Omedelbart till Kairo

BRYSSEL: Snart slut på ett intensivt och bra dygn här med mina EU-kollegor.

Och omedelbart sätter jag mig på ett flygplan som senare i kväll kommer att landa i Kairo.

Det blir två dagar av samtal i den egyptiska huvudstaden för att gå en bättre bild främst av utvecklingen i Egypten men också i den vidare arabvärlden. Libyen är omedelbar granne.

På torsdag morgon flyger jag så till Mslta och dess huvudstad Valetta för att lyssna på de bedömningar man gör där av utvecklingen i den vidare regionen. De ligger som bekant mycket nära dramatiken inte minst i Libyen.

Torsdag kväll någon gång hoppas jag vara tillbaka i Stockholm – dock inte för så länge.

25 Responses to Omedelbart till Kairo

 1. Visionären skriver:

  Bra intitiativ.

  V

 2. sisotalo skriver:

  EU-ledningen träffas, för att bara konstatera att de vet inte hur EU ska arbeta i arabländerna. Sveriges utrikesministern reser till Kairo utan att ha träffat utrikesnämnden. Hans resa kan inte syfta till samtal. Det finns inget som Sverige och Egypten ska komma överens om.

  Däremot det är det viktigt att en svensk representant reser till Minsk för att följa vid rättegången mot de 50 personer, som sökte överta Kanslihuset. Ambassaden i Minsk förekommer i åklagarens akt – kan inte närvara vid om rättegången.

  EU dömer ut rättskipningen i Vitryssland utan att veta om vad det gäller. OSSE har inte ens hunnit fatta beslut om presidentsval den 2010-12-19, men enligt Audronius Ažubalis den kommer upp i mötet på torsdag.

  Första rättsfallet gick bakom stängda dörrar. A.A. vill att att även Sverige gräver att få vara med i rätten

 3. bestofmankind skriver:

  Tydligt tappra stöd till grundläggande principer om mänskliga friheter och rättigheter i Libyen:

  ”Tre personer som säger sig vara anställda vid Libyens ambassad i Stockholm har i ett protestbrev som skickats till TT meddelat att de sagt upp sig.

  ”Vi, undertecknad personal vid libyska ambassaden i Stockholm, fördömer det folkmord som äger rum i Libyen på civila. . . Vi finner situationen outhärdlig för oss: vi vill inte vara passiva när vi ser blod utgjutas och människor reser sig trots uppenbara risker. Därför säger vi upp oss i protest och uppmanar andra att göra likadant”, heter det i brevet från de tre namngivna.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/demonstration-vid-libyens-ambassad_5956825.svd

  Kaddafis brutala mord till sitt eget folk hör inte till nutiden.

  Kräv Kaddafis avgång nu!

  KADDAFI MUST RESPECT THE BASIC PRINCIPLES OF JUSTICE AND BASIC HUMAN RIGHTS!!

  IT’S TIME FOR KADDAFI TO STEP DOWN!!

  IT’S TIME FOR KADDAFI TO RESIGN – FOR PEACE, HOPE, PROSPERITY AND CONTINOUS FAITH OF COMMON LIBYAN PEOPLE!!

 4. Rulle skriver:

  Det känns förvisso nervöst att en som hyllar Hamas planer på att utrota alla judar och utplåna Israel skall till grannlandet Egypten. Hoppas verkligen att Du inte kokar ihop ytterligare något sattyg, som mänskligheten får dras med i årtionden.
  Som Du förstår är vi många som inte litar på din ”diplomati”.

 5. Rulle skriver:

  bestofmankind,
  För en gångs skull så håller jag med Carl Bildt att han inte skall lägga sig i vad som händer i Libyen. Alla populistiska krav på Kaddafis avgång är onödigt. Han är redan rökt. Vad Calle kräver har ingen som helst betydelse. Lika lite som om han skulle ”kräva” Castros avgång även om det är lika befogat.
  Omvärldens inblandning bara försvårar i detta läge.

 6. bestofmankind skriver:

  Du får gärna BARA titta på:

  http://english.aljazeera.net/watch_now/

  men det gör inte jag!

  Diktatorer kliver inte av för att väst är för fega att lägga sig i!!!

 7. fripolitik2010 skriver:

  ”Nu handlar det inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få till stabilitet och en rimlig utveckling”.(Bildt om utvecklingen i Libyen DN 2011-02-21.)
  Uttryck som detta är olyckliga även om det kanske är ryckt ur ett större sammanhang och oavsett om det sedan följdes upp med fördömanden av det övervåld som riktats mot Libyens befolkning från en alltmer desperat regim. Vi kan kosta på oss att helt och fullt och tydligt ge de modiga demonstranterna vårat oreserverade stöd i deras kamp mot beväpnade legoknektar. Realpolitikens krångliga krumbukter måste ibland stå tillbaka för solidariteten med de förtryckta och frihetstörstande människorna som dagligen riskerar sina liv för sin önskan att leva på ett sätt som vi tycker är självklart.

 8. foxbill skriver:

  Bra tänkt BoM
  Om vi skriver med VERSALER så kanske Kadaffi avgår!

  Med tanke på att t.o.m. Kadaffi’s förtrogna (ambassadpersonalen) nu hoppar av, så är väl han redan på väg ut ur landet. Hoppas vi!
  Sent skall syndaren vakna. Vi får utgå ifrån att överlöparna får chansen att åka tillbaka och rentvå sitt rykte.

 9. christianpersson skriver:

  Hur kommer detta påverka världsekonomin om det förvärras?

 10. apetter skriver:

  fripolitik2010 har på ett verserat sätt framfört ståndpunkten att ”realpolitikens krångliga krumbukter måste ibland stå tillbaka för solidariteten med de förtryckta och frihetstörstande människorna…”

  Jag finner det förvånansvärt att du och regeringen inte kraftfullt tar avstånd från de ”satans mördare” som nu angriper sin egen befolkning i ett sanslöst blodbad. Tiden att argumentera för lugn och stabilitet är sedan länge försvunnen, nu är tid att visa folket i Libyen att de kan räkna med Sverige som framtida partner.

  Att lämna folket i sticket är förutom att det är cyniskt och hjärtlöst att skapa konflikt med ett kommande arabiskt nordafrika.

 11. Kachina skriver:

  När man ligger i floden och håller på att dras ned i vattenfallet, är publiken på stranden väldigt störande med sina rop; KÄMPA PÅ!, TA I NU!, LÅT INTE FLODEN TA DIG!,……men ingen gör något.

  Förutom Carl Bildt som paddlar ut med en ranglig kanot. Han vet i varje fall vad en paddel skall användas till.

  Det är inte över ännu, i Egypten. Nu måste byggas stabilitet och en trovärdig valadministration, så att folket kan välja sina kandidater utan att externa krafter påverkar deras val.

  Visst var det modigt av Clinton att utropa; ”Sluta döda” Det var rätt att säga, men vilken effekt hade det?

  Vi har att göra med en galning som är på väg att falla p g a att han inte kan rikta folkets vrede mot en yttre fiende. Det är han som är folkets fiende, ingen annan.

  Skall du visa folket att de kan räkna med Sverige, ta då flyget ner och delta i demonstrationerna.

 12. bestofmankind skriver:

  ”Visst var det modigt av Clinton att utropa; “Sluta döda” Det var rätt att säga, men vilken effekt hade det?”

  Det har kanske ingen effekt på Kaddafi, men direkt berörande de tappra kämpande demonstranterna som offrar sitt liv för frihet och demokrati.

  Detsamma när Ni hejar på Sverige, på Zlatan, på Forsberg…….

  Vilken känsla och stöd vill ni förmedla då?

  Solidariteten innebär inte enbart att demonstrera på plats!

 13. Kachina skriver:

  Jag tror att den generation som nu ger uttryck för sin frustration, har fått sin motivation och nu får sitt stöd, från folk världen över genom Internet.

  Media har en rapporterande roll. Politiker har en stabiliserande roll.

  Visst, vi gräsrötter får och skall yttra oss, men politiker får vara väldigt försiktiga med vad de säger. Varken diktaturen eller oppositionen skall lämnas med en känsla att utländska krafter försöker ta över det arabiska folkets revolution.

 14. apetter skriver:

  Kachina: risken är mycket liten att ta över revolutionen genom att vredgat fördöma dödandet. Anständigheten kräver att högt uppsatta politker gör det.

 15. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Det är varken oppositionen eller diktatorer som omvärlden skall rätta sig efter.

  Det är de förtryckta folke.

  Och du underskattar demonstranternas förstånd när du tror att omvärlden blir beskyllda för att ta över revolutionen.

 16. Kachina skriver:

  ”Och du underskattar demonstranternas förstånd när du tror att omvärlden blir beskyllda för att ta över revolutionen.”

  Vad hände i Iran vid senaste valet? En diktatur i ett land är rädd för sitt eget folk, inte för andra länders verbala attacker.

  Revolutionen i Iran fick stöd, främst från allmänt hatade ledare i väst, vilket gjorde att de som stod och vacklade föll tillbaka i diktaturens trygga vagga, för de visste vad de hade, inte vad de skulle få.

  Inte ALLA i en diktatur blir torterade. Det finns en medelklass som även den delvis lever på diktaturen. När den medelklassen väljer sida, faller antingen diktatorn eller så revolutionen.

  Om jag skall göra revolution i Sverige, vill jag att både Obama och Medvedev håller käft Jag måste samla anhängare själv, utan coaching från Obama/Medvedev.

 17. bestofmankind skriver:

  Omvärldens moraliskt stöd ges UNDER tiden folket gör uppror. Det är inte en uppmuntran för att börja göra revolutionen. Folkets vilja att befria sig från diktaturen är folkets egen övertygelse och kraft som kommer inombords.

  Om Sverige inte står i den sidan för de grundläggande principer om rättvisa, och universella mänskliga fri- och rättigheterna är Carl Bildts utrikesdeklaration ”mumbo jumbo” och tomma retorik som bör kastas i papperskorgen:

  ”Den europeiska rösten behövs i världen. Och Sveriges röst behövs i
  Europa. Europeiska unionen ska vara en stark röst för frihet och en stark
  kraft för fred. Sverige har ett ansvar för att i europeisk samverkan bidra
  till frihet, fred, säkerhet och utveckling i vårt eget närområde och globalt.”

  Klicka för att komma åt 9abb7c07.pdf

  Sveriges röst är så mumlande hes att det inte hörs i överhuvudtaget.

 18. bestofmankind skriver:

  Och när man lyckades tydliga mumlandet blir Sveriges officiella röst motsatsen, en ”mumbo jumbo”, på vad regeringens utrikesdeklaration står för:

  “Att inte ta ställning för den ena eller andra sidan”

 19. Kachina skriver:

  ”Omvärldens moraliskt stöd ges UNDER tiden folket gör uppror.”

  Ja, det stödet ges från andra folk över Radio/TV-kanaler och Internet.

  Statsledare och diplomater får hålla sig till diplomatkanalen, där jag är övertygad om att både Carl och Fredrik talar klarspråk.

  En statsledare eller diplomat för annat land kan inte gå ut och tala klarspråk i media. Det är som att sticka en kniv i ryggen på revolutionen.

  Det är ingen skillnad på en egyptier, libyer och en norrlänning. Vi grälar inom släkten, men dj-a om det kommer någon utifrån och kritiserar släkten, då slut leden.

  Visst, vi skall som folk stötta det arabiska folket, i media och på Internet, men Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt skall hålla käft i de offentliga kanalerna och tala klarspråk i diplomatkanalerna.

 20. bestofmankind skriver:

  ”Visst, vi skall som folk stötta det arabiska folket, i media och på internet, men Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt skall hålla käft i de offentliga kanalerna och tala klarspråk i diplomatkanalerna.”

  Som en sköldpadda börjar du närma de grundläggande rätt och fel, Kachina.

  Fast, tyst diplomati, Carl Bildts favorit, bitter inte på diktatorer, de förstår bättre vad ”tough love” är. Diktatorernas egen definition av att kontrollera folket för tron att det är för folkets eget bästa.

  Det är tragiskt att jag behöver argumentera om detta för dig.

 21. Kachina skriver:

  Diplomater är känsliga för vad diplomater säger i en trängre krets. Libyens diplomater är kretsen närmast Kadaffi och de som håller ihop hans borg. När de börjar vackla är halva jobbet gjort. Detta är logisk diplomati på deras eget språk.

  Under en annan rubrik använder jag det språk som väntar Khadaffi när de underifrån når fram till honom.

 22. bestofmankind skriver:

  Fortfarande är det ett faktum att omvärldens stöd behövs av de tappra demonstranterna. Det är deras bränsle och energi för fortsatt kamp.

  Jag skall inte tvinga Bildt och Reinfeldt att öppet stötta de förtryckta folkena. Det får dem två upptäcka när dem själva känner sig mogna.

  Kritiken är mest riktad till regeringens egen utrikespolitik som Bildt och Reinfeldt officiellt vill visa vilken väg Sverige skall ta i världen, som tyvärr gäller endast i retoriken.

  The Swedish Statement of Government Policy are mostly empty words in pages of pappers:

  Klicka för att komma åt dc78c337.pdf

 23. Kachina skriver:

  Ja, jag orkar aldrig läsa genom sådana där tal med tomma ord. De säger i sig ingenting. Jag är mer för att notera korta fraser och enskilda handlingar. Där har jag något av hästminne och kan koppla ihop några få ord nu med ett kort uttalande för tre år sedan. Sammantaget ger det ett mönster, ett karaktärsdrag och en signal om grundläggande värderingar. (Det finns vissa justeringar som skulle behövas både hos Fredrik och Carl, främst i fråga om förmågan att ”walk a mile in another mans shoes” :-)

  När det gäller Libyen tror jag att de gör störst nytta för det libyska folket genom att luckra upp och försvaga den diplomatiska ring som Khadaffi har runt sig. När de ställer sig på folkets sida, är det ”rökt” för Khadaffi.

 24. apetter skriver:

  Anständigheten kräver ansvarstagande. Vissa fattar det. Citatet nedan idag från BBC Worldservice livebevakning.

  1920: More detail from Angela Merkel giving her reaction to Col Gaddafi’s speech: ”The news we’ve had from Libya yesterday and today is worrying and the speech by Colonel Gaddafi this afternoon was very, very frightening, especially because he virtually declared war on his own people. If the use of violence does not cease then Germany will exhaust every possibility to exert pressure and influence on Libya.”

  Bildt är fortfarande pinsamt tyst.

 25. mrmhalland01 skriver:

  Det är ingen pinsam tystnad.
  Den sker i rätt forum, inte i media.

  Pinsamt är att höra gaphalsar som är beredda att offra folkets framgång med att offentlig gapa ut sin populistiska agenda för att vinna personliga fördelar i ett parti som söker starka krafter för sin ledning.

  Att nu skrika på dessa länders diktatorer som man länge samarbetat med (ända fram tills nu) är bara patetiskt !

  Varför hör jag inga vänsterpolitiker kräva ett fritt Kina eller Nord-Korea ?

  Satans hycklare !
  Försök följa Svensk tradition om ni vill hjälpa till i utrikesarbetet (fast är den hjälpen välkommen ??)

%d bloggare gillar detta: