Över Jordan-floden

AMMAN: Snart bär det iväg ner i Jordan-dalen, över det lilla som är kvar av Jordan-floden och sedan strax efter Jeriko upp i bergen mot Ramallah och den palestinska ledningen där.

Vi får se hur lång tid det tar med formaliteterna vid den s k Allenby-bron. Det kan gå snabbt – och det kan också ta betydande tid.

Det var ett bra tag sedan jag var vare sig i Ramallah eller i Jerusalem eller Tel Aviv – jag skulle tro att det var två år sedan senast. Och nu befinner sig ju alla dessa frågor om regionen i fokus på ett helt annat sätt.

Konflikten mellan Israel och palestinierna sker nu inom ramen för en region stadd i mycket betydande förändring. Mina samtal kommer i mycket hög utsträckning att handla just om detta.

Till Valletta på Malta har nu anlänt ett av våra svenska C130-flygplan för att hjälpa till med evakueringen från Tripoli.

Jag hade hoppats att den redan skulle vara avslutad, men så är dessvärre ännu inte fallet. Det finns fortfarande svenska medborgare som vill ut kvare inom ramen för det som Khaddafi och hans med all sannolikhet allt farligare anhang kontrollerar.

Samtidigt oroas jag nu också över rapporter om strider i Elfenbenskusten. Risken för ett förödande inbördeskrig där förefaller dessvärre att ha ökart genom det senaste dygnets konfrontationer i Abidijan.

6 Responses to Över Jordan-floden

 1. florimond77 skriver:

  Den självklara lösningen för Palestina-Israel har varit att bilda en palestinsk stat efter 67 år gränser, men jag har också hört nya tankegångar och ur detta har jag plockat fram följande ev lösning:
  Upplös staten Israel. Bilda en ny stat bestående av en federation mellan israeler och palestinier. Alltså börja om från början ( som det skulle ha varit men inte blev) Folket i detta land är redan så integrerade i varann att det är nästan omöjligt att ha två områden. Dessa områden skulle redan vara så blandade och det skulle bli svårt för israeler att erkänna sig sim palestinska medborgare och vice versa.
  Dessa folk som ju egentligen är bröder(systrar) borde ge upp och bli en enda familj. Israels appardeidpolitik och strävan efter ett rent judiskt samhälle är inte hållbart längre.

 2. sisotalo skriver:

  Halloo Carl Bildt

  Nästa 25 år sedan Olof Palme tänkte resa till Moskva för att ta reda på ubåtskränkningar. Han mördares två veckor före resan. Svårt att överskatta betydelsen av dokumentationen som Gorbatsov skulle ha lämnat till Olof Palme.

  Palmekommissionen läror hade balanserat den internationella politiken – om Olof Palme hade fått resa till Moskva. Problematiken analyseras i en svensk-rysk film från 1998. Se

 3. sisotalo skriver:

  nyhetsbanken.se

 4. Leo Occam skriver:

  Ja florimond77, du har verkligen kommit på det, lysande helt enkelt, judar och palestiner ska börja kramas. Mycket kramar och pussar varje dag löser alla svåra problem. Smart !

 5. pozitivnenovine skriver:

%d bloggare gillar detta: