Ny dag och ny vecka

STOCKHOLM: Ny dag och ny vecka. Just nu Tunisien i centrum.

Redan i går kväll hade jag kontakter med Catherine Ashton om förberedelser för vad EU kan göra för att hjälpa till i Tunisien.

Landet går nu mot ett presidentval – enligt författningen inom två månader – och det är självfallet av mycket stor betydelse att det sker på ett sätt som ses som trovärdigt av alla. Här bör vi kunna hjälpa till.

Och därtill kommer de mer långsiktiga möjligheter jag skrev om i går.

I Minsk har regimen nu börjat att slunga den ena anklagelsen bisarrare än den andra kring sig.

Det hävdas att de slagit ner ett försök till statskupp organiserat av Polen och Tyskland, men där också vår ambassadör Stefan Eriksson varit med.

Visst visst…

Propagandan är grov, och försöken att skrämma till tystnad uppenbara.

Senare under veckan kommer jag att samla olika svenska beslutsfattare och intressenter för att diskutera våra fortsatta insatser för Vitryssland.

I morgon kommer vi att välkomna Estlands president Toomas Ilves på statsbesök till Sverige.

Det blir pomp och ståt på det sätt som hör statsbesök till, men också framåtsyftande substans när det gäller samarbetet mellan våra bägge länder.

Bl a kommer han och jag att tala om cybersäkerhetsfrågor på ett seminarium på onsdagen.

Under veckan blir det också möte mellan Norden, Baltikums och Storbritannien när alla statsministrarna möts i London för att diskutera gemensamma framtidsutmaningar.

Och till veckans viktigare besök måste nog också räknas den kinesiske presidentens besök i Chicago och Washington under de närmaste dagarna.

Denna dag har jag informellt besök av min bulgariske kollega Nikolay Mladenov.

Tillsammans med några andra skall vi äta middag och diskutera inte minst utvecklingen på Balkan under de kommande åren.

Mot slutet av veckan beger jag mig så ner till Italien för ett informellt möte med bl a min italienske kollega.

Så det blir en del att göra också denna vecka…

22 Responses to Ny dag och ny vecka

 1. nolies skriver:

  Vad som hände i Vitryssland från folk på plast:
  Dr.Edmund Lengfelder is a German specialist in radiation medicine from the Otto Hug Strahleninstitut in Munich, who has been working in Belarus since the Chernobyl disaster in 1985. Lengfelder was among the OSCE delegation observing the elections. This is what he had to say about the ‘peaceful’ protestors lauded by the international media.

  “Young people armed with rods and shovels were trying to break into an administrative building. Any reasonable person would understand that it was just an attempt to start a row and challenge the election results.”
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22499

 2. florimond77 skriver:

  Jag fattar inte hur det kan vara så svårt att leva sig in i vad som verkligen händer. Är politiker en annan sorts varelser än människor? Tänk om det blev kaos i Sverige av någon anledning. Tänk om maten tog slut och inga sjukhus fungerade. Tänk om dagarna av oro och ångest bara blev fler och fler. Tänk tex på våra gamlingar som inte kunde få sin dagliga hemtjänst och barnen som du måste skydda. Tänk på dom som skall föda barn och dom som blir akut sjuka. Skulle du uppskatta att folk i andra länder bara satt och apploderade hur bra det än var att få bort den eller den korrupterade ledaren och inte komma med en enda filt, ett enda läkemedel eller mat utan endast skicka en högvärdig diplomat. Vad ska den göra? Vill man få lugn i ett kaos ska man ge det basala.
  Jag kan ju tycka att de närmaste grannarna borde vara de första att bidra speciellt som oron kan sprida sig.
  I Tunisien skulle ju det här upproret bla bero på att det var stor arbetslöshet och som i de flesta länder beror det väl i sin tur på ekonomin. Hur blir det nu? Nu kraschar ekonomin ännu mer. Eller finns det utländska byggbolag som gnuggar händerna i förtjusning över nya projekt?

 3. […] ”Visst visst”, skriver skriver Carl Bildt idag i sin blogg. […]

 4. claudius49 skriver:

  En mycket intressant uppgift (som inte har publicerats i svenska media, ännu i vart fall) och som rör bl a Israel kan läsas på N Y Times hemsida:
  http://www.nytimes.com/2011/01/16/world/middleeast/16stuxnet.html?_r=1&scp=1&sq=Israel%20Test%20on%20Worm&st=cse

  Någon har kanske hört talas om dataviruset Stuxnet?

 5. kris08 skriver:

  Bara konspirationteorier och blogghänvisningar…

  Är det kanske för att de intressantare kommentarerna ”inväntar granskning”?

  Var det inte så att Tunisien föll så lätt för att det inte var intressant för USA eller EU? Egypten är ju lakej till USA:s kära Israel, Marocko hjälper Spanien att plundra Västsahara och Libyen tar hand om flyktingar på väg till Europa…

 6. tsolin skriver:

  Se min kommentar till ”Nya grannskapsutmaningarna” den 16 januari klockan 20.13

  Vågar man en kvalificerad gissning att signaturen nolies ovan (08.04) är den ökände finländske kommunisten och tidigare KGB-medarbetaren (enligt hans egen bekännelse i Newsmill för ett år sedan – följ länken till mitt inlägg i går 20.13 och läs och begrunda) Seppo Isotalo som återuppstått under nytt namn och som åter försöker torgföra sin tes om Vitryssland (detta kommunismens ”Jurassic Park”) som paradiset på jorden?

  Hur som helst: om man följer ”nolies” länk ovab 08.04 finner man följande djupanalys av läget i Vitryssland:

  ”The Belarusian working class and the veterans of the Great Patriotic War vote for Lukashenko because he has refused to succumb to the hegemony of financial capitalism under the authority of the European Union. They vote for Lukashenko because salaries are rising every year, pensions are secure, there is free universal healthcare, full employment and free education. These are the concrete freedoms millions of Soviet citizens died for. They did not give in to the fascists in the past and they will not give in now”.

  Mycket övertygande försvar, eller hur, för den sista diktaturen i Europa, sisodär en 30 mil fågelvägen från Skåne :-)

  ”Tala om för mig vilka som är Dina vänner så skall jag säga mig vem Du är” lyder ett gammalt ordspråk.

  Om Lukashenko har sådana tillskyndare som Isotalo (och hans inkarnation nolies) kan man onekligen säga rätt mycket om Vitrysslands diktator.

 7. un2here skriver:

  claudius49,

  Det mesta som skrivs och sägs om Stuxnet har författats av folk som inte ens begriper sig på sin egen dator – än mindre på Siemens verksamhet eller industriella system i stort.

 8. casar1973 skriver:

  CIA gör sig i byxorna över ”jasminerevolutionen” och kan knappt hålla dem på sig i dagens läge. Men detta är ingen färgrevolution eller postmodern kupp, rörelsen relaterar till mat/hunger situationen, med gnistan pådriven av via Wikileaks dumpen rörande Ben Ali´s överdådiga livsstil.

  Som sådan är Tunsienfallet ett tecken på det stora spelet mer än något annat, eftersom belägringen drevs på av stigande matpriser och oljepriser, i sin tur ett resultat av NWO politiken, via deras finansiella spel på derivatamarknaden, parat med pågående taktisk förintelse av fiat valutornas köpkraft (ändlösa bail-outs, QE paket, m m).

  USAs intresse i att idag slänga ut dessa och liknande regimer har naturligtvis inget med demokrati att göra, utan har allt med Ryssland, Kina och Iran att göra. Man vill se kupper i Libyen, Egypten, Syrien, Algeriet, Jordanien, och möjligen Italien.

  Genom dessa svep ämnar man angripa de omruskade staterna med Världsbanken/IMF åtstramningsförintelse, och falskt flaggad privatisering (utvalda nwo korporatister tar över resurser), för att ta kontroll över processen och tillgångar, samt vända spelarna emot NWO planens agenda, och en framgångsrik polarisering av dessa länder mot Ryssland, Iran och Kina blir inte alls en bild av demokratisk harmoni, i analysen slutar processen i värsta fall med fruktansvärda scenarios.

  En nyckel i att mota bort nwo hotet, och deras ”planned-opolis 2040” orwell-stat/sken-demokrati härvidlag är att se till att Världbanken/IMF rövarna inte sätter sin klor i offren. Instabila ”demokratier” är en tacksam välkänd terräng för en sådan agenda som NWO´s. Puppor vilka installeras av USA kommer att motas till att inkludera program för att skära av olja och råmaterial leveranser till Kina (och hör då sannerligen vapen skramla). Tilläggsvis förblir USA fientliga emot Ryssarna, oavsett kosmetikan som heter START II. Om en färgad revolution kommer till Syrien till exempel kan man lugnt räkna med Rysk marin närvaro i Tartus hamnen, en klar störning för NATOs karta. På samma gång som eventuella nya marionett-regimer deklarerar fientlighet emot Iran, Kina och Ryssland, så kommer vi snart finna att allt det där med ”mänskliga rättigheter” snart har lämnat USA´s radar.

  Robert Malley, en välkänd agent satt för att täcka upp vänstra flygeln, boss hos Middle East and North Africa program vid International Crisis Group (ICG), en CIA front organisation som kör på pengar vilka orkestreras av George Soros med taktik utvecklad av Zbigniew Brzezinski. Malley tog en tydlig anti-Israel pose för att skaffa sig ett bättre läge mot araberna på hans måltavla. Malley sade till Washington Post Januari 16, 2011 att varje träd i Arab skogen var redo att falla. Riktigt solida och fria Arab regeringar skulle göra klokt i att hålla ett getöga på ICG´s operativa i deras länder, och att den fria världens försvarare hittar andra lösningar för området än IMF/Världsbanken, hellre ”peer-to-peer” lån emellan jämlikar, för att undvika den ständigt subversiva mordiska nwo kabalens nacksvingar.

  LW/WT

 9. casar1973 skriver:

  OBA! Ovanstående är ett inlägg å leewanta´s vägnar

 10. Kachina skriver:

  casar1973

  Du ger en komplicerad bild och bakgrund till upproret.

  Jag ser en betydligt enklare bild. En höjning av kollektivets allmänbildning orsakar muslimens uppror mot statsapparatens förtryck genom islam, precis som när den höjda allmänbildningen i väst gjorde att ”det svarta prästerskapet” rensades ut ur kristendomen, samtidigt som politiker inte längre kunde använda sig av religionen för att piska folket.

  Många diktaturer har byxångest just nu, så vi får hoppas att folket i de länderna ser och förstår att de har makt att frigöra sig från religionens terror.

  Förresten, varför skriver du å leewantas vägnar?

 11. fripolitik2010 skriver:

  Det är mer än 20 år sedan berlinmuren föll och ännu finns en repressiv regim inom Europa, inte längre bort än 1,5 timmars flygtid från Sverige.

 12. claudius49 skriver:

  Om Tunisien, och den eventuella risken för att revolten där ska sprida sig till andra länder, se Stephen Walt’s inlägg:
  http://walt.foreignpolicy.com/posts/2011/01/15/why_the_tunisian_revolution_wont_spread

 13. claudius49 skriver:

  un2here: Nu har Ny Teknik skrivit om Stuxnet, så det finns åtminstone någon bland svenska media som har fattat. Och det skulle du också göra (kanske), om du läser den artikel i NY Times som jag tipsat om ovan.

 14. Hussein al-Faham skriver:

  Lägg er inte i andras frågor! Ingen behöver er hjälp! Tunisierna har inte krävt er om någon hjälp!

  Tunisien kommer att bli som Irak och Afghanistan, om EU och USA ingriper i!

  Önskar dig en skön dag utan problem och störningar! :)
  Hussein al-Faham

 15. un2here skriver:

  claudius49,

  Vad som skrivs i dagspressen om Iran, vars faktaunderlag har författats anonymt i första hand av Israel, bör nog tas med en nypa salt.

  Om israelerna hade någon egentlig kunskap om Iran, som skiljer sig radikalt från IAEA, då skulle de ha allt att vinna på att istället lägga fram denna på ett verifierbart sätt. Detta har märkligt nog inte hänt.

  Att citera NYT visar endast på att Ny Teknik kan citera – inte att de vet vad det är de citerar. Att upprepa ett overifierbart påstående gör inte att påståendet plötsligt blir sant. Däremot kan det göra så att du tror att det har blivit sant (eller åtminstone sannolikt.)

  Välkommen till desinformationsåldern.

 16. un2here skriver:

  [fortsatt]

  Vad artiken i NYT vill få dig att tro är inte att Stuxnet var ett lyckat angrepp på Irans kärnvapenprogram – detta är helt oväsentligt.

  Syftet är istället att få dig att tro att det finns ett kärnvapenprogram att angripa til att börja med. Annars handlar det ju istället om sabotage och terror mot civila.

 17. […] Magnus Andersson, Carl Bildt, Christian Holm. // ← Rysslands väg från demokratin hotar demokratin även utanför […]

 18. Politik är verkligen ett elakt arbetsområde. Det är som de flesta politiker utbildats via den Machiavelliska-Intelligens-planen:skapar allianser, skapar och bryter löften, skapar och bryter lagar, ljuger, anklagar, missleder, undanhåller sanningar..etc

  Cybernetiska Principer och Internationell Stabilitet:

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IHJrHVMbhMAJ:web.tuke.sk/kybernetika/sarnovsky/Cybernetic%2520Principles%2520and%2520International%2520Stability.rtf+cybernetic+principles+international+stability&cd=1&hl=en&ct=clnk&lr=lang_sv|lang_en

 19. kris08 skriver:

  Nu kan nog till och med de som fortfarande blint litar på USA:s och Israels omdöme börja bli mörkrädda:

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3072094.ece

  ”Spåren efter Stuxnet leder inte till Israel eller USA, utan till en subkultur av programmerare i Ukraina och Vitryssland hävdar svenska experter som analyserat koden.”

 20. un2here skriver:

  kris08,

  Mörkrädd kan man möjligen bli den dag David Lindahl också vet vad han menar med ”så här skadlig kod” – annat än spekulation baserat på gissningar, önsketänkande och siffror dragna ur en hatt – samt att denna skada överstiger surt städjobb för en och annan sysadmin.

 21. kris08 skriver:

  ”Om FOI-ingenjörernas analys stämmer är Stuxnet inte något unikt virus, som kräver en supermakts resurser för att skapa.

  – Det innebär i sin tur att förmågan att göra så här skadlig kod är mer spridd än vad vi tidigare trott – och det är oroande, säger David Lindahl.”

  Tja, vilken skada koden verkligen orsakar beror naturligtvis på målets försvar, som han väl kanske inte vet så mycket om. Vi vet ju bara att Iran säger sig haft problem med upparbetningsanläggningen.

  Han oroar sig nog inte så mycket för Iran utan snarare för att man de eller andra ska sprida liknande kod med helt andra mål.

%d bloggare gillar detta: