Till middag i Amman

STOCKHOLM:: Först iväg till TV4 för medverkan i deras program en lördag förmiddag som denna, och sedan iväg i riktning Amman i Jordanien.

Även i Amman har det varit demonstrationer med krav på tydligare reformpolitik. Vågen av krav på förändringar sveper nu över hela arabvärlden.

I den jordanska huvudstaden tror jag att vi kommer att diskutera utvecklingen i Egypten och Libyen minst lika mycket som utvecklingen i de palestinska områdena och i landet självt.

Och alldeles självklart är det viktigt att se om det finns förutsättningar för en genuin fredsprocess mellan Israel och palestinierna. Ett nytt Mellersta Östern håller på att växa fram, mycket kommer att förändras, och det är nu viktigare än kanske någonsin att Israel inte är i konfrontation med denna utveckling och vad den kommer att leda till.

Sverige har ett genuint gott anseende i dessa frågor.

Också i Israel tror jag att man nu – lite motvilligt – sett att den linje som vi medverkade till att göra till EU:s i december 2009 är en linje som ger verkliga möjligheter till fred och samlevnad för framtiden.

Att USA mycket tydligt rört sig i samma riktning har understrukit det ytterligare.

Jag ser fram mot kvällens middag i Amman.

37 Responses to Till middag i Amman

 1. bestofmankind skriver:

  Opartiskt uppdatering om Libyen:

  ”European leaders have been more aggressive. President Nicolas Sarkozy of France has called on Colonel Qaddafi to resign, a step that Mr. Obama has yet to take. But American allies and the United Nations also moved to isolate Libya diplomatically. A senior United Nations official said that the world should intervene to stop the bloodshed in Libya, and France and Britain called on the international organization to approve an arms embargo and sanctions. NATO said it was ready to help evacuate refugees.

  In Geneva, the normally passive United Nations Human Rights Council voted unanimously on Friday to suspend Libya’s membership, but not before a junior delegate of the Libyan mission announced that he and his colleagues had resigned after deciding to side with the Libyan people. The gesture drew a standing ovation and a handshake from the United States ambassador, Eileen Donahoe.”

  http://www.nytimes.com/2011/02/26/world/middleeast/26diplomacy.html?_r=1&ref=global-home

 2. metusalem skriver:

  Jag lyssnade till intervjun med Carl Bildt på TV4 på morgonkulan i dag. Det framgick utomordentligt tydligt att de relativt återhållna kommentarerna om situationen i Libyen hade sin grund i omtanke om de svenskar som finns i landet.

  För den som kan läsa något mellan raderna framgick det vilken syn på Khadaffi med anhang som CB har grundat bland annat från sin tid i näringslivet.

  Att Khadaffi är en oberäknelig, farlig tyrann har vi än en gång fått bekräftat angående Lockerbee-katastrofen, då en medarbetare i dagarna avslöjat-bekräftat att K personligen lämnade beställningen på dådet.

  Hoppas situationen kan utvecklas ungefär som Kachina beskrivit, med en belägring och utsvältning av de trogna inom huvudstadens hank och stör. Gammal gedigen belägringsstrategi med några 100-tal år på nacken kanske kan komma till heders i nutid.

 3. utrat skriver:

  Ibland kan man undra över alla självsäkra åsikter i olika ämnen. Fabeln om den indiska elefanten kan få en till eftertanke. Så här kommer den för de som missat den http://www.noogenesis.com/pineapple/blind_men_elephant.html

 4. nolies skriver:

  Var finns logiken?
  Carl B. 19/2 2011: ”Det finns all anledning att beklaga att USA beslöt att lägga in sitt veto mot den resolution i FN:s säkerhetsråd som i allt väsentligt ställde sig bakom EU:s principer för en fredsprocess i Mellersta Östern.”

  Carl B. 26/2 2011: ”den linje som vi medverkade till att göra till EU:s i december 2009 är en linje som ger verkliga möjligheter till fred och samlevnad för framtiden.

  Att USA mycket tydligt rört sig i samma riktning har understrukit det ytterligare.”

 5. The Golani Snowman skriver:

  Obamas tydliga rörelse i Mellanöstern och Arabvärlden är väl beskriven om du Googlar på ”Obamas förödande blandade signaler”

 6. raianeh skriver:

  Bloody US hands to hold Libya?

  The United States and NATO, which are committing crimes in Afghanistan today and bombarding civilians there, now will have military intervention in Libya.

  Läs hela artikeln

 7. The Golani Snowman skriver:

  Sveriges totalt miserabla anseende i Israel är välkänt, Bildt har inte varit där en enda gång sedan han marscherade in i Gaza efter kriget, kollade runt en timme med Hamasväljare och konstaterade att ”detta har Israel gjort av ren förstörelselusta”. Varenda israel kommer ihåg det.

  Bildt försökte tvinga Israel att ge bort sin huvudstad – hela gamla stan – till araberna utan någon som helst anledning, när han snackade med EU, men de sa kort och gott åt honom att inta vara löjlig. Araberna har ingen som helst rätt till Jerusalem – när Jordanien illegalt attackerade och ockuperade hela gamla stan 1948-67 erkändes detta av ETT land – Pakistan, men nu verkar det som om hela världen ville göra sammalunda. Retroaktiv politik in absurdum. Man ser att massmedia också fattat det, de skriver att Arafat och Abbas ”vill ha” gamla Jerusalem, aldrig att de har nån rätt till det.

  Är Bildt i Amman, det viktigaste han kunde ha tagit upp vore ett samarbete mellan Jordanien och Israel, Israel kunde hjälpa med försvar, att odla upp öknen och placera solfångare där, medan Jordanien erkände att de faktiskt är 80% av det palestinska mandatet som fortfarande, enligt internationell lag, är det judiska hemlandet. Med lite fred hade både judar och araber kunnat bo överallt i det gamla mandatet – hade Bildt varit intresserad av fred i området är det liksom den enda lösningen.

 8. mrmhalland01 skriver:

  Jag tycker att det är fantastiskt att så många sitter inne med den ”enda lösningen”.
  Det märkliga är att de inte överensstämmer med varandra.

  I min värld finns det alltid ett antal lösningar för att komma till samförstånd.

  Håller man stenhårt på att ens egen lösning är den enda så har man skapat en konflikt.

  Ibland måste man acceptera att det inte är möjligt att en part får den ”perfekta lösningen” på en konflikt, utan att man får nöja sig med en ”hyfsad” lösning för alla parter och därmed lösa konflikten, vilket i sig är det stora målet.

 9. metusalem skriver:

  Jerusalem är förvisso det röda skynket för proisraeler.
  Man brukar hävda att Gud gav landet till judarna och att Jerusalem varit Israels huvudstad i 3000 år. Vilket är tämligen felaktigt. 1000 år före kr. höll den judiska staten Jerusalem som huvudstad i ett par hundra år. Därefter har diverse ockupationsmakter varit herre på täppan.

  Såvitt jag förstår har palestinierna historiskt haft en minst lika lång period som invånare i Jerusalem.
  Jag menar alltså att det historiska kortet inte med automatik säjer att Jerusalem är Israels huvudstad.

  Jag anser däremot att så länge som Palestinierna inte erkänner Israel som stat är förhandlingar rätt meningslösa. Det tidigare stödet från Egypten kommer möjligen att förändras vilket kan bli både sämre och bättre.

  The Golani Snowman hackar i vanlig omfattning på Carl Bildt. Att andra EU-representanter uttryckt att CB var löjlig är nog mera ett önsketänkande från ”snömannen”.
  Alltför många intressenter i konflikten förefaller inte vara intresserade av någon lösning. Mycket tragiskt.

 10. The Golani Snowman skriver:

  Jerusalem har aldrig någonsin varit arabisk huvudstad. Att diverse har ockuperat den är en annan sak.

  Jag angav den enda lösningen i slutet av vad jag skrev, och jag är inte ensam om det. Ge upp lite arabisk stolthet och önskedrömmar om att slänga Israel i havet och alla hade vunnit på det.

 11. arabiskanatter skriver:

  Angående den arabiska stoltheten som The Golane Snowman talar om, så är många av de familjer som idag ser sin mark tas ifrån dem av den israeliska staten ättlingar till judar som konverterade till Islam, detta med största säkerhet (läs Schlomo Sand). Så om du nu tycker att förmodern historia är så viktigt. Vilka har rätt till landet? Judarnas ättlingar eller judarnas ättlingar (som konverterat)?

  Jag förstår att du vill luta dig tillbaka på FNs mandat, men man besitter idag zoner som inte tillhörde det ursprungliga mandatet. Att man varit i väpnad konflikt och ”vunnit” innebär inte automatiskt rätt till större territorium enligt folkrätten. Vanligtvis brukar fredsavtal ingås där handelsfördelar eller ekonomisk kompensation tilldelas den starkare parten.

  Vad vi behöver idag tror jag är en ny Marshallplan.
  Genom att inte i praktiken stänga våra universitet för människor från utvecklingsländer kan vi använda utbildning som bistånd. Genom att se över handelsavtal som grovt missgynnar svagare parter kan ve ge dessa människor en chans att skapa arbeten. Genom att pressa Israel att ge möjligheter till de ockuperade zonerna att bygga upp sin infrastruktur och skapa försörjning kanske vi i framtiden kan se din vision förverkligas. Människor som kan bo där de vill och samsas i ett av världens mest ideologiskt låsta områden.

 12. bestofmankind skriver:

  ”Jag lyssnade till intervjun med Carl Bildt på TV4 på morgonkulan i dag. Det framgick utomordentligt tydligt att de relativt återhållna kommentarerna om situationen i Libyen hade sin grund i omtanke om de svenskar som finns i landet.”

  Frankrike har/hade 500-550 franska medborgare i Libyen, jämför med Sveriges 40-50 svenska medborgare. Innebär det att Sarkozy var omtankelös med sitt starka uttalanden?

 13. Kachina skriver:

  Sarkozy omdömeslösa uttalanden förut. Europa är dock i den situationen att de måste ta hem sina medborgare. Det är deras skyldighet att ta kontroll över den internationella flygplatsen och flyga hem sina medborgare.

  OM Gaddafi väljer att ta gisslan är det vår skyldighet att frita dessa genom räder in i Tripoli.

  Ett sådant agerande strider inte mot revolutionens egenvärde, så länge vi håller oss till dessa kirurgiska ingrepp.

  Jerusalem måste bli en ”Vatikanstat” som tillhör världsreligionerna, och där har varken Palestina eller Israel någon rådighet eller något mandat.

 14. Kachina skriver:

  Fatta detta, bestof. Libyer, egyptier och tunisier vill bygga sin koja (demokrati) av egen kraft. De vill INTE att Sahlin/Ahlin skickar kommunalarbetarförbundet eller socialistinternationalen att bygga kojan med dem.

  Det räcker med det Bildt gör, att han ger dem bräder (historisk substans), spik (valdistrikt) och hammare (utbildade valförättare).

  Resten sköter de själva och vi kan bara beskåda resultatet.

 15. bestofmankind skriver:

  Fatta det Kachina att med din logik kan jorden utplånas utan att du ens märker det!!!!!

 16. Torsten skriver:

  Familjegräl:-)))))))

 17. bestofmankind skriver:

  Oj, ett stöd till Kachina från en av ”Men in Blue”- som kan med att skämta medan Libyierna kämpar för sitt liv mot sin diktator.

  Gulligt!!!

 18. Kachina skriver:

  Jo :-)

  Jorden kommer en dag att utplånas, men jag vet inte när och jag kommer knappast att märka det eftersom jag till viss del är förankrad i nästa dimension.

  Kom bara ihåg detta, att själen är ganska likgiltig inför sitt fysiska verktyg, så magkänslan är helt och hållet orsakad av den personlighet som är skapad av sin omgivning.

  Det är inget som dör, bestof, för att vi tillfälligt drar oss tillbaka från den här dimensionen. En dag kommer den här fysiska dimensionen att helt försvinna, men jag vet inte när.

 19. bestofmankind skriver:

  Amen Kachina!

  Men just nu föredrar jag att skydda och rädda världen utan Guds eller andra religiösa trons interventioner.

 20. Torsten skriver:

  Visst kan jag skämta ibland.

  Men jag kan också skilja på strunt och allvar.

  Detta är väldigt allvarligt.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/dennyaarabvarlden/libyen/article8629087.ab

  Händer det något med dessa, kan det mycket väl bero på glappkäftarna Ahlin och Eliasson.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/bildts-och-vasts-flata-hallning-skalls-ut

 21. Kachina skriver:

  Du varken skyddar eller räddar världen genom att reagera på din magkänsla, det socialdemokratin har blivit efter Erlander. En magkänsla. Ett begär. En triangel från solarplexus över ryggmärg ut genom strupen, istället för en känsla från hjärtat över intellektet och ut genom strupen.

  Jag tror inte att din uppgift var att bli svensk socialdemokrat, utan att föra in den österländska filosofin i socialdemokratin.

  Sahlin och Ahlin spyr magkänsla ur strupen, utan att ta hänsyn till ”objektet” som vill bygga sin demokratiska koja av egen kraft.

  Ibland passar det inte att vara påträngande, utan är mer ”social etikett” att vara tyst.

 22. bestofmankind skriver:

  Så enkelt var det att få ner dig på jorden igen.

  Sorry, du har fått dina chanser.

  Hussein IBish, Best TV Spokeperson for the Arab Cause by New York Press tycker annorlunda än dina dimesioner:

  ”So the problem of international intervention is not nearly as simple as some people are making it out to be because the steps that are being proposed may well prove ineffective and require stronger measures requiring a much more serious committment, and more blowback, internal and external opposition and unintended consequences. On the other hand, following the demonstrated ruthlessness of Qaddafi and, especially, his blatant threats in his speech today of greatly escalated violence, atrocities and massacres and his approving invocation of various dreadful incidents around the world as a model for how to deal with rebellion and insurrection, doing nothing may be even less attractive or defensible than starting to seriously do something on an international basis in spite of the considerable risks.”

  http://www.ibishblog.com/blog/hibish/2011/02/22/international_intervention_libya_imminent_andor_justified

  Take note of the last phrase:

  ”…..doing nothing may be even less attractive or defensible than starting to seriously do something on an international basis in spite of the considerable risks.”

  Vg använd google översättning.

 23. villagestream skriver:

  Golani. Hela Jerusalem är inte Israels huvudstad så de kan inte ge bort ”sin” på det sätt som du skriver. DE kan däremot att sluta upp med illegal ockupation. Rätten är glasklar, världen så enig som den kan vara, Israel ockuperar östra Jerusalem. Men men du är totalt blind så här tjänar väl knappast en diskussion till något. Av ren nyfikenhet, är du väldigt religiös?

  Metusalem verkar däremot mera öppen så jag får väl diskutera med honom/henne
  Du skrev: ”Jag anser däremot att så länge som Palestinierna inte erkänner Israel som stat är förhandlingar rätt meningslösa.”

  Palestinierna har erkänt Israel i många långa år. Israel som du vet har däremot inte erkänt Palestina eller att någon sådan stat ens ska få finnas. Där har du problemet. Samtliga grannländer har dessutom erkänt Israel och sagt sig vara villiga till en fred som innebär en två statslösning, fredsförslag har lagts fram från det hållet som är i stort sätt totalt identiska med EU:s plan. Där finns redan viljan och har funnits länge. Israel har däremot en ambition att ta mer land. Därom råder inga tvivel vilket framgår med önskad tydlighet av följande faktum. 1. de har tagit landområdena med våld och hållit dom i över 40 år. 2. De har ändrat den demografiska uppbyggnaden genom att med våld rensa palestinier och flytta in judar (inte israeler, för det är bara judar som får bo där använda vägarna etc.) Denna ambition tillåts Israel att fortsätta att arbeta på genom skyddet från USA. Där har du orsaken till att en fred aldrig kommer tillstånd. Där har du även en av huvudorsakerna till att Hamas nu är populära. Det har under 40 år visats att förhandlingsvilja kompromissvilja, som för övrigt framgått av wikileaksdokumenten varit mycket långtgående från palestinskt håll har inte gett något. Israel har konstant nekat och istället fortsatt sin ockupation och sina etniska rensningar. Människor som lever under denna ockupation och dagligen trakaseras, lever som rättslösa under ett herrefolk kommer till slut att dras till de som säger att vi tänker i alla fall göra någonting. Folk i misär har den tendensen, minns depressionens Tyskland…

 24. villagestream skriver:

  Golani. Hela Jerusalem är inte Israels huvudstad så de kan inte ge bort ”sin” på det sätt som du skriver. DE kan däremot att sluta upp med illegal ockupation. Rätten är glasklar, världen så enig som den kan vara, Israel ockuperar östra Jerusalem. Men men du är totalt blind så här tjänar väl knappast en diskussion till något. Av ren nyfikenhet, är du väldigt religiös?

  Metusalem verkar däremot mera öppen så jag får väl diskutera med honom/henne
  Du skrev: ”Jag anser däremot att så länge som Palestinierna inte erkänner Israel som stat är förhandlingar rätt meningslösa.”

  Palestinierna har erkänt Israel i många långa år. Israel som du vet har däremot inte erkänt Palestina eller att någon sådan stat ens ska få finnas. Där har du problemet. Samtliga grannländer har dessutom erkänt Israel och sagt sig vara villiga till en fred som innebär en två statslösning, fredsförslag har lagts fram från det hållet som är i stort sätt totalt identiska med EU:s plan. Där finns redan viljan och har funnits länge. Israel har däremot en ambition att ta mer land. Därom råder inga tvivel vilket framgår med önskad tydlighet av följande faktum. 1. de har tagit landområdena med våld och hållit dom i över 40 år. 2. De har ändrat den demografiska uppbyggnaden genom att med våld rensa palestinier och flytta in judar (inte israeler, för det är bara judar som får bo där använda vägarna etc.) Denna ambition tillåts Israel att fortsätta att arbeta på genom skyddet från USA. Där har du orsaken till att en fred aldrig kommer tillstånd. Där har du även en av huvudorsakerna till att Hamas nu är populära. Det har under 40 år visats att förhandlingsvilja kompromissvilja, som för övrigt framgått av wikileaksdokumenten varit mycket långtgående från palestinskt håll har inte gett något. Israel har konstant nekat och istället fortsatt sin ockupation och sina etniska rensningar. Människor som lever under denna ockupation och dagligen trakasseras, lever som rättslösa under ett herrefolk kommer till slut att dras till de som säger att vi tänker i alla fall göra någonting. Israel är som bekant ingen rättsstat. (i alla fall inte enligt Anne Ramberg ordförande i Svenska advokatsamfundet) Folk i misär har den tendensen, minns depressionens Tyskland…

 25. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Läs och begrunda:

  ”Symbolic actions such as freezing assets and economic sanctions are already overdue. A no-fly zone, in spite of its obvious limitations, should be organized as quickly as possible. Its creation will imply a commitment to protect the Libyan people from serious, sustained mass atrocities, and if it comes to that, the international community should be prepared to live up to its responsibilities — in spite of the present risks. The dangers of escalation shouldn’t be overblown: The regime’s unpopularity, its loss of control of much of the country and growing military, bureaucratic, and diplomatic defections suggest that Western boots on the ground could well be unnecessary.

  The international community not only has solid practical reasons to intervene in Libya — it has a legal obligation. The invocation of the principle of the ”responsibility to protect,” which was developed post-Rwanda and endorsed by the U.N. Security Council in 2006, may become unavoidable if the situation in Libya continues to deteriorate. The doctrine commits the international community to taking timely and decisive action to stop mass atrocities when states are either committing, or unable to stop, them. Can anyone seriously doubt that this is becoming increasingly applicable to Libya?

  International action in Libya also provides the United States and its allies with an opportunity to make an important and positive contribution to the upheaval currently under way across the Middle East. The widespread alarm in the Arab world about the Qaddafi regime’s brutal tactics against the Libyan people means that aggressive international action would almost certainly be welcomed by the Arab public. Unlike other Western interventions in the region, humanitarian action in Libya would place the United States and the West on the side of the aspirations of millions of ordinary Arabs — and on the right side of history and the wave of democratization sweeping the region.”

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/02/24/act_now?page=0,1

 26. Kachina skriver:

  Lägg märke till vad jag sagt.

  Aktivitet vid rätt tidpunkt.

  Tripoli är belägrat av Revolutionen. Rätt aktivitet från vår sida är att ta kontroll över den internationella flygplatsen och lotsa våra medborgare ut ur landet.

  Resten ger sig självt, på Revolutionens villkor och vilja. Vill de ha understöd medan de bygger sin ”demokratiska koja”, skall de få det.

 27. bestofmankind skriver:

  Du förstår inte fortfarande Kachina, demonstranterna är så upptagna av sig själva att de inte hinner be dig om hjälp.

  Resten för du lista ut själv med din magkänsla.

 28. bestofmankind skriver:

  Resten får….skall det vara.

 29. Kachina skriver:

  Saif Al Islam, son till Gaddafi”

  ”Startades av främlingar”
  Ett bekant tema som genomsyrade sonens argumentation var att konflikten skapats av utomstående.
  -Det hände i Irak också. De vill att libyer dödar libyer, bränner varandra. Det startade på Facebook av främlingar, sade Saif Al Islam.”

  S/Ahlin försöker bekräfta detta med sina uttalanden, riktade till den inrikespolitiska publiken.

  Som min sensai i karate lärde mig för 45 år sedan i Mellanöstern; ”Stå blick stilla tills den andre rör sig.”

  Det kallas aktiv passivitet och är explosivt när det sätts i verket. Svenska medias krav på ställningstagande och oppositionens ”skuggboxning” är ett spel för galleriet.

  Carl Bildt, EU och USA agerar helt rätt för tillfället. Det som nu kan tänkas är att ta kontroll över den internationella flygplatsen i Libyen.

 30. X skriver:

  Dags att göra om Södertäljerinken till Moske.

  MVH
  Leksandssupporter

 31. bestofmankind skriver:

  Imponerande att sonen till Gaddafi har fått ditt förtroende Kachina.

  Att du överhuvudtaget citerar och tror på hans påhitt är minst sagt patetiskt. Allt för att försvara Bildt.

 32. Kachina skriver:

  Nja, jag såg honom säga det i web-TV.

  Utländsk intervention är ett säkert sätt för regimen att ta luften ur en revolution. Det har vi sett i Iran och Vitryssland.

  Vi bör inte göra samma misstag om och om igen. Vi kan tillhandahålla demokratisk erfarenhet och kunskap, spik bräder och hammare, men låt dem bygga sin demokratiska koja av egen kraft. Det skapar det egenvärde som får den att överleva.

 33. Kachina skriver:

  Förresten, bestof. Jag brukar ge Carl Bildt rejält på käften ibland och jag delar inte hans politiska åskådning. Men,…….han är en statsman av rang som jag respekterar, så jag deltar inte i den kollektiva magsyra som vissa spyr över honom, utan när jag säger till får han det rakt i ögonen, totalt hänsynslöst.

 34. bestofmankind skriver:

  Jag har inget emot att du avgudar Bildt.

  Det kan han behöva ibland – att andra gör det – än att han ofta avgudar sig själv.

 35. Kachina skriver:

  Jag avgudar inte någon, men vissa respekterar jag för deras ståndpunkter och principer. Detta innebär inte att de går fria för kritik, utan att jag själv avgör när och hur kritiken skall framföras.

  Jag deltar inte i kollektiva sura uppstötningar initierade av politiska broilers.

  Jag tänker själv och yttrar mina egna tankar och åsikter.

  Lägg inte märke till vem som sade vad, utan se djupet och innebörden i de ord som yttrades av President Obama.

  Orden imponerar, Obama är mig totalt likgiltig.

 36. bestofmankind skriver:

  Noterat nu sent på kvällen Torstens bästa (ironi) analys hittills om sambandet mellan kaos i flygplatsen i Tripoli och Urban Ahlins respektive Jan Eliassons kritik mot Carl Bildts otydlighet att välja mellan demokrati och diktatur.

 37. metusalem skriver:

  villagestream…
  Du anser att Palestinierna erkänt staten Israel. Vad gäller PLO är det nog så, men Hamas har en stadga som entydigt slår fast att Israel skall utraderas. (enligt det ord som används i engelsk översättning).
  PLO:s stadga har fortfarande en liknande formulering.
  Israel kan därför med fullt fog påstå att man knappast inte kan förhandla med en part som vill radera ut staten Israel.

  Man tycker att det vore tämligen enkelt med några semantiskt djärva omformuleringar för att vrida detta vapen ur Israels hand. Men icke, dubbla tungans princip tycks tyvärr vara Palestiniernas varumärke.

%d bloggare gillar detta: