Vikten av Egypten

SARAJEVO: Vintrig morgon. Men staden är vacker i sin vita skrud.

Nu är det främst Banja Luka som står på programmet.

Men självfallet försöker jag att följa utvecklingen också i Egypten.

Det handlar om arabvärldens folkrikaste land. Och ett samhälle som trots uppenbara begränsningar är långt öppnare än åtskilliga andra i regionen.

Jag tror att nyckeln till landets omedelbara politiska framtid ligger i presidentvalet i september.

Det är avgörande att det sker på ett sätt som uppfattas som öppet och genuint.

22 Responses to Vikten av Egypten

 1. raianeh skriver:

  V stands for Victory over the New World Odor

  E står för exilansökan från korrupta politiker och bankägare

  V for Victory: Latest Entries

 2. kris08 skriver:

  ”V stands for Victory over the New World Odor”.

  Pröva först med att dra upp gardinerna och öppna ett fönster…

 3. raianeh skriver:

  kris08:

  Verkar som att du inte kan argumentera politiskt och istället tar du till mobbning.

  V stands for Victory over the New World Disorder

 4. raianeh skriver:

  kris08:

  0 står för noll IQ och det uppstår genom mycket mat, mycket sömn, mycket sex och ingen tankeverksamhet.

 5. bestofmankind skriver:

  Om ambassadnedläggningar:

  Den svenska ambassaden i Vietnam kostar 9 miljoner att driva. Det är inte ens en fjärdedel av Carl Bildts rese-entourage om året, och ändå väljar han att stänga den.

  Korkat, mycket korkat!

  Och du Carl Bildt som har bla mänskliga rättigheter som ansvarsområde tänker inte ens på Sveriges påverkan i landet ja just det när det gäller mänskliga rättigheterna då Kina har ett stort grepp om landet.

  Du är för vinstfixerad Carl Bildt, du passar helt enkelt inte som utrikesminister. Man måste vara mänsklig också för att agera som en sann utrikesminister.

  Snälla, kan inte du bara avgå!

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/agera-efter-din-kansla-bildt_5894763.svd

 6. kris08 skriver:

  Politik, var då? Paranoia är det däremot ingen idé att argumentera om.

  Men det är faktiskt fel att bara koppla ihop er logga med rymdödlor:
  http://img504.imageshack.us/f/phantomvultures01mz4.jpg/

 7. Något är fel i era frihetsälskande arbetskollergers land USA. Nästa revolution i USA? Med åteverkningar i Europa. Härligt!

 8. stefan351 skriver:

  Egypten kan bli ett nytt Jugoslavien, med alla sina religösa sekter och olika folkslag,Allah bevare oljepriset för oss ogudaktiga bilberonde Svenskar….

 9. fripolitik2010 skriver:

  Att en frihetslängtan sveper över nordafrika är inte förvånande efter att ha levt under despotismens skugga under så långa tider. Tunisien fungerar som en inspirationsgivande injektion i hela regionen och förhoppningsvis kan EU inta en konstruktiv och stödjande hållning för människornas kamp mot förtryckarna.

 10. stig2entreprenoren skriver:

  Många människor (speciellt de som fått en gnutta västerländsk exponering) är misstänksamma, känner sig instängda och är rädda.
  Hur kan bra presidentkandidater och andra politiker växa fram i ett land som Egypten med detta klimat?
  Det som nu händer i arabvärlden kan åtminstone börja ruska om lite och skrämma några självutnämnda ledare.

 11. leewanta skriver:

  Återigen, det viktiga i vakan av de lätt uträknade upproren är att se till att nwo hålls bort från att korrumpera nya regimer och diktat. Håll borta IMF, håll bort taktiken i att de berörda länderna sedan leds till att provocera Kina (eller Ryssland) genom att blockera leveranser till dem.

  Dessutom måste någon sätta Moodys och de andra nwo rating ligisterna på plats, de kan inte ta sig rätten att sänka ländernas finanisella uppbackning just när folken avser befria sig från tyranni. Det är subversion och helt ogrundade handlingar, obligationer lever i långa tider, och de ska inte kunna sänkas på en dag, bara för att IMF vill storma landet och ta över allting.

  Ett krig med Kina är för övrigt ingen god idé för någon plan alls.

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Nu börjar ju denna blogg att igen bli riktigt underhållande!
  Dubbelvokalen yrar vidare i känd stil – även om inläggen (gusskelov) är något mera överskådliga i kvantitet är de fortfarande lika obegripliga i sak.
  Och Människosläktets lilla bästis reagerar ju som förväntat när UD lägger ned de ambassader som är mest angelägna för såsseriet, dvs med indignerade utrop om att vår hittills mest kompetente utrikesminister borde avgå!
  Gott hüte und tröste!!

 13. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt tar inga ansvar när det gäller den diplomatiska relationerna med andra länder genom ambassader. Han passar helt enkelt inte som utrikesminister.

  Reinfeldt är duktig på att hitta nya minister jobb så som med Schlingmann, så han kan väl hitta på något annat för Carl Bildt som passar just honom…hans resande…ju..just det, reseminister bör vara perfekt.

 14. […] Görans alternativa blogg, Carl Bildt. // ← Sverigedemokraterna i täten för att befria terrorister från sitt […]

 15. kris08 skriver:

  Visst, Vietnam och Angola är ju enbart en angelägenhet för ”såsseriet”, inte länder med otrolig potential där Sverige har (hade) en unik position…

  Man kan ju undra om inte UD och ambassaderna hamnar lite väl mycket i skymundan jämfört med Bildts personliga resor och kontaktskapande.

 16. metusalem skriver:

  bestofmankind…
  Hur räknar du egentligen. Du hävdar, om jag förstått saken rätt, att CB har reskostnader på minst 36 miljoner per år. Låt oss räkna med 200 resdagar årligen, vi får då fram en kostnad på 180 000:- per dag.

  Eftersom han inte nyttjar något flådigt privatjet, utan tvärt om puzzlar ihop sina resor med reguljära möjligheter verkar siffran vara befängt fel.

  Rätta mej om jag har fel!

 17. bestofmankind skriver:

  Livvakter (2-3 pers?), egen stab (2-3pers?)resebiljetter, hotell, mat, telefonräkningar, internetuppkopplingar, biljettkostnader till olika konferenser, m m m

  Bevisa motsatsen!

 18. kris08 skriver:

  Även Upsala Nya Tidning (liberal) kritiserar med all rätt båda sidor för nedläggningarna:

  ”Störst ansvar för detta måste oppositionen bära. Det är eländig politik att skära i statens utgifter bara för att lägga krokben för motståndarnas regeringsarbete. Men också Alliansen har uppträtt som barnungar. Hellre än att acceptera faktum och förhandla med de rödgröna om en kompromiss kring rimligare summor, valde man att sätta allt på ett kort. Syftet var att genera S, V och MP genom att locka dem till ett taktiskt samarbete med SD, och det lyckades man med — men det är svenska folket som betalar notan.”

  http://www.unt.se/ledare/ansvarslos-ambassadnedlaggning-1221168-default.aspx

 19. metusalem skriver:

  bestofmankind…
  Nej, jag kan ingenting bevisa. Men när du hävdar att utrikesministerns resor kostar mer än 36 miljoner borde du ha mer på fötterna än att behöva smyga in diverse frågetecken i ditt svar.

 20. karrman skriver:

  BBC Newshour hade en riktigt bra program om utvecklingen i Egypten: Day of protest in Egypt 28 Jan 11

  Svårt att veta vart utvecklingen kommer att gå.

  Egypten är i grunden en militärdikatur styrd av den 83-årige Mubarak som är en gammal flygvapenofficer. Mubarak hade ingen demokratisk bakgrund när han tog över i femtioårsåldern och har inte visat demokratiska tecken under sitt styre. Han styre har i grunden vilat – inte på folklig legitimitet – utan på hot om våld. Man skissa på två scenarios:

  1. Mubarak slår ned upproren med militärt våld. Detta kommer att polarisera samhället än mer och även om Mubarak sitter kvar tills han dör så stärker det extremisterna i oppositionen som förespråkar våld som lösning på problemen. Demokrati – att lösa politiska konflikter med fredliga medel – får svårt att växa fram i detta scenario och en våldsam revolution som leder fram till en ny diktatur görs mer sannolik.

  2. Mubarak gör upp med oppositionen om en demokratisk utveckling. Kritiskt för detta är Mubarak träder tillbaka och att demokratiska reformer börjar genomföras.

  Givet Mubaraks bakgrund och historiska beteende är det scenario 1. som förefaller mest trovärdigt.
  Det man kan hoppas på är det finns internt i Egypten en demokratisk opposition – personer som Mohamed ElBaradei och liknande – som kan övertyga Mubarak om nödvändigheten av demokratiska reformer.

 21. […] som bloggar, ibland intressant,  om Egypten och revolten: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, […]

%d bloggare gillar detta: