God Jul igen!

VID RÖDA HAVET: Det var 1582 som en påve Gregorius beslöt att ändra den intill dess rådande s k justinianska kalendern och gå över till en som ställde till lite mindre av problem.

Och steg för steg har de flesta föjt efter.

För Sverige tog det dock några steg och ett par sekel innan vi fullt ut accepterade nyordningren.

Men i åtskilliga länder förblir det den gamla julianska kalendern som styr de respektive kristna samfundens år och helger. Och i dag är det julafton i de mer ortodoxa delar av den kristna världen som inte riktigt accepterade den omläggning av kalendern som en påve Gregorius en gång fattade beslut om.

I första hand tänker vi nog på länderna i östra Europa med patriarkerna i bl a Moskva och Belgrad. Men vi skall i dessa dagar inte glömma bort de kyrkor som finns i Mellersta Östern och t o m delar av Afrika.

Alldeles speciellt kommer denna jul alldeles säkert att uppmärksammas i Egypten efter det brutala attentatet mot den koptiska kyrkan i Alexandria.

Mycket tyder på att landets ca 2 600 koptiska kyrkor kommer att fyllas också av muslimer som på detta sätt vill visa sin solidaritet och samhörighet med landets historiska kristna minoritet.

Även om Catherine Ashton under sin dag i går och denna dag i regionen har fokus på Gaza och möjligheten av en fredsprocess har vi anledning att uppmärksamma de olika utmaningarna i den vidare regionen.

I Libanon stiger just spänningarna inför det att den internationella utredningen av mordet på f d premiärminister Rafiq Hariri i februari 2005. Kanske kommer slutsatser att redovisas redan nästa vecka, och risken för nya spänningar i det sköra landet är mycket påtaglig.

På vårt senaste möte med EU:s utrikesministrar talade jag om behovet av en ökad närvaro av EU i landet, och sedan dess har min bulgariske kollega Nickolay Mladenov varit där. Men mer kommer att behövas. Vi kommer att behöva diskutera Libanon när vi möts nästa gång igen.

Situationen just nu i Tunisien uppmärksammas föga i media men kan ses som ett tecken på de spänningar som finns i inte så få av regionens samhällen.

Ungdomars desperation över en stapplande ekonomi och ett slutet samhälle – president Ben Ali har suttit vid makten i mer än två decennier – har lett till oroligheter som nu också lett till ett veritabelt cyberkrig mellan Facebook- och Twitter-generation å den ena sidan och en repressiv regim å den andra.

Jag ser uppgifter om att inget annat arabiskt land har arresterat så många journalister sedan 2000 som just Tunisien. Just nu är det i alla fall uppenbart att man lägger hårda restriktioner på delar av Internet.

Dessa är Europas grannländer och deras utveckling har direkt betydelse också för oss.

Näst Ryssland är Egypten med sina mer än 80 miljoner invånare det största av länderna i den Europeiska Unionens mer omedelbara grannskap. Men medan Rysslands befolkning minskar med ca 700 000 personer om året växer den i Nil-landet med ca 1,6 miljoner människor varje år.

Och en alldeles avgörande uppgift i stora delar av denna region är att åstadkomma en utveckling av ekonomi och av samhällen där alla dessa känner tilltro till sina möjligheter för framtiden. Annars är risken betydande att en växande frustration leder till spänningar som i sin tur kan leda vidare med omfattande följder.

Säkert är det delar av detta vi i dag ser i Tunisien. Och kanske finns det delar av detta i det vi sett också på gatorna i Alexandria och Kairo under den senaste veckan.

Moderniseringen av dessa samhällen och ekonomier – den successiva liberaliseringen – är av avgörande betydelse för stabilitet och utveckling under kommande år.

Och det berör självfallet också oss.

Kanske upplevs det tydligare av länderna vid Medelhavet, men är i dagens värld inte mindre realitet för oss kring Östersjön.

Så vi önskar – också med detta i tankarna – en God Jul inte bara till de kristet troende i Moskva och Belgrad, utan också till dem i Damaskus, Kairo, Alexandria och Addis Abeba.

20 Responses to God Jul igen!

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Människor i Egypten som av någon anledning lyckats få en internationell exponering, kontakter etc t ex via utländsk utbildning eller via jobb i utlandet får ofta problem om/när de förmedlar sina erfarenheter hemma.
  Grannarna och andra accepterar ej ”nya saker” (idéer, erfarenheter, etc). Dessa människor blir då ”fångar” i sitt eget samhälle snarare än reformatörer? De faller tillbaka i gamla mönster och frustrationen och desperationen ökar.

 2. demiwotan skriver:

  Det ligger något i att Kristendomen får ta stryk för saker som egentligen inte är relaterade till tro. Det är tron på något bättre, tro att kunna vidga vad ordet människa står för som ibland får hela populationer och folk att resa sig. Omvänt ser man under 1900-talet exempel som Stalin, Hitler och Pol Pot som visar vad avsaknad av tro kan leda till.

 3. […] är om Carl Bildt kommer att bli en ”riktig” utrikesminister som bl a främst strävar efter en god […]

 4. leewanta skriver:

  ”Förräderi innebär en handling av svekfull eller trolös art i strid mot vederbörandes självklara plikter, stämpling, att prisgiva eller förleda till offrets fara eller men. I juridisk mening talas om uppsåtliga och svekfulla brott mot Statschef, annan styrelse av riket eller annan överhet, till exempel genom spioneri, propaganda eller angiveri. I svenska brottsbalken nämns högförräderi och landsförräderi.”

  Vilka möjligheter.

  Inga Kissinger agenter i Svenskt styre, tack.

 5. spanaren skriver:

  Vår utrikesminister skriver en lång drapa om
  förhållanden i ”långtbortistan” där nationalstaten
  Sverige inte har några som helst geopolitiska
  intressen medan fullständig tystnad råder om
  det område som i århundraden styrt den svenska
  utrikes/säkerhetspolitiken – Ryssland.

  Länkar till en försvarspolitisk blogg som har
  ett enligt min mening tänkvärt inlägg om läget
  i vårt närområde och den nuvarande svenska
  politiken som är Bildts ansvarsområde.

  http://andersonchris.wordpress.com/2011/01/06/svensk-rysspolitik/

  Franska ambassadens hemsida tar idag upp gårdagens
  artikel i Dagens Nyheter om de nya ryska Mistral
  landstigningsfartyg som Carl Bildt vägrar kommentera.

  Får vi något besked från Bildt om det framtida
  säkerhetspolitiska läget i Östersjön och även
  om det omtalade militära samarbetet med Polen?

 6. leewanta skriver:

  Bloomberg: ”Obama Names JPMorgan’s William Daley as Chief of Staff, Replacing Emanuel”

  Rockefeller & Co visar världen mittenfingret. Kataklysmen fortskrider.

 7. Det vore på sin plats med en hederlig redogörelse för de stora teknologiska styrsystem som skapar och permanentar fattigdom liksom rikedom världen över.

  Klicka för att komma åt Stora%20System%20ansvar.pdf

 8. bildterberg skriver:

  Lästips:
  ”Beyond the Conspiracy –
  Unmasking the Invisible World Government”
  av John Coleman

 9. raianeh skriver:

  En föredetta turkisk säkerhetschef påstår att västerländska säkerhetstjänster äger moderata och extrema muslimska samfund där Imamer spelar med på deras villkor. En av Imamerna heter Fethullah Gulen och har 600 skolor och 4 miljoner anhängare.

 10. spanaren skriver:

  Kan vi få ett besked från utrikesministern om
  vårt eget lands existensiella problem istället
  för reseskildringar om prat och papperbytesmöten i
  ”långtbortistan” som inte berör Sveriges utrikes
  och säkerhetspolitiska intressen?

  http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2011/01/se-om-huset.html

 11. spanaren skriver:

  Det militärstrategiska läget i Östersjöområdet
  diskuteras på många håll – utom i Sverige –
  trots att vårt land anses vara en av huvudaktörerna
  i en framtida konflikt med Ryssland….

  http://www.stratfor.com/analysis/20110105-dispatch-polish-russian-relations-and-implications-baltic-region#ixzz1AHNZLrFI

 12. raianeh skriver:

  3:e hetaste sökfrasen i USA är enligt Google Hot Trends ”Maryland Staged Terror”.

  Google Hot Trends (USA)

  Amerikanska folket har vaknat, bildterberg och gänget sover.

 13. […] föddes 22 januari 1849. Lätt att komma ihåg eftersom Lundell föddes 1949. Samma år som Carl Bildt och Göran Persson. Vilket gubbgäng! August dog 14 maj 1912. Hela Stockholm följde honom till […]

 14. bildterberg skriver:

  Google Hot Trends:

  Your terms – maryland staged terror – do not have enough search volume to show graphs.

 15. raianeh skriver:

  @bildterberg
  Byt datum till 6 Jun 2011 på google trends sidan. Nu visar den 7 Jun 2011 som default.

 16. bildterberg skriver:

  Varför avklingade då transienten så snabbt?

 17. raianeh skriver:

  För att nyhetsvärdet varar 1 dag. Det är därför DN publicerar nya bluff varje dag för att hålla storyn vid liv.

 18. bildterberg skriver:

  Tja, man kan ju alltid hoppas att amerikanska folket
  verkligen har vaknat även om det troligen ändå är för sent.

 19. bildterberg skriver:

  CB: ”justinianska” bör ändras till ”julianska”

 20. bildterberg skriver:

  För övrigt stöds efterlysandet av kommentarer angående
  Sveriges geo-strategiska betydelse i Östersjö-området.

%d bloggare gillar detta: