Viktigt i Valletta

STOCKHOLM: Det blev en dag som började i Kairo, till stor del tillbringades i Valletta på Malta och nu äntligen kan avslutas hemma i Stockholm.

Här hemma förstår jag att det under tiden jag varit i Kairo och Valletta varit en mer inrikespolitisk debatt om vem som kan ha högst tonläge mot Khaddaffi just nu.

För min del är den högsta prioriteten att få ut Sveriges och EU:s medborgare ur landet – samtidigt som vi på alla sätt försöker att få stopp på våldet mot oskyldiga människor.

Regimen är desperat, och vi måste nog dessvärre utgå från att den också kan ta till desperata åtgärder. Andra länder har mycket påtagliga erfarenheter av vad det kan innebära.

Så länge vi har våra medborgare kvar där finns det nog dessvärre också begränsningar på vilka andra åtgärder vi kan diskutera. I alla fall öppet.

Och viktigt i ett läge som detta är också att vi har en enad politisk linje från EU:s sida. Det handlar både om styrkan i vår politik och solidariteten mellan olika medlemsländer.

Mitt besök i Valletta visade sig vara det första en svensk utrikesminister någonsin avlagt på Malta.

Och det blev en intensiv arbetssession fokuserade på den dramatiska utvecklingen i Libyen och utmaningarna i Tunisien och Egypten.

Telefonerna ringde ständigt inte minst hos mina maltesiska värdar. Maltas flygplats och hamn är just nu centrala platser i den stora evakueringsoperationen från Libyen. Härifrån koordineras nu mycket.

Det talas om kring ca 5.000 EU-medborgare i Libyen även om antalet nu minskar varje timma – och för något dygn sedan fanns det ca 25.000 turkiska medborgare i landet.

Min förhoppning är att frågan om utvecklingen i landet snabbt åter kommer på FN:s säkerhetsråds dagordning. Det är där mer långtgående beslut skulle kunna fattas.

I morgon har bl a Sverige tagit initiativ till en extrasession med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève om situationen i Libyen.

Jag hoppas att det blir ytterligare en stark internationell markering. De ansvariga för de övergrepp mot befolkningen som skett måste på ett eller annat sätt ställas till ansvar.

7 Responses to Viktigt i Valletta

 1. Visionären skriver:

  ”Här hemma förstår jag att det under tiden jag varit i Kairo och Valletta varit en mer inrikespolitisk debatt om vem som kan ha högst tonläge mot Khaddaffi just nu.”

  Bry dig inte om det nu utan fortsätt i ditt viktiga värv i trygg förvissning om vi som inte tillhör plakatvänstern stödjer dig och är ganska imponerade av den kapacitet du just nu visar upp.

  V

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Ang. Visionärens inlägg måste jag säga att SVTs debatt nog vann ”Skrikahögsttävlingen” i dag.
  Mht. möjligheten att landsförrädiska ”leakare” vill plocka poäng känns det nog bäst så länge inte de ev. planerade aktionerna avhandlas i alltför öppna fora!

 3. utrat skriver:

  Inom politiken och affärslivet finns det ledare som hinner utföra 10 saker och några av dessa lyckas inte alltid fullt ut medan andra segar med 3 som blir bra eller halvbra men sällan helt fel men underlåtenhetssynder blir det och såna kan lätt bortförklaras. Gyllenhammar och Bildt(även Göran Person i detta perspektiv) tillhör den första gruppen i mina ögon. Vi på ståplats kan förstås vara självnöjda med att vi får skrika ut våra olika frustrationer. Så vilka ledare vill vi ha och vilka för samhället framåt?

 4. raianeh skriver:

  Bo W. Höglund

  Vaddå landsförrädiska ”leakare”, det är mer rasförrädiska ”leakare”. Den där videon assange släppte visar etsnisk rensning i Iraq.

 5. jaanne skriver:

  Under alla år jag läst denna blogg har Bildt inte i en stavelse fördömt diktaturerna i MellanÖstern……förrän nu…;))

%d bloggare gillar detta: