Försöka följa också Libyen

STOCKHOLM: Tillbaka från Lettland och de intressanta dagarna där.

Positiva vibrationer efter Fredrik Reinfeldts besök i går med överläggningar med presidenten, premiärministern och näringslivsföreträdare och dessutom anförande på Stockholm School of Economics Riga.

Under förmiddagen i dag – i sträng kyla – hade jag möjlighet att besöka den dåvarande sovjetlettiska ledningens underjordiska krigsuppehållsplats i en bunker långt inne i en skog lite mer än en timma från Riga.

Det var en surrealistisk upplevelse.

Här skulle ca 200 personer kunna tillbringa några månader och försöka att under krigsförhållanden hålla ihop sin sovjetiska republik. Direkta linjer fanns självfallet till motsvarande centrala sovjetiska platser och funktioner. Kartor indikerade den planering man hade.

Det mesta var – som brukligt på platser som denna – tämligen spartanskt. Undantaget var det eleganta skrivbord som hade placerats i den lettiska kommunistledarens rum. Och där fanns också ett imponerande batteri 1960-talsmässiga telefoner. En gammal sovjetencycklopedi fanns som möjligt tidsfördriv under de underjordiska månaderna.

Men allt föll som bekant sönder och samman på helt annat sätt. Ingen av kommunistledarna hade tydligen någonsin hunnit sätta sin fot i anläggningen.

Tillbaka i Stockholm – över ett Östersjön där isen långt ut till havs var påtaglig – blev det en cafe latte med min estniske kollega Urmas Paet på Nobelmuséet vid Stortorget innan han skulle tala för esterna i Stockholm i Tyska Kyrkan.

Och i morgon kommer han tillsammans med president Ilves att vara i St Petersburg för att återinviga den estniska kyrkan där. Historiskt och kulturellt – men också politiskt – mycket viktigt.

Samtidigt har jag så gott det går försökt att följa utvecklingen i olika delar av arabvärlden.

I Bahrain förefaller nu kronprinsen ha tagit kommandot, beordrat bort armén och försöker nu att inleda en dialog. Synd att inte det skedde tidigare. De ansvariga för det som skett måste ställas till ansvar.

Medan media är mycket närvarvande i Bahrain förefaller de vara så gott som helt utestängda från Libyen.

I Benghazi och landets östra delar i övrigt förefaller antalet döda under de senaste dygnen vara stort, och frågan är om regimen fortfarande är i full kontroll.

Vi vet mycket lite, men har all anledning att utgå från att situationen där är dramatisk.

23 Responses to Försöka följa också Libyen

 1. raianeh skriver:

  Dick Cheney säger ”sitt ner och håll käften” till publiken och blir sedan kallad ”war criminal”.

 2. christianpersson skriver:

  Vad säger Lettlands företrädare om vägen tillbaka efter finanskrisen.

 3. christianpersson skriver:

  Sorry, nu är man bättre påläst på möjligheternas land.

 4. christianpersson skriver:

  Går det från veto till nato i arabvärlden?

 5. flyktingar skriver:

  Sakta börjar det gå upp för folk att det underliggande problemet i arabvärlden är avsaknaden av demokrati och inte staten Israel.

  Alltför länge har postkolonoial Lönneberganostalgi över illusionen av ”det lyckliga Arabien” fått styra i UD. Har det varit billiga och exotiska turistparadis för Svensson, som hägrat?

  Alltför länge har ”stabiliteten” hos diktatoriska regimer konsoliderats genom att man deltagit i smutskastning av Israel. Är det en medveten strategi på UD? Vad har UD fått i utbyte mot denna flirt? Vad det än är, så är det helt säkert kortsiktigt.

  Somliga säger att om Israel aldrig funnits så hade dessa uppror mot totalitära regimer i arabvärlden heller inte skett och vi hade fortsatt drömma drömmen om ”det lyckliga Arabien” i ytterligare många hundra år…

  Om så är fallet, så vore det inte mer än rätt att staten Israel folk får Nobels fredspris – ”För att man utgör den lilla obändiga och motsträviga tuva som får de mäktiga totalitära arabdiktaturerna på fall.”

 6. Kachina skriver:

  flyktingar

  Jag tror att du tillmäter Israel alltför stor betydelse i det här sammanhanget. Den arabiska revolutionen kommer ur att de kunnat betrakta sin situation ur ett annat perspektiv, utifrån genom IT-kommunikation.

  De har ju sett Israels demokrati i 63 år, utan att det påverkat dem det minsta. Men, när de börjar se sig själv ur omvärldens perspektiv, vilket nog skulle vara nyttigt även för Israel, kommer det oundvikliga upproret.

  Så, den här gången är ni inte inblandade alls.

 7. florimond77 skriver:

  Tänk om man inte hade attackerat Irak! Då hade det irakiska folket idag haft en möjlighet att själva göra uppror och hundratusentals liv hade sparats och det hade inte funnits ett Irak i den misär som idag har tillfogats av terroridioter som Bush-Blair-Cheney-Rice-Rumpfield mm skyldiga.
  Demokrati kan inte bombas fram!

 8. flyktingar skriver:

  Florimond77:

  Rörande inlägg om hur Saddam Husseins Irak skulle kunnat reformeras till en demokrati om man bara lämnat landet i ”fred”.

  Ett stavfel har dock insmugit sig. Du skriver ”bombas” men du menar väl ”mobbas”, dvs
  ”Demokrati (i arabvärlden) kan inte mobbas fram (i FN)” ska det stå eller hur?

  Kachina:

  Tänk så mycket goodwill de totalitära arabregimerna fått om de fått Israel på fall och ”befriat de plågade palestinaaraberna”. Nu har de istället misslyckats gång efter gång.

  Efter 63 år vajar fortfarande Israels flagga över landet mellan Jordanfloden och Medelhavet. Detta faktum har fått den arabiska gatan att börja fråga sig om inte de stora paraderna döljer en kronisk impotens och inkompetens. Kanske hålls regimerna uppe endast med hjälp av korruption.

  Israels fortsatta existens på en nagelsbredd land utgör ett dagligt bevis för arabregimernas maktlöshet.

  Detta plus sociala medier (made in Israel) har påbörjat den ostoppbara process, som kommer att leda till en förändring i Mellanöstern till alla dess folks fromma. Även Israels.

  Carl Bildt får förlåta om, i allt detta, Sveriges och EU:s intressen inte kommer i första rummet hela tiden.

 9. utrat skriver:

  Det är ju utmärkt att Ilves återinviger den estniska kyrkan i Sankt Petersburg. För Tyskland gick det rekordsnabbt att återinviga den tyska kyrkan på Nevskij. Denna kyrka hade under sovjettiden använts som simhall. Svenska kyrkan(vars församling aldrig egentligen tillhört svenska kyrkan men ändå haft stor betydelse sen Nobels dagar) hade använts som baskethall och det tog otroliga 25 år innan den återskapades. Under tiden hölls gudstjänst på vinden tack vare prästen och entusiasten Eero Sepponen från Finland. Som icke-troende svensk i Sankt Petersburg upplevde jag förtvivlan över att svenskarna inte tidigare förstod betydelsen av denna kyrka. Hur mycket tyst diplomati som brukades vet jag förstås inte men tyskarna jobbade snabbt fram resuiltat.

 10. un2here skriver:

  Kachina skriver: – De har ju sett Israels demokrati i 63 år, utan att ..

  .. undvika se att den i åtminstone 44 år har varit en förljugen apartheid.

  flyktingar,

  Hur länge räknar med du att ni kan fortsätta fly undan?

 11. Kachina skriver:

  ”….. som kommer att leda till en förändring i Mellanöstern till alla dess folks fromma. Även Israels.”

  Ja, det är bara att hoppas. Demokrati och formella avtal från bägge sidor är den enda kvarvarande lösningen på I/P-konflikten.

  Några tankar på Israel finns inte i det pågående förloppet. Ni är liksom avskärmade och de arabiska folken är inneslutna i sin egen kamp. Låt det vara så. Var tysta, lägg er inte i och dra inte uppmärksamheten på er. Till slut kanske det löser sig till det bästa för bägge parter.

  Vad väst kan hjälpa till med är uppbyggnaden av en fungerande valapparat och där är de Skandinaviska länderna lämpade, med den långa tradition av stabilitet, demokrati och rättvisa val som de har.

 12. Visionären skriver:

  ”Medan media är mycket närvarvande i Bahrain förefaller de vara så gott som helt utestängda från Libyen.”

  Lägger in denna länk här också för säkerhets skull.

  http://edition.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2011/02/19/exp.bpr.libya.military.crackdown.cnn?hpt=T1

  Var är alla fördömanden? Var är alla avgångskrav?

  BoM, var är du med dina krav?

  Eller Carl Bildt?

  Är inte Libyens demonkratiska krafter värda ert stöd?

  Är inte Khadaffi tillräcklig skurk i era ögon?

  Kom igen nu slapphjärnor, han skjuter ju för f-n på obeväpnade demonstranter!!!

  Jag har även hört från helikopter!

  V

 13. bestofmankind skriver:

  Och vad tycker du själv visionären?

  Du efterfrågar alla andras men själv har du inte ställt några krav. Du har bara i vrede analyserat högt.

  Jag har redan försökt påminna Carl Bildt:

  https://carlbildt.wordpress.com/2011/02/19/beklagligt-veto-av-usa/#comment-87741

 14. bestofmankind skriver:

  Fick just se att CB viskar sin fördömande på twitter:

  ”Off to Brussels and EU FM’s informal dinner. Support Egypt & Tunisia, promote reforms all over Arab world and denounce horror in Libya. 2 hours ago”

 15. foxbill skriver:

  Demokrati är lösningen på alla problem, eller hur?

  Enligt samtliga inlägg är detta lösningen på alla problem. Det kommer tom. att lösa palestiniernas problem. Fantastiskt!
  Alla människor har samma åsikter om allt och samma mål framför sig om man bara har friheten att uttrycka sig.
  Hur låter era slutsatser om man formulerar det i text?
  Infantilt, eller hur.
  Hur är det med kulturella och historiska skillnader?
  Verkligheten blir mer komplicerad och det tenderar att bli lite politiskt inkorrekt. Något som kommentatorerna har lärt sig att undvika. Ni uppvisar häpnadsväckande naivitet, men ack så politiskt korrekt, till skillnad från tokstollen foxbill.

  Frankrike’s utrikesminister Michèle Alliot-Marie har hamnat i blåsväder efter bjudresor. Något som Sarkosy och övriga regeringsmedlemmar utnyttjar mangrant. Att överlåta EU’s nordafrika-politik styras av det korrupta Frankrike kanske inte är så väldigt vist herr utrikesminister?

 16. bestofmankind skriver:

  I can’t wait no more:

  Khaddafi & Company…IN THE NAME OF YOUR GOD, STOP YOUR BARBARICAL KILLINGS OF YOUR OWN PEOPLE!!!

  STOP NOW!!!

 17. Visionären skriver:

  ”Ni uppvisar häpnadsväckande naivitet, men ack så politiskt korrekt, till skillnad från tokstollen foxbill.”

  Har du någonsin funderat över vad det skulle innebära för ME om Iran var en sekulär, demokratisk stat. Om iranier fick tillfälle att utöva sina mänskliga fri- och rättigheter. Och om den demokratiska staten Iran förklarar sig lägga ned sitt kärnvapenprogram. Och sitt stöd till terroristorganisationer, som t.ex Hizb’Allah.

  Har du tänkt på vad detta skulle betyda?

  Globalt?

  V

  Har du tänkt på vad detta skulle kunna få för

 18. Visionären skriver:

  Meningen under mitt ”V” ska bort.

 19. Visionären skriver:

  Tagg betyder tydligen ”här börjar citat”.

  V

 20. foxbill skriver:

  Jag är stark anhängare av demokrati. Inte skenbar som den obefintliga i EU, utan reellt folkstyre där medborgarna har direkt inflytande.
  Men, demokrati är inte lösningen på alla problem.
  Vad har kärnvapenprogram med demokrati att göra? Är inte USA, England, Frankrike, Israel, Indien, Pakistan, Ryssland demokratier? Rent statiskiskt är det fler demokratier än diktaturer som är kärnvapennationer.
  Ytterligare än övertro på demokrati.

 21. mrmhalland01 skriver:

  Det som nu händer måste få hända.
  Det händer till följd av bildning !
  Låt oss hoppas få se att så lite blod som möjligt spills i väntan på att diktatorerna tvingas bort.

  I och med internet och andra kommunikationsmedel har människor fått en inblick i hur det är att leva i länder där varje människa har ett värde och betraktas som en tillgång för familjen, arbetsplatsen, samhället, och landet.

  Självklart vill även människor i dessa länder respekteras som medborgare !
  Kanske inte på exakt samma sätt som i vårt land, men, på ett sätt som passar dem.

  Man kan aldrig stoppa ett folk som gemensamt vill annat än styret.
  Man försöker med vapen, men, vem ska man styra när man mördat alla ?

  Låt oss hoppas att detta utvecklas till en fredlig demokrati-process där många fler får känna sig delaktiga och fria !

 22. foxbill skriver:

  mrmhalland
  ”Man kan aldrig stoppa ett folk som…”
  Har du hört talas om Kina, Nord Korea?
  Och tidigare: Jugoslavien, Sovjet, Spanien, Portugal, osv.
  Det går absolut att hålla ett folk i schack med ett hårt förtryck. Låt oss hoppas att det vi ser är ett trendbrott och folken i de nya demokratierna snabbt lär sig demokratins spelregler och visar ansvar. Sekularisering är nästa ”reningsbad” de behöver gå igenom. Det uppnås väl enklast genom ett bra utbildningssystem?
  Vad gör FN och EU för att stoppa blodbadet i Libyen? Har missat Ban Ki Moons uttalande. Har han överhuvudtaget sagt något? Han kanske är helgledig?

 23. geneve2 skriver:

  Eller han kanske har sportlov!

%d bloggare gillar detta: