Hem via Valletta – snart åter i Kairo

KAIRO: Ännu en morgon vid Nilen, men strax lämnar jag Kairo efter mer än två dygns synnerligen intensiva samtal med ett mycket brett tvärsnitt av det just nu mycket dynamiska egyptiska politiska landskapet.

Egyptens övergångsperiod har just inletts. Det är mindre än två veckor sedan Mubarak avgick och överlämnade all sin makt till den högsta militärledningen.

Från denna har avhörts att vissa konstitutionella förändringar skall föreslås inom kort och underställas en folkomröstning och att parlamentsval skall hållas inom sex månader och därefter – lite oklart när – presidentval.

Om realismen och lämpligheten i denna plan diskuteras nu med en intensitet som man knappast trodde att den egyptiska huvudstaden var förmögen till.

Vid middagsbordet i går var diskussionen så livaktig, snabb och mångfasetterad att det hela mest påminde om Tel Aviv. Och visade att vi är en bra bit från den breda konsensus som kommer att krävas för att ge den demokratiska övergången verklig stabilitet.

Diskussionens livlighet är inte minst en konsekvens av det faktum att Egypten för första gången på 7.000 år kommer att få en möjlighet att fritt välja sin president eller ledare.

Och man famlar efter modeller och erfarenheter.

Det har blivit många diskussioner om Polen, Portugal, Öst- och Centraleuropa i övrigt men kanske allra främst om Turkiet och också om Indonesien under dessa dygn. Man vill lyssna – det finns viktiga korn av erfarenheter i alla dessa länder som kan ha sin relevans här i Kairo just nu.

Inte minst gäller det vad det innebär att bygga politiska partier som är mer än diskussionsklubbar för diverse pensionärer. Det muslimska brödraskapet har förvisso en organisation, och företrädare för det gamla Mubarak-partiet NDP sannolikt rester som kunde återupplivas, men i övrigt är det nog mer än skralt.

Och det har blivit många diskussioner om den ekonomiska och sociala situationen.

Inom kort kommer Egyptens många miljoner av fattiga dessvärre till stor del att uppleva att deras omedelbara situation försämrats. Även detta kommer att kräva sin politiska hantering.

Men det är viktigt att turismen kommer igång igen. Och de viktiga utländska investeringarna.

Säkert kommer jag att återkomma till Kairo – vi är efterfrågade!

Men nu styr jag mot Valletta på Malta för möte främst med vice premiärministern och utrikesministern Tonio Borg.

Svenska utrikesministerbesök på Malta är inte så vanliga.

Men nu handlar det först och främst om den akuta situationen i Libyen.

Och Malta är EU:s främsta utpost i denna riktningen – en utkikspost som det vore dumt att inte lyssna på med extra noggrannhet i just dessa dagar.

Betydande delar av ansträngningarna att få ut olika EU-medborgare är ju baserade på Malta – och hit har redan kommit de som flyr från regimens s k säkerhetsstyrkor.

Vi kommer alldeles självklart att diskutera vad som kan göras mera i den akuta situationen – men också alla de insatser av olika slag som kommer att krävas i det lite längre perspektivet.

Någon gång sent i kväll – lite beroende av diskussionerna i Valetta och utvecklingen i övrigt – hoppas jag vara hemma i Stockholm igen.

49 Responses to Hem via Valletta – snart åter i Kairo

 1. utrat skriver:

  Tack utrikesministern. Andra må kackla(som Kachina skrev efter förra inlägget) men här jobbas det med det realistiska underlag som finns. Vinden blåser mot, hundarna skäller och vänstern tar upp klagosångerna Men karavanen stretar på.

 2. raianeh skriver:

  Kalle, nu har militärkomplexet börjat kackla om Al-CIA-da, alltså den där gruppen som hette ”The Base” internt. Militärkomplexet smutsar ner folkets uppror genom att kalla det för Al-CIA-da vilja. Sånt här höger kacklande funkar inte längre. Kan du kackla tillbaka lite med din dialekt?

 3. X skriver:

  En fjäder i hatten för Bildt!

 4. raianeh skriver:

  Hur blir det med Lybien? Ska FN flyga in lite kolera? Eller kanske Nato och US Mil kan flyga in lite talibaner från Afghanistan så blir det toppstöd i form av anglosaxisk sympati.

 5. X skriver:

  Obama föreslår inga konkreta åtgärder. Han har ju ett fredspris att leva upp till.

 6. oppti skriver:

  Bra jobbat i Kairo.
  EU bör visa sin närvaro-efter en revolution.
  Media har en uppgift att visa hur revolutionen fortlöper.
  Kanske borde vi skicka ner lite fler mobilkameror och säkerställa kommunikationsvägarna till Libyen!
  De har visats vara bättre vapen än flyg och tanks!

 7. metusalem skriver:

  För oss svenskar är det hoppingivande att vår utrikesminister väljer rätt tidpunkt för sina insatser.
  De uppmaningar till avgång som haglade under de kritiska dagarna var mest till nytta för egen självkänsla.

  Nu däremot är det givetvis viktigt att anmäla sin vilja att hjälpa till – på det sätt som man själv önskar i de två berörda staterna. Jag ansluter mig till berömmande ord för vår utrikesminister.

 8. […] egen statsminister Fredrik Reinfeldt är mystiskt stum  om detta brutalitet. Han har inte uttalat sig […]

 9. […] This post was mentioned on Twitter by Martin Lindstrom, Martin Lindstrom. Martin Lindstrom said: Hem via Valetta – snart åter i Kairo: KAIRO: Ännu en morgon vid Nilen, men strax lämnar jag… http://goo.gl/fb/Es96c […]

 10. bestofmankind skriver:

  ”Vi dras med en utrikesminister vars tidigare engagemang i Lundin Oil kastar tvivel över hans bakgrund. Efter valet 2006 skrev jag om Bildts intressen i flera oljeländer i Mellanöstern och Nordafrika. Men ingenting tycks kunna rubba hans självbelåtna positionering som en politiker höjd över alla misstankar.
  När han för några veckor sedan läxade upp Urban Ahlin i riksdagen för Socialdemokraternas stöd till diktaturer blev hyckleriet dock lite väl genomskinligt. Sanningen är att Sverige i dag har en utrikesminister som misslyckats med de flesta av sin internationella uppdrag och som genom en lång historia av vänsterprassel med diverse diktaturer har skapat sig en förmögenhet.
  Har det någonsin slagit Carl Bildt att den moraliska uppläxning han gav Urban Ahlin förutsätter att han själv står för högre moraliska och ideologiska värden än ”stabilitet” och ”neutralitet”? Troligen inte. För Bildt verkar moral och anständighet vara mindre värda än optionerna i Lundin Oil.
  Det är en skam att en sådan person är vår utrikesminister.”

  http://www.expressen.se/kultur/1.2340957/demokratins-dodgravare

 11. Kachina skriver:

  ”I verkligheten när fina ord skall förvandlas till handling ”

  Rätt handling vid rätt tidpunkt.

  Ett socialdemokratiskt fördömande av Kim Jung Il, Castro och Kina,…..är long overdue.

  Det förefaller mig att ni försöker köpa inrikespolitiska poänger i antal libyska döda. Vad säger ni om de döda i Nord-Korea, Cuba och Kina? Ger de inga politiska poäng, eftersom ni är så tysta?

 12. bestofmankind skriver:

  Det är befolkningen i de länderna som först och främst avgör om deras eget öde. Det är deras beslut och övertygelse att först och främst försöka befria sig från sina diktatorer.

  Socialdemokraterna har alltid fördömt kända mänskliga kränkningar som når deras vetande.

  Men beslutet att befria sig från kränkningarna är befolkningens egen vilja.

  Kina, Kuba, Nord Korea, Burma…om den inhemska befolkningen där når sin tolerans gräns och kommer att kämpa för frihet och demokrati kommer jag att omedelbart ställa mig bakom dem.

  Det är min kall i livet. Jag väljer de förtryctas sida.

  Uppenbarligen har du inte gjort det.

 13. Kachina skriver:

  Detta är arabvärldens revolt mot 1400 år av statsreligionens dubbelmoral och terror.

  Det är samma revolt som västvärldens ungdomar gjorde på 1960-talet mot vår statsreligions dubbelmoral och psykiska tvång.

  Det är deras revolt. Det är deras statsmakt och deras religion. Vi är åskådare. Vi kan hoppas att de lyckas. Vi kan säga att vi tar avstånd från dödandet, (vem gör inte det?), men vi kan inte lägga oss i.

  De arabiska folken formar just nu sin framtid och jag är ganska säker på att de avstår från våra direktiv.

 14. karrman skriver:

  En massa tomma ord från Dilsa Demirbag-Sten.

  Den intressanta frågan är hur mördandet i Libyen kan stoppas?

  På kort sikt kan endast Libyerna själva göra detta genom att Gaddafi störtas.

  På lite sikt kommer det utkrävas ansvar för de som ligger bakom mördandet av civila i Libyen. Det kan ske inne i Libyen och om nödvändigt genom internationella brottmålsdomstolar.

  En annan fråga som borde tas upp är att planera för om ett inbördeskrigsscenario skulle realiseras.

  Det skulle leda till en massiv ström av flyktingar över medelhavet och internt inne i Libyen skulle en humanitär katastrof kunna utvecklas.

  Vi får hoppas att Libyerna själva lyckas störta diktatorn snarast möjligt så att detta scenario inte realiseras.

 15. raianeh skriver:

  bestofmankind

  Tack för dina upplysande inlägg. Jag förstår inte vad han ska med alla Lundin Oil pengarna till. Han kommer väl skänka de till en eugenics stiftelse som alla andra illuminissar.

 16. Kachina skriver:

  ”Uppenbarligen har du inte gjort det.”

  Det är precis det jag gör, genom att inse att i det här sammanhanget är jag en katt bland hermelinerna, om jag börjar strö ut goda råd om vad de skall göra och hur det skall utföras.

  Detta är arabvärldens revolution. Ta den inte ifrån dem.

 17. bestofmankind skriver:

  Jag tar inte någons revolution. Jag tar inte någons stolthet att befria sig från sin förtryckare. Jag beundrar dem för deras mod och värdighet.

  Jag är endast deras skugga och stöd när deras kamp för frihet och demokrati börjar kännas för tunga att bära.

  Passivitet, neutralitet och stumhet göder bara diktatorernas känsla.

  Valet är förstås ditt!

 18. florimond77 skriver:

  Under dessa intensiva diskussioner vid matbortdet i Kairo var det inget som sades hur man snarast kunde skicka fältsjukhus, mat mm som just nu behövs? Var är de svenska fältsjukhusen? Ska det gå så här snigelaktigt i alla kommande katastrofer, av politiska orsak eller ej, så ser det illa ut för mänskligheten.
  Mitt i allt bombar Israel Gaza varvid barn dör. Var är deras katastrofhjälp de så ofta skryter om?

 19. florimond77 skriver:

  USA håller tillbaks för att man är rädd att amerikaner kan komma till skada liksom även europeiska stater får man anta. Men Mat och Medikament är det provocerande? Förrsten det kan ju komma från FN. Om USA inte vill slippa bli så utpekande.

 20. Visionären skriver:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article8615083.ab

  Bra rutet Carl!

  Låt nu den samlade plakatvänstern sitta här hemma på sina feta arschlen och skrika sig hesa. Allt medan du på plats och ställe försöker hjälpa till med demokratiutvecklingen i handling, inte bara i plakatvrål som skrikhalsarna på vänstersidan gjort till sitt varumärke.

  V

 21. karrman skriver:

  florimond77

  Tror det är detta som håller på att planeras nu i New York-FN. Detta är FN:s uppgift att hantera.

  Det väsentliga är att världen talar med en röst och agerar gemensamt för att få till stånd den humanitära insatsen. Detta måste dock ske på ett säkert sätt vilket kan vara svårt att genomföra i den rådande situationen i Libyen.

  Håller med om att det är väsentligt att agera så snabbt som möjligt för att undvika ett katastrof scenario.

 22. bestofmankind skriver:

  karrman,

  Det är svart på vitt att Bildts agerande möjligtvis har en dold privat agenda. Det är en befogad iakttagelse då han behåll sina aktier när han åtagit sig utrikesministers posten. Han bäddade själv för en intressekonflikt.

  Har media koll på hur mycket och på vilka har Bildt kvar sina aktier?

  Faktum är att en intressekonflikt kan även drabba en utrikesminister fast han är höjd över alla misstankar.

 23. bestofmankind skriver:

  Och ja, jag har även noterat att Bildt fördömer tydligt våldet mot oskyldiga civila. Det tog några dagar innan han själv, i sin egen person, på engelska fördömde våldet. Det efter Obamas hårt fördömande.

  Jag antar att Reinfeldt kände sig underlägsen av Bildts auktoritet. I vanliga fall är det faktiskt en världs ledare som fördömer i samråd förstås med sin utrikesminister. Men, men, Bildt och Reinfeldt har accepterat och respekterat varandras svagheter, och styrka för den delen. Only in Sweden.

 24. metusalem skriver:

  Best.of…
  Som vanligt försitter du inget tillfälle att kasta skit på Carl Bildt. Att han arbetat för svensk oljeindustri lämnar dig tydligen ingen ro. Vad jag förstår pågår det möjligen någon undersökning om CB möjligen kan ha agerat på ett felaktigt sätt. Intill det föreligger ett beslut i någon form bör du avhålla dig från att benämna honom för brottsling, lögnare etc.

  Det ger ett enormt omoget intryck att hamna i en så intensiv personförföljelse som du gjort. Du kanske kan läsa något av de berömmande ord som riktats till CB. Han har nu i ett par dagar skaffat sig en uppfattning om vad EU och Sverige kan hjälpa till med. Det kallar jag god timing. De gruppresor till ”Torget” som dina meningsfränder ägnat sig åt var säkert trevliga, men säkert betydelselösa med ett framtidsperspektiv.

 25. bestofmankind skriver:

  ”Intill det föreligger ett beslut i någon form bör du avhålla dig från att benämna honom för brottsling,lögnare etc.”

  Dina egna ord metusalem som du får faktiskt stå dig själv.

  Vart i tråden har jag använt dina egna termer?

 26. bestofmankind skriver:

  Med all välmening metusalem, nästa gång innan du vulgärt anklagar mig, var vänlig ta dina piller först så att du kan vara i stabilt ordning.

 27. Visionären skriver:

  ”Vad jag förstår pågår det möjligen någon undersökning om CB möjligen kan ha agerat på ett felaktigt sätt.”

  Nja, den rätta beskrivningen är väl den, att det pågår en svensk förundersökning om folkrättsbrott i Sudan grundat på ett antagande (vilket är tillräckligt för att inleda förundersökning enligt 23 kap 1 § rättegångsbalken) att sådant brott KAN ha förövats. Att Carl Bildt eller ngn annan person skulle vara misstänkt i denna förundersökning har jag inte hört talas om.

  En förundersökning går ju annars ut på att utreda ”vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligga för åtal mot honom, samt målet så beredas, att bevisningen kan vid huvudförhandlingen förebringas i ett sammanhang.” Se 23 kap 2 § i nämnda balk.

  V

 28. metusalem skriver:

  Visionären…
  Har man begått folkrättsbrott har man nog uppträtt felaktigt kan jag tänka mig. Blogginlägg kan nog vara skrivna utan att den juridiskt mest relevanta termen kommer till användning.

  Best of…
  Kan så vara att du inte använt brottsling, lögnare etc.
  i denna tråden, men jag har bevittnat dina tidigare utgjutelser, och det är ordagrant citerat.

 29. bestofmankind skriver:

  Att Bildt ljuger som en pinnochio har jag kallat honom när det gäller hans motiveringar angående ambassadnedläggningar. Det har jag bevis för. Kolla min blogg. Det står jag för.

  Ordet brottsling, nej!

  Och nu pratar vi om Nordafrika. Blanda ihop händelser.

  Håll dig till sakfrågan.

 30. raianeh skriver:

  Senaste twitt av Carl verkar bra. Eventuell FN styrka till Lybien bör inkludera styrkor från Iran eller Turkiet. Annars kommer det återge kolonisationskänsla.

 31. Kachina skriver:

  Bin Laden var den enda som uttalade sitt fulla stöd för demonstranterna.

  Nu anklagar Khadaffi honom för att vara mannen bakom upproret och att han drogat Libyens ungdom.

  Dra era slutsatser, ni som kan. Aktiv passivitet innebär att agera rätt, vid rätt tillfälle. Det tycker jag att Carl Bildt gjort. För den skull innebär det inte att jag friskriver hans grundläggande ideologi.

  Den ligger fortfarande i hålet dit man häller diskv attnet.

 32. Kachina skriver:

  Och,….sossarnas ligger fortfarande där man tömmer latrintanken.

  Alliansen och sossarna har ett gemensamt. De måste ta itu med den oligarki som frodats under deras styre, från 1991 och framåt.

  Vår infrastruktur får inte säljas ut, varken av sossar eller Alliansen.

 33. bestofmankind skriver:

  Stöd till demonstranterna skall inte anpassas efter förtryckarens påhitt och ursäkter!!

 34. bestofmankind skriver:

  Kampen för frihet och demokrati är inte förhandlingsbart!!!

 35. Visionären skriver:

  metusalem,

  Jag tror du missförstod mig. I den förundersökning som nu pågår har, såvitt jag vet, ännu ingen utpekats som misstänkt (eller som att ha uppträtt felaktigt enligt dina ord). Carl Bildt är alltså inte misstänkt för att ha gjort något fel ö.h.t.

  V

 36. florimond77 skriver:

  kachina
  Det var Ahmadinejahd ,Iran, som uttalade sitt fulla stöd. Mycket skenheligt med tanke på hur han behandlar sina demonstranter. Bin Laden han försvann ju i Tora Bora men tycks figurera lite som det passar.

 37. Kachina skriver:

  ”Kampen för frihet och demokrati är inte förhandlingsbart!!!”

  Nej,….men att ge sitt oreserverade stöd kan vara ett knivstick i ryggen på demonstranterna. Vi har å ena sidan regimen, å andra sidan demonstranterna. Mellan dem har vi den stora massan och de som har den på sin sida, vinner.

  Medelmuslimen ser ingen mening i att störta en diktator, bara för att sedan böja sig under Uncle Sam. Om regimen lyckas påvisa att det ligger väst-agenter bakom revolten och styrka det genom västledares uttalade stöd för revolten, är det kört.

  Den stora massan sluter upp ”inom familjen”, hur vidrig den än är och demonstranterna avrättas. I Tunisien och Egypten genomfördes revolten helt enligt ”skolboken”. Nationen bildar en egen demokrati och ledare från väst och öst får komma, med mössan i hand, och förhandla om nya bilaterala avtal.

  Den stora massan har kvar sitt egenvärde ur det de skapat. Vilken oerhörd roll detta egenvärde spelar kan du se på mycket nära håll, i Norge, hur världskriget svetsade ihop landet till en enda enhet.

 38. raianeh skriver:

  Senaste drönar attacken dödade 62 civila i Afghanistan och ska nu utredas av regeringen i det drabbade landet.

 39. Rulle skriver:

  Bra Carl Bildt, skynda dej hem och få nytvättade kalsonger för snart bör Du åka till Tripoli. Vänta bara ett par degar med att åka så al-Gaddafi hinner dunsta eller vad det nu blir han företar sig. Ett är dock säkert det är bara dagar kvar. Hans tal idag föreföll att tyda på att han har starkt drogat sig inför slutet.

 40. foxbill skriver:

  Kachina,
  Vad fel du har.
  Vem var det som drogade libyska folket? Du, vet Khadafi påstår ju det. Enligt din logik måste något hända som Khadafi sedan kan vinkla. Var det inte så?
  Oavsett vad USA eller EU gör kommer naturligtvis Khadafi att anklaga dem för allt möjligt.

  Att det skulle ge ett unikt egenvärde att störta en förtryckare kan nog stämma, men vad har Norge med det att göra? Det var knappast Norge som besegrade Hitler.
  För att citera leewanta. Ett favorituttryck:
  ”Du talar som en drucken.”
  Obetalbart inlägg.

  Och BoM,
  Forsätt dina smutsiga påhopp!
  Bättre reklam kan icke-socialdemokrater inte få.
  Tack!

 41. bestofmankind skriver:

  Vilken påhopp??

  Att Carl Bildt ljuger om olika orsaker till ambassadnedläggningarna? Det är hans gärning sedan 2007 och han vet själv att han inte talar sanning. Varför inte säga som det är. Han stänger ambassader i dem länderna han inte känner något för. Varför är det bara han som vet. Svårare är det inte!

  Det är en förhoppning att han skriver i hans utrikesdeklaration vilka länder han har bort prioriterad så att ambassadörer från de länderna vet i förväg vad är det som gäller. Och att de inte skulle behöva läsa den i tidningen.

  Som vanligt….du har brist på argument därför pratar du massa skit.

 42. bestofmankind skriver:

  Och du foxbill, jag behöver inte gömma mig bakom socialdemokratin (som du gärna gör – gömmer bakom Moderaterna) för att försvara ambassader. Det klarar jag alldeles själv!

 43. Kachina skriver:

  foxbill

  Var vänlig och polera synapserna, så kanske du förstår sammanhanget. Eller, skall jag ta det med andra ord.

  Det handlar om den stora massans egenvärde, i Libyen och Norge. Det handlar om en händelse som svetsar dem samman. Den händelsen i Norge bestod inte i Hitlers fall, utan i det hårdnackade motståndet mot ockupationsmakten.

  Eftersom varken USA eller EU inte gjort någonting, kan Khadaffi inte vinkla något mot dem, som du ser.

  Kanske var grammatiken lite för svår för dig, men Khadaffi har inte anklagat någon annan än Al Qaida (Bin Laden) för att ha drogat Libyens ungdom.

 44. mrmhalland01 skriver:

  Någon som har en länk till intervjun med Carl Bildt ?
  SVT har det naturligtvis inte.

 45. X skriver:

  Förmycket av den sömniga socialistsjukan som kommenterar på Bildts blogg. Föreslår elchocker på dessa skribenter. Är det ingen som tar hänsyn till den oljeintensiva industrin?

 46. raianeh skriver:

  Carl Bildt hoppas du kan nu i frihet föra din diplomati nu när Julian Assange ska utlämnas till ett Sverige med rättegångar bakom stängda dörrar.

 47. Kachina skriver:

  Jag har under natten försökt tolka det något kryptiska meddelande signaturen ”X” lämnat från sig kl. 20:20.

  Jag kan inte finna annat än att våra elproducenter känner sin ”seglats på en räkmacka” hotad och reagerar som Khadaffi med elprischocker mot det svenska folket om de inte stillatigande låter sig plundras.

  Klaga inte på era kunder, klaga istället hos de som byggde er räkmacka. Majonnäsen skall spritsas ut över räkorna, inte pumpas in i hålrummet bakom örat på kaptenen.

  Av den orsaken, att majonnäs fyller era skallben, har ni navigerat vilse i pannkakan. Av samma orsak förlägger ni driftstoppen på kärnkraftverken till vinterns kallaste dagar, istället för till sommarhalvåret.

  Jag vet inte hur snäv er medvetande-korridor är, men sannolikt har ni ingen aning om att oligarker funnits i historisk tid och alla är kortlivade.

  NI, förvuxna finansvalpar och monopolspelare håller på att bädda för ett uppror som kommer att få Libyen att likna en lek i sandlådan. NI, agerar fullständigt sanslöst tydligen helt omedvetna om hur många ringar på vattnet som skapas och kraften i de yttre, när man slänger en sten i den stora massan. NI är den största faran för västvärldens civilisation och borde tvångsvårdas inom psykvården.

  Jag använder grovt och förolämpande språk, men det är klarspråk och jag hoppas ni förstår innebörden. Er lek med Monopol-spelet närmar sig sitt slut och får en fredlig lösning om ni inser det. Svenska folkets egendom får inte användas som privata leksaker i händerna på affärsadeln.

 48. foxbill skriver:

  Kachina,
  Synapserna polerade och gluonerna fixade!

  Hårdnackat motstånd?
  Din kunskap om Norge under ockupationen verkar inte vara så bra. Förutom några män i Telemarken och några sänkta båtar, så var det rätt lugnt. Inte så mycket motstånd varken innan eller under kriget. Ungefär som medlöparna söderut (danskarna). Det var väl bara svenskarna som var fegare.

  Som du ser så undviker jag att förolämpa utan jag bara tillrättavisar.

  BoM,
  Jag tycker om dig också!

 49. foxbill skriver:

  BoM,

  Om du lyckats avkoda bokstäverna korrekt, så måste det har framgått att jag kritiserar åt alla håll.
  Moderaterna gör massa fel, liksom de andra partierna, i mitt tycke. Det är bara så att just nu gör de andra lite fler fel än moderaterna. Men fixa en bra partiledare och justera er gamla förlegade politik så kanske det blir ni som gör färre fel.

%d bloggare gillar detta: