Hög tid för öppning

DAVOS: Mitt i alla diskussioner här handlar självfallet mycket om den dramatiska utvecklingen i Egypten.

Protesterna har fortsatt under dagen, och det är nu än mer uppenbart att vad Egypten behöver är ett politiskt initiativ som leder till ett öppet och demokratiskt presidentval senare i år.

Ett anförande av president Mubarak har aviserats till senare i kväll, och det säger sig självt attt det blir av mycket stor betydelse.

Egypten är det befolkningsmässigt näst största landet i EU:s närområde efter Ryssland, och dess utveckling är av den allra största betydelse för oss.

30 Responses to Hög tid för öppning

 1. Kachina skriver:

  Det är bara början. Muslimerna har börjat frigöra sig från statsreligionen islam, precis som de kristna, under 60-talet, gjorde sig fria från den statsreligion som kejsaren i Rom införde på 300-talet, kristendomen.

 2. Visionären skriver:

  Jag är inte alls övertygad om att det handlar om ngn frigörelse från Islam. Jag saknar medierapportering om vad muslimska brödraskapet har för roll i kravallerna.

  V

 3. Kachina skriver:

  Om det är som du tror, ligger samhället och framtiden risigt till. Jag hoppas och tror att medelmuslimen inser vilket förtryck de levt under.

  Mullor och imamer har manipulerat den stora massan alldeles för länge, genom en bedräglig vantolkning av Koranen och Mohammeds ord.

  Detta måste få ett slut och de som nu är fångar i religionen måste frigöras till ett liv i verkligheten.

  Jag förnekar inte en Allah/Gud, eller Jesus och Mohammed. Jag säger bara att alltför många har förvanskat och genom list utnyttjat deras ord, alltför länge.

 4. Visionären skriver:

  Jag tror ingenting.

  Jag bara konstaterar att medierapporteringen, som vanligt, är undermålig.

  Vilka är dessa unga män som just nu gör uppror skickar ut kravallsamlingar på gator och torg. Försök inte inbilla mig att det är några ”medelmuslimer”.

  V

 5. Kachina skriver:

  Medelmuslimer?

  Säg istället, det kollektiva medvetandet.

  Nu kan jag inte veta. Det kan istället vara en ”rent a mob”, men jag tror och hoppas att det är en allmänhet som kommit till insikt om den kontroll och det förtryck de levt under där statsmakten utnyttjat religionen för att förtrycka de stora massan.

  Jag vill än en gång betona att jag inte förnekar Allah/Gud, det allmedvetna, den allintelligens ur vilken vi alla emanerar, ej heller Jesus, Paulus eller Mohammmed, de speciella Gudasöner som gett oss insikt i Universums liv och själars skapelse.

  Jag säger bara att mörka krafter har grovt vantolkat, främst Paulus och Mohammed, i syfte att skilja man från kvinna och därmed hålla befolkningen i en konstruerad konflikt och kontroll, närmast liknande statsterrorism.

  Jag får hoppas att muslimerna är på väg att frigöra sig från det förtrycket.

 6. Visionären skriver:

  Läser just nu i SvD om att muslimiska brödraskapet ska delta i demonstrationer som planeras till morgondagen. När jag tittar på bilder live från CNN och andra kanaler känns scenerna tyvärr allt för bekanta.

  Det här är INTE unga män som vill frihet och demokrati. Det här är unga män som vill leva i medeltiden.

  V

 7. Visionären skriver:

  ”Medelmuslimen” var ditt ord. Kolla lite längre upp.

  V

 8. Kachina skriver:

  Suck, när skall dessa vilsna själar förstå att de blivit utnyttjade och manipulerade alltsedan 600-talet?

 9. Visionären skriver:

  Ja, jag suckar med dig.

  Även USA:s aktiemarknader tydligen.

  http://money.cnn.com/2011/01/28/markets/markets_newyork/index.htm?hpt=T2

  Ett tydligt tecken på att många bedömare ser problem med upploppen. Utom i svenska medier förstås, där upprorsmakarna hyllas som hjältar.

  V

 10. bertill skriver:

  Man kan ju faktiskt bara hoppas att utvecklingen i Egypten tar en ”mer” demokratisk vändning. Det vore mycket betydelsefullt för hela mellanöstern. Nu finns endast Israel som en demokratisk stat, Libanon svajar som alltid där alla ”knullar” alla för maktens skull om uttrycket ursäktas.
  Rasar Egypten, sen Algeriet och kanske Libyen så blir världskartan annorlunda om än svaga demokratier får makten. Ett steg i rätt riktning givetvis, men vi skall inte vara alltför hoppfulla. Många skurkstater återstår: Saudarabien, Syrien, Iran samt Irak som är på väg , men ännu bara halvvägs.

  Finns det tro finns det hopp att hela denna konflikt med judarna löses, men den förutsätter fler demokratiska arabstater. Därom råder inget tvivel.

  Vi får se hur det går, men spännande är det.

 11. […] Relativitetsbloggen, Görans alternativa, Ekonomisten samt Carl Bildt. // ← En tragedi i vår tid Den gamla ordningen kommer inte återuppstå […]

 12. akaa100 skriver:

  @ kachina

  Du tror att det är islam dom frigörs ifrån. Nej det är Diktaron Mubarak och den korrupta regeringen som stöds av väst- Usa och Europa. Man hör dagligen Dessa stormakter prata om mänskliga rättigheter, men dom stödjer och sjävla bryter mot mänskilga rättigheter.

  Det som kan rädda världen från problem är Islam. Och antalet muslimer ökar i världen engligt en ny rapport.

  Ni i väst ska inte komma med det era ideologier till muslimska länder!!!

 13. Kachina skriver:

  akaa100

  Vi har genomskådat och förbrukat den politiska religion som Kejsaren i Rom stämplade på oss under 300-talet, så inte försöker vi sälja på er något.

  För statsmakten i Rom tog det trehundra år att förvanska och stryka andemeningen i Jesus och Paulus ord.

  Islam kom på 600-talet, trehundra år efter den första förfalskningen och är i stort en förstärkning av den missförstådde Paulus, ett missförstånd han omedvetet bäddade för genom sitt dogmatiska språkbruk.

  Om vi, resten av världen, skall vänta ytterligare trehundra år innan muslimen inser att varken Gud eller Allah har skapat en religion som håller folk i ett mentalt, känslomässigt och fysiskt förtryck under tvåbenta reptiler med polerade ansikten, oavsett om de kallar sig imam, mulla, präst eller påve, är de inte förmer inför Gud än någon annan av oss Gudasöner.

  Världen har inte tid att vänta trehundra år på att ni skall komma till insikt. Ni måste börja TÄNKA alldeles själva, precis NU.

 14. Helena Palena skriver:

  För första gången ligger inte muslimska brödraskapet bakom upproret sas på Konflikt i morse. Nä, det handlar mer om ett långvarigt maktinnehav och att folk via nätet får reda på vad som styr Mubarak och Ben Ali. Själva har dom skott sig men inget gjort.

  Folk är trötta, hungriga och förbannade. Mubarak har stängt ner hela nätet för Egypten. Verkligen en desperat handling. Iran stängde bara vissa delar. Inget land har fimpat hela.

  Undrar vad som skulle hännda om vi svenskar alla gick ut på gator och torg och sa ifrån. Skulle Reinfeldt stänga ner hela nätet då? Ja, det skulle han om USA ville det.

 15. Rulle skriver:

  Det som nu händer i Egypten är mycket oroande. De som protesterar är att likna med huliganer, som protesterat bara för att protestera, utan mål. Det är högst troligt att omstörtningen tas över av fundamentalistiska muslimer, liknande vad som hände i Iran för 32 år sedan.
  Betänk att det är araber och att är Allah som styr.

 16. tsolin skriver:

  Jag tror tyvärr Du har rätt, Rulle, i meningen att revolutionen kommer att tas över av fundamentalister. Man skall dock inte underskatta behovet av demokrati hos alla de hundratusentals unga egypter som nu är ute på gatorna och som demonstrerar mot en repressiv och synnerligen korrupt regim. Detta är Facebook- och Twittergenerationen som satt sig i rörelse. Men de är inte välorganiserade. Islamska funamentalistiska krafter finns dock i stor mängd och de är bättre organiserade.

  På kort sikt är det troligt att militären tar över makten om några dagar och att Mubarak och hans familj lämnar landet (för en behaglig asyl i Florida) medan militären lovar bereda landet för demokratiska val inom 6-12 månader. Det är då den farliga fasen börjar, det som kan leda till en ny fundamentalistisk stat.

  Tyvärr finns inget av demokratiska traditioner att bygga på i denna del av världen. Israel är (med alla sina skönhetsfläckar) det stora undantaget. Det finns all anledning att vara orolig. Eller kommer något gott att födas ur kaoset i Mellanöstern? En demokratisk världs som tar sin början i Nordafrika mm?

 17. un2here skriver:

  tsolin,

  Om alla som lever inom det av Israel kontrollerad område – dvs ”brittisk” Palestina – hade haft samma demokratiska rättigheter som judar, då skulle jag kunnat hålla med dig. Nu är det inte så, inte riktigt än:

  Paraguay Recognizes Independent Palestinian State
  ”With the failure of negotiations between Israel and the Palestinian Authority, the recognition of Palestine within 1967 borders is fundamentally based on international rights as is seen repeatedly in the United Nations resolutions related to the issue,”

 18. mrmhalland01 skriver:

  Jag hoppas att du har fel Rulle.
  Det vore ju fruktansvärt om detta bara resulterade att dagens korrupta ledning lämnar till förmån för nya förtryckare !

  Jag tycker mig inte se den utvecklingen i Tunisien där man inte slutade protestera för att ledningen gav sig av utan fortsatte att kräva att fler lämnar plats till nya krafter, som jag hoppas är mer demokratiska, om än inte helt i ”vår” mening.
  Vi är ju trots allt olika folk och uppfattar frihet olika.
  Naturligtvis hoppas jag att alla en dag ser på frihet och demokrati på samma sätt, men det tror jag dröjer ett par generationer.

 19. leewanta skriver:

  ElBaradei är redan döpt av NWO kabalen, och vore inget lyckligt val ur en integral synpunkt. Han sitter i förtroenderådet hos den skugglika CIA fronten International Crisis Group. Allt som backas upp av Soros Open Foundation emanerar ur dolda agendor som tjänar den övergripande NWO planen. Ergo, om denna spelare tar över blir skiftet temporalt ”bättre” utåt sett men fortfarande under maskerade diktat. Att en annan ICG medlem, Zbig, talade om en ”demokratins kris” och en världsomfattande revolt långt innan det skedde beror givetvis på att han har tillgång till beslutsunderlaget från den transnationella kleptokratin.

  Ekvationen är enkel, sänker man köpkraften tillräckligt genom att destabilisera den finansiella uppbackningen blir det revolt. Som påpekats många gånger tidigare var tanken att använda kriserna som en anledning till att dödsförklara den självständiga staten. Om NWO misslyckas med att helt ta över kartan, blir utvecklingen istället en kataklysm som slutligen leder till större friheter och en global renessäns som må bli minnesvärd för framtiden.

 20. Vad f-n har demografin att göra med detta uppror? Herr Bildt bör tillsammans med den svenska regeringen avgå.

 21. Rulle skriver:

  Evolutionen gör framsteg! I England har en gorillahanne börjat gå på två ben som en människa. Nu tar hans apunge efter så nästa generation gorillor blir nog mer mänskliga.
  Hoppas ett utvecklingen i norra Afrika går mot att man lär sig stå på egna ben och inför demokrati.. Men trots att jag försöker se hoppfullt på utvecklingen så bävar jag och många med mej.

 22. adakgruvan skriver:

  Historiskt sett har ju H Mubarak stöd från USA.Det som sker nu kan få svåra konsekvenser för området.I slutänden kan det hela dra iväg till Saudi.Men troligtvis blir det fortsatt styre av sittande regim.Dessa länder i området har enorm kontroll på sina folk.Minsta fel åsikt,så i bästa fall tortyr och fängelsehåla.USA och EU nöjda.Business as usuall,China hålls bort från området.Ryssen har egna problem.

 23. orust skriver:

  Har CB fått tunghäfta – inte ett ord på hela dagen?

  En sak är dock solklar – äntligen händer något i Egypten – Mubaraks regim är ”long overdue” och nu får vi se vartåt det barkar. Han har just utnämnt sin spionchef till vicepresident och det kan nog tänkas garantera en våldsam upplösning!

  Det är fenomenalt att uppleva händelseutvecklingen på första parkett – all världens TV reportar tycks plötsligt vara i Kairo!

  Nu väntar vi på en kommentar från CB!

 24. bestofmankind skriver:

  När det väl gäller så skäller den medelstora hunden som en pudel.

  Mao väntar som vanligt Carl Bildt på EUs uttalande.

 25. Axel Sjöstedt skriver:

  Är det, det som sker i dagarna, en följd av EU:s slutenhet gentemot som sin omvärld – nya gränser har skapats för att bevara ett fredsprojekt, som primärt endast berör Europa? Medelhavet har ånyo kommit att bli den nya gränsen, mellan forna kolonier och forna kolonialmakter som överlämnat allt ansvar till överstatliga organ.
  Exempelvis är Frankrikes förhållande till Algeriet, Marocko, Tunisien och Egypten fortfarande en ännu ej utläkt varböld.

 26. RAHGOZAR skriver:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1829563/2011/01/29/Executie-Bahrami-bevestigd-contacten-met-Iran-bevroren.dhtml

  VAd säger du om detta karl bildt ? forförande tyst och struntar i precis så som du gjorde under 2010 2009

 27. […] är oroande tyst. Carl Bildt ställer sina förhoppningar till det kommande ”valet” av president, men säger föga om Mubaraks regim. Ponera att Vitrysslands regim hade agerat […]

 28. perfro skriver:

  Mubarks tal var mest munväder. Dit hörde regeringsbildningen och att han värnade om de fattiga.

  Samtalet mellan Mubarak och Obama var en sedvanlig politisk retorik.
  De universella kraven skulle t ex respekteras. Vidare skulle M. fullfölja sina löften.

  Händelseutvecklingen kommer nog att visa på motsatsen.
  Egypten geopolitiska roll spelar M. i händerna

 29. Rulle skriver:

  Det vore väl inblandning i andra länders interna politik att utifrån föreslå att Mubarak genast avgår. Om Mu-Baraken lämnar Egypten vind för våg så är en katastrof nära.
  Däremot borde han nu fatta att han skall deklarera att nya val skall hållas så snart det är praktiskt möjligt samt att Hosni själv lovar att han då avgår och inte mer ställer upp i politiska sammanhang. Ja, inte heller hans närmaste medarbetare är valbara.

 30. Rulle skriver:

  Tydligt att Hosni Mubarak tar sitt förnuft tillfånga och följer mitt råd från i går kl. 18:01.
  Nu gäller det bara att hjälpa till att ordna fria och rättvisa val av kvalificerad kandidater. Det borde vara in kvinna denna gång! Vem tror på det?
  Dessutom måste oersättliga kulturplatser skyddas mot huliganerna, som nu härjar planlöst på gatorna.

%d bloggare gillar detta: