Med EU:s närområde i fokus

STOCKHOLM: Hemma från diskussionernas Davos med utvecklingen i Egypten självklart fortsatt högst upp på agendan.

Och fortfarande verkar det vara genom Twitter och dess länkar som man bäst följer utvecklingen.

Äntligen har så besked kommit om tidigareläggning av morgondagens möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel. Det blir ytterligt arla avgång från Stockholm.

Utvecklingen under den senaste månaden har över hövan bekräftat den tes jag ofta förfäktat om nödvändigheten att prioritera vår politik i det egna närområdet.

Få saker är långsiktigt viktigare för Europa än att bygga långsiktiga nätverk som stärker öppna samhällen och öppna ekonomier i områdena öster och söder om vår unions gränser.

Och inte minst har jag talat om den långsiktiga utmaningen söder om Medelhavet. Om vikten av att öppna upp samhällen och ekonomier där.

Nu har vi plötsligt kris i alla vädersträck.

Kylla vindar av förtryck i Öst med Minsk som repressionens epicentrum. Och varma resningar av vrede i den demografiska tsunamins länder söder om Medelhavet.

Oron i Albanien har sin egen grund, men kan kanske ses som länken mellan de två närområdsutmaningarna.

I morgon kommer vi nog dessvärre inte att ha tid med mer än de kortsiktiga konsekvenserna, men snart hoppas jag att det kommer att vara möjligt att diskutera också de långsiktiga. Vi har ju beslutat att skjuta på det ministermöte med närområdets olika länder som var planerat till tisdag – det finns anledning till nystart i de frågorna.

Som det nu blivit kommer jag att vara kvar i Bryssel också under tisdagen – med åtskilliga diskussioner om just detta – för att tidigt onsdag morgon åka därifrån till Warsawa och det viktiga mötet där om stödet till Vitryssland och dess långsiktiga utveckling i öppen och demokratisk riktning.

Några timmar hemma hoppas jag att det sedan blir innan jag på torsdag hoppar fram och tillbaka till Helsingfors för att delta i en konferens som min kollega Alexander Stubb ordnar.

Och på fredag bär det så iväg till Munchen och den årliga internationella säkerhetskonferensen där med dess mångfald av olika möten i marginalen. Deltagandet kommer i sedvanlig ordning att ligga på hög nivå.

Så det blir en del att göra även under den kommande veckan.

Med närområdets dramatiskt växande utmaningar alldeles uppenbart i centrum.

10 Responses to Med EU:s närområde i fokus

 1. gotiskaklubben skriver:

  Grattis, Carl! David Cameron höll med dig om att invandringen är ett problem, skyllde den på Blair. Vem ska Reinfeldt skylla på?

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1351381/David-Cameron-Immigration-partly-responsible-economic-crisis-gripping-country.html

 2. sisotalo skriver:

  I Minsk öppnas portarna. Neklajev och några andra har berättat till polisen vad de sysslade med under stormningen av kanslihuset. De har släppts hem i väntan på rättegången.
  De bästa nyheterna kommer från Helsingfors. Stubb har kommit på att EU bör förhandla direkt med Ryssland i den vitryska frågan. Möjlighet till detta öppnades efter att Leonid Ivlev, med stöd av 66 professionella valadministratörer bekräftade att valet i Vitryssland var OK. Här står de professionellas bedömning mot OSSE bedömningar. Så här beskriver rapportören Sinikka Hurskainen sin oförmåga att kontrollera rösträkningen
    ”As an election observer, I was given no chance to watch the vote counting. The ballots were quickly taken away by the members of the election commission and were not read out loud in front of us.”

 3. Rulle skriver:

  SRs Cecilia Uddén kör sitt eget race. När hon inte törs ljuga själv skyller hon vanligtvis på att hennes frisör sagt …, eller att en ingenjör hon känner sagt …o.s.v. Hennes rapportering i Ekot stämmer inte med SVT eller mina personliga bekantas iakttagelser i Egypten.
  Det är shamigt att vi inte kan lita på det som rapporteras i Sveriges Radio.

 4. nisse2 skriver:

  Tack Carl Bildt att citatet jag läste är ”..jag tror..”
  Så mycket om tycka och vilja – är inte att tro mer konkret då?
  Tro och prova om det stämmer mot framtiden kan man ju. Tycka och vilja kommer folk göra som de vill oavsett sanningen. Jag vill tro mer än vad folk tycker eller vill.

 5. Visionären skriver:

  Rulle,

  Jag stänger alltid av när jag hör Cecilia Uddéns röst på radio. Vad har hon nu sagt?

  V

 6. gruelse skriver:

  Carl Bildt

  För guds skull se till så att resurser läggs på att skydda Egyptens fornlämningar och museiföremål så att de inte plundras och förstörs av en muslimsk mob. De är oskattbara för mänskligheten och en viktig del i världshistorien.

  Upprepa inte försyndelserna vid invasionen av Irak 2003 då museerna i Bagdad kunde plundras och fornlämningar förstöras, eftersom dessa ej kom under beskydd.

 7. […] Carl Bildt, Hemmesta Hasse. // ← Övergången måste starta nu och ha ett tydligt […]

 8. raianeh skriver:

  Rulle:

  Jag lyssnade på P3 Ekot igår klockan 22:00, 23:00 och 24:00. Klockan 22:00 och 23:00 återgav ekot ärliga nyheter, plötsligt blev det åter propaganda vid 24:00. Den här taktiken är likt hjärntvätt. Först är man ärlig för att attrahera lyssnaren och sedan när lyssnaren är övervunnen så återgår man till propaganda/biaserad rapportering.

 9. orust skriver:

  Se dagens SvD – Bitte Hammargren och Jenny Nordborg går direkt på rödbetan – USAs roll i Egypten!

  Demonstranter i Kairo bär plakat med texten ”GAME OVER” för Mobarack – risken att han drar USAs prestige med sig förefaller överhängande.

  En fundering när jag läser om CB kalender – måste alla i dessa tider av cyberkommunikation träffas personligen hela tiden? Skulle det inte blir mer tid för reflexion om potentaterna satt still på sina rumpor lite oftare? Som det nu är liknar det ”värmländsk hackkorv” – som för all del smakar väldigt gott – men där innehållet är lite obestämt!

 10. Rulle skriver:

  Har samma funderingar som orust. Snälla Carl Bildt, stanna hemma en månad och öppna i stället ett antal ambassader. Det är bra med personer på plats, men det behöver inte nödvändigtvis vara Du.

%d bloggare gillar detta: