Samtal med Kairo

HELSINGFORS: I ett vintrigt Helsingfors har jag diskuterat de lite vidare europeiska utrikespolitiska utmaningarna med såväl min kollega Alexander Stubb som. D presidenten och Nobel-pristagaren Martti Ahtisaari.

Men mitt i detta har jag också haft ett längre samtal med Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit om den allt mer dramatiska situationen i Kairo.

Det är viktigt att det tydliga budskap som EU fattade beslut om och uttalade i måndags verkligen når fram, och självfallet underströk jag de olika delarna av detta även om han redan var väl förtrogen med vad vi sagt. Allt mötte inte hans gillande.

Min oro nu gällde självfallet också den aktuella situationen med eskalerande våld med attacker också mot journalister.

Inte minst inför morgondagen har den egyptiska regeringen en skyldighet att värna individers liv och rättigheter inklusive rätten till fredliga opinionsyttringar. Och det underströk jag självfallet.

Alldeles avgörande är att det nu snabbt kommer igång en dialog om de olika förändringar i författning och lagar som är en förutsättning för att i genuin mening fria val skall vara möjliga.

Ju snabbare man kan komma överens om dessa desto snabbare kan val av en ny president ske.

Och utan en bred sådan överenskommelse är det svårt att se att det skulle vara möjligt att ordna val som landet i dess helhet känner förtroende för.

Ju bredare desto bättre enligt min mening. Och ju snabbare desto bättre av alldeles uppenbara skäl.

I morgon samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte i Bryssel och alldeles självklart kommer situationen också i Egypten att diskuterad av dem, och alldeles säkert kommer EU då på nytt att göra sin mening tydlig.

Han försäkrade mig om att det var general Suleimans avsikt att under dagen inleda den dialogen.

Mitt intryck var att man var öppen för dialog med alla även om det är uppenbart att det från armens sida finns en djup misstro mot och kanske t o m motstånd mot allt som inkluderar det Muslimska Brödraskapet.

33 Responses to Samtal med Kairo

 1. Rickard skriver:

  En dialog förutsätter en annan regering.

  ”Only a quick and orderly transition to a broad-based Government will make it possible to overcome the challenges Egypt is now facing. That transition process must start now.”

  http://www.number10.gov.uk/news/statements-and-articles/2011/02/joint-uk-france-germany-italy-and-spain-statement-on-egypt-60125

 2. utrat skriver:

  Idag; ”Prime Minister David Cameron has issued a joint statement on the situation in Egypt with the Heads of State or Government of France, Germany, Italy and Spain.” Jag fattar ingenting. Vem talar för EU?

 3. jaanne skriver:

  Bildt har varit utrikesminister i snart 5 år. Hur många gånger har han fördömt diktaturen i Egypten under dessa 5 år. Förrän nu alltså?

 4. jaanne skriver:

  Testosteronstinna pojkar och män strider på Kairos gator, de flesta vet inte i vilket syfte. Hoppet för mänskligheten om en fredligare värld är att vetenskapen finner en medicinsk process som påskyndar avvecklingen av den del av hjärnbarken som populärt kallas reptilhjärnan. Det område i hjärnan där inga nyanser finns, bara vän eller fiende, kamp eller flykt.

 5. claeshjalmar skriver:

  Ledande journalister och politiker umgås med överklassen, med eliten. De egyptier de träffat skiljer sig inte åsiktsmässigt från ”oss” lite vänstersinnade europeer. Följaktligen är det helt absurt att tänka sig att en egyptisk demokrati skulle sluta ”i Iran” — så att t.ex. äktenskapsbrytare — ja, i alla fall äktenskapsbryterskor — stenas, och de som blir kristna avrättas.
  – Men Egypten har 80 miljoner invånare. ”Eliten” är försvinnande liten, antalsmässigt. Muslimska Brödraskapets mål däremot, som delas av de flesta egyptier, är (enligt stadgarna) att låta Koranen och Sunnah bli ”den enda referenspunkten för den muslimska familjen, individen [obs ordningsföljden], gemenskapen och staten”. (Osama bin Laden har hämtat sin världsuppfattning härifrån.)
  – Så kanske vi ska låta Muslimska Brödraskapet komma till makten i Egypten? Pressen, politikerna, och inte minst Obama, anser ju det.
  – Sayyid Qutb, en av Brödraskapets tänkare, skrev redan 1962 i sin bok ”Milstenar” (Ma’alim fi al-Tariq), att ”Västerlänningarnas ledarskap i världen är nu på nedgång, inte därför att de blivit fattiga eller deras ekonomiska och militära makt minskat. Nej, det västerländska systemet går mot sitt slut, därför att de förlorat de livgivande värden som lät dem bli ledare.”

 6. […] This post was mentioned on Twitter by Sofia Mirjamsdotter, Isabelle.Edlund and Mikael Pettersson, Martin Lindstrom. Martin Lindstrom said: Samtal med Kairo: HELSINGFORS: I ett vintrigt Helsingfors har jag diskuterat de lite vidare… http://goo.gl/fb/8yl0v […]

 7. leewanta skriver:

  DI.se ang Nordea: ”Intäkterna från försäljningen kommer att användas för att stärka stabiliteten i Sveriges ekonomi, genom en minskning av statsskulden”, säger finansmarknadsminister Peter Norman i ett pressmeddelande.

  Utmärkt. Vi vet inte hur exponeringen exakt ser ut i Svea, värsta fallet scenariot, i händelse av att den internationella bankvärlden åker in i en total negativ ”circle-jerk”, där en banks tillgångar är en annan banks tillgångar. Det har pågått så mycket bokföringstricks i de globala sfärerna att det inte finns helt fast mark att ta på.

  Men principen, i en finansiell kataklysm,
  måste vara att spekulativt kapital förintas per tagen risk, och att endast nationens realkapital ses över. Den som inte kan skilja på spekulativt kapital och realkapital, bör inte närma sig ekonomin ens i en övergiven korvkiosk.

 8. leewanta skriver:

  rättelse: där en banks skulder är en annan banks tillgångar.

 9. florimond77 skriver:

  I dont understand how a man over 80 can watch young men and women die, his citizens of Egypte, just because he doesnt takes the step to resign, only worried upon his own right to die on egyptian soil. The longer he waits the more time for islamist party to grow. To prevent journalists to act means there will be crimes to keep secret. His only chance to stay in Egypt is to go NOW. Mubarak let go!!!Before its to late.

 10. claeshjalmar skriver:

  Wall Street Journal idag: Att öppna ett litet bageri legalt i Egypten kräver mer än 500 dagar. Att få legal rätt till ett oanvänt stycke land tar mer än 10 år. För att starta en firma måste man ta konktakt med 56 olika samhälleliga organ.
  – Resultatet är att 6,8 miljoner egypter arbetar i den legala privata sektorn, 5,9 miljoner i den allmänna sektorn — och 9,6 miljoner i den ”extra-legala” sektorn.
  – 92% av egypterna har inget normalt legalt papper på sin egendom (sin bostad etc).
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704358704576118683913032882.html

  – Är Muslimska Brödraskapet engagerat i den här frågan, och försöker lösa den? Helt säkert inte. Man är ju själv ”icke-legal”, formellt en förbjuden organisation. Löser man detta genom att bli mer muslimsk? Helt säkert inte. Hjälp från USA och Västeuropa är naturligtvis ‘orimlig’. Vore hjälp och vägledning från Kina en möjlighet?

 11. fripolitik2010 skriver:

  I 30 års tid har Egyptens folk levt i skuggan av en maktfullkomlig despot, stödd av USA och västeuropa. Märkligt då med denna senkomna iver att måna om folkets rätt till frihet och demokrati. Även om antydningar om detta har framförts förut borde näven ha drämts i bordet. Rädslan för islamsk fundamentalism tycks ha verkat som en hämsko, man har trott sig behöva välja mellan pest eller kolera. Men det är aldrig fel att välja frihet och demokrati åt folket, uppfyller man det löser sig det mesta annat också.

 12. raianeh skriver:

  Mubarak must gow, NOW.

 13. Rickard skriver:

  Efter angreppen mot utländska journalister förstår du kanske äntligen vad den Egyptiska regeringen är kapabel till.

 14. arvidsonmolin skriver:

  Snälla Bildt, en gång respekterade man dig. Nu är dina kommentarer i förhållande till Egypten så fega och tama att man skäms över att vara svensk. Mer intetsägande än EU:s utrikesminister till och med, tänk på det. Din rädsla kan vara befogad, den kan vara motiverad av karriärskäl. Motivet spelar ingen roll. Västvärlden sviker nu frihetsrörelser i arabvärlden på ett sätt som bara kan leda till ökad polarisering i världen.

 15. skordby skriver:

  Kamrat Carl Bildt,
  Vad gäller Egypten och attackerna mot journalister
  så räcker det inte att uttrycka sin oro.
  Här gäller det att tala klarspråk och inte använda
  diplomatiskt språk.
  Mubarak måste avgå nu och om grabben inte inser detta
  själv så behöver EU och USA göra klart för honom
  konsekvenserna om inte så sker.

 16. mkpictor skriver:

  Äntligen börjar även arabfolken kräva sin frihet – de börjar tröttna på att ha en islamistisk sandal mot sin hals och vill resa sig och få ett liv! Det är på tiden, och jag önskar dem lycka till.
  Den överårige pensionären Mubarak (85) är den ende på planeten som inte fattar att det är över nu – hans diktatur är förbi och passé. Som den senile stofil han är betalar han i stället sin polis (vad är det för folk egentligen? Har de inga anhöriga som vill ha en framtid?)- han betalar dem för att skjuta på folk och kasta sten på demonstranter från taken för att provocera dem så han får en ursäkt att plocka fram sina kulsprutor mot dem. Tragiska men lättgenomskådliga handgrepp av en diktator på fallrepet.
  Man kan bara hoppas att detta inte leder till att det s.k. Muslimska Brödraskapet tar över och breder ut sin tusenåriga sheriastenålder över även Egypten, liksom i Iran. I så fall går landet från diktatur och in i evig mardrömsdvala.
  Den faktor som har möjlighet att stoppa detta scenario är Saudi Arabien – genom att säga att så här vill arabvärlden absolut inte ha det! Men ett sådant förnuftigt besked är förmodligen att hoppas på för mycket.
  Saudi Arabien har alltid varit ett ökenland befolkat av nomader. Västlänningar hittade olja där en gång och talade om för dem att det var värdefullt och lärde dem att pumpa upp det. De bytte kamelerna och tälten mot lyxbilar och palats. De satsade inte ett öre på egen produktion eller basindustri – allt gick till fortsatt glid på räkmackan.
  Olja är en ändlig produkt och snart är den slut. Då blir det dags att ruska liv i kamelerna igen och damma av beduintälten – the party is over.
  Det är dessa ”Einsteins” som har makt att bestämma över det Muslimska Brödraskapet som vill ta över Egypten i oroligheternas kölvatten.
  Skämtfiguren ”kommunnalrådet i Svinarp” vore att föredra.
  MKp

 17. bestofmankind skriver:

  Mubarak, en diktator som lever i sin egen världsbild där han tror sig vara Gud själv och är oumbärlig:

  ”Någon omedelbar avgång – som demonstranterna kräver – är det dock inte tal om.

  – Jag har fått nog. Men om jag avgår nu blir det kaos, sade Mubarak.

  På frågan vad han svarade USA:s president Barack Obama när denne uppmanade honom att avgå förr snarare än senare sade Mubarak:

  – Du förstår inte egyptisk kultur. Du vet inte vad som skulle hända om jag avgick.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8511625.ab

  Nu är det upp till andra världens ledaren att starkt kräva Mubaraks omedelbar avgång!

  ….när Carl Bildt visar sig sakna politikkurage när det gäller att agera starkt.

  ….och när Reinfeldt nöjer sig med ett lamt och paralyzerat uttalande. Ett uttalande som saknar mänskliga värme där man öppen och tydligt visar sympati och stöd för demonstranterna.

 18. Bo W. Höglund skriver:

  ”sympati och stöd för demonstranterna” vore nog lättare att visa om man vore övertygad om att dessa inte bestod av hamas- och hisbollaanhängare – femtekolonnare för Iranmullorna och ospecifierade extrema islamiströrelser.
  Mubarak har ju enl egen utsago fått nog – det intressanta, ur VÅR synpunkt är väl att han inte skall eftertädas av någon ny diktatorisk- eller terrorist-regim?

 19. […] Samtal med Kairo HELSINGFORS: I ett vintrigt Helsingfors har jag diskuterat de lite vidare europeiska utrikespolitiska utmaningarna med […] […]

 20. mkpictor skriver:

  Var tar Fredrik Reinfeldts åsikter vägen när revolter och omstörtningar sker på den internationella scenen? Hans åsikt verkar inte existera.
  Är statsministern rädd för att säga något för att det kan visa sig att han har satsat på fel häst när krutröken har lagt sig? Rädd för att ta ställning? Vanligt folk minns mest bilden av Reinfeldt som den som förespråkar att statens överskott ska gå till skattesänkningar till ”dem som arbetar” – och ”åt helvete” med dem som inte kan arbeta eller som inte gör det av andra skäl (som t.ex. för att de gratis vårdar sjuka eller åldriga anhöriga).
  När revolutionen går över arabvärlden verkar Reinfeldt inte längre ha någon åsikt.
  Minst lika illa ställt är det med den så kallade oppositionen.
  Hallå Mona Sahlin – lever du än? Du har visserligen fått 7 miljoner i avgångsvederlag, men ingen ny partiledare är tillsatt, så smit inte från jobbet innan ”arbetsdagen” är slut – opponera! Vill du något över huvud taget angående det som sker i arabvärlden? Det som pågor i Sverige har du uppenbarligen gett upp helt sedan valrörelsen.
  En gång i tiden handlade politik om övertygelse, engagemang och entusiasm. Nu verkar det vara feghet, avgångsvederlag och att vända ryggen till som gäller.

 21. aina17 skriver:

  Ni som är rädda för islamister, ni gör dem en jättetjänst när ni visar att ni inte bryr er om folket utan enbart är ute efter ”stabilitet”. Om det så skulle vara att majoriteten är islamister så är det väl deras sak ?? Är demokrati förhandlingsbart ??

  Nu är hög tid att stötta de modiga demonstranterna så att det hela slutar fredligt. Skämmigt och förundrat ser man hur Sverige låter bli att kräva Mubaraks avgång. Visst har ni spelat under täcket med honom, men nu är bättre än i morgon att sluta med det. För NU gör det skillnad för det Egyptiska folket.

 22. The Golani Snowman skriver:

  Egypten har världens största import av vete och vetepriset har globalt gått upp mer än 100% det senaste året, bl.a. Al Gores fantasier om miljö, som gjort att USA använder 30% av sitt vete att göra etanol utan några som helst miljövinster. Ryssland har haft missväxt och har stoppat exporten.

  Hade EU haft en ”tävling” om vilket parti i Kairo som lovar att koncentrera sig på att göra Egypten självförsörjande på matproduktion och erbjuda trovärdig plan så hade allt annat försvunnit. Men inte har EU gjort något sådant konkret. De flummar bara.

  Obama håller på att ”göra en Carter” i Egypten, överger Mubarak som har garanterat freden i 30 år och därmed räddat livet på miljontals egyptier. Carter såg till att shahen ersattes av Khomeini. Obama har nu tagit aktiv kontakt med Muslimska Brödraskapet i Egypten. Han kör samma attack mot USAs vänner som han kört mot Israel, förhoppningsvis har Mubarak lärt sej från Israel att motverka idiotin. Självklart är Mubarak gammal och sjuk och trött, vilket ändå inte fått honom att löpa från allting på Obamas order.

  Arabvärlden borde lära sej lite av världens största muslimska stat, Indonesien. De räknas bland världens fria stater, ingen arabstat räknas dit. Gus Dur var en vis muslimsk lärare och tämligen misslyckad politiker där, men hans tankar var djupa, tyvärr dog han av diabetes för en tid sedan. Han gjorde många besök i Mellanöstern, studerade vid muslimska skolor och kom fram till att ”de anser demokrati är enbart ett tecken på svaghet” samtidigt som han beundrande besökte Israel många gånger.

  Varför hat Bildt aldrig några djupa tankar?

 23. claeshjalmar skriver:

  I Egypten är den grundläggande maten subventionerad. Jag har inga aktuella siffror, men 1996/97 var det 5,6% av statsbudgeten som behövdes. Det här betyder att den fattiga delen av landet (som är stor!) inte berörs nämnvärt av de senaste prishöjningarna (20-30%) på mat. Och den rika sektorn lider inte mer än svenskarna.

 24. bestofmankind skriver:

  Jaså Bo W H, Reinfeldt vill ha en SIFO undersökning först om det är verkligen rätt folk som demonstrerar.

  Du är för otroligt patetiskt!

 25. claeshjalmar skriver:

  Muslimska Brödraskapet tänker säga upp fredsavtalet med Israel, om de kommer till maken. Detta sade en ledare i en intervju med NHK TV, Japan.
  – ”Den djupt konservativa islamiska rörelsen, som vill att Egypten lämnar sekularismen och återgår till Koranens regler, fick inga mandat i parlamentsvalet 2010.” (RIA Novosti, Moskva)
  – Jag: Man räknar med att 80% av egypterna delar dess åsikter, helt eller delvis.
  http://en.rian.ru/world/20110203/162433368.html

 26. Visionären skriver:

  Någon här ovan tyckte det var hög tid att stötta demonstranterna så att det hela kan utvecklas fredligt. Vederbörande tyckte även att det var skamligt att inte kräva Mubaraks omedelbara avgång om jag förstod honom eller henne rätt.

  Så här ser jag på saken.

  I frågan om Egypten har jag för egen del varit mkt kritisk till gammelmedias underlåtenhet att granska vad Muslimska brödraskapet har för roll i upproret. Först på senare dagar har vi fått veta att Muslimska brödraskapet har ngn som helst roll i vad vi kan se och höra på bilder och i reportagen.

  Självklart önskar jag det egyptiska folket demokrati i den meningen att man i fria och rättvisa val själva får välja sitt styrelseskick och att man i återkommande, lika fria och rättvisa val, får chansen att välja bort det styrelseskick man anser inte gör ett bra jobb.

  Men i fallet med Egypten blir jag extremt misstänksam när media totalt underlåter att granska alternativen till Mubaraks diktatur. Det är faktiskt inte så att bara för att Mubarak avgår, så blir allt frid och fröjd.

  De som kräver Mubaraks omedelbara avgång är oss fortfarande (dryga veckan har nu timat) svaret skyldig vad de vill ska komma i hans ställe. Är det en islamistisk stat man vill ha eller är det ngt annat?

  Om detta vet vi ännu inget, eftersom media underlåter att ställa frågan.

  Ännu mer misstänksam blir jag när sådana personer som Andreas Malm, Göran Greider, Urban Ahlin, Peter Weiderud och Lars Ohly kräver allas vårt omedelbara stöd för upprorsmännen (jag skriver män eftersom det är ont om kvinnor bland demonstranterna) och hävdar att om man inte stöder demonstranterna utan eftertanke, så är man med automatik att anse som en diktaturkramare.

  För det första vet jag av erfarenhet att när personer som Malm, Greider, Ahlin, Weiderud och Ohly stenhårt kräver en sak i media så är den motsatta ståndpunkten oftast den rätta.

  För det andra känner jag igen logiken från GWB:s krigsförklaring mot terrorismen efter ”nine eleven”. Antingen var man för hans krig eller så ansågs man vara för terrorismen. Svart eller vitt alltså. Inget där emellan.

  Nu gör vänsteraktivister samma sak i fråga om Egypten. Antingen är man för demonstranterna ropar de, eller så är man en diktaturkramare som gillar Mubarak, är deras skall.

  Men vi andra då. Vi som varken gillar Mubarak eller Muslimska brödraskapet. Vilka ska vi hålla på?

  V

 27. Bo W. Höglund skriver:

  Som vanligt, V, blir det väl de som är utbildade i den enda tillgängliga folkhögskolan där – Armén – som får försöka bringa någon ordning i kaoset, hoppeligen innan någon Hamasliknande organisation stryper all (yttrande)frihet.

 28. Kachina skriver:

  ”Men vi andra då. Vi som varken gillar Mubarak eller Muslimska brödraskapet. Vilka ska vi hålla på?”

  Inget. Det kommer alltid en liten grupp i ett slutet rum som snyltar på andras misär. Det är bara att betrakta skådespelet medan det pågår. På vissa håll kokar det i grytan.

  På andra håll jäser det i grytan.

  http://www.e24.se/lifestyle/rikt-liv/deras-lon-120-miljarder-per-ar_2593361.e24

  Allt detta är ett resultat av girighet och ruttna individer, med ibland väldigt klantigt dolda agendor.
  (Något jag fick bevittna på gräsrotsnivå i förrgår.)

  Bara ett är säkert, att vi lever mitt i den tid då det skrivs historia i fetstil. Om det sedan är sista bladet eller om fortsättning följer, återstår att se.

 29. bestofmankind skriver:

  ”Men vi andra då. Vi som varken gillar Mubarak eller Muslimska brödskapet. Vilka ska vi hålla på?”

  Jorden anropar Visionären!

  Du missade just det viktigaste och grundläggande i mänskligheten som du skall hålla på….FREEDOM! Det är FRIHET och demokrati som aktivisterna kämpar heroiskt för.

  Som du vet – född fri i väst – att under ett demokratiskt val välja livets väg utan rädsla, hot och påtryckningar från en diktator. Frihet och demokrati som västlänningarna tar alldeles för givet för.

  Mubaraks mantra ”Deal with me because the other guys are worst” tillhör medeltiden.

  Att många i bloggen saknar känslan av att bedöma sanningshalten i demokratiaktivisternas kamp för frihet är mycket mycket förvånande. Minst sagt, frustrerande. Var har man varit då under 30 åren Mubarak har suttit i makten?

 30. Bo W. Höglund skriver:

  Vi har varit i Persien där ”friheten” kom när deras Shah-Mubarak störtades.
  Vi är väl inte HELT övertygade om att det blir så mycket bättre i Egypten?

 31. bestofmankind skriver:

  Att det kanske inte blir mycket bättre är väldigt subjektivt.

  Att underskatta egyptiernas eget val att forma sina egna liv genom ett demokratiskt val är en förolämpning.

  Kom ihåg att statsreligionen Islam är inte synonymt med islamistiska terrorgrupper.

 32. Visionären skriver:

  bestofmankind,

  Jag brukar sällan bemöta dina oförskämdheter mot alla som inte delar dina inskränkta uppfattningar, eftersom jag inte är intresserad av att spilla energi på sandlådeaktiviter.

  I detta blev det emellertid lätt för mig, eftersom jag rakt av kan hänvisa till vad Per T Ohlson anför i sin krönika i dagens SDS.

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article1376570/Att-rida-pa-tigern.html

  Ohlsson är, såvitt jag kunnat se, den förste svenske journalist som gjort sin hemläxa ifråga om Muslimska brödraskapet och hans krönika är i mina ögon såväl initierad som balanserad och saklig.

  Du kan betrakta hans ord som mina.

  Men det är klart, i dina ögon är väl han också ett UFO.

  V

 33. bestofmankind skriver:

  Ursäkta men när det gäller ämnet så stort som Egyptiernas frihet och demokrati är det pålitligare att luta sig mot Foreign Policy:

  ”3. If you’ve been hearing those wild-eyed claims that the Muslim Brotherhood is a mortal threat to US interests and the nucleus of a future radical Islamic republic in Egypt, please read Helena Cobban’s thoughtful discussion of the MB and its background. I should add that I think the lurid fears of some sort of radical jihadist takeover of Egypt are wildly off-the-mark, especially so long as the Egyptian army remains intact and respected (as it has so far). And as Masoud says in the op-ed discussed above, ”democracy in Egypt, or any other part of the world, is not something we should fear.”

  http://walt.foreignpolicy.com/posts/2011/02/04/day_of_departure

  Ber även om ursäkt att artikeln är på engelska. Google kan säkert översätta åt dig.

  Notera: ””democracy in Egypt, or any other part of the world, is not something we should fear.”

  Det säger allt!

  Förresten Stephan M Walt är professor i utrikes relationer vid Harvard Universitet. Hoppas att CVn räcker långt för dig.

  Det är förstås upp till dig att vara bekväm, inte lägga dig i, och enbart bry dig om världen som roterar just i ditt liv.

  Att vara optimistisk, och se saken på ett positivt sett underlättar livet.

  Fast jag är ju socialist, tveksamt att du håller med!

%d bloggare gillar detta: