Extremt oroade – och starkt fördömande

BRYSSEL: Självfallet påverkades kvällens middagsdiskussion här i Bryssel av det faktum att vår kunskap om det dramatiska läget i Libyen har sina begränsningar.

Diplomatisk rapportering från Tripoli ger inte nödvändigtvis hela bilden i en dramatik som utvecklas hela tiden.

Att vi starkt fördömer det våld som använts mot fredliga demonstranter med de omfattande dödsoffer som detta av allt att döma lett till är självklart. Vi är extremt oroade över den situation vi nu ser.

Det förefaller nu som om regimen förlorat betydande delar av kontrollen över landets östligare delar kring staden Benghazi. Och i kväll kommer också olika rapporter som tyder på oroligheter i huvudstaden Tripoli. Utvecklingen där kommer att bli avgörande.

Det finns självfallet en mycket stark oro för vad utvecklingen kan komma att innebära. En fredlig utveckling av det slag som vi ju till stor del såg i Tunisien och Egypten förefaller av olika skäl mindre sannolik i Libyen.

Och därmed finns det en oro för de medborgare som vi kan ha i landet. Det gäller också från svensk sida, där vi nu uppmanar dem att lämna landet om den möjligheten finns.

4 Responses to Extremt oroade – och starkt fördömande

 1. foxbill skriver:

  CB,
  Säkert grips Khadafi av ångest när han får reda på att ni diskuterade situationen över en god middag.
  Alla är oroade men ingen gör något.

  Detta påminner om filmen Life of Brian där hans vänner sammanträdde och tog fram resolutioner under tiden korsfästningen pågick. Man saknar handling nu när ett blodbad verkar pågå framför våra ögon.
  Jag är lika kass som alla er andra. Mitt inlägg lär knappast påverka något eller någon.

 2. […] Carl Bildt, Per Ankersjö samt Bildt igen. // ← Euron har bidragit till […]

 3. […] detta vill jag inte säga att man inte  bör fördömma våldet och övergreppen. Det har också Bildt gjort. Det är dock något helt annat än att lägga sig i landets styre. Det här inlägget postades i […]

%d bloggare gillar detta: