Uppskattat i Kairo

KAIRO: Kort paus på hotellet innan mina olika samtal här fortsätter under seneftermiddagen och kvällen.

Att det är uppskattat att man kommer – och tar sig tid – är inte att ta miste på.

Premiärminister Ahmed Shafik – som leder övergångsregeringen här – var tydlig på den punkten. Vackra ord i fjärran huvudstäder betyder mindre. Konkret närvaro för att lyssna och försöka hjälpa uppskattas långt mer.

Och vi diskuterade övergångsperions olika utmaningar.

Samma ämne var viktigt med Amre Moussa – ännu generalsekreterare i Arabförbundet. Och samma ämne kommer säkert att dominera när jag strax sätter mig ner med Mohamed El Baradei.

Men mycket har också kommit att handla om Libyen.

På min gemensamma presskonferens med Amr Moussa framförde jag vår uppskattning över det historiska uttalande om detta som Arabförbundet gjort i går. Aldrig förr har förbundet uttalat sig om och mot utvecklingen i ett av sina medlemsländer. Det visar med vilket allvar man också här ser på utvecklingen.

Och jag sade också att situationen nu är så allvarlig att den måste tillbaks på dagordningen för FN:s säkerhetsråd i New York.

Gårdagens uttalande därifrån var ett viktigt steg, men tyvärr finns det anledning att fråga om det var tillräckligt.

Vår främsta egna prioritet förblir dock nu säkerheten för våra medborgare.

Vi kan inte utesluta mycket dramatiska scenarior, och då är det viktigt att alla kan komma ut så fort som möjligt.

32 Responses to Uppskattat i Kairo

 1. hostmanship skriver:

  Hej!

  Vad beror det på att det är rätt tyst från den svenska regeringen och de europeisk ledare, runt det som händer i Libyen? Janne

 2. Kachina skriver:

  hostmanship

  Om alla hönor kacklar samtidigt, är det ingen som hör vad de säger, inte ens de själva.

  Glädjande att läsa Carl Bildts inlägg här.

  Jag måste säga att jag är stolt över Sveriges agerande. Man sitter inte i hönshuset och kacklar. Man uppmanar inte en diktator (gangleader) till någonting, för han gör precis tvärtom.

  Man låter honom snärja sig själv och när upproret är utfört av de vilket det skall utföras, går man in med den praktiska hjälpen och resurserna som kan leda fram till ett demokratiskt val.

  Well Done, Carl Bildt.

 3. mustangfreak skriver:

  Kom igen nu Bildt!

  Jag häpnar över fegheten svenska politiker har och Bildt visar här att han tillhör denna skara!!

  Du som ska representera oss Svenskar och demokratin vi har vågar inte uttala dig om var vi står gällande galningen i Libyen.

  Skäms på dig!

 4. bestofmankind skriver:

  Well Done, Carl Bildt. Instämmer – om han nu är en vanlig svensk medborgare eller en affärsman men det är han INTE. Han är Sveriges utrikesminister och han bör uppföra sig som en!

  Carl Bildts bibel är utrikesdeklaration och han bör förhålla sig till den:

  ”Men låt ett vara klart: vårt engagemang för frihet och demokrati söder
  om vår Union måste vara lika starkt som vårt engagemang för frihet och
  demokrati öster om vår Union. Det handlar om deras frihet – men det
  handlar också om vår fred.”

  Klicka för att komma åt 9abb7c07.pdf

  Något annat är inte i enlighet med deklarationen som Carl Bildt presenterade i riksdagen. Något annat är oprofessionalism. Något annat är oseriöst. Något annat är inte ett utrikesministers arbete.

  Vad vill Carl Bildt vara???

 5. sisotalo skriver:

  Kom hem Carl Bildt
  Kritiken mot utrikesministers agerande kan inte stoppas utan att utrikesnämnden samlas. Dessutom ska han rätta till sina uttalanden om valobservation i Vitryssland. I presskonferensen efter stora VV-mötet han meddelade att OSSE:s preliminära kritik kommer att bli hårdare i slutrapporten. Nu har den kommit. Antalet vallokaler där OSSE:s observatörer såg rösträkningen som ”dålig” är inte 75 som först sades. Den rätta siffran är 54 av 6.300 vallokaler. Det var för tyst i vissa vallokaler redovisar OSSE:s slutrapport!

 6. Torsten skriver:

  Kachina 17.37

  Du vet att jag kritiserat och ibland gjort lite narr av Dig. Kanske inte så allvarligt alltid.
  Men Din inställning om hur vår regering och andra länder skall agera i dessa konflikter stöder jag fullt ut.
  Du har några inlägg som imponerat på mig en hel del.

 7. christianpersson skriver:

  Vad händer med oljekranen i Libyen?

  Hur är oron på marknaden?

 8. nubbe skriver:

  NU BÖRJAR DU BLI LITE PINSAM CARL BILDT….Jag har flera gånger belyst de kristnas situation i Mellan Östern och nu när det också tas upp i Riksdagen så kommer du med lika undermåliga svar i debatten rörande denna fråga som när det handlade om folkmordet som skedde i Turkiet….till övriga på bloggen läs nedanstående

  Riksdagsdebatt om kristen frizon i Irak
  SVERIGE Den 15 februari i debatterades i Sveriges riksdag möjligheten till en kristen frizon i Irak för de kristna grupper som finns i landet. I överläggningen lyftes frågan om den etniska rensningen och den ekonomiska diskrimineringen som pågår i Irak och varför utrikesminister Bildt vänder sig emot skapandet av en zon under FN:s ansvar där kristna kan erbjudas adekvat skydd.
  Ämnet väcktes genom en interpellation, i vanligt språkbruk en fråga, ställd av riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (S) till utrikesminister Carl Bildt där han vill veta om Bildt avser att ta initiativ till en kommission med syfte att de kristna assyrierna/syrianerna/kaldéerna ska få en frizon i Irak under FN:s överinseende.

  Utrikesminister Bildt menar i sitt svar från riksdagens talarstol att säkerhetssituationen gradvis har förbättrats i Irak men på sina håll fortfarande är instabil samt att Iraks ledare är fullt medvetna om de kristnas utsatta situation och vikten av deras fortsatta närvaro som fullvärdiga medborgare.

  Detta säger utrikesministern trots den eskalering av terrorattentat mot kristna som kunnat noteras under 2010. Samtidigt vänder sig Bildt också mot att en frizon skulle vara lösningen för Iraks kristna.

  – Upprättandet av särskilda frizoner på etnisk eller religiös grund, även under FN:s eller någon kommissions överinseende, vore dessutom en farlig väg mot segregering av landets invånare, sa Carl Bildt.

  Kerimo poängterade att han inte var nöjd med varken det svar utrikesministern hade att ge eller det skydd som finns för kristna i Irak idag.

  – En utrensning av kristna pågår i Irak. Av hela 1,8 miljoner assyrier/syrianer/kaldéer finns i dag bara en tredjedel kvar i Irak. Stora områden har helt tömts på kristna. Den värsta dagen hittills var den 31 oktober 2010 då ett femtiotal oskyldiga kristna massakrerades i sin kyrka, sa Yilmaz Kerimo när han förtydligade varför han menar att den irakiska staten är uppenbart oförmögen att erbjuda kristna assyrier/syrianer/kaldéer skydd.

  Både Kerimo och nästa talare i ämnet, folkpartiets utrikespolitiska talesperson, Fredrik Malm (FP), tog också upp att en etnisk delning av landet redan finns idag i norr avseende kurderna. Även Malm betonade att det är en etnisk rensning som sker i Irak idag.

  – Det är synnerligen viktigt att vi ser att de kampanjer och det våld som de kristna i Irak utsätts för är ett våld specifikt riktat mot dem för att de är assyrier och kaldéer och har en annan religion än islam – attacker som i en förlängning, i alla från de militanta jihadisternas sida, syftar till att utradera den kristna civilisationen i Irak och Mesopotamien. Det betyder att i det område i världen där de första kyrkorna byggdes ska enligt de här terroristerna inga kristna få bo, sa Fredrik Malm.

  Malm menade också att det inte finns något hinder mot upprättande av en kristen frizon vare sig i Iraks eller den kurdiska regionala regeringens konstitution och att Sverige därför inte rent normativt behöver ställa sig emot detta, men att processen bör ske mellan de centrala aktörerna i Iraks parlament.

  Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson i Vänsterpartiet, lyfte också fram vikten av att man får en FN-rapportör för de mänskliga rättigheterna i Irak samtidigt som han också delgav riksdagen de uppgifter han fått om ekonomisk diskriminering som kristna utsätts för i landet. Linde, som veckan innan träffat flera profana företrädare för Iraks kristna, betonade också varför frågan är så angelägen.

  – Det är viktigt att understryka att anledningen till att frågan om en frizon för assyrier/syrianer/kaldéer i Irak står på dagordningen inte handlar om att de kristna irakierna drivs av något slags nationalism eller drömmar om egna stater. Det handlar om desperation, sa Hans Linde som betonade att det våld vi ser är ett verktyg för att skrämma folk på flykt.

  När Yilmaz Kerimo åter fick ordet var han kritisk mot att utrikesminister Bildt väjer undan för frågorna istället för att ge klara besked.

  – Det pågår en etnisk rensning. Det pågår ett nytt folkmord på assyrier/syrianer/kaldéer i Irak. Men jag får fortfarande inga konkreta svar från utrikesministern. Jag hör samma svar hela tiden, sa Kerimo som också förtydligade att assyrier/syrianer/kaldéer är en etnisk folkgrupp med egen historia, eget språk, egen kultur, inte bara en religiös grupp.

  Kerimo exemplifierade också utrikesministerns inkonsekvens i sin argumentation med Bildts egen karriär som medlare i Bosnien.

  – Varför gick det bra att acceptera Jugoslaviens delning efter etnicitet, och varför har man accepterat kurdernas frizon i norra Irak? Utrikesministern argumenterar nu mot en delning av Irak. Detta är motsägelsefullt och inte konsekvent, sa Yilmaz Kerimo.

  I sitt svar innan överläggningen avslutades menade utrikesminister Bildt att om kristna får en zon så skulle även shia, sunni och kurderna vilja ha en sådan. Han betonade återigen att han var en av de som var stora motståndare till territoriell segregering på etniska och religiösa grunder, trots att han själv medverkat till en sådan i Bosnien.

  Det kan noteras att kurderna idag har en egen zon i norra Irak och att många assyrier ser en kristen frizon som enda möjligheten för folkgruppen att på allvar kunna fortleva i Irak.

 9. foxbill skriver:

  Är det någon av er som tror att vad CB säger eller inte säger kommer att göra någon skillnad i Libyen?
  Människor beskjuts med artilleri och bombplan!
  Vad som sägs i det lilla obetydliga fjuttelandet i norr spelar ingen roll.
  Sedan var det otroligt klantigt att vara så otydlig som CB var i radions uttalande. ”Inte stödja någon sida”?
  Låter som Sverige under WW2.

  Men prata gör ingen skillnad. Ni rör er i pseudohändelsernas värld.

  USA skulle kunna bomba militärbaser i Libyen för att försvara befolkningen. Tom. tomten Ahmadinejad är på tåget. Ett bevis för hur illa läget är. Det är väl bara Italien och Kina som är på Khadaffis sida nu?

 10. foxbill skriver:

  Kachina,
  ”och när upproret är utfört av de vilket det skall utföras”
  Och hur många liv är DU beredd att offra?
  Vore det inte medmänskligt att försöka stoppa blodbadet?
  Vi ser på hur människor slaktas, men diskuterar vem eller vad som sägs.
  Patetiskt!

 11. Kachina skriver:

  Utländsk intervention fimpar den Libyska Revolutionen.

  Humanitär hjälp, ja. Men varken militärt eller politiskt ställningstagande.

 12. Kachina skriver:

  Hur många? Tja, ännu har de bara dödat 25% av de som dödades i gaza, utan att vi krävde stopp på morden. Och,……Rwanda, mord i TV på bästa sändningstid. Vi var förbannade sittande i soffan, tills frugan ropade att nu är det kaffe. Sedan var de glömda.

  Varför piper ni nu alla kycklingar och varför kacklar hönorna. Ni är väl medvetna om att ifall väst-diplomatin och militär lägger sig i, får Gaddafi grogrund för att så tvivlets frö i den medelklass som nu bär fram revolutionen. Ni vill alltså rädda diktatorn!

 13. bestofmankind skriver:

  “Så starka uttalanden från resten av världen om ansvarighet och rättvisa för de grymheter som äger rum har en viktig roll att spela här. Starka insatser från det internationella samfundet om ansvarighet kommer att ge dem som fortfarande lyder Qadafi annan anledning att ompröva sin lojalitet och den potentiella kostnaden för att lojaliteten till dem, om regimen inte överleva.”

  /Tom Porteous, bitr chef vid Human Rights Watch i London

  http://www.dn.se/chattar/chattrum6

 14. Kachina skriver:

  ”Så starka uttalanden från resten av världen om ansvarighet och rättvisa för de grymheter som äger rum har en viktig roll,……….”

  På diplomatkanalen, ja. Luckra upp ringen runt Khadaffi, vilket jag tycker de gjort ganska bra.

  Den allmänna opinionen använder mediakanalen. Vi kan visa att vi tar avstånd från Khadaffi,…..utan att ta över eller ta ifrån det arabiska folket och den arabiska revolutionen dess egenvärde.

  Detta är mycket känsligt. Vi kan ta avstånd från Khadaffi, men vi får ALDRIG smyga in några åsikter, vare sig det gäller kultur, religion eller politik.

  De arabiska folken har rätt till demokrati och själva välja hur de bygger den demokratin. Vi kan bara se på och praktiskt tillhandahålla de demokratiska verktygen, hjälpa dem organisera valkretsar, utbilda valförättare etc.

 15. fregun skriver:

  Hej,
  jag vill bara tipsa utrikesminsitern om en samlingssida för bilder och videos som publicerats på twitter från Libyen. Varning för starka bilder.

  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2011-02-22/libya-protests-shocking-photos-and-video/

 16. bestofmankind skriver:

  Den diplomatkanalen du menar är inte annat än tystnad:

  ”När en blodtörstig tyrann massakrerar sitt eget folk borde det inte vara svårt för omvärlden att säga i från.

  I stället muttrar Carl Bildt om ”stabilitet”.

  EU:s vägran att begära Gaddafis avgång stinker egenintresse lång väg.

  Ända sedan upproren drog i gång i Nordafrika och Mellanöstern har västvärldens stöd för folkresningarna varit njuggt. I stället för att uppmuntra att odemokratiska diktatorer störtas har USA och EU i det längsta undvikit att välja sida.

  Vår egen utrikesminister Carl Bildt hörde till dem som sa: ”Mubarak måste sitta kvar för att vi ska få en stabil övergång”.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article8609769.ab

 17. mrmhalland01 skriver:

  Jag tror faktiskt att Sveriges röst blir uppmärksammad i de länder som nu är under omvälvning.
  Utrikesministerns möten i Kairo tyder väl på det ?

  Jag hoppas att många andra länder skickar representanter för att visa att de stöder en demokratisk utveckling.

  Att sitta här hemma och skrika ur sig krav mot personer man ända fram till nu har haft nära samarbete med, bara för personlig vinning, är självfallet pinsamt.

  Jag hoppas att vi får se ett annat bemötande mot diktaturer framöver, d.v.s att man tar väldigt starkt avstånd INNAN det blir blodspillan, som exempelvis i Burma.

  Jag litar blint på att Socialdemokraterna nu med kraft skriker på regimskifte i Kina, Nord-Korea och Kuba.
  De vet ju att det hjälper att skrika !

 18. foxbill skriver:

  Europe’er och speciellt svenskar tror tydligen att det går att tala bort massmord och folkmord.
  Khadaffi och hans anhängare slåss nu för sina liv. Antingen mördar de tillräckligt många så revolten misslyckas eller så hängs det i närmsta stolpe.
  England och USA’s krig mot Hitler var sålunda onödigt. Hade man bara fördömt Hitler tillräckligt skarpt så hade han avgått. USA’s ingripande i på Balkan var också onödigt. Skarpa uttalanden hade fått bort Milosovic.
  Visst! Vilken planet bor ni på? Vilka droger tar ni?

  Kachina,
  ”Vi kan bara se på”….
  Gjorde du det under förintelsen också? Känns det bra?

 19. karrman skriver:

  Det är många som försöker göra inrikespolitik av denna utrikespolitiska tragedi.

  På kort sikt avgör den interna dynamiken på marken i Libyen om Gadaffi störtas eller sitter kvar.

  Nu pekar det mesta på att han steg för steg förlorar kontrollen över territoriet och alltfler vänder honom ryggen. Det är troligen en tidsfråga innan han faller.

  Gadaffi har visat att han är en mördare och det vet hela världen idag. Han kommer förr eller senare att få sitt straff.

 20. bestofmankind skriver:

  Inrikespolitik?

  Nej då, detta handlar om grundläggande principer om rättvisa, och fundamentala stöd till kamp för universella mänskliga fri- och rättigheter.

  Det strävar väl alla oavsett parti tillhörigheten.

  Det största frågan är var är Sveriges officiella röst?

 21. Bo W. Höglund skriver:

  Hela hönshuset här på bloggen har visst oxå vaknat, mer eller mindre mångordigt!
  För att inte bidra alltför mycket till gagget vill jag bara gärna uppmana Er alla att läsa Kachinas första inlägg – det säger väl ungefär allt som behöver sägas av oss på pinnen bredvid sittande hönor!

 22. raianeh skriver:

  Nu håller jag också med Kachina, låt hönsen vakna till ljudet av kyrkklockor i Kairo och kackla när det gäller.

 23. digitalcurtain skriver:

  Det är säkerligen lätt att kritisera dagens utrikessorienterade beslutsfattare. Emellertid ville jag hellre se opinioner där man går vidare och föreslår medel att tackla dagens globala problem. T ex genom att ta Kina med i att försöka åstadkomma fred och bättre levnadsförhållanden till folket i MENA. Utan Kina blir det ingen långvarig lösning.

  Mvh

  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 24. christianpersson skriver:

  Varför kan Mona Sahlin inte åka till Tripoli? :))

 25. christianpersson skriver:

  Tror inte att Bildt har någon RSS-prenumeration som fröken Malmström har på sin blogg! :))

 26. christianpersson skriver:

  Om Carl Bildt är en tjurfäkare, så är Mona sahlin en kofösare. :))

 27. christianpersson skriver:

  William Petzäll SD

  Undrar om William Petzäll SD är nykter när han drar i rätt ”broms”

  Obs! inrikespolitik :))

 28. foxbill skriver:

  Vad utmärker en feg, svag varelse?
  Passivitet!
  Kachina har förordat och flertalet instämmer.
  Titta åt andra hållet så blir det nog bra.
  Det är ju inte våra liv som går till spillo, så vem bryr sig.

 29. smalanningen skriver:

  Många bra och tänkvärda inlägg häruppe av Kachina m.fl. Nu fick drevet äntligen en anledning till att kritisera Carl Bildt, en person man hatar för hans otvetydiga patos och det faktum att han är en av de politiska svenskar som har mest inflytande i världspolitiken. Någon annan förklaring har jag inte.

 30. Kachina skriver:

  Ibland är passivitet en styrka och ingen som känner mig kan kalla mig för en feg, svag varelse. Jag har befunnit mig i värre situationer mot värre personer än ensam mot ett gäng tunnelbaneligister.

  Passivitet innebär för mig rätt aktivitet vid rätt tillfälle, att stå blick stilla, varken fly eller fäkta, tills den andre gör en rörelse för att angripa.

  Mina föräldrar såg inte på Förintelsen. Som högkyrkligt kristna valde de, som största delen av svenska folket, att inte se. Det får vi skämmas för än idag.

  Men,……det här är inte samma sak. Judarna var försvarslösa, det är inte den arabiska revolutionen även om de saknar militära vapen. Det är gemenskapen med varandra och omvärlden, i facebook och e-mail, som är deras drivkraft.

  Khadaffis sista halmstrå är att någon hög västledare skall gå ut och yttra några ord som färgar revolutionen med västpolitiska färger. Vi gräsrötter kan ventilera vår vrede, men för våra politiker gäller politisk passivitet fram till det är dags för en intervention i samarbete med arabförbundet.

  Jag tror inte vi kommer till den gränsen före Khadaffi faller, antingen för egen hand eller dödad av någon av sina närmaste medarbetare eller sina egna livvakter.

 31. fregun skriver:

  Kachina>
  Är det inte bäst att vi slutar blogga också? Så vi inte riskerar att Khaddafi skyller på att ”väst iscensätter en revolution via facebook och twitter” eller liknande.

  Det finns naturligtvis nivåer av hur en utrikesminister som Bildt kan välja att uttala sig. Att tex fördöma Khaddafi för det hänsynslösa våldet mot civila ser jag som en fullt rimlig nivå. Att däremot kräva hans avgång eller att stödja en specifik person kan vara mindre smart.

  Att dock sitta helt passiv och önska ”stabilitet” istället för att förespråka demokrati ser jag som ett ytterst dåligt alternativ. Det kan Khaddafi tolka som ett tyst ”ok” att fortsätta sin hårdhänta behandling av sitt eget folk.

  Kanske behöver ni se våldet för att inse allvaret: http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2011-02-22/libya-protests-shocking-photos-and-video/

 32. The Golani Snowman skriver:

  Alla har länge vetat vilken typ Khaddafi är, ändå blev de invalda, utan problem, av ett antal stater, till UNHRC för att besluta över aktioner mot länder som bröt mot de mänskliga rättigheterna. En organisation som ägnar den mesta tiden att fördöma Israel och självklart aldrig länder som Libyen.

  Om man tänker på människors väl och ve, hur stor är sannolikheten att det landar på verklig demokrati i några av arabländerna där det är eller börjar bli uppror nu? De har inte den blekaste kunskap av eller erfarenhet av demokrati och har ingen större grupp som kan leda pga diktatorernas undertryckande av dessa. Och att bara ropa på ”låt människorna skrika” leder med största sannolikhet till ren anarki och att massor av människor svälter ihjäl som alla i Egypten som är beroende av subventioner för bröd. De som skriker på gatorna är mest medelklass och inte särskilt många jämfört med Egyptens 80 miljoner.

  Ger man länderna tid, tvingar ledarna att införa pressfrihet och bättre skolor så folk kan läsa pressen, sen efter en generation kanske…..

%d bloggare gillar detta: