Lugnare vid Nilen

KAIRO: Mycket sent på kvällen landade jag i huvudstaden vid Nilen efter den ca fyra timmar långa flygningen från Bryssel.

Strax efter landade EU:s Catherine Ashton.

Men det blev sen öl på hotellet för att koordinera lite närmare och diskutera inte minst hur de utmaningar som vi möjligen kommer att stå inför i Libyen inom kort möjligen skulle kunna hanteras. Och vad som möjligen kan komma därefter. Utmaningarna är – lindrigt sagt – mycket stora.

Och nyheterna från Libyen blir bara mer och mer förfärliga.

På UD i Stockholm arbetar man intensivt – i nära samarbete med andra länder – för att svenska medborgare skall kunna komma ut ur landet. Just nu är det vår högsta prioritet.

Ett sammanbrottsscenario förefaller nu allt mer sannolikt. Om vår omedelbara prioritet just nu är de svenska medborgarna måste fokus sedan förflyttas till möjliga internationella insatser när det scenariot börjar att bli verklighet.

I Bryssel i dag gjorde vi mycket klart och tydligt – det var skarpa ord – hur vi ser på det hemska som nu pågår.

Det är lugnare här vid Nilen. Men med all säkerhet kommer också utvecklingen i det västliga grannlandet att diskuteras intensivt under mina dagar här i Kairo.

Jag börjar i morgon förmiddag med att träffa alla på vår ambassad för att tacka för de insatser de gjorde under de dramatiska dygnen här – och lyssna på deras erfarenheter. Tillsammans med de förstärkningar vi sände ut från Stockholm gjorde de storartade insatser här.

Men sedan skall jag lyssna till detta dynamiska samhälles olika röster.

Som sig bör börjar jag med de bloggare, twittrare och Internet-aktivister i den unga rörelse som gick i spetsen för omvandlingen här.

Det blir ett intensivt och laddat program – och jag hoppas att det blir lite tid över även för mig för både bloggen och twitter…

3 Responses to Lugnare vid Nilen

 1. snushane skriver:

  Ja då är det väll dags att ni gör någon nytta då Rövmögel!!

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Föregående kommentators ordval får mig osökt att tänka på möjliga flyktmål för Mohammar K – som t.ex. de såta vännerna i Venezuela!

 3. foxbill skriver:

  Vad tycker du om din kollega, Italien’s utrikesminister som uttalade sitt stöd för Kadaffi igår?
  EU’s ministrar är ett fin samling skitstövlar. Vad har vi gjort för att förtjäna detta?
  Med tanke på Berlusconis uppträdande med sex med minderåriga mm. så framstår Italien som en bananrepublik. Är det inte dags att slänga ut dem från EU?

%d bloggare gillar detta: