Ett kort tag hemma

STOCKHOLM: Det känns skönt att komma tillbaka till Stockholm även om det dessvärre bara blir några timmar i kväll innan det bär iväg arla i morgon bitti igen.

Det var en framgångsrik och viktig stödkonferens om Vitryssland i Warszawa i dag.

EU-kommissionen meddelade att man kommer att fyrdubbla sitt stöd till civila samhället i Vitryssland, och därmed kommer man att vara större än t o m Sverige i detta avseende som det nu ser ut.

Tillsammans med inte minst Polen kommer det att handla om mycket betydande satsningar.

Regimen i Minsk har låtit meddela att man avser att svara på vårt beslut i måndags om sanktioner och vår konferens i dag om demokratistöd med ”adekvata åtgärder”.

Jojo. Vi väntar med spänning.

Och alldeles självklart har vi möjlighet att fatta beslut om ytterligare ”adekvata åtgärder” om så skulle krävas.

Samtidigt följer vi självfallet så nära och noga vi kan med i händelseutvecklingen i Egypten.

Varje våldanvändning måste självfallet fördömas i det läge som nu är.

Alldeles avgörande är att det nu kommer till stånd en dialog om vägen till de fria val som ju måste till för att komma ur krisen.

Tidigt torsdag morgon bär det av till Helsingfors och deltagande i ett seminarium som Alexander Stubb ordnar.

Där skall bl a Martti Ahtisaari, Olli Rehn, jag och andra diskutera olika framtidsutmaningar. Intressant blir det säkert.

Men på torsdag kväll är jag tillbaka för bl a middag med den moderata riksdagsgruppen i Nynäshamn.

14 Responses to Ett kort tag hemma

 1. carlcederstrom skriver:

  Bildt! Kräv Mubaraks avgång NU! Nedan fick jag nyss från min vän Mena Sadek, född och uppvuxen i Egypten.

  ”We are still fighting for our lives and freedom NOW. I was turned from a ”latte-mamma” hanging out in östermalm’s cafees to just worrying if my 5-year old And my 8-months old will have enough food in a week’s time, or if we will all be attacked by some of the intentionally released prisoners!! Now I am only worried about our freedom. My husband and all my cousins are trapped, as we speak, and currently risking their lives for the freedom of the Egyptian people. If anyone can do anything to support us, any government pressure from ur side to force Mobarak to leave, would definitely count.”

 2. fripolitik2010 skriver:

  Det skrivs historia dessa veckor och dagar. Tunisiens folk har rest sig mot sin despot och inspirerat Egyptens att göra detsamma. Snart kanske även folken i Jemen, Jordanien och Syrien lyckas jaga sina autokrater på flykten eller ställa dem till svars för de oförrätter de gjort sig skyldiga till. De modiga människor som nu äntligen vågat resa sig behöver stöd från oss alla i den ”fria” världen, men i synnerhet av människor som redan har en ”megafon” att tala genom, såsom vår utrikesminister. Du är ett namn i världen Carl, du är respekterad och ansedd som en viktig opinionsbildare, din gärning kan i detta nu bli än större och mer betydelsefull om du med klar och tydlig stämma kräver dessa despoters omedelbara och ovillkorliga avgång nu.

 3. Rickard skriver:

  Fortsatt europeisk och amerikansk passivitet uppmuntrar till fortsatt repression. Hur vore det om du istället ägnade morgondagen åt ”adekvata åtgärder” för att förhindra ytterligare skadade och döda i Egypten?

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Att agera för ett avsättande av despoterna i Nordafrika är väl i stort en överloppsgärning – de verkar ju vara på fallrepet genom sina egna missgrepp följt av sina egna regioners agerande!
  Viktigare ur VÅR synpunkt är nog att i möjligaste mån agera för att de inte efterträdes av rena terrororganisationer, Brödraskap eller en despotisk teokrati med religiösa diktatorer som i Iran, efter deras revolution mot Rheza Pahlavi.

 5. Kachina skriver:

  BoW

  Jag håller med. Samtidigt måste vi agera försiktigt så att den despotiska teokratin inte får möjlighet att vända våra ord emot oss.

  Jag instämmer till hyllningskören för EU:s och Carl Bildts agerande i Vitryssland. Det är så ett utrikesdepartement skall agera, bestämt och kompromisslöst.

 6. Visionären skriver:

  Läs en initierad intervju av den alltid lika påläste Michael J Totten här:

  http://pajamasmedia.com/michaeltotten/2011/02/01/the-iranian-revolution-echoes-in-egypt/

  och dra era egna slutsatser om vad som nu händer i Egypten. Intervjupersonen Abbas Milani vet vad han snackar om. Han var själv med när Khomeini grep makten i Iran. Särskilt dessa rader tycker jag är särskilt intressanta:

  ”France gave him a visa in consultation with the Shah. The Shah believed that if Khomeini went to Paris [from exile in Iraq] that people would see what this guy was really about and would be frightened. But the media never asked him any tough questions. They hadn’t read his books. And he completely hid his intentions.”

  Jmf detta med dagens inkomtetenta västmedia som helt och hållet misslyckats med att ställa Muslimska brödraskapet till svars för vad de uttalat i den krigsförklaring jag länkat till i tidigare inlägg.

  V

 7. President Eisenhower varnade i sitt avskedstal 1961 och President Kennedy 1963, för det internationella sällskapet som Sveriges regering signerade in till genom Marshallplanen 1948, där ett högst effektivt internationellt maskineri som kombinerar; militär, diplomati, underrättelsetjänst, ekonomi, vetenskap och politiska operationer.

  Blir det en ”regnbågs revolution”, då allmänheten nu saktar vaknar?

 8. raianeh skriver:

  Förstår inte varför sionisterna vill offra 80 miljoner egyptier för 4 miljoner Israelers skull. Dock gillar de ju låga siffror. Låg tillväxt, låg inkomst, lägre befolkning…

 9. raianeh skriver:

  Mubarak must go, NOW.

 10. perfro skriver:

  Sätt hårt mot hårt.

  Ställ ett bestämt krav att Vitryssland slipper sanktioner i utbyte mot ett riktat, ej korrumperat stöd till civilbefolkning samt därtill politiska reformer som i varje fall något närmar sig vad som nu pågår i Egypten,

  Vad gäller Egypten så finns det en klar risk att den starkaste politiska kraften lång tid framöver blir det Muslimska Brödrskapet.
  Det är den enda som nu är organiserad.

  De skulle sabotera en fredlig utveckling i Egypten mot fria val, bildande av partier, en ny konstitution, inriktning på marknadsekonomi samt en hållbar stabilitet.
  Med stor sannolikhet kommer MB inte att delta i en sådan utveckling.
  Det i sin tur kon utvecklas till en konfrontatin där en stat som Iran söker vinna terräng.
  MB påminner delvis om ett egyptiskt Hamas.

 11. Rulle skriver:

  Nu spricker EU!?!
  Att de största länderna nu går fram på egen hand angående Egypten så är det som en rostig spik i foten på EU som organisation. EU kan aldrig mer bli trovärdigt. Fredrik Reinfeldt måste sätta ned en oskadad fot ock förklara att om man tar sådana odemokratiska beslut så får man också betala allt omkring samordning av unionens energimarknader.

 12. […] Birgitta Holm, Brännberg, Hemmesta Hasse, Carl Bildt, Christian Holm. // ← Euron och […]

 13. leewanta skriver:

  e24.se: ”USA bör överväga att ta upp obligationslån med hundra års löptid, enligt en rådgivare till USA:s finansdepartement.”

  LW: Hundra års löptid? Varför inte en miljon år? Titanics personal pladdrar. Inte en krona in i sådana åtgärder.

  Obama’s ”get out” budskap till Mubarak utfördes av Frank Wisner, från ökänd CIA familj, styfader till Sarkozy. Mubarak’s senast deputerade Tantawi länkad till CIA utlämnings-program (”safari club”). Ser vi härnäst brutna diplomatiska förbindelser till US, CIA stationer, NGO subversion, ‘spooks in Egypt’? Potentiellt Op mönster = hur Sadat skickade ut Sovjet.

 14. sisotalo skriver:

  Det var en lönsam tripp till Helsingfors. – inte till UD. Till Stubbs personliga konton ramlade in 73 406,19 euro, nästan en miljon svenska kronor.

  Det är med sorg i hjärtat som jag skriver på min ryska blogg i Echo Moscow angående Carl Bildts uttalande. Han välkomnar beskedet att Mubarak sitter kvar hela mandatperioden trots det egyptiska folkets krav på omedelbar avgång. Samtidigt förnedrar Bildt det vitryska folket genom att svartlista 158 stycken av deras ledare. EU ska dessutom satsa ytterligare 150 miljoner kr för att störta Lukasjenko, utöver de 100 miljoner som Sverige redan har utlovat. Detta kallas till ”demokratistöd”.

  Vitrysslands adekvata svar är en öppen rättegång om försöket att storma kanslihuset 2010-12-19. Vi ses i rättssalen med svenska observatörer, som jag hoppas att Bildt skickar.

%d bloggare gillar detta: