Alla optioner på bordet

STOCKHOLM: Denna dag – viktig valdag i Irland – blir för mig en dag av arbete hemma och kontakter härifrån innan jag redan i morgon återvänder till Mellersta Östern och dess också för oss allt viktigare utmaningar.

Det handlar inte minst om kontakter för att nu följa upp arbetet för Egypten och dess möjligheter till demokratisk utveckling.

Men också kontakter inför mina kommande dagar i Jordanien, Palestina och Israel.

Minut för minut fortsätter nu det enorma arbetet att evakuera olika utländska medborgare från Libyen.

Att det arbetet verkligen lyckas, och att vi inte drabbas av några bakslag, är för mig alldeles avgörande just nu.

I dag sammanträder FN:s råd för de mänskliga rättigheterna i en extrasession för att diskutera Libyen, och i eftermiddag möts i New York åter FN:s säkerhetsråd för att diskutera utvecklingen.

Det är viktigt att alla optioner finns med i dess diskussioner.

Att det inte finns några enkla optioner tillhör dock också saken.

59 Responses to Alla optioner på bordet

 1. metusalem skriver:

  Jag vill uttrycka min tillfredsställelse med en utrikesminister som ger oss medborgare fortlöpande rapporter om läget inom de just nu dynamiska utrikes affärerna. Vi kan väl i vanlig ordning vänta oss protester mot de stora resekostnaderna. Men sällan har det varit så viktigt med kontakter på rätt plats som just nu.

  Läget för förhandlingar omkring Israel-Palestina har
  troligen fått nya komponenter sedan Egypten gått in i en annan fas. Hoppas inte detta gör situationen ännu svårare. Iran vädrar tydligen morgonluft sedan den påtaglige fienden Mubarak försvunnit. Många svårigheter väntar för Mellersta östern, spännande för oss på avstånd men plågsamt för de berörda.

 2. arabiskanatter skriver:

  Självklart är det viktigt för det fortsatta utvecklingen av relationerna med länderna i Nordafrika och på Levanten att hålla kontaktvägarna öppna. Det har kanske aldrig varit viktigare än nu för Sverige och EU att visa sin goda vilja. Jag tycker att det är beklagansvärt att utrikesministern (och för den delen Cecilia Malmström) inte talar öppet om hur man kommer att gå vidare. Under flera års tid har vi svenskar bombarderats i media av islamfientliga ledare. Det muslimska brödraskapet har en nyckelposition för den forsatta utvecklingen av Egypten, oavsett om Europa vill det eller ej. Att som Cameron åka ner som första västerländska ledare efter upproren och inte möta ledare för brödraskapet tycker jag är otaktiskt. Enorma sympatier bland befolkningen finns för brödraskapet, som i realiteten varit den enda fasta oppositionen till Mubaraks regim. Om Europa inte vill se en islamifiering av Egypten är det nödvändigt att inte stänga brödraskapet ute från alla diskussionsforum, annars kommer sympatier troligen att hamna hos de grupper man idag är oroliga för.
  Nästa stora steg framåt (och här vill jag se Malmström tala klarspråk) är att ge Nordafrika och Mellanösterns länder bättre möligheter att bedriva handel. Det så kallade ”partnerskapet” med länderna runt medelhavet har i realiteten skapat frihandelszoner för internationella företag där hoständernas befolkningar inte kommit till gagn. En av de stora förklaringarna till revolutionerna som lyfts fram är de enorma arbetslöshetstalen. EUs protektionistiska handelspolitik löser inte de problemen. Vi behöver öppna upp EU med fördelaktiga handelsavtal, inte bara för medlemsländerna och ”goda grannar”, annars kan vi prata hur mycket vi vill om den positiva utvecklingen i mellanöstern, stabilitet och demokratiska strukturer kommer inte att upprättas.

 3. Kachina skriver:

  VI ÄR REDO ATT INGRIPA!!!,….säger Nato.

  Vi får hoppas att de gör det, men i samråd med dessa generaler;

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2343525/sju-armegeneraler-jagar-khadaffi

 4. florimond77 skriver:

  Varför tar inte EU och USA klart avstånd till Khadaffi? Är man rädd för honom? Att han skall bli provocerad att attackera även sina grannar och i synnerhet då Israel som USA så krampaktigt håller sin hand över? Men att stödja demonstranterna och klart uttala sig mot Khadaffi är ju ingen krigshandling. I början av ”jasminrevolutionen” i Tunisien klappade ju Obama rejält i händerna. Man förstår ingenting. Gång på gång pratar man om demokrati och frihet som sina ideal. Ja, vi vet ju att man tom försökte bomba fram densamma men misslyckades. Och nu då det för en gång skull händer något positivt i denna riktning då står man där likafullt passiva. Är verkligen demokrati vad man strävar efter eller är det ekonomi (för de rika)?
  Sverige behöver väl inte apa efter USA i alla uttalanden. Eller är det så att man vill få ut alla landsmän för att sedan kunna sätta in en militär lösning?
  I alla händelser tycker jag inte man kan besluta att ställa Khadaffi inför Haag i ena endan och i andra inte tala högt om att man inte står bakom honom. Folket skulle behöva höra ett tydligare medhåll.
  Är det för att Ahmadinejad ( av alla) sade sig ta avstånd från Khadaffi som man inte vill. Verkligen löjligt. Just därför måste man skrika högre.

 5. smalanningen skriver:

  Helt sjukt hur kort minne många har.

  USA har nu i snart ett decennium kritiserats hårt – med viss rätta – för att agera världspolis. NATO likaså. Självklart har man tagit lärdom av Afghanistan och Irak, och har nu lärt sig att låta länder i första hand sköta sina egna förehavanden.

  I Sverige verkar vi dock inte har lärt oss ett dugg. Vi vill gärna peka med hela handen vad alla andra ska göra för att vi vet ju så otroligt bra. Men – och det är stora men – det får inte kosta oss själva något, vi får inte göra det militärt och vi får absolut inte utsätta svenskar för livsfara.

  Denna dubbelmoral stör mig verkligen hårt. Revolutionerna i Mellanöstern är välkomna och bra för maktbalansen i världen, jag tror också att de på lång sikt är bra för ”kriget mot terrorn”. Men vi i Sverige har inget inflytande över själva revolutionen, vi kan säga att demokratiska val borde införas i dessa länder men vi behöver inte peka med en hand och säga att ”vi stödjer folket” för då gör vi det jävligt enkelt för oss. För vad är folket?

  Är vi t.ex. helt säkra på att de 7 generalerna i Libyen har alltigenom goda avsikter?

  Carl Bildts agerande hittills är föredömligt och ger honom än mer respekt i de arabiska länderna han besöker. Klart att detta stör de som har som uppgift att se Bildt som ett rött skynke, men lika klart är att de själva också glömt sina arga rop på att USA borde sluta leka världspolis och tala om för andra länder vad de ska tycka och göra.

 6. raianeh skriver:

  Kachina

  Det räcker med vita änglar i form av Nato styrkor i Afghanistan. Regionala länder som Turkiet, Syrien borde få ingripa.

 7. karrman skriver:

  Det väsentliga med omvälvningarna i arabvärlden är att de öppnar upp det civila samhället – den del av samhället som inte kontrolleras av staten – för en fri utveckling.

  Det är avgörande för att få tillstånd en utveckling av fri företagsamhet, oberoende media, politiska partier och tolerans i samhället.

  Om detta perspektiv blir framgångsrikt behöver man inte vara orolig för att fundamentalistiska rörelser som jihadism ska slå rot i samhället. Moderata islamiska rörelser kan säkert spela en konstruktiv roll att förena tradition med politisk pluralism.

  Tror Egypten spelar en nyckelroll i detta avseende.
  Folkrikaste nationen och det idémässiga centret för regionen.

  Självklart kommer allt detta att ta tid, men det mesta pekar på att vi har sett en historisk vändpunkt i arabvärlden bort från auktoritärt styre mot framväxten av ett civilt samhälle.

  I Libyen handlar det först och främst att få slut på dödandet av civila. Det är en förutsättning för allt annat.

 8. observer61 skriver:

  I dagens nummer av internet-upplagan Nice Matin (nicematin.com) kan man ta del av några redogörelser för vad som har skett. Två saker noterar jag särskilt efter att ha läst artikeln:
  (1) det är alltid de fattiga som råkar mest illa ut.
  (2) att de hemvändande uttrycker en stor glädje över att ha lyckats ta sig ut från landet.
  Hittentills bedömer jag att C B och EU har agerat rätt och avvägt – till skillnad från Aftonbladet, en del vänstertyckare samt KD.
  En svensk utrikesminister skall inte panta ut svenska liv – för billiga gottköpspengar för att tillfredställa några 100-tal röster i Sverige (vissa aparta som konvertiten i Aftonbladet – skall man skratta eller gråta; konvertiten skrattar dock).
  Nu väntar vi.

 9. Kachina skriver:

  Klokt och framsynt, karrman. Som vanligt.

 10. infinitusss skriver:

  Hade varit intressant om vår utrikesminister kunde redogöra för vad han gjorde på bilderberg gruppens möten 1992, 1993, 1996, 1997, 1999, 2000), 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 eller det var kanske för stora och känsliga frågor som beslutades där.Vidare undrar jag hur det känns att sälja ut sig själv och vara maktelitens knähund????

 11. metusalem skriver:

  Liksom Kachina vill jag ge en komplimang till karrman.
  Han lyckas alltid hitta de väsentliga komponenterna i en given situation. Det gläder mig att han tror på de moderata muslimska krafterna i Egypten. Förmodligen har han rätt, och då kommer det efterhand gå bra för den Egyptiska revolutionen. Dessutom sammanfaller karrmans åsikter vanligen med CBs, god realpolitik alltså.

 12. florimond77 skriver:

  Det är otroligt vilken kör av räddhågade gamla stofiler som fastnat i gamla fotspår det finns på den här sajten.

 13. raianeh skriver:

  Karrman är Carl Bildt själv :), lol.

 14. bestofmankind skriver:

  För de flesta av Bildt-anhängares besvikelse:

  ””Den europeiska rösten behövs i världen. Och Sveriges röst behövs i Europa. Europeiska unionen ska vara en stark röst för frihet och en stark kraft för fred.” Så inledde Carl Bildt årets utrikesdeklaration.

  Ja, EU:s röst behövs i världen. Men det viktigaste är inte att rösten hörs utan vad den faktiskt säger. Hittills har EU misslyckats med att vara en röst för demokrati och frihet för demonstranterna i Nordafrika. Det är därför viktigare än någonsin att Sveriges röst hörs högt och klart i stödet för demokrati och mänsklig värdighet och påverkar EU till en starkare hållning.

  Tyvärr har vi den senaste tiden sett en oroande negativ utveckling av EU:s gemensamma utrikespolitik. Alltmer påminner den om gammal stormaktspolitik baserad på realpolitiska bedömningar där mänskliga rättigheter får stå tillbaka för andra intressen i form av olja, gas och andra mer ekonomiska relationer. Inte bara i Nordafrika kan vi se detta mönster. Även i EU:s relation till det östliga grannskapet kan vi se samma realpolitik. Det var utmärkt att EU satte press på Vitrysslands auktoritäre president Lukasjenko efter regimens hårda agerande mot oppositionen i samband med presidentvalet i december. Men att EU-kommissionens ordförande Barroso samtidigt tar emot Uzbekistans president Karimov för att diskutera ökat samarbete mellan EU och Uzbekistan är direkt stötande. Lukasjenko är fruktansvärd men Karimov är många, många resor värre. Karimov har dock något som inte Lukasjenko har – nämligen olja och gas. Därför har sanktionerna mot Uzbekistan tagits bort.

  EU:s gemensamma utrikespolitik får inte fortsätta på den vägen. EU ska alltid vara en röst för frihet, demokrati och mänsklig värdighet. Och om inte EU är det är det den svenska utrikesministerns skyldighet att höja rösten i EU. I ett EU där Italiens premiärminister inte vill ”störa” sin gode vän i Libyen, behövs Sveriges röst. Det ska vara en röst för att göra verklighet av högtidstalen och portalparagraferna där EU framhåller värden som demokrati och mänskliga rättigheter – även när olja och gas finns på spelplanen. Carl Bildt har dock inte visat sig vara en utrikesminister som trovärdigt och kraftfullt sätter dessa värden före intressen av olja och gas.

  EU får inte bli en stormakt där en enbart så kallad realistisk utrikespolitik råder och intressen av att säkra tillgångar till naturresurser blir styrande. Att främja demokrati och mänskliga rättigheter kräver en mer värderingsstyrd, så kallad idealistisk utrikespolitik, av EU. Det ligger också i EU:s långsiktiga strategiska intresse att främja demokrati. Jag vill även se mer av samarbete, handel och utbyte över Medelhavet. Genom demokratisk såväl som ekonomisk och social utveckling i Nordafrika främjar EU sina värderingar och sina intressen.

  Frågan är hur länge Sverige kan ha en utrikesminister som inte förstår att hans viktigaste uppgift är att alltid stå på de förtrycktas sida.”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article8623273.ab

  Olika åsikter innebär politisk ställningstagande och tillhörande.

  Jag är stolt över mina ideologiska val!

 15. Kachina skriver:

  Gammal stofil!!!! Ja, kanske det.

  Räddhågad???? NEJ!

  Jag säger det som är min åsikt, oavsett om jag trampar chefredaktörer, florimond77 eller Carl Bildt på tårna.

  Hade EU, USA och Sverige följt mediablaskets råd, hade vi stuckit en kniv i ryggen på demonstranterna, orsakat svängningar i den stora massan och skapat ”Slaktbod Libyen.”

  Det blir fler dödsoffer innan Kadaffi störtats, men det är inget mot Kadaffis hämnd på sitt eget folk om revolutionen dör ut och han sitter kvar.

  Som jag sagt tidigare. HEJA-ropen, KÄMPA PÅ, vi stöder dig, från de som sitter med sin grillkorv på stranden medan du kämpar mot floden, kan vara tämligen irriterande, tillräckligt för att du skall ge upp för att publiken inte kan sätta sig in i din situation.

  Åk ner och slåss med revolutionen, eller håll käft.

 16. bestofmankind skriver:

  ”Avgå Kaddafi, eller sagt på grov norrländska; ”Gå, nej kryp tillbaka in i det rövhål ur vilket du föddes.”

  Mvh/Kachina”

  https://carlbildt.wordpress.com/2011/02/22/miljonstaden-vaknar/#comment-87937

  Vem/vilka skall hålla käften?

 17. karrman skriver:

  Olivier Roy hade en intressant artikel om relationen mellan Islam och omvälvningarna i arabvärlden:

  This is not an Islamic revolution

  Han skriver:

  ”However, the embourgeoisement of the Islamists is at the same time an asset for democracy, because it pushes them towards reconciliation and compromise, and into alliances with other political forces. It is no longer a question, therefore, of attempting to establish whether or not dictatorships are the most effective bulwark against Islamism; Islamists have become players in the democratic game. Naturally, they will try to exert control over public morality, but, lacking the kind of repressive apparatus that exists in Iran, or a religious police on the Saudi model, they will have to reckon with a demand for liberty that doesn’t stop with the right to elect a parliament. In short, the Islamists will either identify themselves with the conventional, Salafist tradition, abandoning in the process any pretence to reconceive Islam’s place in modernity, or else they will make an effort to rethink their understanding of the relationship between religion and politics.”

  raianeh

  Är inte intresserad av svensk inrikespolitik och finner det poänglöst att reducera varje frågeställning till svensk inrikespolitik som är vanligt i Sverige. Fokuserar på de verkliga problemen oavsett de inrikespolitiska konsekvenserna.

 18. Kachina skriver:

  Ja, det var fult, men jag hoppades att någon skulle läsa upp det för Kadaffi. Han är liksom på den nivån.

  Tänk bestof, att folket på Fillipinerna skulle göra en jasminrevolution och den amerikanska medelklassen liksom ”tar över”, medialt och verbalt. Jag tror att anden i revolutionen skulle börja sloka rejält.

  Vi, och särskilt våra kapital-politiker, passar inte in i det arabiska tänket och den stora massan i Libyen. Låt dem städa sin lokal själva. Först därefter kan vi se hur vi kan foga samman folken. CB har precis börjat med det i Egypten och kan göra det tack vare att han inte bränt några broar i den interna konflikten.

 19. bestofmankind skriver:

  Folket på Filippinerna har redan gjort revolutionen 1986 mot diktatoren Marcos som satt i makten i 21 år. Tack vare USAs stöd lyckades kampen.

  Det gäller att förstå viljan, och vara en av folket. Även enbart moraliskt och psykiskt.

  Efter våra långa diskussioner Kachina har jag märkt att längtan till frihet och demokrati med omvärldens stöd, moraliskt, är främmande för dig trots att du ofta predikar om VILJA, KÄRLEK OCH INTELLIGENS. Dock förstår jag också att din lojalitet är hos Bildt därför försvarar du honom i de flesta lägen.

 20. karrman skriver:

  CNN hade en tankeväckande artikel om hur förändringarna kommer att påverka Al-Qaida och liknade jihadist organisationer:

  Why Arab Spring could be al Qaeda’s fall

  Finns två skolor bland analytikerna. Optimisterna pekar på att demokrati och frihet är dödsstöten för jihadisterna. Pessimisterna pekar på att på kort sikt så kan jihadisterna ändå stärka sin ställning genom att den auktoritära staten avvecklas.

  Kan vara så att båda har sina poänger. På kort sikt är uppenbarligen risken för bakslag störst, men om processen flyter på så blir jihadisterna steg för steg försvagade. Väsentligt att omvärlden ger sitt stöd till demokratiseringsprocessen för att minimera riskerna.

 21. florimond77 skriver:

  Liksom i Egypten o Tunisien vill inte ungdomarna, för man talar om en ungdomsrevolt, att någon kommer med militär ”hjälp”. Det får inte bli ett nytt Irak säger man. Vad som behövs är förutom moraliskt stöd även stöd i form av sjukvårdande insatser plus att man bryter med Khadaffi affärsvis.
  Och eftersom det nu finns flera stora befriade områden behöver man ju inte evakuera utlänningar hem.

 22. Kachina skriver:

  ”Efter våra långa diskussioner Kachina har jag märkt att längtan till frihet och demokrati med omvärldens stöd, …”

  Omvärldens stöd får inte vara så påträngande, att vi är i deras hem (nation) och rotar.

  Du har bra koll på vad jag sagt, bestof. Då bör du veta vad jag sagt om humanitär hjälp och den stora massans stöd via media och Facebook. Där är jag helt med, för där talar vi allmoge till allmoge. Dessutom vad jag sagt om den praktiska hjälp som behövs för att upprätta valdistrikt, utbilda valförrättare etc.

  Men,…..uppmana inte våra politiker att komma med populistiska slagord. Allmogen i norra Afrika är misstänksamma mot politiker i allmänhet och våra politiker i synnerhet. Några få ord kan få massan att tvärvända i en helt annan riktning.

  Det här kommer att sluta lyckligt om inte våra politiker lägger sig i. Det kommer, som Karrman säger, att innebära en reformering av islam, precis som för kristendomen på 1960-talet, även om den reformen inleds med en kort tillbakagång.

  Bestof, det är inte speciellt intelligent att kackla i hönshuset bara för att alla andra kacklar. Du kan inte påstå att jag skyddar Carl Bildt eftersom jag upprepade gånger gett honom rejält på käften, men den här gången stöder jag honom och kan dessutom säga att jag fått en äcklig doft i näsan sedan jag läst Urban Ahlins olika utspel för att dra inrikespolitiska poänger av tragedin.

 23. Kachina skriver:

  Fäst den här artikeln högt på väggen i hönshuset och läs den flera gånger.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8624984.ab

  OM Nato går in är det högst nödvändigt att de först sanktionerar och synkroniserar aktionen med de militära förband som gått över på demonstranternas sida.

 24. metusalem skriver:

  florimond77…
  Räddhågade gamla stofiler var ordet. Jag råkar faktiskt höra till dom äldre, första internetgenerationen kantänka. Om det blir bättre så försäkrar jag gärna att jag kollossalt gärna ser att Khadaffi avgår. Nu har jag gjort min plikt, och slipper skämmas.

  Vi som sitter vid våra datorer kan naturligtvis vara djärva och progressiva och sympatisera med det kämpande folket. Är man utrikesminister däremot måste man tänka på att inte i onödan använda ett ordval som innebär risk för svenska medborgare i utlandet.

  Jag tycker den aktivitet som CB bedrivit i Nordafrika ett par dagar i denna veckan är väl använd tid. Det måste vara värdefullt för revolutionens aktörer att veta att EU med sina enskilda länder kan hjälpa till att utveckla revolutionen mot verklig demokrati.

  Så skriver en räddhågad gammal stofil. Nu är det fritt fram att sparka på mig. Antagligen har jag inte uttryckt mig vare sig socialt eller revolutionärt, så du får meddela hur det skall låta.

 25. raianeh skriver:

  Turkien och Syrien borde anlitas för att stoppa dödandet i Lybien. Inga italienska, NATO eller US Mil trupper i Lybien Tack!!

 26. smalanningen skriver:

  Bra rutet och länkat härovan, Kachina.

  ”Revolutionen med krav på demokrati och mänskliga rättigheter i Nordafrika och Mellanöstern har växt fram utan inblandning av externa krafter. Skulle USA eller någon annan makt gå in i det här läget skulle protesterna förknippas med USA:s inblandning. Det skulle förstöra spridningseffekten och den positiva bild världen har fått av upproren, säger Alexander Atarodi.”

  Alldeles riktigt. Helt plötsligt hade Kadaffi – som i framträdande redan förtvivlat försökt påskina att såväl ”imperialisterna” som Al-Qaida ligger bakom revolutionen – kunnat få det stöd han behöver för att dämpa revolutionen. Och vad som skulle hända då tror jag är långt värre än det som händer nu.

  Jag hoppas att NATO-hoten tonas ner, och att man istället i det tysta hjälper revolutionen framåt. Hjälp länderna runt omkring att upprätta flyktingläger, se till att kommunikationen med omvärlden fungerar. Använd en humanitär hand, och undvik att dela ut de verkningslösa örfilar som nu är diktatorns sista halmstrå och som han egentligen hoppas på.

 27. Visionären skriver:

  Kan bara instämma i vad smalanningen m.fl. skriver här ovan. En militär intervention, särskilt om den genomförs av USA eller Nato-stridkrafter, kommer ofelbart slå tillbaka mot väst och betraktas som ett försök att lägga under sig Libyens oljekällor.

  Dessutom verkar Khadaffis dagar vara räknade utan behov av militära insatser. Libyerna fixar detta själva.

  Ge det ngra dagar till och Khadaffi är snart ett minne blott.

  V

 28. Visionären skriver:

  Dessutom vill jag framhålla.

  Om libyerna lyckas välta Khadaffis regim över ända utan militär hjälp från väst, står Iran på tur i kedjan. Allmänt har Libyen uppfattats som ett land där revolutionen skulle vara mer omöjlig än i de flesta andra länder.

  Om Khadaffi faller utan inblandning från väst kommer detta ge en otrolig skjuts för oppositionen i Iran. Om Khadaffi faller med hjälp av militär intervention från väst är jag inte säker på att effekten blir lika stor.

  V

 29. karrman skriver:

  Håller med dig Visionären.

  Vad folken i arabvärlden har lärt sig är hur de kan störta en brutal diktatur. Denna kunskap kan tillämpas i alla diktaturer. Det är stor seger för demokratins spridning i världen.

  Även man kan tänka sig bakslag på vägen till ett frihetligt samhälle så kan ingen ta ifrån människorna denna kunskap.

 30. Torsten skriver:

  Hönsen börjar somna på sin pinne.
  Nu är det kloka personer som talar.

 31. Visionären skriver:

  ”Hönsen börjar somna på sin pinne.”

  :-)

  Antagligen börjar ungdomarna förbereda sig för fredagskvällens begivenheter. Lönehelg och allt vad det innebär du vet.

  F.ö. ska jag nu även själv hoppa in i duschen. Hustrun och jag firar nämligen 10 års jubileum.

  V

 32. tsolin skriver:

  Torsten 16.51 – håller helt med Dig!

  Det har varit en lång rad mycket omogna reaktioner på denna blogg de senaste veckorna. Inte minst från de representanter som någon igår kallade för ”plakatvänstern” (jag behöver nog inte nämna dem med namn).

  Utrikespolitik bedrivs inte med uttalanden och fördömanden till höger och vänster. Jag tycker Bildt har agerat föredömligt. Han kastar sig ner i regionen och försöker lära sig. Det är så Sverige blir relevant. Vi kan inte på egen hand genom ”fördömanden” och ”krav” få en blodig diktator som Kadaffi på fall. Det kräver en koordinerad insats av EU, USA och – kanske framför allt – av grannarna i Mellanöstern (i första hand Egypten).

  Det är häpnadsväckande hur många barnsligheter som förts fram i detta forum (Bilds blogg) de senaste veckorna. Potentialen för massivt blodbad i Libyen är mycket stor (redan kanske 2000 dödade vilket är en förfärande siffra). Bildt förstår detta och agerar med en hög känsla av ansvar.

  Jag tror ingen svensk politiker skulle kunna ha agerat mer ansvarsfullt än vad Bildt gjort och all heder till honom för detta.

 33. Bo W. Höglund skriver:

  Ytterligare en vettig signatur (tsolin) vars uttalanden jag kan instämma i – var är plakatvänstern?

  Vi får inte glömma underhållningsaspekterna!

 34. Torsten skriver:

  Grattis Visionären!

  Tack tsolin,
  Du skriver inte så ofta, men det Du skriver här är alltid klokt och genomtänkt.

  (Förening för inbördes beundran :-))

 35. Torsten skriver:

  ”Vi får inte glömma underhållningsaspekterna”.

  Rätt Bo,
  Det är ju fredagskväll och vi som är mogna, skall ju också ha lite roligt:-)

 36. bestofmankind skriver:

  Kachina 14:51

  Jag avskyr CBs hyckleri och att hans privata dolda agenda går före. Att Bildt väljer vilket folk slag han skall beskydda är oacceptabelt!

  Vad som händer i världen angår oss alla!

  Och hur Carl Bidlt agerar och reagerar i utrikespolitiken angår även oss alla här på jorden.

  ””Ett krav i dag, riktat mot Sovjetunionen, på att de baltiska folken skall få en omedelbar självbestämmanderätt skulle verka i rakt motsatta riktningen”, sa den socialdemokratiska utrikesministern Sten Andersson ungefär samtidigt som Carl Bildt vecka efter vecka stod på ett blåsigt Norrmalmstorg i Stockholm och demonstrerade för de baltiska folkens frihet.

  För några dagar sedan, samtidigt som den libyska regimen med stridsplan sköt prick på människor som med livet som insats demonstrerade mot diktatorn Gaddafi, sa Bildt att det ”inte nu handlar om att ta ställning för den ena eller andra sidan”.

  Detta djupt upprörande uttalande har väckt starka känslor, från höger till vänster.

  Det bekräftade att regeringens agerande under demonstrationerna i Egypten, då man vägrade säga att Mubarak borde avgå, inte berodde på sena reaktioner. Det berodde på att stabilitet var den överordnade principen i utrikespolitiken.

  —-

  Nu handlar det om vårt närområde, och då kastas utrikesdeklarationens formuleringar om demokrati och frihet överbord. EU:s intresse av att undvika flyktingströmmar och politiskt kaos trumfar uppgiften att stå upp för mänskliga rättigheter. Sveriges intressen verkar sammanfalla med Lundin Oils.

  ”Retorik är inte ett särskilt effektivt redskap mot diktatorer”, skriver Bildt. Det är riktigt. Verklig frihet kan bara uppnås när människor tar sitt öde i sina egna händer – precis som i Östeuropa 1989, precis som nu sker i Nordafrika.

  Men utrikespolitiken, liksom all annan politisk verksamhet, handlar om trovärdighet. Om EU och Sverige vill kunna spela en roll i världen, måste de stolta deklarationerna hänga ihop med det som sker här och nu.

  Just nu formas världsbilden hos de generationer tunisier, egyptier och libyer som riskerar livet för sin frihet. Vad kommer de att tycka om Carl Bildt och Sverige om 20 år?

  Jag vågar inte gissa.”

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article8621656.ab

 37. bestofmankind skriver:

  Ca 55810 (59,4%) av 93954 medborgare i Sverige kan inte ha fel:

  http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,48588,00.html

 38. bestofmankind skriver:

  Noterat att föreningen ”Men in Blue” för inbördes beundran har bildats i bloggen. Cheap!

 39. Kachina skriver:

  Visst kan Lundin Oils och Sveriges intressen sammanfalla vid olika tillfällen, men om Carl Bildt var den moderate ungdom som jag hösten 1969 erbjöd mig slå på käften, finner jag det otroligt att han skulle sälja sina principer och sitt patos, varken för pengar eller olja, än mindre värdera folk efter ras.

  Både Sahlin och Ahlin har gjort bort sig i sina uttalande och dessutom exponerat en förskräckande okunskap i det sociala samspel som finns inom den globala nationen.

  Man klampar inte i i en annan människas hus förrän han bjuder in dig. Jag har hela tiden fruktat att Merkel, Sahlin och Ahlin skulle bidra till att punktera revolutionen. Faran är inte över än. Vi visar vårt stöd från allmoge till allmoge, men våra statsmakter måste vänta till de ber om hjälp och inbjuder till samtal.

 40. raianeh skriver:

  Isaf sägs ha dödat 65 civila.

  Den afghanska regeringen hävdar att 65 civila dödades av soldater ur den Natoledda Isaf-styrkan i provinsen Kundar förra veckan, rapporterar BBC.

  Isaf förnekar att några civila skulle ha dödats, utan hävdar att det ska ha handlat om ett 30-tal rebeller.

  Merparten av dödsoffren var kvinnor och barn enligt den afghanska utredningen: 20 kvinnor och 29 barn.

  Offensiven pågick i tre dagar. Den avgörande attacken pågick i fem timmar för en vecka sedan i ett bergigt och glesbefolkat område med hjälp av Apache-helikoptrar.

  Enligt chefen för den afghanska utredningen är offren så illa brända att de inte går att identifiera, och begravda i en massgrav.

  Ett lokalt vittne, som befinner sig på sjukhuset där folk vårdas för sina brännskador, berättar om att människor sköts efter att de skräckslagna flytt från sina hem.

  Nato-generalen David Petreaus ska vid ett möte med president Karzai i veckan ha upprepat ett påstående från befälhavare om att den byäldsten kan ha bränt barnens händer och fötter och sedan skickat dem till sjukhus, för att få stopp på offensiven.

  President Karzais talesman svarar med att kalla påståendet för ”skandalöst, förolämpande och rasistiskt”, enligt det brittiska mediebolaget BBC.

 41. raianeh skriver:

  Skicka inte in NATO schweine in i Lybien, Tack!!

 42. raianeh skriver:

  Sanktioner som har föreslagits är för att bestraffa folket i Lybien för att ha gjort uppror och det gillar sadismen Berlusconi.

 43. bestofmankind skriver:

  ”Vi visar vårt stöd från allmoge till allmoge, men våra statsmakter måste vänta till de ber om hjälp och inbjuder till samtal.”

  Otroligt!

  Folket kämpar för frihet och demokrati, och Kachina önskar att dem skall ringa, emaila eller faxa om hjälp och stöd.

  Det är en stor skillnad att leva i verkligheten och i Kachinas värld.

  Var god dröj…….

 44. bestofmankind skriver:

  …..vi åtekommer (Libyier) när vi har segrat för frihet och demokrati!

 45. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Hoppas jag inte upprör dig nu men Karin Peterssons krönika är bland det mest banala och korkade jag läst den här veckan. Ni vill alltså på allvar jämföra situationen i baltstaterna i början av 90-talet med det som pågår i Libyen 2011?

  20 år har gått sedan muren föll och östeuropas demokratisering. Många av oss trodde på en bättre värld, men sedan dess hade vi genomlidit kriget i Jugoslavien, operation Desert Storm, Irakkriget och det enda vi till sist kunde förstå var att även om vi så gärna ville tro det så hade vi fortfarande inte alla svaren.

  Jag anser att USA och NATO:s i princip samtliga inblandningar sedan kalla kriget upphörde har varit missriktade och i en del fall allt igenom vedervärdiga. Även om viljan säkert har varit god. Inblandningarna har också kommit till på grund av den nya tidens teknologier, där bilder på människors lidande blixtsnabbt kablats ut i världen. Kryddat med sensationsjournalistik (för att sälja nummer) och högljudda röster i syftet av politisk opinion så har det i slutänden faktiskt bara blivit skit av alltihop.

  Sen vill jag ställa frågan igen: Är vi helt säkra på att de krafter som nu vill avsätta Kadaffi har alltigenom goda avsikter? Nej det kan vi inte. Vi kan i dagsläget beklaga, lida med och hata det faktum att Kadaffi mördar sitt eget folk. Men det slutar där. Låt revolutionen i Libyen få bli folkets egna revolution, och agera först när/om de frågar om hjälp och – viktigt i mitt tycke – helst endast humanitär hjälp enbart.

 46. bestofmankind skriver:

  Mao vill Kachina framstå Bildt som har ett dåligt ömdöme och inte har någon utrikespolitisk magkänsla.

  ”Vi väntar på en inbjudan att få hjälpa till”. Tjena!

 47. smalanningen skriver:

  ”Folket kämpar för frihet och demokrati, och Kachina önskar att dem skall ringa, emaila eller faxa om hjälp och stöd.”

  Jag vill då gärna exakt veta vad du anser att Sverige som land ska göra, och varför du tror att det skulle vara så mycket bättre än det som görs just nu. Ring gärna Ahlin och fråga om råd, jag väntar.

 48. raianeh skriver:

  Israel har börjat att kraftigt misshandla palestinier i sin fruktan att dess dagar är räknade. Kommer vi få se en desperat förlust i Khadaffi stil av zionisterna?

 49. arabiskanatter skriver:

  Problemet med att tillhöra oppositionen är att man ofta får leva med att framställas som konspiratorisk. Jag antar redan nu att jag kommer få min släng av sleven, men jag är fullkomligt övertygad i min tro:

  Det går inte att diskutera dessa frågor utan att ta hänsyn till andra politiska beslut, främst inom EU men också lokalt i Sverige. EU har under många år systematiskt jobbat för att ”stänga” gränserna mot den icke-önskvärda omvärlden. Tullreglerna har diskuterats till leda, men högst aktuella är fortfarande de frihandelsavtal, samt frihandelszoner, som EU varit med och skapat för att skydda de inhemska marknaderna (och på så sätt försvagat de i nordafrika och på levanten). Ett till led i denna process är de avgifter som införts runt om i Europa på utbildning för människor utan medlemskap i EU-land. Argumenten som framförts till stöd för reformerna har varit skrattretande. Bättre ekonomi till institutionerna (antalet studenter utifrån minskar drastiskt – alltså mindre pengar till institutionerna men desto mer till statskassan), stipendiefond för att ge människor möjligheten att studera trots att de inte har råd (det var GRATIS! – om man räknar lån som gratis, vilket vi gärna gör när vi är utomlands och skryter om det svenska utbildningssystemet. En extra bonus är att man nu kan välja och vraka bland ansökningarna och sålla ut mindre konkurrenskraftiga studieplaner. Detta om det nu finns så mycket att välja bland, ty man har samtidigt infört en av världens dyraste anmälningsavgifter.

  Karrman: Jag är föga imponerad av ditt intresse att bortse från inrikespolitik, då den är nära sammankopplad med den man för i bilaterala och multilaterala diskussioner runt om i världen.

  När en moderat utrikesminister inte klart fördömer en Socialistisk auktoritär regim vet man att det är nya tider.

 50. smalanningen skriver:

  Bra där arabiskanatter. En otrolig dubbelmoral har präglat Sverige i årtionden. Dessvärre så är det inte bara dagens regering som står bakom den här formen av tveksam export, vi har t.ex. tillochmed haft libyer i Sverige under 80-talet på militär utbildning. Så slutet med ”Tack moderaterna…” betyder att videoskaparen antingen glömt bort eller inte vill kännas vid att de här vidrigheterna har pågått i princip ända sedan andra världskrigets slut.

 51. karrman skriver:

  arabiskanatter

  Du har en poäng att det finns en inrikesutrikespolitik. Det finns ofta en inrikespolitisk komponent i utrikespolitiken. Uttryckte mig lite slarvigt. Reflexreaktion på debattklimatet i Sverige.

  Mycket av problemen i mellanöstern härstammar från den uppdelning som gjordes efter första världskriget mellan kolonialmakterna i Europa. Detta kolonial tänkande sitter fortfarande kvar i mycket av utrikesrelationerna mellan Europa och mellanöstern.

  Utmaningen inför framtiden är att vända blad och skapa en gemensam värdegrund och politik mellan regionerna.

  I grunden är det positiva i utvecklingen att den styrs av interna arabiska faktorer som Europa har litet inflytande över. Europa kan stödja denna process, men givet den historiska bakgrunden så finns restriktioner på vad som är möjligt att åstadkomma. Skeendet har också varit mycket oväntat och säkert överraskat många. Det tar tid att utforma en politik som är förenlig med den nya verklighet som etableras.

 52. Kachina skriver:

  bestof

  I min ungdom byggde vi våra trädkojor, indianläger och fort själva. Det var först när det blev övermäktigt, som vi kallade på pappa.

  Under mina barns ungdom byggde kommunerna kojorna och inga barn lekte däri.

  Det finns vissa saker man skall göra själv för att det skall få ett egenvärde. Därför väntar vi tills vi blir kallade.

  Revolutionen har stannat upp inför Tripoli. Läge är nu för oss att evakuera våra medborgare, föra in mat och medicin. Att hålla flygplatsen, den betraktas även av Libyer som en internationell plats, och hålla dörren öppen för samtal med de revolutionära, kan dessutom resultera i Khadaffis avgång, för han har då bara en flyktväg kvar, den över vattnen.

 53. bestofmankind skriver:

  ”Ring gärna Ahlin och fråga om råd, jag väntar”.

  När Carl Bildt inser att hans skyldighet som Sveriges utrikesminister är att alltid vara på de förtrycktas sida, och därmed behöver en blocköverskridande överenskommelse angående Libya är Urban Ahlin enbart ett telefonsamtal bort.

  Kachina,

  Det är en enorm skillnad mellan en trädkoja, kommunernas kojor och en hel nations överlevnad. Lägg därtill att jorden är även hotad.

 54. Torsten skriver:

  Till och med Lena Mellin verkar ge Carl Bildt sitt stöd.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article8628222.ab
  Ahlin och Eliasson behöver inte ta detta ansvar. Dom kan ju alltid skylla på regeringen om det går snett.

  Kachina, Dina liknelser är bra.
  Men det kanske bara är vi som en gång byggt kojor som förstår poängen.

 55. Kachina skriver:

  bestof

  Det är ingen skillnad på egenvärdet i det man själv skapat, oavsett om det är en koja eller en nation.

 56. bestofmankind skriver:

  Larva inte!

  Nu pratar vi om frihet och demokrati, grundläggande universella mänskliga fri- och rättigheter, och grundläggade principer om rättvisa.

  Libyan demonstranter behöver hjälp!

  Är du så stolt att erbjuda hjälp, låt det då vara.

  Men din inställning kan sänka deras mentalt tillstånd för en fortsatt kamp.

  Hjälp Libyans folk genom att tiga om du inte har något stöd att erbjuda självmant.

 57. Kachina skriver:

  Det är inte långt mellan Göteborg och Libyen. Åk ner och sälla dig till demonstranterna om du är säker på att du är välkommen.

  Hjälp till demokrati The Irak Way, vet vi är dömt att misslyckas. Vad utländska demonstranter ställer till med i ett demonstrationståg, vet vi efter händelserna i Iran och Vitryssland.

 58. bestofmankind skriver:

  Och du har förstås bett Carl Bildt att ställa upp med en flygplan till förfogande till Libyen!

  Jag följer med!

%d bloggare gillar detta: