsett i en rad avseenden.

Jag tror att det är viktigt att vi här håller oss till den internationella legitimitet som endast kan ges av FN:s säkerhetsråd. Och jag tror dessutom att det är mer än klokt att lyssna mycket uppmärksamt på vad länderna i regionen självt har att säga.

Inom de ramarna är det rimligt att studera också möjliga militära optioner.

Svårigheterna ligger dock alltid därefter.

Att få en statsbyggnadsprocess att fungera på ett sätt som ger en rimlig utveckling för landet och regionen. Och jag tror att det kommer att kräva än mer inträngande diskussioner och överväganden framöver.

Och också det måste självfallet ske i en tydlig regional ram.

6 Responses to Förberedelsernas dag

 1. Kachina skriver:

  Någon här har publicerat en mycket klarsynt analys av läget i Nord-Afrika, i nutid och framtid. Citat;

  ”Jag tror att det är viktigt att vi här håller oss till den internationella legitimitet som endast kan ges av FN:s säkerhetsråd. Och jag tror dessutom att det är mer än klokt att lyssna mycket uppmärksamt på vad länderna i regionen självt har att säga.

  Inom de ramarna är det rimligt att studera också möjliga militära optioner.

  Svårigheterna ligger dock alltid därefter.

  Att få en statsbyggnadsprocess att fungera på ett sätt som ger en rimlig utveckling för landet och regionen. Och jag tror att det kommer att kräva än mer inträngande diskussioner och överväganden framöver.

  Och också det måste självfallet ske i en tydlig regional ram.”

 2. karrman skriver:

  Shlomo Ben-Ami har en mycket tänkvärd artikel där han diskuterar de utmaningar som Egypten står inför:

  Saving the Egyptian Revolution

  Förenklat kan man säga att det är tre variabler i den demokratiska ekvationen i Egypten. Ungdomarna på gatorna som eftersträvar politisk frihet, muslimska brödraskapet som vill ha en utveckling utifrån muslimska värderingar och militären som vill ha politisk stabilitet. Utmaningen för att uppnå politisk frihet är att militären avvecklar polisstaten och att det muslimska brödraskapet utvecklar en variant av politisk Islam som är förenlig med politisk frihet.

  Poängen Shlomo Ben-Ami gör är att alla tre komponenterna – ungdomarna, brödraskapet och militären måste alla tre vara med för att en historisk kompromiss ska vara möjlig.

  Omvärlden kan vara en faktor för att underlätta denna process. EU kan t.ex. sluta frihandelsavtal med de stater i Nordafrika som demokratiseras.

 3. Rulle skriver:

  ”Och på eftermiddagen sätter jag mig ner med Fredrik Reinfeldt för att gå igenom situationen och se på riktlinjerna för politiken”.
  Borde det inte innebära en sittning med alla partiledarna i regeringen. Skall Alliansen ha någon legitimitet så är det ett måste. Varken Fredrik eller Du, eller Ni tillsammans, kan själva bestämma riktlinjerna för utrikespolitiken.

 4. Rulle skriver:

  Där blev det stopp!

 5. […] Det är mycket som händer ute i världen just nu, och man funderar lite på vad Sveriges utrikesminister sysslar med just nu. Pratar man om ingripanden eller låter man länder som Libyen sköta sig själva? Den galna Khadaffi verkar ju börja tända eld på oljeraffinaderierna så det känns lite bråttom. Bensinen är lite väl dyr och vad händer om det blir brist? Så här är ett inlägg från vår utrikesminister,och lite om vad han gör och ser på det hela.https://carlbildt.wordpress.com/2011/03/09/forberedelsernas-dag-2/ […]

 6. Kachina skriver:

  Där blev det tvärstopp, Rulle.

  De andra partiledarna har SINA sittningar med statsministern inom SINA arbetsområden. Inte kan Regeringen kalla på symöte för var gång som Khaddafi nyser, eller tågtrafiken snöar in.

%d bloggare gillar detta: