Vad händer nu? Dialog om demokrati!

STOCKHOLM: Med några få rader meddelade generalen och vicepresidenten Suleiman just att president Mubarak har avgått.

Att det bara var en tidsfråga innan detta slutgiltigt skulle ske har stått klart sedan ett tag tillbaka.

Men vicepresidentens korta meningar lämnade inga mer konkreta besked om vad som kommer att hända nu.

Och det är vad som händer nu som kan bli avgörande för Egyptens demokratiska möjligheter.

Skall författningen följas skall presidentval nu anordnas inom två månader.

Att det över huvud taget skulle vara möjligt är tveksamt. De förändringar som krävs för ett i genuin mening fritt och rättvist val är omfattande. Och det kommer att ta tid för olika kandidater att stiga fram, organisera sig och föra ut sina budskap.

Oavsett vem som i och med detta besked nu har den formella makten i Egypten – enligt författningen är det talmannen, men i realiteten och enligt vad som nu sägs är det högsta militärledningen – är det nu än mer angeläget att en nationell dialog etablerar en nationell enighet kring vägen till fria och rättvisa val.

34 Responses to Vad händer nu? Dialog om demokrati!

 1. […] Forsberg, Pettersson, Dywik samt Carl Bildt. // ← EU är större än […]

 2. Anders Ljungberg skriver:

  jag ska hålla ett tal på måndag men jag behöver information om vad regeringen konkret gör för demokrati i Burma .Egypten ,tunisien ,Iran ,Nordkorea
  pratar ni med ladarna i dessa länder .försöker ni påverka dessa regeringar och i såna fall hur
  inför ni några typer av sanktioner mot regimer i dessa länder som använder sig av tortyr
  vad gör regeringen för att det ska bli demokrati i en diktatur och för att tortyr ska upphöra
  jag vill ha svar på vad regeringen konkret gör det som står på regeringens webb plaster beskriver inte regingens arbete då det bara är allmänna formuleringar och uttalanden .dvs man får inte reda på vad regeringen konkret gör
  jag blir fruserad när det inte går att hitta info om detta dvd vad gör regeringen vad gäller iran,norkorea,tunisen,agypten,burma

 3. Anders Ljungberg skriver:

  svar önskas på anders.ljungberg@bredband.net

 4. galgresaren skriver:

  Folkets vilja ska man inte underskatta. Grattis Egypten. Ta lärdom Bildt.

 5. bestofmankind skriver:

  CONGRATULATIONS to the brave people of Egypt!

  Peace, Freedom and Bleesings to all of you!

 6. […] This post was mentioned on Twitter by emanuelkarlsten, Ann Markström, Gun Svensson, Muzaffer Muzze Ünsal, svpol and others. svpol said: #Bildt bloggar om #Egypten https://carlbildt.wordpress.com/2011/02/11/vad-hander-nu-2/ […]

 7. Johan Tjäder skriver:

  Möjligen, men att bygga demokrati i Egypten är ett angenämnt problem. Jag har inte sett någonting om EU:s beredskap på den fronten. Det som skulle behövas nu är en armé av studiecirkelledare som talar arabiska.

 8. Johan Tjäder skriver:

  Och ingen chockterapi nu. Det förstörde Ryssland.

 9. Visionären skriver:

  Det är naturligtvis helt omöjligt att inte känna glädje med de jublande massor som just nu befolkar Tahrirtorget och andra liknande platser i Egypten.

  Om detta i förlängningen kan leda till sann demokrati i den meningen, att man inte endast kan hålla fria och rättvisa val, utan lika fria och rättvisa val igen och igen och igen, är inte bara egyptens folk att gratulera utan även alla vi andra på detta klot.

  Vi får dock se om folkmassorna är kvar på torget på måndag förmiddag. I så fall är det nog tyvärr ngt helt annat än frihet och demokrati som pockar på vår fortsatta uppmärksamhet.

  V

 10. mrmhalland01 skriver:

  Nu ryktas det om vem som besitter makten.
  Oavsett vem det är, så har han/hon/de bråttom !

  Internet måste omgående igång !
  Ett uttalande om en realistisk tidsplan för fria demokratiska val måste komma väldigt snart.

  Den/De som har makten just nu måste göra klart att Alla partier och alla kandidater är välkomna att ställa upp i valet.

  Det var mer än vi klarade i Sverige.
  Vi får se..

 11. Lapsus Dei skriver:

  Bildt är stor, liksom gud – om han finns, men vem vet – men Carl Bildt finns. En stor visionär man i vår tid som alltid har rätt i presens, futurum och imperfektum. Journalisternas skräck [haha].

  I Egypten råder imperfektum, och kanske dåtid. Nu, tack vare folkets missnöje kommer futurum till landet hitom Nilen. Ingen kan längre tveka. Marknaden breder igen ut sig och assimilerar på det bästa tänkbara sätt nya områden.

  Snart faller alla länder förslavade av imperfektum. Vi blir ett stort lyckligt ett, tills oljan tar slut. Ja, mycket snart.

 12. mrmhalland01 skriver:

  Vackert Lapsus !

 13. […] Bloiggar: Thomas Böhlmark;Christoffer Jönsson; Alla dessa dagar […]

 14. leewanta skriver:

  Placebo effekten är total.

  Panetta deklarerade redan på Torsdags morgon inför House Intelligence Comittee vad som gällde – det tog en dag att justera verkligheten.

  Folk ”jublar” när en tortyr hejduk som Suleiman, kopplad till CIA´s ‘rendition program’, tar över tillsammans med en grupp militärer lika främmande inför demokratiska värderingar som Mubarak – och med ringa kontroll över de skenande baspriserna som bidrog till utlösningen.

  Mubarak ville inte acceptera att ingå i ett US paraply som skulle användas mot Iran. Ej heller accepterade han FN´s utslag mot Libanon. Så de slänger ut puppan mot en annan chippad puppa och visar alla andra puppor i världen att om man inte ställer sig i ledet åker man på ändan.

  Självklart ökar krigsrisken igen emot Iran med denna ordning, eftersom det är troligt att militären nu är mer blidkade mot US. De tror säkert att USA ligger bakom prischockerna.

  Imbeciller äger etern. Begär åtminstone något uppvisbart innan man fläskar på läpparna.

  PS.

  Bryr dig om Egyptiskt folk? Stöd transport av 2-3 m ton av säd som nödhjälp + skuldfrysning mot IMF för att rädda ekonomi.

 15. eudemokraten skriver:

  Det är fantastiskt att uppleva hur hela det officiella Sverige, politiker såväl som media och ledarredaktioner, hyllar Mubarak för att han lämnat över makten till ett militärråd!

  Huruvida man även förespråkar denna interimsmodell för Sverige skall vara osagt men har man sagt A så förväntar vi oss även ett B.

 16. knightone skriver:

  Bra sagt eudemokraten.

  Räcker med att påminna om hur det lät bland åtskilliga politiker och ledarbloggar när militären tog över i Thailand som en interimslösning.

  Det ogillades.

 17. Kachina skriver:

  Mycket kloka ord, Carl Bildt;

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8554556.ab

  Det är inte vår uppgift att lägga oss i det egyptiska folkets statsbildning. Folket har nu öppnat ett låst läge och formar nu sin framtid. Hur den kommer att se ut vet vi inte och det enda vi kan göra är att stödja demokratiprocessen, utan att stödja eller stämpla enskilda kandidater.

  Nu väntar det Algeriska folket på SIN demokrati.

 18. Rulle skriver:

  Carl Bildt är ett föredöme! Om inte B. Obama hade med sitt populistiska påhopp lagt sig i händelserna i Egypten hade nu ex. president Mubarak avsagt sig presidentämbetet redan i tidigare. Nu ville han först klargöra att Egypten var självständigt från utländsk inblandning. Obama gjorde helt enkelt ett otillbörligt och klantigt utspel.
  Trots grymheter har Mubarak som det verkar skapat toleranta medborgare som respekterar sina systrar och bröder. Åtminstone så länge man har någon att gemensamt hacka på.
  När man ser hur vuxna, barnsliga och skäggiga män sätter ändan mot himlen måste man undra vad dom tänker med.

 19. Kachina skriver:

  Det sista stycket var fult.

  Men, varken politik eller demokrati kan skapas genom religion, utan enbart genom mänskliga rättigheter och värderingar.

  Religion bygger murar mellan folk, men låt folket välja religion eller mänskliga rättigheter. Huvudsaken är, olyckligtvis, att murarna blir så tydliga att var och en kan leva sitt liv på sin sida muren.

 20. peterbiorck skriver:

  Egypten och EU.

  Nu måste vi visa att Europa älskar demokratier.

  Erbjud å det snaraste Egypten möjlighet till medlemsskap i EU. Detta bör göras ödmjukt och som en uppmuntran till en riktig demokratisering av landet(som givetvis är en förutsättning för att medlemsskap ska kunna uppnås).

  På detta sätt kan vi, EU, kanske vi få det Egyptiska folkets förtroende, vilket vi knappast förtjänar just nu efter att vi under 30 års tid indirekt stött Egyptens förtryckarregim….

 21. florimond77 skriver:

  Den här gången var det tur att en president som Obama fanns på arenan. Hade det varit Bush hade han hetsat Mubarak till blodbad.
  Idag är en glädjens dag. Äntligen har något positivt hänt ute i världen.
  Många chockade politiker oroar sig mer för hur deras ”kontrollerade” världsbild ska klara sig och känner sig rädda för ”islamisthotet”. Ska Egypten bli som Iran? Släpp islamisträdslan! Om vi ständigt ska vara rädda kommer aldrig några positiva förändringar att ske. Hela den fantastiska demonstrationen i Egypten bevisar att världen är full av fritt tänkande människor. Och varför vara så rädda? Det är lika osannolikt att Egypten nu skulle utveckla ett extremt tänkande styre som att Sverige skulle bli det bara för att ett främlingsfientliget parti lyckats nå över 4 procentstrecket.
  Stöd folket och ungdomarna i Egypen istället för att lista ut hur man kan styra dem. Det har visat sig att det finns många tecken på mångfald och positiva krafter inom det nu ska bli nya partier.
  Och sist men inte minst. Äntligen kommer Israel att få kliva ned från sina höga hästar.

 22. bestofmankind skriver:

  Passivitet gjorde att det tog 18 dagar för Egypten att tvinga Mubarak att avgå. 18 lååååånga dagar.

  Nu vet arabvärlden att riktiga stöd kan man inte räkna med varken från EU eller Sverige medan Obama säkert satt press på Mubarak bakom kulisserna.

  Egyptierna förtjänar ära och berömmelse. Modiga folk är en raritet. När egyptier gör historia gör dem det riktigt stort som ger eko i hela världen. Ett arv till mänskligheten, tålighet och modighet i kampens namn, ett hopp och en inspiration till andra förtryckta folk.

  Medan Carl Bildt tyckte att det var smart att vara passiv, och att stödja högt var kontraproduktiv. Teoritiskt rätt kanske. Men Carl Bildt missade det viktigaste, det mänskliga värme som heter moraliskt stöd. Det fanns inte. Varken i hans sinne eller omdöme. Ingen hjärta, ingen själ, kvar blir moderaternas ideologi.

 23. bestofmankind skriver:

  Passivitet från omvärlden skall det vara.

 24. akecato skriver:

  VAD SÄGER ERS EXCELLENS OM DETTA?
  Oroväckande
  Spalten gratulerar det egyptiska folket som nu har sparkat den rälige Hosni Mubarak. Men jag kan inte hjälpa att jag blir lite orolig när jag i tv ser representanterna för det nya styret, som alla bär militära uniformer med gradbeteckningar.
  (Min blogg den 12/2)

 25. foxbill skriver:

  Naiva kommentarer duggar tätt. Endast leewanta avviker med sina konspiratoriska vävar som antingen är briljanta och överstiger vårt förstånd. Eller så bör psykiatrisk konsultation övervägas.
  Alla hjärntvättade invånare i vårt politiskt korrekta landskap tror naturligtvis att egyptiernas högsta önskan är västerländsk demokrati, helst i svensk tappning.
  Ni vet ju inte ens om ni själva vill det!
  Uppväxta och uppfostrade med politisk korrekta filter mot omvärlden har ni ingen chans att ha en egen fri bedömning.
  Låt oss se vad som händer i Egypten. Jag är ganska säker på att deras kultur och religösa historia kommer att föda fram något som inte blir en svensk ”socialdemokratisk” modell.

 26. bestofmankind skriver:

  Att stödja Egyptiernas kamp för att välja egen regering och vara fri från diktatur innebär inte alls att de vill bli av-islamiserade.

  Det är två skilda saker.

  Håll isär dem!

 27. Kachina skriver:

  ”Ni vet ju inte ens om ni själva vill det!”

  Endast den som känner sin historia, kan forma sin framtid utan att göra om förfädernas misstag.

  Vi vet nog ganska väl vad vi vill efter år av anarki, klanvälde, feodalvälde tillsammans med kungavälde.

  Men du har rätt i att det kan komma något helt nytt ur den muslimska revolutionen. Det är bara att vänta och se vad det blir.

 28. Bo W. Höglund skriver:

  Vänta och se är ju det enda vi KAN göra, Kachina.

  Att fylla en svensk utrikesministers blogg med naiva utrop på vad VI vill är ju, i den mån det öht. uppmärksammas, närmast kontraproduktivt.
  Jämför Mubaraks reaktion på pres. Obamas uppmaningar att avgå – det fördröjde ju avgången minst en dag – ”Vi vill inte bli dikterade för!” Tror inte att nästa ledargarnityr är mera mottagliga för västerländska predikningar.

  Hoppas kan vi ju alltid göra – att inte den normala efterträdaren är en shariateokrat med diktatorsdrömmar!

 29. foxbill skriver:

  florimond77,
  Kul att det fortfarande finns någon som fortfarande tror att Obama är den nya Messias och att Bush är Satan. Vilken enkel, men infantil världsbild.
  Hur går det för Messias med Guantanamo?

  bestofmankind,
  Tycker du verkligen att svensk utrikespolitik skall styras av en enskild person (Bildt) känslor? Bildts pragmatiska förhållningssätt är naturligtvis ett måste. Vad han som enskild person tycker privat är fullständigt ointressant. Han skall ”hora” där det behövs för svenska intressen. Allt annat vore tjänstefel. Sålunda, av med hatten för dig Bildt.

 30. bestofmankind skriver:

  ”Han skall ”hora” där det behövs för svenska intressen. Allt annat vore tjänstefel. Sålunda, av med hatten för dig Bildt.”

  Naturligtvis ja, du och Carl Bildt tänker mest om den ekonomiska biten. Vinst och värde maximering även i konflikter. Med en sådan mentalitet är det i så fall mycket angeläget att Sverige lägger sig i, då Egypten genom EU-biståndet är det största mottagarlandet i Medelhavsregionen (MEDA). Carl Bildt som utrikesminister bör ta ansvar att svenskarnas skatter som går till bistånd används på rätt sätt, till rätt mottagare, och inte till Mubarak (som säkert blev i detta fall).

  Medkänslor till medmänniskor i svåra situationer är aldrig fel även för en topp politiker. Sveriges kalla klimat gör Carl Bildt kall inombords. Tydligen gäller detta dig också.

  Varför är det tabu att visa att man bryr sig?

 31. mrmhalland01 skriver:

  Ingen av oss här på bloggen vet vad EU, USA, Sverige,Polen etc. har gjort i denna kris.

  Det vi vet är att en ung generation i Nordafrika inte accepterar diktatorer som starkt begränsar deras möjligheter till ett bra liv på samma villkor som exempelvis våra unga har möjlighet till.

  Där liksom här kräver friheten ett stort ansvar hos varje individ.

  Jag hoppas att detta står klart för alla, annars är vi snart på ruta ett igen.

 32. Rulle skriver:

  Beast of Mankind,

  Tycker att Du är orättvis mot Carl Bildt när han visar empati utan att lägga sig i. Diplomater får inte agera som Obama, det är ren och sann idioti.

 33. foxbill skriver:

  bestof…
  Jag syftade inte på ekonomiska intressen i första hand. Men din stereotypiska bild av Bildt ger kanske sådana associationer.
  Med vilket mandat bör Sverige lägga sig i?
  Din inställning hör till kolonialismens århundraden. Egyptierna skall avgöra sin egen framtid. Om de önskar råd eller bistånd skall vi naturligtvis ställa upp, men inte försöka styra dem. Allt annat vore översitteri.
  Jag utgår ifrån att de flesta människor bryr sig om sina medmänniskor och att framhålla det i proffesionella sammanhang blir oseriöst.
  Du utgår dessutom ifrån att Bildt har samma känslor som du har. Tänk om han inte har det? Vill du fortfarande att han skall framhålla dem i så fall?
  Alla har inte samma åsikter och känslor för allt. En svindlande tanke för en socialdemokrat kanske, men så ser det ut i världen.

 34. bestofmankind skriver:

  Rulle bulle – som har sinnande argument att han måste göra narr om mitt pseudonym,

  Att visa empati utan att lägga sig i är hyckleri!

  foxbill,

  Carl Bildt är Carl Bildt. Är selektivt om de mesta. Gick till mycket hårt attack mot Ryssland vid Georgien-Ryssland konflikten eftersom han är vän med Georgien Presidenten men mummlade för sig själv när det gällde Egypten.

  Vilka länder och vilket folk slag är hans prioriteringar när det gäller utrikespolitik är det bara han som vet.

%d bloggare gillar detta: