Legal nihilism

VID RÖDA HAVET: Så har jag för en tid utlokaliserat till lite sydligare nejder där solen lyser lite intensivare än vad den just nu gör på våra breddgrader.

Gårdagens dom i Moskva mot Mikael Khordokovsky ger tydliga tecken på att president Medvedevs uttalande om den s k legala nihilism som utmärker delar av det ryska rättssystemet har en stark förankring i verkligheten.

Det är svårt att frigöra sig från misstankarna om att domen styrts mer av politiska diktat än av juridiska avvägningar.

Och därmed kommer den dessvärre att kasta en skugga över arbetet med att bygga den fungerande rättsstat som är en förutsättning för att Ryssland fullt ut skall kunna ta tillvara på alla sina rika möjligheter.

33 Responses to Legal nihilism

 1. perfro skriver:

  Detta är en politisk rättegång liksom den förra.
  Den dikteras av Putin och ingen annat.

  Medvedev skymtar i bakgrund med en del uttalanden som ska visa att denna rättegång ska följa en lagstiftning av närmast västerländskt slag, Det har också en del trott på och menat att Medvedev går att förhandla med i en rad viktiga frågor.

  Men Putin fruktar mer genomgripande politiska begränsningar, Han har redan alla möjligheter hålla en opposition i schack.

  Men Khordorkovsky har redan betraktas som något av en martyr. Därutöver kan man man utgå från att han efter en frigivning skulle fortsätta sin kritik mot Putin och hans diktatur.

  Att tjuvar ska sitta i fängelset var just vad Putin menade.

 2. leewanta skriver:

  Bildt fattar som vanligt ingenting, utan agerar som Obama Administrationens blåsta ekokammare. Den som inte ser de facto rationalen i detta specifika fall, förstår icke hur världen fungerar. Vi gillar inte den Ryska stilen, men detta förhållande bottnar i helt andra realiteter än vad reaktionära drönare kan uppfatta.

  Vi kommenterar vidare på lokal blogg.

 3. Kachina skriver:

  Tja, det är klart. Madoff fick väl 150 år på direkten och några skumma typer på Wall Street under 90-talet fick 30 – 50 år. Hårda nypor även där.

  Det är bara här i Centraleuropa som vi ger dem bonus och ett nytt toppjobb.

 4. […] avväpnade ryska intressen i Spyker affären. Samma princip. Vi kan läsa att hejarklacksledaren Carl Bildt på sin blogg, bara fyller i luckorna i sitt förstånd, med att upprepa vad de stora spelarna säger, i denna […]

 5. lennartremstam skriver:

  Och hur är det med rättsstaten Sverige, inte ens Leif GW Persson tror på att det var Christer Pettersson som skjöt Olof Palme. Den tekniska sammanställningen är ett hån mot alla matematik och fysik som finns när det gäller Palmemordet.

  http://www.itdemokrati.nu/page15.html

  Så här gick mordet till:

 6. albertveli skriver:

  Kanske en smula långsökt att börja jämföra med Palmemordet. Då ligger rättegången mot The Pirate Bay betydligt närmare. Där har vi närmast ett skolboksexempel på en politisk rättegång. Dokument läckta via WikiLeaks (bl.a. 09STOCKHOLM141) visar att den amerikanska ambassaden utövat påtryckningar mot justitiedepartementet och andra departement och The Pirate Bay nämns uttryckligen. Påtryckningarna har resulterat i att en mängd kontroversiella övervakningslagar drivits igenom i Sverige med syfte att stoppa TPB, men det har även haft bieffekten att det inkräktat på alla svenskars personliga integritet (i strid med europakonventionen för mänskliga rättigheter). Påtryckningarna har också speglat av sig på själva rättegången med både domare och folk från åklagarsidan knutna till en paraplyorganisation som företräder upphovsrättslobbyn. Två fel gör visserligen inte ett rätt. Men det undergräver Sveriges position att kritisera andra länders rättegångar. Särskilt eftersom TPB-rättegången hade sådan hög profil med mediabevakning över hela världen. Lika stor (negativ) mediabevakning har processen mot Julian Assange haft och det trots att själva rättegången inte ens börjat än.

 7. oppti skriver:

  Tror Carl Bildt att oligarkerna har erövrat sin ekonomiska makt på ett fullt ut lagligt sätt?
  Putin påpekade detta tidigt, men gav dem ett alternativ, behåll ekonomiska makten om ni inte med den utmanar den politiska makten.
  Det vore välgörande för trovärdigheten i denna spalt om Carl Bildt tog upp detta dilemma i stället för att hela tiden påpeka att Ryssland inte är en demokrati.

 8. vidsynt skriver:

  Den Olagliga och Orättfärdiga invasionen av Irak, Ngn?

 9. demiwotan skriver:

  Vad gäller synen på Ryssland så skall man undvika det vanliga felet att vara ärlig och lura sig själv (att vara sann mot sig själv och oärlig i sin uppfattning är inte mycket bättre). Ryssland förmår inte prestera bättre vad gäller det rättsliga för sina medborgare. Betänk att Ryssland har sitt ursprung i det Byzantiska Välde som regerade söder om Svarta Havet i nära nog tusen år; Byzans eller Rom v.2 som en del skämtsamt kallar det för. Romarriket (version 1 och 2) var ett Imperium med en kärna som var en Stadsstat. Det var som om kostymen inte passade, utan var ohjälpligt för liten. Detsamma gäller dagens Ryssland. Det är inte demokratiska krafter som kan ändra på detta förhållande, utan det är endast ekonomiska krafter. Marknaden. Jag framhärdar i min uppfattning att krisen i dagens Grekland (ineffektivitet, mutor och så vidare) har många likheter med hur det förhåller sig i Ryssland. Jag spår därför en liknande kris i Ryssland om några år.

 10. Kachina skriver:

  ”Jag spår därför en liknande kris i Ryssland om några år.”

  Ur den krisen kanske det växer fram något som liknar en demokrati. Sedan skall vi komma ihåg att imperiet i Öst och imperiet i Väst är två sidor av samma mynt med ett osäkert rättsväsende, godtyckliga domar, godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och politiska mord. Det enda som skiljer är morden på journalister, där imperiet i Väst inte törs pga det öppna informationssamhället och häftigt svängande opinion.

  Carl Bildt är ”tämligen blind på ett öga” i det fallet. Även om jag anser att den amerikanska konstitutionen och federationen är en statsbildning för nutiden, skall vi komma ihåg att den var tvåhundra år före sin tid och även om grunden är välbyggd, har överbyggnaden vanskötts å det grövsta. Även imperiet i väst styrs av några få oligarker genom politiska marionetter.

  Bilden av Prescott Bush tillsammans med President Eisenhower i det ovala rummet,….är bara så talande.
  Lika talande som Eisenhowers avskedstal, efter att han insett var den egentliga makten låg.

 11. metusalem skriver:

  pigeon…
  Möjligen tycker du att du gjort ett scoop genom att hänga dig på en väl besökt blogg. Ditt tilltag som du kanske kallar fiffigt, men jag kallar oförskämt belastar de trevliga människor av Persiskt ursprung som gör bra insatser i vårt land.

  Mitt råd: Sluta med din barnsliga marknadsföring, gör dig berömd på egna meriter!

 12. raianeh skriver:

  pigeon…
  Carl Bildt och Wallenberg ska lämna in exilansökan till Utrikes Departementet i Januari. Önskad exil ort är Bohemian Groove.

 13. raianeh skriver:

  Carl Bildt? Vilka fler idioter utbildar Queeni Mini i sin bekostade luton skola?

 14. raianeh skriver:

  Sanning består när lögn förgår.
  Sanning föder dygd.
  Sanning föder hat.
  Sanningen har en fast botten.
  Sanningen har ett segt huvud.
  Sanningen har ingen värre fiende än lögnen.
  Sanningen har svårt för att finna härbärge.
  Sanningen kan icke stickas under stolen.
  Sanningen kommer slutligen i dagen.
  Sanningen tränger igenom såsom en åskvigg.
  Sanningen älskar ljuset.
  Sanningen är svår att höra.

 15. Julian Assanges advokat Mark Stephens diskuterar anklagelserna mot Assange, som anser det vara svårt att få en rättvis rättegång i Sverige.

  http://english.aljazeera.net/programmes/frostovertheworld/2010/12/20101211135754939137.html

 16. raianeh skriver:

  Pigeon…
  Låt Carl Bildt och Wallenberg försöka ta över Irans central bank genom grön revolution. Låt de skrika Sakineh, Sakineh. Låt de rädda Pentakkkons ansikte genom att utarma Sveriges goda rykte. ”The only good indians are tame”.

 17. foxbill skriver:

  raianeh,
  Ditt sanningsspam är olidligt infantilt.
  Vänd dig till barn och poet-bloggar för uppskattning.Det verkar som spammandet tilltar herr Bildt. Pigeon verkar inte förstå hans skamliga klavertramp. Tur att man har bekanta från Iran så att man inte får för sig att det är ett iranskt särdrag. Raineh har tydligen fått otillräcklig aga i sin barndom.

 18. raianeh skriver:

  Det finns 75 miljoner minor mellan Iraq och Iran. Sverige vägrade sälja 4 minröjningsmaskiner till Iran. Så det är ok att barn springer över minor av misstag men Sakineh… Sakineh ska man skrika högt. Vilket skämt.

 19. raianeh skriver:

  Är det vanligt att ens grannar börjar leka kurragömma så fort man kommenterar politiskt på nätet i Sverige/Väst? Svar: Ja

 20. Kachina skriver:

  Kan du på något sätt verifiera påståendet att Sverige har vägrat sälja fyra minröjningsmaskiner till Iran?

  Om det stämmer är det en politisk skandal långt mycket värre än de ”glamour-skandaler” tidningarna serverat oss med.

 21. Kachina skriver:

  ” ”The only good indians are tame”.

  Islams fundamentalism och Jihad är en ondskans cancersvulst inom islam, precis som den cancersvulst som växte inom kristendomen efter Kejsaren i Roms direktiv på 300-talet, en ondskans cancersvult som dessutom växte okontrollerat från 1300-talet, allt i syfte att hålla folket i förtryck.

  Vi opererade bort den svulsten på 1960-talet, utan att göra oss av med kristendomen.

  Det är nu dags att ni opererar bort den cansersvulst inom islam som håller folket i ett enormt förtryck under deviset att ”the only good muslims are the tame.” Det är alltså era egna politiker som genom religionen tämjer och håller folket i deras alldeles privata hundgård.

  Om du börjat uttrycka dig som en Jihadkrigare, är det alldeles självklart att dina grannar gömmer sig.

  Det är också alldeles självklart att Sverige skall hjälpa Iran/Irak att röja minfälten. Vi anklagar inte offren, barnen, för att deras föräldrar inte kan forma en ny världsbild.

 22. foxbill skriver:

  Kachina,
  Är det förment att påstå att minskad religositet sammanfaller med ökad intellektuell mognad?
  Det var nog det som hände i Sverige och Europa. Om vi ser på USA så stämmer ju det in ganska bra. Religionen spelar en mycket större roll och amerikaner är väl inte kända för sitt utvecklade intellekt?
  Om den tesen stämmer så måste en folkbildning med uppmuntran till eget fritt tänkande och ifrågasättande genomföras. Det kommer att ta tid.
  De ökande motsättningarna kommer snarare att leda till ”religionskrig” mellan öst och väst.
  Inte ens mesiga svenskar kommer att tolerera att bli sprängda i bitar som tack för flyktingmottagande.

 23. claudius49 skriver:

  Meddelandet från den ryska ”rättvisan” visar att det är premiärministern som bestämmer, snarare än presidenten (och absolut inte domstolen). Sannolikt kommer premiärministern så småningom att skaka fram en ”ny” president, ur egen kappa.

  Och Rysslands utveckling från tsarvälde, med vita eller röda tsarer, till ett modernt rättssamhälle som kan ta del i Europas politiska utveckling och samarbete, tar åter en paus. Eller kanske några steg tillbaka.

  Jag läser just nu en informativ bok, ”Rysk Energimakt” av Robert L Larsson. Den ger en svslöjande insyn i vad som pågår utanför EU:s östliga husknutar.

  Carl, om/när Du känner behov av personalförstärkning i Ditt departement, lyssna med Robert Larsson om det är möjligt att anställa honom. Han vore ett verkligt fynd för utrikesförvaltningen, med fokus på Ryssland!

 24. Kachina skriver:

  ”Är det förment att påstå att minskad religositet sammanfaller med ökad intellektuell mognad?”

  Det stämmer nog ganska bra det.

  Sedan skall vi komma ihåg att vår frigörelse initialt ledde till en splittring där andra trossystem fångade upp spillrorna, olika religiösa sekter, tron på marknaden, Thatcherismen, djurets individuella konkurrens ”i djungeln och på savannen” i modern tappning,……etc.

  Det är först efter milleniumskiftet som de enskilda individerna börjat forma en egen världsbild, genom att ifrågasätta och undersöka. Detta tack vare det informationsflöde vi nu har tillgång till genom Internet.

  Det är mycket stor risk att, om inte den stora muslimska massan lyckas frigöra sig, att det pågående religionskriget utökas till fältslag.

  Det är därför jag ständigt påpekar för Carl Bildt att Ryssland är en del av Europa och deras nuvarande samarbetspartners är en onaturlig konstellation.

 25. Kachina skriver:

  claudius49

  Hur lång tid tror du att det tar? USA var ju i samma situation på 1930-talet. Maffian styrde det mesta av infrastrukturen. Efter Hoffas plötsliga försvinnande började maffian sakta lösas upp och vid millenniumskiftet var den tillintetgjord.

 26. perfro skriver:

  Det är inte bara den kommande domen, som är alarmerande och som visar hur ruttet Rysslands korrupta rättsväsende fungerar.

  Ryssland saknar också ¨politiska partier och därmed även en fri opinionsbildning och möjlighet att i fria val fälla den nuvarande regeringen.

  Ryssland trakasserar, övervakar och förhindrar att journalister samt författare kommer med kritik mot sådant som korruption och även mot Putin.

  Då¨hamnar de i fängelse och även avrättade på det mest brutala sätt.

  Detta ska inte bara tas upp i något enstaka fall. Den ska nu som i rådande rättegång bli unison även om ryssarna säger att vi tolererar inte kritik utifrån.

 27. Kachina skriver:

  perfro

  Jag är medveten om allt det där, men allt är föränderligt och den initieras underifrån, bland den stora massan nu med visst stöd av Medvedev.

  Religionskriget kan även beskrivas som uppgörelsen mellan de totalitära makterna och de fria makterna.
  Ryska folket måste göra sitt val om vart de vill höra och jag menar att vi skall välkomna dem om de ansluter till den fria makten.

 28. […] Alla dessa dagar: Legal nihilism […]

 29. oloflindberg skriver:

  Minns ni Irans agerande mot det svenska pyramidförsäljningsföretaget Oriflame?
  Det tyckte också många hemmablinda vita välnärda människor var ett politiskt ställningstagande.
  Verkligen?
  Pyramidspel är förbjudet även här. Det kallas ocker och bedrägeri. Men som nödtorftigt maskerad affärsidé accepterar vi lurendrejeriet. Vem har fel? Vem är ideologiskt förblindad?
  Omfattande internaffärer med påhittade priser för att slippa skatt eller stoppa pengar i egen ficka är annat som vi ser mellan fingrarna med dagligen.
  I Ryssland kallas det stöld. Även när det utförs i mycket stor skala.
  Vem är ideologiskt förblindad?

 30. perfro skriver:

  Det är ju bra Kachina att du är medveten om allt jag skriver ovan.

  Du säger dock att alla förändringar ska komma underifrån.
  Hur ska det ske undrar jag bara.

  Möjligen kan man hävda att Boris Jeltsin var beredd godta en begränsad fri opinionsbildning.

%d bloggare gillar detta: