Liberman, Al Quds och Nablus

JERUSALEM: Alltför tidig morgon efter ett program i går kväll som slutade alltför sent – men det var på grund av att det var så intressant.

American Colony Hotel i Jerusalem är en del också av vår svenska historia.

Det har sitt ursprung i den lilla koloni som grundades av de från byn Nås i Dalarna som vandrade hit i övertygelsen om att Jesus återkomst var omedelbvart förestående, och vars öde ju är den sanna grunden till Selma Lagerlöfs mycket läsvärda roman Jerusalem.

Om jag inte missminner mig var det med hänvisning inte minst till den som hon fick Nobels litteraturpris.

Denna dag inleds för mig med arbetsfrukost med Israels utrikesminister Liberman med fokus på de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel.

Det är viktigt nog, men självfallet är jag också intresserad av att lyssna på hans tankar om regionens utveckling och möjligheterna till en varaktig fred för Israel och för regionen i dess helhet.

Men resten av dagen kommer jag att tillbringa på de palestinska områdena innan jag i morgon återvänder till Israel för olika möten där under onsdagen och torsdagen.

På Al Quds-universitetet i östra Jerusalem skall jag diskutera de politiska och ekonomiska reformkraven i arabvärlden med studenterna – och det blir alldeles säkert spännande.

Men sedan bär det av i riktning först mot Jordan-dalen för att se på olika saker där och sedan till staden Nablus för möten med olika organisationer och den lokala ledningen där.

För några år sedan tillhörde Nablus de områden som det av säkerhetsskäl var omöjligt att ens tänka sig ett besök till. För två år sedan lyckades jag emellertid göra ett kort besök där för att bl a möta studenter vid det stora universitetet där.

Men nu är läget väsentligt bättre, och jag hoppas på ett gediget besök.

Det finns mycket att se, och mycket att diskutera, i denna del av Palestina, och jag vill gärna få en bättre uppfattning om stämningsläget just nu än det man kanske får i mer officiella samtal i t ex Ramallah.

Utvecklingen kring Libyen fortsätter självfallet att oroa. Om uppgifterna i media om vapenleveranser från Vitryssland till Khaddafi under de senaste dagarna stämmer kan det inte undgå att leda till en diskussion om ytterligare åtgärder mot regimen Lukashenko.

Och nu kommer ocks oroande uppgifter om att iranska oppositionsledare skulle förts bort och fängslats.

Att regionen befinner sig i ett dynamiskt tillstånd är ett understatement av dignitet.

72 Responses to Liberman, Al Quds och Nablus

 1. peodanielsson skriver:

  Hej Carl Bildt,
  När det gäller situationen i Libyen finns paralleller till den hårt trängda ledaren för de Tamilska Tigrarna på Sri Lanka, som använde den egna befolkningen som mänskliga sköldar gent emot den övermäktiga motståndaren.
  I Libyen finns på samma sätt en hårdför, hjärtlös ledare som säkert inte tänker avgå förrän en stor del av hans eget folk har slaktats. Betänk detta när nu EU och USA snabbt borde ingripa i Libyen.

 2. sisotalo skriver:

  President Lukashenko besökte Libyen 2000. Khaddaf var i Vitryssland 2008. Under den tiden som väst samarbetade med Libyen hade Vitryssland militärt samarbete med Libyen. I december 2009 undertecknades ett avtal om militärt samarbete mellan Libyen och Vitryssland.

  I väst görs snabba ändringar. Två dagar sedan FN beslöt om vapenembargot mot Libyen. Idag USA samlar trupper utanför Libyens gränser. Vitryssland nöjer sig med att frysa ner samarbetet.

  Har Carl Bildt ändrat sin balanserade uttalande mellan kuppmakarna och Khaddafi?

 3. jmartelius skriver:

  Apropå liknelsen med Veluppilai Prabhakaran, ledaren för LTTE på Sri Lanka ska man veta att uppgifterna om att han använde mänskliga sköldar kom från de statskontrollerade, samt högst partipolitiskt bundna och obalanserade singalesiska medierna, som ville skylla ifrån sig när regeringsstyrkorna skoningslöst bombade civila områden, fullt medvetna om att tusentals strök med. Regeringen saknade all sympati för mänskligt lidande i sin skoningslösa jakt på Prabhakaran

 4. svenike skriver:

  Carl Bildt, läs dagens krönika av Ola Wong i Svenskan: ”Under veckan som gick så hade Carl Bildt och Peking samma budskap till blodbadet i Libyen: ”Vi väljer inte sida. Vi vill ha stabilitet.” Där skrev Du nog Ditt eftermäle som utrikesminister. Ditt agerande nu jämförs med Sten Anderssons vid Baltikums frihetskamp för 20 år sedan.

 5. peodanielsson skriver:

  Jämförelsen mellan Prabhakaren och Khadaffi haltar givetvis något, som jmartelius påpekar. Båda representerar dock en våldsförhärligande ideologi, där extremt maktmissbruk hör till vardagen. I dagsläget gäller det för världssamfundet att sätta ett enormt tryck på Khadaffi, så att hans enda möjliga val blir att lämna Libyen (halvhjärtade sanktioner kan istället leda till att diktatorn biter sig fast i flera år samt att hundratusentals människor mister livet).

 6. Kachina skriver:

  Om Carl Bildt väljer sida kommer den inrikes oppositionen säga att han skrev sitt eftermäle där han jämförs med George W Bush irakpolitik. Han vill åt Libyens olja, för Lundin Oils räkning.

  Att hönor kacklar i hönshuset torde inte Libyerna ens lägga märke till och vad den politiska oppositionen tydligen inte fattat ännu, är att vi nu har en gemensam utrikespolitik inom EU. Det hade vi inte för tjugo år sedan.

  Dumhet, okunskap eller ren djävulskap? Jag förstår inte vad oppositionen sysslar med, personförföljelse?

  Är det inte politik ni skall syssla med? Ni vinner i alla fall inga röster på sandlådekrig som de i det verkliga kriget inte har tid att lyssna på.

 7. jmartelius skriver:

  Onekligen vore ett scenario liknande det i Irak under 1990-talet en av de sämsta möjliga utvägarna, tillsammans med en som liknar den kaotiska situationen i samma land efter invasionen 2003. Vi får se vad USA kokar ihop, antar att Chávez medlingsförslag kommer nonchaleras, men tätat kontakter med oppositionen borde etableras, möjligen genom att erkänna en skuggregering tills dess Gaddafi fallit

 8. inst1 skriver:

  Nu när naturen på Västbanken är som allra vackrast, när Mandelträden blommar i vita skyar och de vilda Anemonerna lyser röda i det gröna gräset. Njut!
  Du är också välkommen till Hebron. Titta in på CPT i Old City och vi kan visa utsikten från vårt tak. Här väntar vi bara på att ockupation och illegala bosättningar ska upphöra så att det kan bli en verklig fred!

 9. peodanielsson skriver:

  Vad jag förstår har alla medlingsförsök gentemot Khadaffi misslyckats. Då är det bara att sätta hårt mot hårt, Carl Bildt. Utbe dig om vishet ifrån Gud och rådfråga Israelerna (som kan regionen) och se till att få Khadaffi avsatt idag!

 10. florimond77 skriver:

  Jag tycker Bildt är modig som vågar äta frukost med en man som Lieberman. Demokrati är demokrati men ibland lyckas fan själv låta sig väljas.

 11. villagestream skriver:

  Kachina: nej, vi har inte en gemensam generell utrikespolitik. Andra har varit inne och snurrat på det området här på bloggen. Vi har gemensamma ståndpunkter inom vissa områden som Sverige och övriga länder måste vara lojala mot, alltså inte verka i strid med, dessa utesluter på intet sätt ett uttalande som t.ex. fördömer Gaddafi. EU får inte användas som täckmantel för slapp utrikespolitik.

  Ett exempel på sådan slapphet såg vi när Israel bombade Gaza. Bildt hänvisade till kanalerna i EU och uttalade sig inte mer. När däremot Ryssland och Georgien rök ihop var han ute i mycket starka ordalag som en av de första ledarna i världen och med klart kraftigast ordalag av alla i EU att fördöma detta agerande. Han skrev inlägg med liknelser till Sovjets invasion av Tjeckoslovakien. Med andra ord, det gick alldeles utmärkt att uttala sig starkt, när han tyckte att det var befogat, när han inte tyckte det men tänkte att många andra nog ansåg det befogat så gömde han sig bakom EU. Märk väl, tror inte detta är unikt för Bildt på något sätt.

 12. bestofmankind skriver:

  ”Dumhet, okunskap eller ren djävulskap? Jag förstår inte vad oppositionen sysslar med, personförföljelse?”

  Kachina förstås syftar på att när man är emot Carl Bildts eller regeringens agerande då är man en opposition över lag.

  Som en öppen Socialdemokrat skall jag svara för mig själv.

  Att inte välja sida är en dumhet, okunskap eller ren djävulskap!

  Att starkt kritisera Carl Bildt om hans val att inte välja sida är inte en personförföljelse. Det är en stark påminnelse att Carl Bildts skyldighet och plikt som en utrikesminister är ibland att välja sida! De förtrycktas sida!

  Världen står i detta ögonblick mellan de onda och de goda. Kaddafi, den onda, i ena sidan och Libyiernas liv och överlevnad på den andra. Kaddafi som gör allt i sin makt för att utplåna alla i vägen för honom, och i den andra sidan folket som fortfarande kämpar nu i 12 dagar för sitt liv, sin frihet och demokrati.

  Omvärlden har sagt sitt. ”Vi varken accepterar eller tolererar Khaddafis brutalitet!”

  Självklart skall Carl Bildt bevisa om han är värdig en utrikesministerspost där folket kan räkna med hans utrikespolitisk omdöme och magkänsla inför förödliga situationer oavsett hans tidigare privatliv som en affärsman!

  Självklart skall Carl Bildt välja om han är en utrikesminister eller inte!

  Sjävlklart skall Carl Bildt välja sida!

  Här och nu!

  Inte imorgon!

 13. Kachina skriver:

  Vi vet inte vad som kommer efter Khaddafi!!!!!!!

  Ännu en terrorregim som vi dessutom gett vårt stöd?

  Ibland är det bättre att vara tyst. Det skulle Carl Bildt ha varit i Georgien, där bla jag var en av dem som kraftigt kritiserade honom. Han kanske har lärt sig av den händelsen, att hålla tillbaka magsyran tills han vet vad han pratar om.

  Visst, kampen mellan det onda och det goda, den vita hierarkin och den svarta hierarkin, pågår för fullt.
  Mellan dessa poler finns en gråzon där det kan vara svårt att avgöra vem som är vad, men innan man gör bedömningen måste man själv kunna skilja på känsla och begär. De kan lätt förväxlas om personligheten inte vet att känsla alstras från hjärtat och begären från magen dess drivkraft, solarplexus.

  Kraven på Bildt att ta ställning är inbäddat i ett tjock lager magsyra, ett illa genomtänkt krav som om det skulle efterlevas av Carl skulle placera honom i samma division som socialdemokraterna när de hyllade Pol Pot.

  Vi vet som sagt inte vad som kommer. Jag tycker det är smart av Bildt att komma i efterhand och erbjuda hjälp med de praktiska detaljerna i ett demokratiskt val.
  Samtidigt bygger man förbindelser och lär känna det nya samhälle araberna formar.

 14. observer61 skriver:

  Är det sant att Laila Freivalds gjorde ett uttalande – direkt efter Dawit Isaak blivit frigven – varefter han ånyo blev häktad (svensk term) och sitter sedan dess i fängelse?

  Finns det ett sammanhang mellan Laila Freivalds uttalande och Isaaks fängslande några dagar efter frigivandet?

  Kan det vara i ljuset av detta som präglar C B:s återhållsamhet?

 15. […] Carl Bildt, Johan Pettersson,  Hemmesta Hasse, Tokmoderaten, Thomas Böhlmark. // ← Vi vaknade […]

 16. karrman skriver:

  Johan Karlsson Schaffer hade ett intressant inlägg om Gaddafi och västerländska intellektuella:

  Gaddafi – en ledare som lyssnar och förstår

 17. linahedlund skriver:

  Snälla Carl Bildt hoppas att du ser och läser detta!
  Jag är en vanlig svensk som är vänster i hjärtat men röstade på alliansen med förnuftet. jag följer nyheterna med spänning och hoppas på en ”revolution”.

  Min fråga till dig är kommer vi-ni på något sätt hjälpa Bradley Manning!!? Mitt hjärta blöder för denna tappra soldat som gjort det ända rätta en hjälteinsats.

  Jag önskar att du kommer ta ställning där!
  Det är inta bara arabvärldens stormakter som agerar helt fel!! Och som ignorerar mänskliga rättigheter!

  Jag hoppas innerligt att du ser och läser mitt inlägg.

  Vänligen.

  Lina Hedlund.

 18. bestofmankind skriver:

  ”Vi vet inte vad som kommer efter Khadaffi!!!!”

  Vi vet inte heller om det kommer en dag imorgon!!!

  Därför behövs en stark ställningstagande NU.

  Det svenska folket skall veta till 100% vilken sida skall Carl Bildt vara när det gäller humanitär katastrof.

  Det svenska folket skall veta till 100% om Carl Bildt är neutral mellan diktatur och demokrati.

  Det svenska folket skall tydligt veta om Carl Bildt står bakom dess rygg.

  Med dina resonamanger Kachina vill jag absolut inte ha dig vaktande bakom min rygg!

  Var vänlig flytta på dig, vakta inte min rygg!

  Det är inget personligt!

 19. bestofmankind skriver:

  Att Carl Bildt inte väljer sida är en ren prestigesak då han råkade otydligt uttala sig.

  Lev i din prestigefulla värld Carl Bildt, men med din egoistiska envishet bevisar du tydligt din (o)personlighet!

 20. kris08 skriver:

  Det finns ju alltid en viss period där det står och väger, där en massiv brutal insats kanske skulle kunna krossa upproret. Samtidigt måste de kalkylera med vad de skulle riskera.
  I ett sånt läge är det förödande om omvärlden förblir passiva åskådare, livrädda att agera fel.

  Jag tycker att svenska folket förtjänar en förklaring till Bildts märkliga knähundsattityd gentemot Libyen.

 21. bestofmankind skriver:

  How can the Human Rights Council accept Swedens candidacy if it’s Foreign Minister Carl Bildt is unable to clearly justify his point of view regarding slaughter of Libyans people by its dictator:

  ”My country recently announced its candidacy to the Human Rights Council for the three-year period starting in June 2012.

  We ask to be considered for membership of this crucial body because of the importance we attach to the Council in its work to promote and protect human rights worldwide.

  We are also a candidate because we hope that Sweden, in partnership with others, can contribute to the work of the Council in a constructive and progressive manner.

  Thank you.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/14186/a/162048

  The Human Rights Council has to be 100% convinced in which side lies Carl Bildt’s sympathy – the people of Libya or to Khaddafi!

 22. florimond77 skriver:

  Varför hjälper ingen flyktingarna som trängs vid gränserna att komma hem? Egypten tex? Ska det vara så svårt? Visserligen har mycket hänt där som kullkastat alla perspektiv men västländerna som bullar upp med krigsfartyg och hämtar hem sin medborgare i skytteltrafik kan dom inte åtminstone fråga om andra länder behöver hjälp?

 23. metusalem skriver:

  Jag ber att få tacka Kachina för att han ger Carl Bildt möjligheten att välja när han vill kräva avgång av skurkaktiga statsschefer. Best of m. har nu sedan början av de nordafrikanska upproren krävt att CB skall kräva att de aktuella statsscheferna skall avgå.

  Jag tror att det är mera verkningsfullt att erbjuda sig hjälpa till när befolkningen i landet själva klarat av att kasta ut tyrannen med anhang. Insatserna i Irak och Afganistan uppmuntrar ju inte Européer och Amerikaner att göra en väpnad insats. Återstår då krav på avgångar som inte förefaller vara avgörande för utgången. En bättre väg är nog att erbjuda hjälp med det man kan, och som efterfrågas.

  Apropå vårt inhemska tjäbbel om avgångskrav od. Hur många EU-medlemmar har gått den väg som rekommenderas av de rödgröna inom den svenska politiken. Det är väl tänkt att EU skall uttala sig för alla inom utrikespolitiken, men hög svansföring för inrikes bruk är kanske vanligt?

 24. utrat skriver:

  De saktmodiga äro de, som
  tåligt och stilla med ett Gud undergivet
  sinne, utan att förbittras eller hämnas,
  lida bedrövelse. De skola besitta
  jorden, när Herren kommer och upprättar
  sitt rike…

 25. Kachina skriver:

  För att använda metusalems ord, som jag lika gärna hade kunnat skriva själv;

  ”Jag tror att det är mera verkningsfullt att erbjuda sig hjälpa till när befolkningen i landet själva klarat av att kasta ut tyrannen med anhang. Insatserna i Irak och Afganistan uppmuntrar ju inte Européer och Amerikaner att göra en väpnad insats.”

  Kom nu ihåg, bestof, vad jag sagt om egenvärdet. De vill bygga sin demokratiska koja alldeles själv, utan ”kommunalarbetarförbundets” medverkan som besserwisser. Det gäller att vara ödmjuk och försiktig så man inte trampar deras självkänsla på tårna.

  Carl Bildts agerande i Egypten var helt enkelt suverän diplomati. Av reaktionerna att döma kan vi förvänta oss ett mycket nära samarbete mellan Sverige/EU och Egypten i framtiden.

  Vi har verktygen för att genomföra ett fritt och ärligt demokratiskt val. Låt dem använda de verktygen, men rösta får de göra själva. Där tar vi inte ställning.

 26. bestofmankind skriver:

  Bredd globalt utrikespolitisk inställning och mentalitet är bland de egenskaper en stark och trovärdig utrikesminister bör ha:

  ”Här är andra exempel på EU-ledarnas feltänk i fråga om arabvärlden:

  •De blev förblindade av ordet stabilitet, som senast Carl Bildt i fråga om Libyen. De såg inte hur arabiska regimer förnedrade sina medborgare och kvävde människors behov av sociala, ekonomiska och politiska friheter.

  •De trodde inte att de arabiska folken kunde befria sig av egen kraft.

  •De utgick först från att Tunisien var ett särfall.

  • De gick på argumentationen från envåldshärskare som Mubarak och Ben Ali om att deras polisstater var enda alternativen till islamism och terrorism. Men symptomatiskt nog förekom inga islamistiska slagord under folk- resningarna i Tunisien och Egypten.

  Feltänket i Europa speglar en förmyndaraktig inställning till folken i arabvärlden. Nu har de påbörjat sin långa resa mot förändring.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/europa-tankte-fel-om-arabvarlden_5975417.svd

 27. bestofmankind skriver:

  En bredd globalt utrikespolitisk mentalitet och inställning är bland de egenskaper en stark och trovärdig utrikesminister bör ha:

  ”Här är andra exempel på EU-ledarnas feltänk i fråga om arabvärlden:

  •De blev förblindade av ordet stabilitet, som senast Carl Bildt i fråga om Libyen. De såg inte hur arabiska regimer förnedrade sina medborgare och kvävde människors behov av sociala, ekonomiska och politiska friheter.

  •De trodde inte att de arabiska folken kunde befria sig av egen kraft.

  •De utgick först från att Tunisien var ett särfall.

  • De gick på argumentationen från envåldshärskare som Mubarak och Ben Ali om att deras polisstater var enda alternativen till islamism och terrorism. Men symptomatiskt nog förekom inga islamistiska slagord under folk- resningarna i Tunisien och Egypten.

  Feltänket i Europa speglar en förmyndaraktig inställning till folken i arabvärlden. Nu har de påbörjat sin långa resa mot förändring.”

 28. utrat skriver:

  Dags sluta kasta sten i glashus. Nytt läge som ska gillas och planera framåt
  http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-sluta-stotta-afrikas-diktatorer

 29. digitalcurtain skriver:

  Det syns en liten öppning i förhandlingarna mellan Israel och palestinierna. Därför är det minst sagt viktigt att de förmedlande krafter, som litas kan, försöker driva fram fredsprocessen med så stor kraft de bara kan. Man vore dum om man inte insåg hur spännt läget är nu, inte bara mellan Israel och palestinierna eller arabvärlden utan även inom Israel och mellan palestinierna och mellan folkgrupper inom olika arabländer.

  Jag medger att även jag tyckte och tycker fortfarande att Carl Bildts uttalanden under Georgien-krisen var inte mest lyckade, men i dagens läge borde man förstå att en man hinner inte överallt och måste prioritera för att kunna påverka att man når en så bra resultat som möjligt internationellt. Sedan är det en annan sak om man vill använda utrikespolitiken som ett medel i inrikespolitiken. Är det klokt? Som en medborgare i ett annat EU-land anser jag det både onyttigt, barnsligt och som icke-förtroendeväckande ur EUs synvinkel.

 30. Kachina skriver:

  Om socialdemokratin skall överleva kan den inte fortsätta att bygga sin politik på personförföljelse.

  Jag vet inte om du bestof känner till sosseriets angrepp på Astrid Lindgren efter att hon skrivit sagan om Pomperipossa, en omskrivning av socialdemokraternas och Gunnar Strängs skattepolitik, där enskilda företagare tvingade betala 125% av vad de tjänade, i skatt.

  På detta förlorade de många röster och Aftonbladet förlorade mig och många fler som läsare. Er kampanj mot Carl Bildt påminner lite om detta. Jag röstar inte på Carl Bildt, utan jag bedömer hans insats utifrån varje enskild händelse.

  I den arabiska revolutionen har han agerat på ett utmärkt sätt för en fortsatt vänskaplig relation mellan två skilda kulturer.

 31. bestofmankind skriver:

  ”Dags sluta kasta sten i glashus.”

  Jag är stark kritisk och skeptisk mot all form av bistånd till diktaturländer, om bistånd inte är i form av material och förnödenheter, och där ingen uppföljning sker.

 32. bestofmankind skriver:

  Jag vet inte riktigt vad ditt problem är Kachina, men jag efterlyser en stark utrikesminister som öppet och modigt säger ifrån förtryck på folket oavsett ras och ursprung.

  Men Carl Bildt vägrar av någon anledning.

 33. bestofmankind skriver:

  ”Om Sarkozy som har en massa landsmän i Libyen kan kräva Khaddafis avgång, varför kan inte du göra det?
  – Jag kan mycket väl göra det, men jag tror inte det har så stor betydelse. Just nu koncentrerar jag mig på att få ut svenskarna. Vad vi tycker om Khadaffi tror jag alla vet.”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2348529/ordet-carl-bildt-vagrar-saga

 34. X skriver:

  Bestofmankind out of everboby mind

 35. bestofmankind skriver:

  X…you’re talking in a baby language.

  Do you dare explaining what you mean?

 36. Kachina skriver:

  ”- Jag kan mycket väl göra det, men jag tror inte det har så stor betydelse. Just nu koncentrerar jag mig på att få ut svenskarna. Vad vi tycker om Khadaffi tror jag alla vet.””

  Just det.

  Precis nu gäller det att smälta in i det som kommer efteråt.

 37. utrat skriver:

  bestof
  lätt att säga att vi inte ska ge bidrag till diktaturländer men om man sätter människors situation före så ska vi och måste bidra som civiliserade stater. Tycker jag. Vi bidrog med mycket även till ANC på den tiden och jag hörde på radion nyligen att effekten blev att ANC/Sydafrika blev mindre rasistiskt. Det fanns en bra vit man också – för att förenkla en aning. Och i många fall är det även lönsamt. All s k hjälp vi gav till forna sovjetstater gjorde att vi fick lönsamma exportmarknader vilket bidrar till vår välfärd idag. Eller är det för pragmatiskt uttryckt?

 38. bestofmankind skriver:

  utrat,

  Ursäkta men för är diktatur och korruption tvillingsjälar.

 39. bestofmankind skriver:

  ”-Jag kan mycket väl göra det, men jag tror inte det har så stor betydelse.”

  Det lyser ett dåligt självförtröende hos Carl Bildt.

  Det är klart att vad en svensk utrikesminister säger har en stor betydelse, minst sagt symboliskt, om Carl Bildt inte nu tror på sig själv.

  Nu är det dags att skälla: avgå Khaddafi! om du har svårt att veta den rätta tidpunkten Carl Bildt!

  (Fast för att vara trotsig vet jag att du, Carl Bildt, kommer inte att göra det.)

 40. bestofmankind skriver:

  utrat,

  Ursäkta, men för mig är diktatur och korruption tvillingsjälar.

 41. karrman skriver:

  George Joffe hade en intressant artikel på BBC:

  Hunt for Gaddafi alternative

  Slutsatsen är att Libyen är snäppet värre än Egypten.
  Gaddafi har raderat alla intern opposition. Det gäller även islamister. Det som finns kvar är olika stamsammanslutningar.

  Han skriver:

  ”The reality is, however, that the new Libyan revolution is driven by much wider values, even if they now exist only in embryo – democratic participation, individual respect for the human rights and dignity of all and economic engagement in one of the world’s oil-rich states in which the population has been denied access to the wealth that their own resources generate.”

  Tror att en nyckelroll är att skapa mekanismer för att hantera korruption i det oljerika Libyen. Fri press, oberoende domstolar som otvivelaktigt tar tid att bygga upp, men som kommer att vara nödvändiga.
  Internet kan säkert spela en mycket viktig roll.

 42. Kachina skriver:

  Bestof

  Khaddafi´är inte längre kontaktbar. Han har stängt av omvärlden och oavsett vad Obama eller Bildt säger, har det ingen verkan. Det är och förblir slag i luften.

  USA har dirigerat sina hangarfartyg till området, ifall det skulle urarta, men vis av tidigare erfarenheter blandar man sig inte i förrän det urartar totalt.

  Om alla hönor i hönshuset kacklar samtidigt, är det ingen som hör vad de säger, inte ens de själva. Därför gör CB klokt i att hålla tyst.

  När slaget är över kan han komma in ”vit och obefläckad som nyfallen snö.”

  Det är taktisk diplomati.

  Vi, den stora massan, har envetet krävt Khadaffis avgång. Hur mycket har det påverkat honom?

 43. bestofmankind skriver:

  ….”har det ingen verkan.”

  Du fattar fortfarande NADA!

  Carl Bildt skall göra det som stöd till de demonstanterna som fortfarande kämpar modigt för sitt liv, sin frihet och demokrati. Det är en uppmuntran, och ett avskräckande gest för dem människor som kämpar för Khaddafi.

  För att bruka vara i en annan dimension och har utvidgad horisont visar du din trotsiga sidan som Carl Bildt.

  Försök att sätta sig i de vanliga demonstranternas situation.

  Varför vill Ni inte kasta dem en livliva genom ett verbalt stöd????

 44. bestofmankind skriver:

  en livlina….skall det vara

 45. Kachina skriver:

  Det är inte det att jag inte vill, utan det att demonstranterna är inne i en manisk fas, en eufori, där de har stängt ut världen. ”Hejaropen från läktaren” kan distrahera och bryta den maniska tillvaron där de sitter högst på tronen och seglar i medvind.

 46. arabiskanatter skriver:

  Kachina:

  Du skrev ”I den arabiska revolutionen har han agerat på ett utmärkt sätt för en fortsatt vänskaplig relation mellan två skilda kulturer.”.

  Jag hoppas att du är mer insatt än att du menar att det är en ”kultur” som råder i länder som Libyen, Egypten, Bahrain och Yemen.

 47. Kachina skriver:

  Javisst, är det en diktatur som råder i de länderna, men de är byggda på en politisk religion som skapat en kultur, precis som vår väst-kultur är skapad av en politisk religion.

  Om vi själva skall forma vår framtid är det nödvändigt att få dessa två kulturreligioner att smälta ihop, genom att främja politisk samvaro, handel och samfärdsel.

 48. raianeh skriver:

  Jaha, där ser man försvaret visste flera timmar innan Drottningsgatan (SMS skickat från försvarsanställd till anhörig) och i Afghanistan sköt man ihjäl egna för att motivera fortsatt närvaro enligt TV4 nyheterna ikväll. Vems försvar är det där? Pentagons försvar mot folket?

 49. foxbill skriver:

  Kachina,
  Om man skall utgå ifrån tesen att man inte skall säga något om det inte får en effekt då kan vi alla på den här bloggen sluta skriva.
  Tror du att det du skriver får genomslag i verkligheten?
  Förhoppningsvis läser någon och håller med eller säger emot.
  Bildt och alla andra människor som vill kunna se sig själv i spegeln bör säga vad de tycker om Khadaffi.

  Din teori om att demonstranterna som nu skjuts ned hellre dör än tar hjälp ifrån andra länder är också idiotisk. Varje liv som spills på gatorna i Libyen och som vi hade kunnat förhindra ligger på vårt samvete. Även ditt Kachina.

  Du betraktar situationen i Libyen som ett parti schack, men folk dör. Det är inget spel!
  Om det hade gällt ditt eller dina närståendes liv skulle du nog inte resonerat på det här viset.

  Sen har säkert det inte någon som helst effekt vad Bildt säger eller inte säger, men för att bibehålla någon trovärdighet bör han ändå fördöma Khadaffi.

 50. mrmhalland01 skriver:

  Det är med sorg jag läser bom’s kommentarer.
  Hon vill inte alls folkets bästa, vilket naturligtvis är att just nu blanda sig i så lite som möjligt och låta folket få ”behålla” sin revolution mot tyrannen.

  Nej, bom är så förblindad av sina partifränder (se alla citat) att hon är livrädd att inte regeringens utrikespolitik ska gå i samma fälla som den gapande skara som riskerar att Sveriges goda diplomatiska anseende går förlorat.

  Det vore inte demokratiskt att sätta munkavle på dessa gaphalsar, men, man borde i alla fall se till att alla vet att de inte representerar Sverige.

  Khadaffi tror säkert att Ahlin och gänget tillhör regeringen i Sverige, vilket kan få förödande konsekvenser !

 51. smalanningen skriver:

  foxbill: Förklara gärna för mig exakt HUR en svensk utrikesministers krav på en diktators avgång skulle rädda liv på gatorna i Tripoli?

  ”Om det hade gällt ditt eller dina närståendes liv skulle du nog inte resonerat på det här viset.”

  Idag sitter det både svenska och libyska familjer och väntar på att familjemedlemmar ska komma hem, därför är dina ord extremt illa valda i sammanhanget. Ponera att Carl Bildt, i egenskap av att vara en europeisk politiker som många lyssnar på, i ett tidigt skede gått ut och fördömt Kadaffi och diktatorns lakejer svarat med att mörda de svenskar som är kvar i landet som hämnd, vilken exakt verkan hade då de orden fått?

  Det är demonstranterna som är de verkliga hjältarna, och det är de som ska bygga sitt lands framtid. Att hjälpa dem är för mig självklart. Ber de om militär hjälp från FN ska det övervägas, men det allra viktigaste är att komma till med medicin och rena förnödenheter. Och med en tyst och smart diplomati så ökar chansen för att hjälpsändningar kommer igenom.

  Det är jävligt lätt rent ut sagt att sitta här och fördöma när man slipper att ta konsekvenserna för sitt handlande. Precis som Kachina är inne på härovan så tycker även jag att Carl Bildt gjorde fel i fallet Georgien. Det var politiskt sett väldigt enkelt att kritisera och fördöma i det fallet – då det inte fanns några svenskar att ta hänsyn till – men det ledde inte situationen framåt. Men det nästan roliga mitt i allt allvar är att även då så kritiserade oppositionen Bildt. Då hette det att det inte var särskilt smart agerat och att känslostormar fått ta överhanden (vilket jag faktiskt håller med om).

  Nej, det ni sysslar med är ren personförföljelse kryddat med en ansenlig mängd naivitet. Erkänn istället – Carl Bildt är ett rött skynke för er och ni kan inte ta till er hans agerande i enskilda fall då ni är fullt upptagna med allt ert hat.

 52. kris08 skriver:

  Bra sagt, foxbill! Även om Khadaffi skulle vara onåbar så är hans närmaste män helt klart påverkbara. Varje antydan till passivitet eller anpasslighet försvagar omvärldens tryck och ökar risken för ännu värre övergrepp.
  Frågan är väl om vi ska nöja oss med ett arrogant EU-sändebud eller om vi vill ha en svensk utrikesminister värd namnet…

 53. smalanningen skriver:

  En också viktig diskussion som jag vill ha upp i Sverige är vår export av vapen och andra teknologier till diktaturer. Det har pågått i decennier med samtliga regeringars i princip goda minne, och jag kan inte säga att jag någonstans tycker det är hedrande att svenska truppminor sliter folk i stycken, att svenska granatgevär används i princip överallt eller att Scania-lastbilar transporterar missiler.

  Sen kompletterar jag ett stycke ovan som kunde läsas lite snett om man så ville. Jag tycker givetvis att om man kan hindra Kadaffi från att mörda sin befolkning så ska man överväga punktinsatser. Men det är inte enkelt. Vem ska göra det? Vem ska sedan ta konsekvenserna när bilderna kablas ut efter en amerikansk missil av misstag träffat fel militärförläggning eller ett civilt mål?

  I hönshuset kan man kackla bäst man vill, men rävarna stryker runt därutanför ändå.

 54. Visionären skriver:

  ”I hönshuset kan man kackla bäst man vill, men rävarna stryker runt därutanför ändå.”

  Det sannaste jag har läst på denna blogg sedan plakatvänstern gjorde den till sin.

  V

 55. arabiskanatter skriver:

  Kachina: Jag skulle gärna vilja få lite exempel på de värden du tycker att vi i väst har gemensamma, och samma för staterna i nordafrika och på arabiska halvön.

  Det är förvissa vanligt att vi buntar ihop dessa länder, särskilt i media, men vi måste inse att en auktoritär statsapparat inte går att likställa med kultur. Jag som stockholmare har troligtvis många saker gemensamt med en beirutbo eller någon som bor i Basra som inte en jordbrukare från vilket givet land som helst har.
  Världskulturmuséet i Göteborg hade för några år sedan en videoutställning där afrikanska ungdomar fick svara på frågor om sitt liv. Jag minns särskilt en 17-årig kille från Lagos, Nigeria som svarade på frågan ”Vilket är ditt största bekymmer?”. Hans svar var att det var svårt att få tag på falskleg för att komma in på klubbar med 18-årsgräns då han inte hade rätt kontakter.

 56. Kachina skriver:

  ”Även om Khadaffi skulle vara onåbar så är hans närmaste män helt klart påverkbara.”

  Det är därför man inte skall bryta de diplomatiska samarbetet. Det har jag sagt tidigare, att bryta de diplomatiska förbindelserna är ett spel för galleriet= hemmaopinionen. Det är när man luckrar upp de cirkel som omger Khaddafi, som man når resultat.

  Oavsett hur många ord Carl Bildt uttalar, tar det bättre och ger bättre resultat när de Libyske ambassadören i Sverige säger upp sig och ansluter sig till revolutionen.

 57. Kachina skriver:

  ” Jag skulle gärna vilja få lite exempel på de värden du tycker att vi i väst har gemensamma, och samma för staterna i nordafrika och på arabiska halvön.”

  Här är det bara tidsaspekten som skiljer oss åt. Vi byggde på en kultur som skapades på 300-talet genom Eusebios vantolkning av skrifterna, främst Paulusbreven, för Kejsaren i Roms räkning.

  På 600-talet byggde Muhammed en religion till stor del influerad av Paulusbreven som förfalskats av Eusebios.

  Från 600-talet levde vi i samma illusion och ur denna skapade vi vår kultur. Ännu in på 1950-talet skulle kvinnan täcka sitt huvud i församlingen.

  På 1960-talet kom vår revolt på den uppenbara galenskapen, att Allah/Gud såg skillnad på man och kvinna. Kvinnan tiger inte längre i församlingen inom kristendomen och jag anar svagt, hoppas, att den arabiska revolutionen har samma innehåll som vår revolution på 1960-talet.

  Det är inget som skiljer folken i Europa och folken i Arabien annat än tidsaspekten och insikten i religionens politiska roll.

  Därför tror jag att det samarbete som Carl Bildt påbörjat i Egypten, kan vara en inledning till att de här kulturerna smälter samman.

 58. foxbill skriver:

  smalanningen, Kachina, utrat, mfl,

  Är det inte dags att försöka kasta av sig feghetens ok och stå upp för ideal?

  Visst skall man ta hänsyn till att svenskar kan befinna sig i problem och man bör inte utsätta dem för onödig fara. Men om vi följer en sådan dogm så kan ingen svensk någonsin uttala sig om något annat land. Det kan ju alltid finnas någon svensk i det landet som skulle råka illa ut.

  Ponera att alla länder skulle visa samma ryggradslöshet. Det tredje riket skulle blomstra, Saddam hade regerat över Kuwait. Den etniska rensningen på Balkan hade varit genomförd, osv.
  Är det den här världen ni vill ha?

  Jag hatar definitivt inte Bildt. Tycker att han sköter sig bra, men jag förbehåller mig rätten att kritisera när han (i mitt tycke) inte sköter sig.

  Försök att bryta den svenska feghetens tradition. Den som gjorde att vi assisterade Hitler under WW2.

 59. Kachina skriver:

  Ja, det är nog dags nu. Inte att prata utan att sätta in attackflyg för att hejda Khadaffis trupper och sedan sätta in stödtrupp.

  Orsak?

  NU har de bett om hjälp och då gäller det att agera omedelbart.

 60. smalanningen skriver:

  ”Ponera att alla länder skulle visa samma ryggradslöshet. Det tredje riket skulle blomstra, Saddam hade regerat över Kuwait. Den etniska rensningen på Balkan hade varit genomförd, osv.
  Är det den här världen ni vill ha?”

  Riktigt så enkelt är det ju inte. USA har kritiserats åt ena hållet för att leka världspolis, och FN har kritiserats åt andra hållet för att vara för ryggradslöst.

  Man får nog inse att det finns ingen gyllene medelväg, hur man än gör i en sådan här konflikt så är det alltid någon som kommer i kläm.

  En annan sak som jag tidigare har uttryckt oro över är att vi inte känner till exakt vilka krafter som ligger bakom. Kan det vara en ny Kadaffi som använder en folklig revolution som täckmantel? Man ska inte glömma bort att det är olja inblandat…

 61. bestofmankind skriver:

  Herkulesplanet som lyfter kl 15:00 till Libyen för att ta hem de 7 (?) svenskar kvar i landet lastar förhoppningsvis även nödvändiga medicin, mat och förnödenheter till de behövande demonstanter/befolkning eller flyktingar i Libyensgränser.

  Eller kommer Gunilla Carlsson att invänta på ett skriftligt rop på hjälp först innan Sverige skickar hjälpen, för att vara konsekvent med höger-principen – väntar tills någon ber om hjälp?

 62. bestofmankind skriver:

  ”En annan sak som jag tidigare har uttryckt oro över är att vi inte känner till exakt vilka krafter som ligger bakom. Kan det vara en ny Kadaffi som använder en folklig revolution som täckmantel? Man ska inte glömma bort att det är olja inblandat…”

  Det är därför Sverige skall ha en utrikesminister som har bl a en utrikespolitisk magkänsla, har bredda förståelser för olika mentaliteter och kulturer i andra länder, och är en sann kämpe som står på de förtrycktas sida.

  Och inte har stabiliteten som högsta prioritet:

  ”Självklart finns gränser för möjliga samarbeten och tillfällen när tydliga markeringar måste göras. Därför protesterade vi socialdemokrater mot att Mugabe bjöds in till EU-toppmötet i Lissabon. Därför kritiserade vi handelsministern som för bara ett år sedan ville hjälpa Rymdbolaget att sälja övervakningsutrustning till Libyen. Därför sa vi nej när UD planerade att bjuda in Khaddafi när Sverige var ordförandeland i EU. Och nu, när människorna i Nordafrika reser sig, kritiserar vi Carl Bildt när han inte vill ställa sig på demonstranternas sida och kräva Mubaraks avgång i Egypten och inte vill ta ställning mot Khaddafi. Långt fler socialdemokrater än jag har engagerat sig för frisläppandet av Dawit Isaak i Eritrea och Birtukan Mideksa i Etiopien.”

  http://www.dn.se/debatt/jag-vagrar-bli-hopklumpad-med-mugabe-och-khaddafi

 63. Kachina skriver:

  Vi skall ha i åtanke att det Herkules-plan som nu förväntas lyfta från Malta, måste förhandla med Khaddafi-regimen för att få landningstillstånd. Då kan det ha varit av godo att vara tyst, när de sätter villkoren.

  Det finns i planerna att ta med sjukvårdsmaterial och mediciner, men även här måste vi betänka att det är Khaddafi, som håller flygplatsen och han avgör vad planet får ta in och vad det får ta med sig ut.

 64. bestofmankind skriver:

  Var får du dina uppgifter ifrån?

  Eller gissar du bara?

 65. Kachina skriver:

  Jag tror det var i DN det stod, för någon dag sedan, att de länder som skulle flyga in med Herkules, skulle lastas med sjukvårdsmaterial.

  Men,……..det är Khaddafi som bestämmer vad som får föras in och vem som får föras ut, eller skjuta ner planet om det flyger in utan tillstånd. Jag gissar inte.

 66. bestofmankind skriver:

  ”Men,……..det är Khaddafi som bestämmer vad som får föras in och vem som får föras ut, eller skjuta ner planet om det flyger in utan tillstånd. Jag gissar inte.”

  Ditt antagande låter osannolikt. Om det är nu sant som du säger borde Khaddafi beordrat nedskjutning av engelskaplanet som evakuerade brittiska medborgare. Så mycket som Cameron och Hague sagt, och tom krävt Khaddafis avgång.

  Nej, jag tror att flygplatser har internationellt bestämmelser som de måste lyda – i händelse av konflikt, kaos eller krig där flygplatschefen beviljar tillstånd utan Khaddafis påverkan.

 67. Kachina skriver:

  Det är ingen charterresa precis. De vet inte om de får landningstillstånd och Khaddafi är en DIKTATOR!!!!

  Flygplatschefen är tillsatt av Khaddafi, inte för att tänka i stora frågor utanför den schemalagda flygtrafiken, utan för att LYDA och buga om så bara Khaddafi öppnar munnen för att gäspa.

 68. karrman skriver:

  Ett problem är att du måste muta dig fram för att få landningstillstånd. Hörde detta från britterna när de hade sin SAS operation i helgen.

  Detta innebär att de inte följer internationella bestämmelser även om det är osannolikt att de skjuter ner plan.

 69. bestofmankind skriver:

  Det fanns rykten att britter fick betala mutor:

  ”12.31pm: The Daily Mirror’s Kevin Maguire has just tweeted this about prime minister’s questions in London:

  Cameron admits ”facilitation payments” to get people out of Libya. Bribes!

  This is Andrew Sparrow’s take on the matter:

  Labour’s Tom Blenkinsop asks Cameron why he told journalists in a private briefing on his tour of the Middle East that the Foreign Office had to pay ”bribes” to land planes at Tripoli. The Foreign Office subsequently denied this.

  Cameron jokes about being happy to answer this question. The Foreign Office had to pay enhanced fees, he says. He says, with a hint of sarcasm, that he is sure the payments were ”entirely proper”.”

  http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/02/libya-uprising-gaddafi-live

  Det viktigaste är att planet får landningstillstånd eller avresetillstånd, med eller utan mutor.

 70. Kachina skriver:

  Planet har förhandlat i två timmar nu. De får väl vända innan soppan tagit slut. Får jag påminna om att jag för ca. en vecka sedan, föreslog att NATO skulle inta och säkra flygplatsen, men enbart det och en liten skyddszon.

 71. mrmhalland01 skriver:

  Ja Kachina,

  Det var en utmärkt idé.
  Idag är det kanske för sent !

%d bloggare gillar detta: