Satt med förtryckarna

STOCKHOLM: Årets utrikesdebatt kommer nog att kommas ihåg inte minst för diskussionen om vad socialdemokraterna egentligen haft för sig med Egypten och Tunisien.

Det var under den europeiska frihetens magiska år 1989 som Socialistinternationalen hade kongress i Stockholm och upptog Mubaraks parti NPD från Egypten och Ben-Ali’s RCD från Tunisien som fulla medlemmar.

Då hade det redan rått undantagstillstånd i Egypten i snart ett decennium.

Så när socialdemokratin nu plötsligt vill klä sig i frihetens flagga är det ett minst sagt obehagligt faktum att de satt och mös med Mubaraks män i decennium efter decennium i sin gemensamma socialistiska sällskap.

De kan tycka att vi än snabbare skulle ha stått på frihetens sida. Men den obehagliga sanningen är att de ju hela tiden satt vid förtryckarnas sida.

Och denna svenska regering var tydlig i anföranden i FN:s generalförsamling och FN:s råd för mänskliga rättigheter. Jag är övertygad att vi var tydligare än tidigare regeringar varit.

Men nu handlar det om att blicka framåt.

Med visioner, men utan illusioner, måste vi hjälpa till att steg för steg bygga de rättsstatens och demokratins institutioner som skyddar friheten och de öppna samhällena.

Och steg för steg måste vi hjälpa dessa länder att öppna sina ekonomier för handel, tillväxt och företagande för att kunna ge jobb, möjligheter och framtidstro för en snabbt växande befolkning.

Det handlar om att bryta upp från det gamla.

Och Socialistinternationalen med Mubarak och Ben-Ali och också svenska socialdemokraterna har knappast så mycket att tillföra i det arbetet.

35 Responses to Satt med förtryckarna

 1. utrat skriver:

  En högtidlig dag i riksdagen med samförstånd i stora frågor och just därför tycker jag inte om ”och också svenska socialdemokraterna har knappast så mycket att tillföra i det arbetet.” Det var inte juste.

 2. felixh skriver:

  Det som det inte varit juste, är de som drabbats av socialismens härjningar. Brödraskapen inom de socialistiska sfären har varit alldeles förljugande. Det behövs en ny kampanj ”Om detta vill jag berätta”.

 3. kris08 skriver:

  Billigt! Herrn själv hade ju som bekant inga betänkligheter med att ta en nyårssemester ”vid Röda Havet”…

 4. Rulle skriver:

  Carl, hur är det, stödjer svenska regeringen fortfarande mordhoten som framgår av stadgarna från PLO, Hamas & Hisbollah? Om inte, bör det någon gång nämnas i Sveriges Utrikesdeklaration.

  ”Den som tiger samtycker” heter det ju.

 5. un2here skriver:

  Rulle,

  Åtminstone Skånemoderaterna stödjar helhjärtad de sionistiska förtryckara i Israel/Palestina – så du borde kunna ta det lite lugnare!

 6. Gör poltiken världen en bättre plats?

  Historiskt har staten gynnat de grupper som kontrollerar den…så ock idag.

 7. kris08 skriver:

  ”Strong on Europe as beacon for freedom and democracy.”

  Som t ex att hjälpa Marocko plundra det ockuperade Västsahara, eller?

 8. bestofmankind skriver:

  ”Och Socialistinternationalen med Mubarak och Ben-Ali och också svenska socialdemokraterna har knappast så mycket att tillföra i det arbetet.”

  Väx upp Carl Bildt!

  Du är ju 60+ i åldern, bete dig som en vuxen.

  Att du enbart mummlade och gömde dig bakom Lady Ashtons kjol när det gällde Egypten får det faktiskt stå dig självt.

  Att du viftar bort ditt ansvar som Sveriges utrikesminister genom att ofta skylla på socialdemokraterna är opassande i din befattning.

 9. Torsten skriver:

  Sanningen svider hårt hos småsossarna.

 10. bestofmankind skriver:

  Förresten Carl Bildt, du deltar väl i Socialdemokraternas seminarium om bland annat Burma där du får möjligheter att per telefon ställa frågor direkt till Aung San Suu Kyi, då du inte hade haft kurage att följa med Urban Ahlin och Olle Thorell när de personligen besökte Aung San Suu Kyi i hennes residens i Burma.

  Du Carl Bildt som påstår sig kämpa för frihet och demokrati borde ett besöke med Aung San Suu Kyi en politisk extas.

 11. Rulle skriver:

  un2here, tack för den länken. Läs den också själv och begrunda samt studera den länk jag hänvisade dej till i går.

 12. un2here skriver:

  Rulle,

  Jo jag läste länken. Margareta Pålsson går starkt ut med bland annat att ”24 timmar senare invaderade trupper från Egypten … det nya landet”…

  Fakta är att Egypten gick in i Gaza, ingen annanstans. Israel anföll med flyg Gaza i maj 1948, strax söder om Ad-Halom.

  Pålsson har duperats av den överlägsna judiska ”verbala intelligensen.” Hon är inte ensam dock. Mona Sahlin var också med och firade palestiniernas undergång.

 13. Geneina skriver:

  Och Moderaterna tyckte apartheid regimen var en en fin motvikt till Kaunda, Machel, dos Santos, och Nyerere, och ville inte ha sanktioner mot Sydafrika. De var ju även ganska positiva till Ian Smith, något som de idag säkert inte vill komma ihåg. Och så har vi närheten till extremhögern under hela det förra århundradet. Bara som några exempel. Alla politiska traditioner, både i Sverige och globallt, har långa och många mörka skuggor. Carl Bildt kan ju ge sig in denna historiska pajkastning, och det vore väl intressant kanske, men jag tvivlar på att vi skulle få ett rakt svar på frågan vilken politisk tradition som är historiskt mest associerad med förtryck, folkmord, och andra övergrepp.

 14. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Nu håller jag på att glömma också. Aung San Suu Kyi har ett viktigt meddelande till omvärlden – naturligtvis även till dig:

  ”Aung San Suu Kyi underströk vikten av att omvärlden upprätthåller sanktionerna mot Burma. Det är nödvändigt för att hålla uppe pressen på regimen. Aung San Suu Kyi uttryckte också besvikelse över att ett antal EU-länder inte har uttalat ett tydligt stöd för fortsatta sanktioner.

  – Det vi har sett hittills är att militären tagit av sig uniformen och kallar sig politiker. Men inget har egentligen ändrats, säger Ahlin.

  – Den svenska regeringen bör ta ett initiativ i EU för att säkerställa att sanktionerna används på ett verkningsfullt sätt, menar Ahlin. I det arbetet är det viktigt att den legala företrädaren för oppositionen, Aung San Suu Kyi, medverkar.”

  http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Urban-Ahlin-har-just-traffat-Aung-San-Suu-Kyi/

  OBS! Glöm ej titta på fotona i länken.
  Betrakta en kvinnlig levande frihetens ikon!

 15. perfro skriver:

  Att ta in diktaturregimer, som de i Egypten och Tunien, i sina socialitiska internationaler, som nu de socialdemokratiska partierna gett prov på, innebär förstås att deras argument att alliansregeringen stått sådana regimer är minst sagt ihåliga.

  Det finns ingen regering, som kan vända som helt kan ta avstånd mot olika slag av auktoritära och ideologiskt inriktade diktaturer ryggen.
  Vår värld ser så ut.

  Det krävs då alltid en öppen dialog. Den ska självfallet inte minst innebära att svenska regeringar alltid framhåller nödvändigheten av att införa mänskliga fri-och rättigheter och ge sitt stöd till de krafter, som internt i olika länder verkar för detta.

  Detta har definitivt inte gällt våra socialdemokrater, som ofta hyllat socialistiska regimer utan hänsyn till att de respekterat de mest elemäntära fri-och rättigher.

  De borgerliga har beskyllts för att vara utvecklingsfientliga när de motsätt sig , som det hetat,nödvändiga förändringar som på Cuba och i Kina.

 16. Rulle skriver:

  un2here,
  Du skriver om ”den överlägsna judiska verbala intelligensen.” Ja det kan behövas en intelligentsia för Israel har bara 7,4 miljoner innevånare. Europa mördade under min levnad ungefär 6 miljoner judar så kvar idag är ~ 5,55 milj. judar.
  Av Israels innevånare är 75,5% Judar medan 20,3% är Araber. Mot dessa står Arabförbundets 22 medlemsstater med 375 miljoner innevånare.

 17. altruism1980 skriver:

  Rulle har helt rätt i sin kommentar från 17:04

 18. un2here skriver:

  Rulle,

  En sak är att kunna snacka – en annan att tala sanning. En tredje att förstå vad som blir sagt.

 19. altruism1980 skriver:

  Tony Blair ser Hosni Mobarak som en nära vän, enligt Aftonbladet.

 20. metusalem skriver:

  Som pensionär har man fördelen att kunna kolla politik i realtid. Den utrikespolitiska debatten idag innebar den vanliga verbala pajkastningen, där alla minsann gjort insatser för demokratin i Egypten. T.o.m varit på torget och lämnat avgörande support, eller i varje fall varit där.

  Dagens sossegeneration längtar uppenbart tillbaka till de strålande tider där Olof Palme var världens samvete, givetvis i stark kontrast till dagens Allians som har fräckheten att låta EU uttala sig innan man själv lite blygsamt hummar instämmande.

  Man hade naturligtvis kunnat tänka sig att EU mera påtagligt kunnat kräva vad Urban Ahlin givetvis krävde under sin stora insats på torget. När nu Egyptierna själva tvingat bort sin tyrann hoppas vi att EU blir en nära lierad och vän för att befästa och utveckla den spirande demokratiplantan.

  Som jag förstår det hela är efterarbetet väl så viktigt som alla insatser som samtalspartner på torget.
  Att sossarna nu inte gillar att den förfärliga kamrat
  Mubarak skämt ut deras international i 30 år är väl bra. Sent skall syndarn vakna, men dagens gnäll på tveksam verbal Alliansinsats är väl helt i linje med den förnyelse som man tänker prestera på de flesta fält.

  Sen skall visst Carl Bildt skämmas för att han semestrat vid Röda havet. I all blygsamhet vill jag anmäla mig som klandervärd person, men många semestrar i Egypten, Tunisien och Marocko. Usch, så omdömeslöst!

 21. un2here skriver:

  Pålssons psykedeliska drömvärld: – Men det är också viktigt att känna till att Israel till 20 procent befolkas av araber med fullt demokratiskt medborgarskap, som åtnjuter samma självklara fri- och rättigheter som judarna.

  Varför har inte alla palestinier samma rättigheter som judar kan man då undra?? Hur som haver ..

  Verkligheten – från dagens tidning: – Undercover forces of the Israeli army broke on Wednesday into the home of Jerusalem Legislator, Ahmad Attoun, and detained his brother, Jihad, and his cousin. Attoun, as well other elected legislators and officials, is threatened with deportation from Jerusalem.

  Alla är lika – fast vissa är mer lika än andra.

 22. Rulle skriver:

  Heter man ”Jihad” så hade nog pojkstackaren föräldrar med onda avsikter. Undrar vilken uppfostran om fred som han fått?

 23. Rulle skriver:

  un2here,
  Israelerna har aldrig ljugit om sina avsikter! Att det är svårt att straffa en självmordsbombare är uppenbart. Därför skall alla veta att det hus som en sådan terrorist levt i utplånas med banditens släktingar som delat detta hus. Då gäller det bara att avstå från sattyget, så händer inget som kan vara obekvämt.

  Kan Du i nåder bekräfta att Du läst och beundrat de stadgar som PLO, Hamas och Hisbollah har som rättesnöre.

 24. […] PJ Anders Linder, Pethrus, Mats Johansson, Hans Wallmark, Carl Bildt. // ← Kroatien nästa […]

 25. mrmhalland01 skriver:

  Jag är tvungen att ställa en fråga till bestofmandkind.

  Du som brinner för att Sverige ska hålla ambassader öppna : hur känns det nu när ditt parti genom sin omröstning tillsammans med en massa kufar har sett till att skära ned UD’s kostnader så mycket att faktiskt riktigt viktiga ambassader måste stängas av kostnadsskäl ?

 26. un2here skriver:

  Rulle

  Du förespråkar utplåning av oskyldiga människor nu. Varför du tycker dig behöva hitta på en bortförklaring förstår jag dock inte. Jag plockar en till av dagens notiser:

  Village Of Al-Arakib Demolished Yet Again
  – Over 110 000 Bedouin live in so-called ‘unrecognized villages’, many of which – like al-Arakib – significantly pre-date the state of Israel itself.

  Du ser, vare sig rim eller reson behövs när det gäller ”de som inte är värda att kallas människor”!

  (och nej. inga judar bodde i Negev före -48)

 27. foxbill skriver:

  Bestofmankind,
  Jag håller med dig för en gångs skull, om Burma. Isolera och bojkotta!
  Men varför måste du hela tiden förolämpa och hänfalla till billiga tjuvnyp mot CB? Är det så svårt att hitta ”rena” argument?

 28. Rulle skriver:

  un2here,
  Kan Du inte förstå vad Du läser? Jag förespråkar INTE att ”oskyldiga” utplånas. Alla som håller sig i skinnet och påverkar sin familj TILL ENBART FREDLIGA HANDLINGAR HAR INGET ATT FRUKTA.
  Däremot måste alla terrorister bort om inte kriget skall fortgå till år 3000. Hjälp till att komma till en fredlig samexistens i stället för att yra om beduiner. Dom är liksom jag nomader, samer eller (s)om Du vill kalla mig lappdj….

 29. un2here skriver:

  Rulle,

  Din syn på vem som är ”skyldiga” är, hur säga – väldigt vidsynt? Eller om det heter skelögd …

 30. claeshjalmar skriver:

  Utgångspunkten i västerländska media, inför revolutionen i Egypten, var att alla människor är lika. Även egyptier. ”Med alla sina brister är det ändå en liberal demokrati som de vill ha”, som Guardian uttryckte det.
  – Möjligen. Men det finns viktigare ting: damer. Bloggaren Bikyamasr.com (Masr är en form av Misr, Egypten) skriver om ”Problemet med sexuellt våld i Egypten”. Bakgrunden var Lara Lohan, CBS-korrespondenten som överfölls på Tahrir-torget. Överfölls och mer eller mindre skändades av en mobb på 200. Hon räddades av 20 soldater. — Det berodde inte på vad hon sagt i TV; nej, men kvinnor går inte säkra i Egypten. 60% av egyptiska kvinnor och 98% av utländska kvinnor har ofta upplevt detta.
  – Vi är nämligen inte alla likadana och önskar oss inte riktigt samma saker av livet.

 31. altruism1980 skriver:

  Calle, jag undrar varför mina kommentarer kring Tony Blaris glorifiering av Mubarak mm inte får plats på din sida?

 32. perfro skriver:

  Detta var en folklig revolution, som förhoppningvis på sikt, dessvärre lång, det visar all erfarenhet, kan leda till en demokrati som liknar vår.

  Urban Uhlin vill bara ta politisk poäng av detta.

  Om hans personliga synpunkter , inte socialistinternationalens, fått något större genomslag t ex i EU och inte bara hos Carl så skulle det lett till att Mubarak kunde ha stannat kvar längre,

  Det beror på att han då kunde ställa den egyptiska nationalismen mot främmande länders inblandning.

  Nu får vi se vad som händer fram till det utlovade valet.

 33. bestofmankind skriver:

  Omvärldens stöd behövdes i Egypten annars hade Mubarak suttit i makten tills hans död.

  Carl Bildts mumlande stärkte Mubarak därför drog det ut på tiden. Det tog 18 långa dagar för Egyptier att tvinga diktatoren avgå.

  Samma sak gällde när Marcos störtades i Filippinerna. Han också vägrade lämna sin makt och sitt palats. Om inte USA stödde revolutionen hade Marcos suttit i makten tills hans död.

  En utrikespolitisk magkänsla behövs för att veta när man skall mumla eller rytta till.

  Carl Bildt chansar och gissar sig fram – när det inte gäller en nära vän.

 34. kulan skriver:

  Nämen Carl Bildt! Det är ju ”ditt mumlandes” fel att ”Det tog 18 långa dagar för Egyptier att tvinga diktatoren avgå.”

  Du skulle ha stått där på torget och ropat slagord med alla de andra! Precis som Urban Ahlin har gjort!

 35. bestofmankind skriver:

  Självklart!

  Är man en sann engagerad kämpe för frihet och demokrati så använder man alla tillåtna medel för att uppnå seger.

  Så enkelt är det, dock obegripligt för vissa!

  Fast, det är ju klart, att analysera, låtsas att man bryr sig, gömma sig bakom Lady Ashtons kjol, och mumla i bloggen är mycket mycket bekvämare.

%d bloggare gillar detta: