Miljonstaden vaknar

KAIRO: Solen har gått upp, en ny dag har börjat och utanför mitt fönster vibrerar luften av mångmiljonstadens ständiga ljud. Egypten börjar komma igång igen.

Men frågorna för framtiden är många.

I morgonens tidningar diskuteras hur länge den nuvarande övergångsregeringen under premiärminister Ahmed Shafik kan sitta kvar. Successivt byts ju också dess olika ministrar ut.

Och Kairo kommer i dag att se en demonstration som kräver större förändringar.

Ekonomin bekymrar många. Den turistindustri som sysselsätter 12% av alla egyptier är för ögonblicket närmast död. Mitt hotell var för någon vecka sedan bas för världens journalister – nu har huvuddelen av dem åkt hem eller någon annanstans.

Vägen till fungerande rättsstat och stabil demokrati är vare sig kort eller enkel.

Det sägs officiellt att det fortfarande finns 487 politiska fångar, men andra har högre siffror. 108 frisläpptes över helgen. Men alla måste självfallet frisläppas.

Och undantagslagarna måste sättas ur kraft. Det har sagts att det skall ske snabbt, men än har det inte skett.

Det finns mycket att göra i Egypten – och vad som händer här kommer att påverka hela arabvärlden.

Men nu börjar mitt program.

Ambassaden. Nätaktiviser och bloggare. Ekonomer och affärsmän. Ungdomskoalitionen. Och företrädare för en lång rad olika politiska grupperingar. Akademiker och journalister.

Jag börjar med det nya Egypten. I morgon är det mer officiella Egypten som står på mitt program.

33 Responses to Miljonstaden vaknar

 1. Hussein al-Faham skriver:

  ”Men frågorna för framtiden är många”.
  Mubarak som trodde att det skulle bli kaos i Egypten utan honom, har det blivit helt tvärtom: en fri sol skiner i Egypten och livet har blivit bättre, men ändå vill demonstranter riktiga förändringar! Du är rädd för framtiden, men om han och EU tvingar, eller bättre sagt kräver Högsta Rådet för de väpnade styrkorna att göra vad folket vill, så kommer framtiden att vara lysande!

  Ha en skön och solig dag i Kairo och Misir (Egypten), mr Carl! :)

 2. christianpersson skriver:

  De svenska exportföretagen har kanske både möjligheter och risker med Bildt i arabvärlden?

 3. petermadison skriver:

  Nu framgår det inte i inlägget vilken ambassad du ska besöka. Vi får väl utgå att det är den svenska och inte den amerikanska…

 4. metusalem skriver:

  http://www...
  Ett tretal i dubbelW har förändrat Nordafrika. Dessutom givetvis de orädda människor som inte tvekat att utsätta sig för livsfara när man sätter sig upp mot despoten.

  Man vill innerligt hoppas att de samtal som Carl Bildt kommer att delta i kommer att verksamt bidra till att föra förändringsprocessen framåt. Även här är givetvis Nätet en ovärderlig tillgång för att hålla tempot i framåtskridande, så befolkningarna slipper uppleva besvikelsen att se sin satsning rinna ut i sanden.

  Hoppas EU kan erbjuda bra hjälp i förberedelser för val, lagstiftning, och andra basprodukter för demokrati.

 5. christianpersson skriver:

  Det abstrakta förhållandet mellan Bildt och urban Ahlin i utrikespolitiska frågor, Bildts diplomatiska förmåga och Ahlins ammunionsförråd talar för vem som är mest lämplig för fredlig attityd i arabvärlden.

 6. Rulle skriver:

  Angående; Miammar Abu Minyar al-Gaddafi
  ”Att inte ta ställning för den ena eller andra sidan” är ett uttalande som många försöker förvränga så Du Carl Bildt måste förklara vad Du menar.
  Lösrykta meningar, som media behandlar det mesta, skadar oss alla.

 7. Rulle skriver:

  Skall vara Muammar Abu …

 8. bestofmankind skriver:

  ”Det abstrakta förhållandet mellan Bildt och urban Ahlin i utrikespolitiska frågor, Bildts diplomatiska förmåga och Ahlins ammunionsförråd talar för vem som är mest lämplig för fredlig attityd i arabvärlden.”

  Du menar förstås att Bildts mumlande förmåga och neutrala inställning – ”Att inte ta ställning för den ena eller andra sidan” – är en fredlig diplomati för diktatorers välbefinnande i makten i arabvärlden.

  Är det inte de universella mänskliga friheter och rättigheter Sverige skall kämpa för? Är inte Sveriges kännetecken frihet och demokrati?

  Den tydliga skillnaden mellan Urban Ahlin är dennes orädda kamp för förtrycta folket medan Bildt kämpar för stabiliteten genom att inte lägga sig i diktatorernas brutalitet.

  ”Att inte ta ställning för den ena eller andra sidan” är lite civiliserade sätt att uttala som Berlusconis ”Stör inte slaktarn”.

  Gemensamma närmare för båda (inklusive Reinfeldt) är medlemskapet i European Peoples Party (EPP).

  http://www.epp.eu/eppHeadsOfStateGov.asp

  En orsak till varför Europa är för lama med uttalanden.

 9. christianpersson skriver:

  En tillbakalutad hållning är att fördra om man inte vill göra om arbetet två gånger. dvs en Socialdemokratisk manöver med handling för tankeverksamhet och onödigt blodbad.

  Sahlin har åkt till mellanöstern för att späda ut sin Antisemitism.

 10. bestofmankind skriver:

  Onödigt blodband är diktatorernas ansvar och samvete, dvs, Kaddafis, och inte revolutionens.

  Varför är Reinfeldt stum????

 11. christianpersson skriver:

  Verkar som media vill styra ner generalindex bättre än marknaden.

 12. kalezen skriver:

  Mycket bra att vår skicklige utrikesminister besöker Egypten. Han hör till de utrikespolitiker i EU som har bäst förmåga att ta in information, analysera den och ge förslag till Egypten och Sverige/EU på vad som bör göras.
  AVGÅ URBAN AHLIN ! Smart och konstruktiv uppmaning? Nja. Dock lika smart och verkningslös som Ahlins ropande: Avgå Diktatorn! Vilken diktator drabbas nästa gång av Ahlins kraftfulla slägga ? Kinas? Bäva månde diktatorerna.

 13. bestofmankind skriver:

  Släng dig i väggen kalezen!

  Du är en skam i mänskligheten som ger diktatorer ligitimitet genom folkmord och korruption!

  Carl Bildt är inte en diplomat, han är en businessman.

 14. kalezen skriver:

  bestofmankind
  Min kommentar bet tydligen rejält. Att du helt tappar fattningen är ditt problem
  Egyptierna själva önskade inte för mycket utländsk inblandning i deras uppror. De ansåg att Mubarak kunde använda inblandning till sin fördel. Han försökte också med det i sitt sista tal. Bildt lyssnade på Egyptierna i det fallet. Egyptiernas, så här långt, lyckade uppror har de lyckats med sjäva bl.a. med hjälp av Internets olika möjligheter.

 15. Rulle skriver:

  Urban Ahlin och Jonas Sjöstedt har bara populistiska avsikten med sina ageranden. Att hoppa på en som redan är utslagen gynnar ingen. Dom hoppas väl att någon skall tro att de är modiga män.
  Däremot borde Jonas ”kräva” att bröderna Castro avgår NU! Urban kan öva sig på Kim Yong-nam & son. Har inte hört ett ord om detta trots att deras länder av Wikipedia är rankade före Muammar al-Gaddafis Libanon över ”Världens minst demokratiska stater”.

  Vi som följt Carl Bildt, inte minst på denna blogg, vet hur han uttrycker sig. ”Förvisso” har han svårt att fördöma Palestinska självmordsbombare utan att senast i påföljande mening kritisera judar för att de finns till. Ibland borde Bildt ta en konstpaus.

 16. bestofmankind skriver:

  Å andra sidan varför skall Carl Bildt försvara de förtryckta folket när i Sudan blundade han för folkmord.

  Carl Bildt har ingen sympati när hans hjärta är dränkt i olja.

 17. bestofmankind skriver:

  Rulle,

  Du överraskar med din sympati för diktatorer.

  Carl Bildts uttalande förstör Sveriges anseende som ett demokratiskt föregångsland, som Moderaterna vill att Sverige skall vara.

  Att försvara diktatorer är indirekt medskyldig till folkmord!

 18. bestofmankind skriver:

  kalezen,

  Jag förstår att du attacker Urban Ahlin pga Carl Bildts reaktioner var undermåliga. Att byta fokus är en mycket gammal knep, inte ens ett barn går på det.

  Och med din intelligens har du förstås gjort en ”SIFO-undersökning” om Egyptierna önskade sig omvärldens stöd eller inte.

 19. Rulle skriver:

  bestofmankind,

  Du med dina sympatier för diktatorer.
  Var får Du allt ifrån?

 20. bestofmankind skriver:

  ”Att hoppa på en som redan utslagen gynnar ingen.”

  /Rulle 22 feb vid 12:49

 21. christianpersson skriver:

  Påtal om olja vad tycker ödmjuke Berlusconi?

 22. kalezen skriver:

  Skall bli intressant att se vad Carl Bildt har med sej för information från Egypten. Hoppas att en tidtabell för de olika stegen fram till fria val snart kan presenteras. Det är naturligtvis oerhört viktigt att Egyptens demokratiseringsprocess lyckas främst för Egypten och dess folk, men det kan också bli en förebild för andra länder där befolkningarna vill gå från diktatur till demokrati. Det är inte bara viktigt för Egypten och regionen däromkring, det är viktigt för oss alla.

 23. raianeh skriver:

  “Today, we witness that humanity is striving to realize the truth and the world is on the threshold of an enormous change”

  “Achieving justice is rapidly turning into a global objective,”

  despite efforts by arrogant powers to spread hatemongering and enmity in social and human relations, friendship and brotherly relations are taking over.

  “While the global arrogance is hatching complex, satanic plots, the people are awaking and, God willing, the time has come for the extinction of the arrogant powers.”

  “When the oppressed people of the world rise for justice, the grounds will be prepared for the righteous to rule the world.”

 24. bestofmankind skriver:

  En eloge till Danske PM Lars Lokke Rasmussen för att vara först som Europas ledare att kräva Mubaraks avgång:

  ”Mubarak is history. Mubarak must step down.”

  Har Reinfeldt sagt något? Är han inte i tjänst?

 25. metusalem skriver:

  Bestofmankind har bråda dagar. Det gäller att vara först med att kräva avgångar. Vi delar absolut din uppfattning att de tre despoterna i Tunisien, Egypten och Libyen bör avgå. Två har redan gjort det glädjande nog.

  Att några mönstersossar varit på Torget i Egypten har väl inte undgått någon. Absolut inget fel i det. Men man kan möjligen ha uppfattningen att Mobarak tvingats bort även utan denna svenska hjälpinsats.

  Men best.ofs. tjatande om att Reinfeldt och Bildt kräver för lite avgångar blir lite tröttande. Mobarak och Ben Ali? var dock under en mängd av år betrodda medlemmar av samma socialistiska international som svensk socialdemokrati. Man kan tycka att Urban Ahlin mycket tidigare föreslagit utsparkning av de två despoterna.

  Nu är det dock läge för att tycka att Alliansens politiker borde skrika först och högst. Nu räknar jag med en sedvanlig salva av lämpliga invektiv, hon har tränat rätt bra på ett par andra kommentatorer i dag.
  Så kom igen bara!

 26. bestofmankind skriver:

  ”Men best.ofs. tjatande om att Reinfeldt och Bildt kräver för lite avgångar blir lite tröttande.”

  Det är förståeligt att du har tappat hoppet om Reinfeldt och Bildts passivitet.

  Och även om du inte tar mig på allvar (som du tidigare har påståtts) är jag överväldigad att du lägger tid på att berömma mina kommentarer.

 27. metusalem skriver:

  Best.of…
  Möjligen blev det lite fel syftning. Men OK, det är fult att reta en garanterat grälsjuk sosse för att få ett litet utbrott.

  Världen har onekligen större problem. Denne Kadaffi, pajas och brutal despot. Intill han har berövats sina möjligheter kommer han att plåga och döda. Man kan bara hoppas att Libyerna är mycket förnuftigare än sin härskare.

  Jag får väl instämma med Best of: Avgå Moamar Kadaffi.

 28. Kachina skriver:

  Avgå Kadaffi, eller sagt på grov norrländska; ” Gå, nej kryp tillbaka in i det rövhål ur vilket du föddes.”

  Mvh/ Kachina

 29. […] Mubaraks kaos?! Postat den Februari 22, 2011 av Hussein al-Faham Mubarak trodde att det skulle bli kaos i Egypten utan honom, men det har blivit helt tvärtom: en fri sol skiner i Egypten och livet har blivit bättre, men ändå vill demonstranter riktiga förändringar!   Carl Bildt är rädd för framtiden, men om han och EU tvingar, eller bättre sagt kräver Högsta Rådet för de väpnade styrkorna att göra vad folket vill, så kommer framtiden att vara lysande!   Miljonstaden vaknar « Alla Dessa Dagar […]

 30. christianpersson skriver:

  Libyen har placerat pengar utanför landet med hjälp av en statlig investeringsfond.

  Går det använda dessa pengar till en humanitär hjälp?

 31. christianpersson skriver:

  http://di.se/

 32. apetter skriver:

  Anständigheten kräver ansvarstagande. Vissa inser det. Citat från BBC Worldservice livesändning:

  1920: More detail from Angela Merkel giving her reaction to Col Gaddafi’s speech: ”The news we’ve had from Libya yesterday and today is worrying and the speech by Colonel Gaddafi this afternoon was very, very frightening, especially because he virtually declared war on his own people. If the use of violence does not cease then Germany will exhaust every possibility to exert pressure and influence on Libya.”

  Bildt är fortfarande pinsamt tyst.

 33. bestofmankind skriver:

  Tack för uppdateringen apetter.

  Nu kan man ha klarare bild varför Bildt är tyst och inte tar ställning för den ena eller den andra sidan.

  Jag tolkar Merkels uttalande att hon är beredd att gå en med militärt stöd och inflytande i Libya om våld mot folket inte upphör.

  Ett sådant åtagande är tungt att bära för Bildt och Reinfeldt.

  (P.S. Bli inte skrämd av mrmhalland i den andra tråden, han brukar bara vara stor i käften. Inget att bryr sig om.)

%d bloggare gillar detta: