Nya grannskapsutmaningarna

STOCKHOLM: Det var ett påfallande grått och slaskigt Stockholm som jag landade i efter att via London genom natten ha tagit mig hem från Washington.

Omedelbart har vi självfallet anledning att försöka bedöma situationen i Tunisien vad gäller säkerheten för svenska medborgare där. Och det gör vi i samarbete med andra EU-länder innan vi utfärdar rekommendationer.

Den tunisiska utvecklingen innebär nu ytterligare en utmaning för EU:s grannskapspolitik.

Samarbetet med länderna söder om Medelhavet är viktigt inte minst för att successivt öppna upp deras politiska och ekonomiska system för att kunna ge de snabbt växande unga befolkningarna hopp och möjligheterna för framtiden.

I fallet Tunisien är det alldeles uppenbart att det misslyckats. Den ekonomiska moderniseringen motsvarades inte av en politisk, och resultatet blev de gångna dagarnas sammanbrott.

Tunisien har haft ett associationsavtal med EU sedan 1995 och är det enda av länderna söder om Medelhavet som har ett frihandelsavtal med EU vad gäller industriprodukter. Tveklöst har detta varit viktigt för landets ekonomiska utveckling.

I efterhand är det rimligt att ställa frågan om vi varit tillräckligt kraftfulla i kraven på respekt också för demokratiska rättigheter i Tunisien. När landet nu begärt att få en s k avancerad ställning i samarbetet med EU har det dock gjorts klart att detta inte var möjligt utan betydande framsteg på det politiska området.

Men nu är situationen i grunden förändrad.

Vi måste nu se vilka möjligheter EU har att hjälpa till för att åstadkomma först en demokratisk stabilisering och sedan en bättre utvecklingsmöjlighet för landet.

Kanske vore det lämpligt om en högnivådelegation eller representant kunde sändas från Bryssel för att ta breda kontakter och erbjuda hjälp i dessa avseenden.

Det skall inte uteslutas att möjligheten till s k avancerad status i samarbetet med EU – vilket också skulle innebära finansiella fördelar – skulle kunna bidrag till den demokratiska stabilisering som nu måste vara den första prioriteten. Men då fordras nog att denna möjlighet är tydligt närvarande.

Tisdag 1 februari planeras för ministermöte i Bryssel med alla de länder som ingår i EU:s grannskapspolitik.

Såväl utvecklingen i Vitryssland som den i Tunisien har gjort att förberedelserna inför det mötet kommit att bli långt mycket viktigare än tidigare.

6 Responses to Nya grannskapsutmaningarna

 1. sisotalo skriver:

  Bästa Carl Bildt

  Granska noggrant Stefan Erikssons agerande i Minsk. Vitryska polisen anser att han ledde en icke-fredlig statskupp i Minsk 2010-12-19. Se och eller mina inlägg i Newsmill.

 2. florimond77 skriver:

  misslyckas och misslyckas det finns väl inget riktigt lyckat demokratiskt land egentligen. Hela världen har problem med arbetslöshet och yttrandefriheten är det lite si och så med också i många demokratiska stater. Skulle detta vara orsaken till det folkliga upploppet så kunde det nog ske i stort sett överallt tom i Sverige. Jag försvarar inte den flyende presidenten och hans korrupta regim men inte var det väl någon större värsting i världsligt perspektiv. Snarare är jag orolig för allt lidande detta givit till de som bor i Tunisien när folk grips av bärsärkeri. Är det värt det? De riktigt lyckade revolutionerna är de som skett fredligt som i tex Polen. Öststaterna av idag tycker jag är dåliga exempel för att detta utbrott av mänsklig galenskap ska hyllas med alltför stora trumpetfanfarer. Det finns något att lära istället som världens ledare borde ta till sig nämligen: Lyssna på folket och visa respekt och dra ned på högmod, girighet och stolthet så kanske alla får det bra. Alla på den här jorden lever faktiskt i samma båt under samma livstid óch det gäller att ta vara på livet.

 3. tsolin skriver:

  Jag noterar att pesudonymen sisotalo flitigt hoppat in i debatten på Bildts blogg. Senast ovan med ett märkligt inlägg. Bakom signaturen står en viss Seppo Isotalo, en finländsk kommunist som själv i nedanstående artikel i Newsmill berättat att han varit KGB-agent under många år.

  http://tinyurl.com/4e65qds

  Denne person – med denna bakgrund – uppträder alltså som ”valobservatör” i Vitryssland och kolporterar på denna blogg och i svenska media den vitryska förtryckarregimens syn på ”valen” i Vitryssland för ett par veckor sedan.

  Det tyder (lyckligtvis) på en viss desperation från Lukasjenkoregimens sida om man tvingas förlita sig på denna typ av propagandister för att i Sverige försöka torgföra det som nog är ett rätt hopplöst case.

 4. raianeh skriver:

  Ny DN artikel från ikväll:

  Verkar vara en planterad bluff artikel för att söndra och härska. En spypåse borde ingå varje exemplar av tidningen Dagens Nyheter.

  Elit planterad spy artikel

 5. stig2entreprenoren skriver:

  ..”successivt öppna upp deras politiska och ekonomiska system för att kunna ge de snabbt växande unga befolkningarna hopp och möjligheterna för framtiden”
  Uppenbart behövs detta även i Tunisien, trots att detta land varit mer västorienterat och tagit emot betydligt fler turister under 40 års tid än övriga arabländer, undantaget Egypten. Mycket märkligt!
  Samtidigt är det ett komplett underkännande av samtliga arabländers demokratiska och sociala kompetens.
  Ska det nånsin bli någon vettig utveckling så måste EU och dess duktiga representanter involveras…
  Nu är säkert ett bra tillfälle att agera.

 6. Kachina skriver:

  Sisotalo ligger fortfarande i koma efter ”tsolins” käftsmäll. Det är lika bra det. Reptiler med kluvna tungor är inte välkomna i den här ”grottan”.

  Hur kunde jag tvivla? Ett väljarstöd på 80% existerar inte i ett demokratiskt val, utan bara när väljaren inte har något annat val, rösta ”rätt” eller ta repressalierna.

%d bloggare gillar detta: