Egypten i fokus i Bryssel

BRYSSEL: Med första morgonplanet kom jag hit några timmar innan det tidigarelagda utrikesministermötet skall börja, och det kan vara nyttigt ibland.

Även om Vitryssland och Tunisien kommer att vara viktiga frågor på vårt möte är det uppenbart att det är Egypten som är den brännande frågan just nu.

Vår position är tydlig – det finns ingen lösning utan fria och rättvisa val för att ge landet en president som har förtroende att leda landet under kommande år.

På sina håll har man kanske svårare att uttala detta än på andra, men vi kommer säkert att ha en öppen och bra diskussion under eftermiddagen.

Ju längre denna kris pågår ju svårare kommer Egyptens ekonomiska och sociala situation att bli.

Varje dygn utan Internet är för en någorlunda fungerande ekonomi dygn där vitala funktioner stryps och stoppas, och kostnaderna för det stiger astronomiskt ju längre det pågår.

2007 stängde Burmas junta ner Internet i fem dygn, men det som sker i Egypten nu går de facto betydligt längre.

Den egyptiska ekonomin är långt mer integrerad med omvärlden än den burmesiska var ens i närheten av, och därmed är skadeverkningarna också långt större.

Om den viktiga turistsektorn nu också gradvis kollapsar kommer läget för ekonomin framöver att bli utomordentligt besvärligt. Egypten är synnerligen beroende av de inkomster denna genererar, liksom självfallet den sysselsättning den ger.

Allt detta borde leda till att trycket på en politisk lösning nu ökar mycket snabbt i Kairo.

Låt oss hoppas att vi kommer att se en sådan inom de närmaste dygnen.

Annars kan landet skena in i en situation som kommer att bli mycket svårare att ta sig ur.

25 Responses to Egypten i fokus i Bryssel

 1. Anders Ljungberg skriver:

  nej ett rätt utalande är att säga mobarak avgå
  det är dags att välja sida mobarak eller det egyptiska folket
  man ska inte prata demokrati om man inte menar det
  annars är man en hycklare
  sedan ska vi sluta och sälja vapen och teknisk utrustning som används till att förtrycka folk i diktatur länder

 2. sisotalo skriver:

  Hur hade det blivit i Vitryssland om nio presidentkandidater hade kommit i kanslihuset? Hur går det nu när allt dras upp i rättegång. Kommer Sverige skicka observatör till rättegången?

  Hur blir det i Egypten om diktatorn släpper makten? Kommer en f.d. tjänsteman från FN ta över och styra polisen ch armen?

 3. Hulda skriver:

  Det är minst sagt oroande om Tunisien och Egypten nu kanske kommer få islamistiska regeringar.
  Hur kommer det att sluta med tanke på att ca 150 000 kristna och judar dödas i muslimska länder varje år.

  Det drar ihop sig vill jag lova.

 4. nolies skriver:

  Fria och rättvisa val utan styrning och politisk infiltration av USA mfl. är ett steg i rätt riktning,
  för att det egna folket ska kunna välja sin ledare. Problemet för Egypten kommande år är något mer än politiskt och kan läsas om här:
  http://www.theoildrum.com/node/7425

 5. mrmhalland01 skriver:

  Jag hoppas att det bara jag som har missar det, men ingenstans har jag sett ett uttalande om den senaste tidens utveckling i arabvärlden av FN eller Ban Ki-Moon.

  Det finns många synpunkter.
  Vissa ser det som en demokratisering medan andra menar att upprorens syften är att islamisera ländernas regeringar i högre grad än de är idag.

  Är det inte i just sådana här fall FN borde agera kraftfullt ?

 6. raianeh skriver:

  Hulda, mrmhalland01:

  Ni två har fel inställning till utvecklingen. Kan det bero på er uppfostran att hata araber?

 7. claudius49 skriver:

  För en framsynt och klok kommentar i detta ärende, läs professor Stephen Walt’s alldeles färska inlägg på Foreign Policy, ”A realist policy for Egypt”
  http://walt.foreignpolicy.com/

  Ett av problemen i detta sammanhang, för USA, är att man därifrån under väldigt lång tid har satsat hårt på president Mubarak. Men nu, när Mubaraks regemente vacklar, gäller det att inte vara siste man på plan att rekommendera/kräva reformer i Egypten för ökad demokrati; precis det har förre generaldirektören i IAEA Mohamed El-Baradei nyss framhållit.

 8. raianeh skriver:

  Jag litar på Mohammed El-Baradei han är doktorand och har även fått Nobel Priset. Dock litar jag inte på juridik advokater som Blair, Obama eller köp och sälj business män som Bush. Advokater och business män försöker oftas/alltid att sälja en saker med lögner.

 9. mrmhalland01 skriver:

  claudius49,

  Jag vet inte vad jag har skrivit som får dig att tro att jag hatar araber.
  Det är precis tvärt om !
  Jag hoppas att detta leder till en ökad öppenhet och större frihet för medborgarna.
  Därför tycker jag att FN borde kontakta ländernas ledare och resonera kring hur detta kan bli möjligt.

 10. raianeh skriver:

  mrmhalland01:

  FN fungerar inte som det ska, annars hade år 2001 fram till 2011 sett annorlunda ut.

 11. florimond77 skriver:

  Ja det är precis vad man kunde vänta sig. När det gäller Tunisien finns inga farhågor om ditt eller datt och man hyllar glatt vad som händer, men när det gäller Egypten som har tusen gånger mer skäl att göra uppror då står man där och mumlar istället. Man är så rädd för att Israel ska förlora ekonomiskt och politiskt på det här. Lamheten breder åter ut sig. Tänk att man är så fruktansvärt rädd för sk islamistiska extrempartier att man är beredd att offra demokrati och frihet. Skulle vi i Sverige vara lika rädda hade inte vårt eget extremparti tillåtits var med i leken. Nej det är någon annan katt som osar i kulisserna.

 12. bildterberg skriver:

  Marionettbyte räcker inte. Marionettdemokrati är
  inte så mycket bättre än marionettdiktatur:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22993

  Gör slut på alla utomstående infiltrationer i nationers
  demokratiska utveckling!

 13. micke.ahlborg skriver:

  Hat mot araber och hat mot fundamentalism, vilken form den än må vara i, är två helt olika saker. Hat är ett starkt ord och när man pratar om fundamentalistiska krafter i muslimsk skepnad så pratar man inte per definition om araber. Jag hoppas det i alla fall. Sen har inte jag sett något hat uttryckas i denna kommentartråd.

 14. Visionären skriver:

  Carl Bildt!

  Hörde dig uttala på radio idag, att du inte tror att det Muslimska brödraskapet kommer att få ngt dominerande inflytande i det politiska landskapet i Egypten (eller hur du nu uttryckte det).

  Du är dåligt påläst.

  http://www.gloria-center.org/gloria/2010/10/muslim-brotherhood-declares-war-on-america

  Notera att författaren, Barry Rubin, skrev denna text i oktober förra året och den ö.h.t. inte fått ngn genklang i västliga media.

  Vad som nu håller på att ske i Egypten är, såvitt jag kan bedöma, ett första steg på vägen i Muslimska brödraskapets krigsplanering såsom denna beskrivs av dem själva i ovanstående krigsförklaring.

  Tänk nu efter lite Carl Bildt. Tror du verkligen att oroligheterna i Tunisien och Egypten, bara ngra månader efter MB:s krigsförklaring, uppstått av en tillfällighet. Att MB inte skulle ha ngt med det hela att göra. I så fall är du på gränsen till brottsligt naiv.

  Ledarna i MB sitter nu och skrattar gott åt denna naivitet hos politiker och andra opinionsbildare i väst. Från såna som bildterberg hörs upprop om att stödja Egyptens ”demokratiska utveckling” och måste därvid hänföra sig till en text, som bl.a. beskriver MB som ofarliga för väst – grundat i vad organisationen haft för sig på 1970-talet och dessförinnan!

  Från åter andra hörs rop om att kräva Mubaraks omedelbara avgång. Man måste välja sida ropar de; antingen är man för Egyptens ”demokratiska utveckling” eller så är man en diktaturkramare.

  Ungefär lika begåvat som när GWB uttryckte att antingen är man för kriget mot terrorism, och applåderar allt som USA har för sig i denna kamp, eller så hamnar man på andra sidan vare sig man vill det eller ej.

  Svart eller vitt således, och helst omedelbart utan ngn som helst eftertanke.

  Egentligen borde det räcka med att såna som Lars Ohly och Peter Weiderud är ute och tar ställning i saken. Då kan man ju lugnt ställa sig på motsatt sida i trygg förvissning om att historien kommer att ge en rätt.

  Men vad som nu sker i Egypten är egentligen alldeles för allvarligt att skämta om. Om MB får sin vilja fram kan vi nämligen, innan året är slut, mkt väl stå på randen till ett nytt världskrig. Vilket strålande 10-års jubileum i så fall för al-Qaida!

  Så snälla Carl Bildt. Sluta omedelbart att vara så naiv ifråga om MB:s roll i det uppror som pågår just nu i Egypten.

  V

 15. digitalcurtain skriver:

  Det är säkerligen som Carl Bildt säger, dvs. att tiden rinner ut avseende Egyptens situation och mht EUs agerande. EU får nu välja att prestera eller icke.

  Jag ville se att vi kan agera, egentligen har jag ytterst få ursäkt för att vi låtit bli. I denna sak hänvisar jag till mina minnesbilder från studierna som tog plats t ex i biblioteket Carolina Rediviva, och skymtar till gården bredvid. Gå och kolla!

  Därmed anser jag att vi nordbor har mycket att ge, bara vi kan förstå att vi kan åstadkomma avsevärt mer och säkerligen åt det håll som vi gemensamt vill, bara vi accepterar att förstå helheten. Och känslan av dagens välbehag bär långt i fall man vill lyckas och nå framåt. Enkelt: I fall man vill åstadkomma nåt.

  Mvh
  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 16. mrmhalland01 skriver:

  Om EU och/eller USA ger sig in i detta så är det ”inblandning i länders interna frågor”, det skall undvikas.

  Därför har vi skapat en gigantisk organisation som ska representera hela världen, nämligen FN.

  Om inte FN omedelbart tar över ansvaret från USA och EU och går in och styr upp vad som håller på att hända (med demokrati i sikte) bör denna gigantiska kloss avskaffas på mindre än ett år !

  Det är ju inte så att FN är en ideell förening…
  Vi pratar miljarder VARJE DAG !

  Var är de ??

 17. bildterberg skriver:

  Visionären:
  Läs igen:
  ”The Brotherhood, however, does not constitute a direct threat to Washington’s economic and strategic interests in the region. Western intelligence agencies have a longstanding history of collaboration with the Brotherhood. Britain’s support of the Brotherhood instrumented through the British Secret Service dates back to the 1940s. Starting in the 1950s, according to former intelligence official William Baer, ”The CIA [funnelled] support to the Muslim Brotherhood because of “the Brotherhood’s commendable capability to overthrow Nasser.”1954-1970: CIA and the Muslim Brotherhood Ally to Oppose Egyptian President Nasser, These covert links to the CIA were maintained in the post-Nasser era. ”

  Tolkning:
  Liksom USA har blandat sig i den demokratiska utvecklingen i
  (läs: haft kontroll över) Egypten så försöker
  Muslimska Brödraskapet göra precis samma sak nu.
  Detta är inte så konstigt om man begrundar ovanstående
  citat från den refererade artikeln.
  Ytterligare förtydligande:
  Muslimska brödraskapet (”false opposition”)
  samarbetar i själva verket med CIA/MI6 bakom kulisserna!

 18. Visionären skriver:

  bildterberg,

  Jag har läst. Det är därför jag skriver här ovan:

  ” – grundat i vad organisationen haft för sig på 1970-talet och dessförinnan!”

  Har du ngt belägg för att Muslimska brödraskapet IDAG samarbetar med ngn västlig underrättelsetjänst?

  V

 19. kris08 skriver:

  Bildterberg, glömmer du inte bort att talibanernas föregångare öppet stöddes med pengar och vapen från CIA när de slogs mot Sovjet?
  Inte kunde de väl ha anat att extremisterna inte skulle bli fridsamma och lydiga bönder när ockupanterna hade gett sig av?
  Alla underrättelsetjänster försöker spela ut motståndare mot varann, men det är ett ganska farligt spel som väldigt ofta slår fel.

 20. berraheim skriver:

  Om det blir demokratiskt val i Egypten blir det exakt samma resultat som i Palestina och i Algeriet. Den sida som vinner får inte överta makten utan får kämpa sig till den med guerillaliknande metoder. FIS vann i Algeriet, men det blev som ett uppror som blev nerslaget av det parti som haft makten sedan självständigheten. Ungefär samma sak i Palestina, där valets vinnare blev terroriststämplat av ditt EU.

 21. perfro skriver:

  Egypten måste få en konstitution, vilket krävs för nödvändig stabilitet.
  Ingen verkar ha tagit upp detta.

 22. perfro skriver:

  Det kommer att ta sin tid med fria och rättvisa val.

  Däremot kan det bli aktuellt med att Mubarak avgår och att en övergångsregim bildas som har uppgift att genomföra nödvändiga ekonomiska och politiska förändringar,
  Det krävs inte minst för att Egypten ska integreras i den globala ekonomin.
  En ny konstitutin behövs också innan ett fritt val kan äga rum.
  Vi ser åtskilliga xempel på att en sådan behövs om inte valen t ex ska manipuleras och att Egypten får en annan typav korruptiomn.

  Detta kräver också samarbete med FN, USA och EU.
  Kanske Carl kan komma med tips.
  Annars finns det gått om folkrättsjurister.
  Målsättningen måste bli att inledningsvis genomföra en ny konstitution, vilket självfallet kräver deltagande av olika rörelser, inklusive jurister.

  Det rör sig även om en rad komplexa frågor,
  Dit hör vilken roll militären ska ha, vilket e interna konflikterna i Turkiet visar.
  Även Israel har berättigade krav, inte att fungera som en bromkloss mot verklig demokrati utan att nå fortsatta nära förbindelser med Egypten.

  Det viktiga i det fallet är självfallet att förhindra att Egypten skulle präglas islamistisk fundamentalismen via det Muslimska Brödraskapet, som kan tänkas har som prioritet att prioritera kontakter med Iran.

  Det skulle i så fall resultera i att Egypten blir en konflikthärd värre än den nuvarande.

 23. bildterberg skriver:

  Visionären:
  Kopplingen CIA/MI6-MuslimBrotherhood finns det
  åtminstone vissa indikationer på:

  http://www.cabaltimes.com/2011/01/29/are-tunisia-and-egypt-facing-real-unrest-or-a-manufactured-crisis/

  Lägg därtill att både Mohamed ElBaradei och
  George ”Color Revolutions” Soros båda ingår i
  ledningen för ”International Crisis Group”.

 24. Hulda skriver:

  Eftersom både regeringen och SÄPO glorifierar islam så ser jag det som en uppgift att upplysa er om sådant här. Hela programmet finns att se.

 25. sellbom skriver:

  Varför är Karl så sen ock vag att stödja revolten i Egupten, som talesman för den Svenska regerinen är han en feg hycklare buuu!

%d bloggare gillar detta: