Öppet samhälle – inte stängt Internet

DAVOS: Under natten har utvecklingen i Egypten tagit en ny vändning i och med att myndighetn stängt ner Internet i en omfattning som närmast är unik.

Jag har inte kunnat hitta något tidigare annat exempel på att detta hänt än Burma 2007.

Egyptens framtid kan självfallet inte formas genom att stänga ner Internet – utan måste fornas genom att öpnna upp det politiska systemet.

Och jag har ju tidigare här skrivit om den avgörande betydelsen av presidentvalet i september i år.

Att stänga ner internet kan i en situation som den i Egypten var direkt farligt.

Fri informationstillgång är i det långa loppet långt bättre för förtroende och stabilitet än restriktioner och förbud. Åtgärder som denna som syftar till kortsiktig stabilitet kan mycket väl generera en mer långsiktig indragningar.

9 Responses to Öppet samhälle – inte stängt Internet

 1. […] Carl Bildt bloggar om Internets betydelse för demokratisering. […]

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Carl Johan Engvall, Martin Lindstrom, Karen Melchior, Muzaffer Muzze Ünsal, Utrikesdepartementet and others. Utrikesdepartementet said: Carl Bildt: "Att stänga ner internet kan i en situation som den i Egypten vara direkt farligt." http://j.mp/i1AGN5 […]

 3. florimond77 skriver:

  Hur kommer de folkliga revolutionerna att påverka MÖ konflikten? Kommer Israel att kunna upptätthålla sin apartheidpolitik och förvanskande av fakta om sina brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter? Det finns fler israeler än man tror som har ledsnat på detta. Kommer man att tvingas släppa Palestinas ”Nelson Mandela” ur fängelset?

 4. claudius49 skriver:

  Bäste Carl, jag vill tipsa om professor Stephen Walt’s senaste kommentar till Egypten och övriga Mellanöstern: http://walt.foreignpolicy.com/posts/2011/01/27/on_the_palestine_papers#comment-502471

  Som vanligt är Walt initierad, omdömesgill och klok. Kan Du se någon anledning att bemöta eller underkänna denna hans prognos rörande Palestinafrågan?

 5. leewanta skriver:

  Joe Biden: “Mubarak has been an ally of ours in a number of things. And he’s been very responsible on, relative to geopolitical interest in the region, the Middle East peace efforts; the actions Egypt has taken relative to normalizing relationship with – with Israel. … I would not refer to him as a dictator,” said Biden, who went on to imply that some of the protesters’ demands were illegitimate.

  http://blogs.abcnews.com/politicalpunch/2011/01/vp-biden-calls-egyptian-president-mubarak-an-ally-and-would-not-call-him-a-dictator.html

  Som sagt, Biden bekräftar att demokrati vs diktatur är en icke-fråga för den Amerikanska regimen. Bara så att perspektiven blir rätt, och att den Svenska regimens reaktionära hejarklacks-ramsor skärskådas med rätt glöd.

 6. leewanta skriver:

  Bildt: ”Nordic capitalism as the new model seems to be the fashion of the year here in Davos. Now Fredrik Reinfeldt and others on stage explaining.”

  LW: Monty Python kunde inte ha skrivit en bättre sketch. Hur vore det om vi satt i konkursboet Euron – ett medlemskap Moderaterna alltid har velat etablera – och för evigt finansierade ett svart hål av eskalerande finansiella förpliktelser? Reinfeldt borde givetvis ha närmat sig garderoben i frågan.

 7. Kachina skriver:

  Jadu Carl Bildt, den nordiska kapitalismen är en såpopera utförd av ”polerade ansikten”. Du måste inse att denna hycklarnas marknad som spelar med vår gemensamma egendom, inte kan överleva en mansålder.

  Jag respekterar dig som person, trots att du formats i en taskig miljö, (överklassfamilj) bara för att jag att erkänner ditt mod och ståndaktighet. Jag är ganska säker på att det var du jag var beredd att slå på käften hösten -69 på gårdsplan till Skellefteå Läroverk, och avstod för att du visade dig kunna ta käftsmällen utan att försvara dig.

  Du har sedan visat ditt mod i Bosnien och Darfur. Trots dina kritiker är jag beredd att försvara dig som person och politiker. Det enda som saknas är förståelsen av din egen betydelse. Du behöver inte lyssna till Kissinger eller Brezinsky.

  Du är den som skall tillrättavisa dem. Förutom detta måste du ifrågasätta den miljö du formats av. Det är skillnad på vår gemensamma egendom, infrastrukturen, och privat entreprenörskap.

  Vår gemensamma egendom kan aldrig privatiseras.

 8. Anders Ljungberg skriver:

  i dag är man glad och man kan inte annat än stödja det egyptiska folket nu .och det är bra att man kan se i direkt sändning via cnn vad som händer .detta är ingen vanlig demonstration som bildt verkar tro .nej denna gång tror jag att det blir en revolution som kommer att avgöras denna vecka inte i september

 9. […] Carl Bildt skriver till exempel i sin blogg om hur illa det är när Egypten stänger Internet och skriver om ett öppet samhälle: Fri informationstillgång är i det långa loppet långt bättre för förtroende och stabilitet än restriktioner och förbud. Åtgärder som denna som syftar till kortsiktig stabilitet kan mycket väl generera en mer långsiktig indragningar. […]

%d bloggare gillar detta: