Kylan i Europa

STOCKHOLM: Mellandag i ett Stockholm som inte sett en ihållande kyla som denna sedan det berömda året 1789.

Den franska revolutionens dramatiska år, året när George Washington tillträdde som USA:s första president och Gustaf III här hemma ägnade sig åt ett fåfängt fölrsök till krig med Ryssland.

Kallt var det tydligen då också.

Borta i Minsk fortsätter den extrema politiska kylan, och till detta läggs nu ocksån olika försök till påtryckningar på de få västliga diplomater som finns på plats med möjlighet att fritt rapportera om den hårda repressionsvågen i landet.

Fortfarande har ingen – anhöriga eller advokater – fått tillträde till eller kontakt med de oppositionskandidater som är fängslade och antas finnas i ett KGB-fängelse i Minsk.

Man får gå tillbaka till långt mörkare skeden i den europeiska historien för att finna motsvarigheter till detta.

I Moskva läses just nu den fällande förnyade domen mot Michael Khodorkovsky upp.

Premiärminister Putin har ju redan tidigare i TV förklarat att han är skyldig, men jag noterar att fristående Igor Jurgens säger att han finner domen ”orättvis”.

Och i Kiev finns det tydliga tecken på att man använder rättsapparaten för att kringskära den politiska oppositionens framtida möjligheter. Åtalet mot f d premiärminister Timoshenko är svårt att tolka på annat sätt, och leder till frågetecken kring utvecklingen i landet som jag hoppas kan rätas ut.

Det är nu två decennier sedan det sovjetiska imperiet föll sönder och samman.

Det var i november 1989 som muren föll i Berlin, men det kom att dröja två år tills dess att klockan klämtade för Sovjetunioen i dess helhet och också Ryssland kunde stiga fram som en självständig nation med tydliga demokratiska aspirationer.

Vägen dit var dramatisk. Vintern 1991 kunde mycket ha gått annorlunda, och vi kommer under de kommande veckorna att ha anledning att återkomma till de dramatiska skeendena då.

Men nu handlar det om nutiden och om framtiden.

Om våra ambitioner att trygga ett Europa som inte bara säkrar freden för Europas nationer utan också rätten och friheten för Europas medborgare.

Stundtals under gågna år lät det som om den uppgiften var mer eller mindre avslutad. Och på sina håll i dag låter det ibland som om den nog inte är så viktig.

Men den förblir av avgörande vikt för vår gemensamma framtid. Och nyhetsflödet dessa mellandagar visar åter att den vare sig är avslutad eller enkel.

Ibland tar historien sina plötsliga stora steg, men ibland framstår allt som en seg kamp med oviss utgång.

På UD råder i allt väsentligt lugn. Få är de som stiger in genom dörren till mitt magnifika rum. Och i morgon kommer inte ens jag att vara här.

Men arbetet fortsätter ändå.

31 Responses to Kylan i Europa

 1. leewanta skriver:

  Bilden av den Ryska historien är helt ofullständig, även om den är gängse, men det finns för lite utrymme här för att dokumentera tidernas största och mest brutala skämt. Som förvisso fortfarande pågår genom det väl finansierade projektet Kina. Sovjet stod i konkurs när det gick under, centralbanken deras var dränkt i obligationer från City Of London, vilket Yeltisn bekräftade med klagan. 30 åriga obligationer, you know.

  Vi får anledning att lägga upp hårda fakta på leewantas blogg vid senare tillfälle.

  En liten ledtråd gavs av Karl Marx, den väl avlönade Rödskjölds agenten, i ett anförande beträffande ”frihandel” i Bryssel, på en ”Free Trade Congress” 1847.

  ”But, in general, the protective system of our day is conservative, while the free trade system is destructive. It breaks up old nationalities and pushes the antagonism of the proletariat and the bourgeoisie to the extreme point. In a word, the free trade system hastens the social revolution. It is in this revolutionary sense alone, gentlemen, that I vote in favor of free trade.”

  Marx (och hans ”benefactors..”) har rätt, och det är denna lätt uträknade effekt som nu manifesterar sig, genom GATT, NAFTA, CAFTA och alla dessa frihandelsvapen som var avsedda för att konsolidera makten hos finanseliten, och samtidigt skapa den nya världsordningen, en sorts socialistisk fascism, genom en globalt centraliserad bank. Trojanen har stått där hela tiden, ingen vet hur man läser en treaty. Pressa den bästa Amerikanska jurist på GATT, och han kommer att stamma på texten. Same, same.

  Cellväggarna i nationerna försvinner och bryter ned den rådande ordningen, självstyret, och leder till…tja titta på gatorna i Grekland, Irland, Spanien etc, och det kommer att sprida sig över hela planeten under rådande paradigm.

  Bush´s ”new world order”, var en fortsättning på Marx filosofi, med FN skrapan, donerad av Rockefellers, som mål. Ett fåtal vakna noterade detta:

  Filosofen Nathan Gardels varnade på ledarsidan, Washington Post, 1992, att “det ideala området för den nya världsordningen skulle bli Kina, inte USA.” Hur är det med Kina i dag?

  Proto-kommunisten Bildt borde vara nöjd.

 2. sisotalo skriver:

  Vitryska frågan börjar långsamt öppna sig. Valet godkänns av OSSE:s ordförande. Ryssland, Turkiet, Kina har gratulerat tillsammans med alla Öst-länder utom Kirgistan. Saakasvili är bra i farten, på samma sida med Ryssland.
  Vi observatörer får inte mycket utrymme. De oberoende valövervakare, som är en traditionell element i vitryska val, faller bort när emotionerna tar över. Huvudvittne tycks vara Neklajevs dotter som bor i Finland och ser hos Lukatshenko som en ny Hitler. Jag sammanfattar mina erfarenheter
  http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=592

 3. Kachina skriver:

  ”Cellväggarna i nationerna försvinner och bryter ned den rådande ordningen, självstyret, och leder till…tja titta på gatorna i Grekland, Irland, Spanien etc, och det kommer att sprida sig över hela planeten under rådande paradigm.”

  Inte försvann cellväggar och självstyre i svenska kommuner, för att väggarna blev mer transparenta.

  EU:s problem är att cellväggarna ännu är för täta, ibland ogenomträngliga. Detta bekräftas av de splittrade valutor, något vi kommer att erfara påtagligt i det kommande valutakriget. Vi känner oss trygga nu med en stark krona, men den är och förblir en skvalpvaluta, helt försvarslös när det stora spelet börjar.

  Så även euron, som saknar egen kraft eftersom den är splittrad i en Union med så täta cellväggar att den inte kan ta tillvara synergieffekterna inom Unionen.

  ”…tja titta på gatorna i Grekland, Irland, Spanien etc, och det kommer att sprida sig över hela planeten under rådande paradigm.”

  Ja, men inte pga tanken bakom Unionen, utan för att skapandet av en riktig Union misslyckats, något som en amerikansk strateg förutsåg redan på 90-talet.

  Det är beklagligt, men som synes för tillfället ofrånkomligt. Europa löper stor risk att slitas sönder genom inre oroligheter. Det kommer även Merkel att erfara även om hon tror sig kunna sitta trygg bakom D-marken och inom sina cellväggar.

  Vi har fortfarande handlingsutrymme, (en valuta inom Unionen) men resten av världen är helt utelämnad till hur USA ”amorterar” på lånen från Kina.

 4. claudius49 skriver:

  Det ryska legala systemets idag kungjorda resultat, dvs att Mikhail Khodorkovsky m fl skulle vara skyldiga till ytterligare brott som de anklagats för, visar att det är premiärministern som bestämmer, snarare än presidenten (och absolut inte domstolen). Sannolikt kommer premiärministern så småningom att skaka fram en ”ny” president, ur egen kappa.

  Och Rysslands utveckling från tsarvälde, med vita eller röda tsarer, till ett modernt rättssamhälle som kan ta del i Europas politiska utveckling och samarbete, tar åter en paus. Eller kanske några steg tillbaka.

 5. Kachina skriver:

  Ja, det går bakåt även där.

 6. felixh skriver:

  Carl,

  Få tycks komma ihåg att Khodorkovsky faktiskt är kriminell, precis som många nu sittande i Kreml och London med omnejd. Han har ju bestulit det ryska folket det grövsta och han var ju så besatt av pengar att han var på väg att driva fram sig själv till den yttersta makten. Hade det varit stabilare än idag? Sannolikt inte, men vi kan bara spekulera. Visst kan vi spekulera om Putins inflytande på rättssystemet, men vi kan anta att Putin blivit ”briefad” om Khodorkovskys brott i detalj och nu realiseras dessa åtal. Khodorkovsky är precis som Berezovsky, Deripaska, Putin och Abramovitch totalt kriminella och dessa har sugit ut det ryska folket. Nu åker en, snart åker nästa och till sist Putin. Så fungerar historien och systemet!

 7. […] Bildt: Kylan i Europa, Lukashenko the […]

 8. mkpictor skriver:

  Ja det var visst kallt även det franska revolutionsåret 1789. Parispöbeln härjade på gatorna och Axel von Fersen försökte smuggla ut Marie Antoinette (vars älskare han var, och därigenom far till Ludvig XVIII, en postrevolutionär nolla). Stockholm höll sig också med en pöbel, som mördade Fresen utanför riddarhuset 1810 med Karl XIII:s goda minne ”ge honom en minnesbeta” – ännu en nolla.
  När vi ändå är inne på denna runda siffra, och Putin ofta förekommer i kommentarerna, ligger det nära till hands att föra även honom till samlingen.
  Det är ju uppenbart för alla att Putin, eftersom han inte kunde bli vald till ännu en period som president, hellre lät marionetten Medvedjev sitta en 4-årsperiod än att börja försöka trixa med konstitutionen. Därefter kan premiärminister Putin åter låta sig väljas för en ny 4+4-årsperiod som president – ut med Medvedjev i dyngan, han är nu förbrukad.
  Det är inte utan att det är vad världen tror. Bara Putin kan bevisa motsatsen – genom att till exempel avsäga sig all makt och gå i kloster. Först då skulle man tro honom.
  MKp

 9. Kachina skriver:

  ”marionett” Medvedev har makt och förmåga att påverka attityder och opinion. Det är inte säkert att Putin finner ett Ryssland som tänker likadant, när han planerar att återinträda.

 10. ddayperspective skriver:

  Du skriver om nutiden om framtiden Carl Bildt. Om du är ärlig ser du egentligen någon möjlighet att få med Turkiet som fullvärdig medlem i EU? Utöver det benhårda motståndet i Frankrike och Tyskland, kommer säkert fler snart till så finns ju också gott om sådant som talar emot som ingen ansvarsfull politiker kan blunda för eller förhandla bort…

 11. oppti skriver:

  Mikhail Khodorkovsky gjorde ett misstag när han med sina stulna ekonomiska makt försökte utmana den politiska makten i Ryssland. Den som har problem med det bör nog tänka lite längre!
  Andra Oligarker har tolererats om de går i politikernas ledband och bygger upp samhället med sin rikedom eller i alla fall inte utmanar politikernas strävan.

 12. […] Mats Johansson, Amanda Lövkvist, Carl Bildt. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var addthis_language = […]

 13. minoiska skriver:

  Inlägget andas en viss skepsis mot rådande säkerhetspolitiska analys i Sverige vilket är en välkommen tillnyktring. Måhända kan vi från UD t.o.m. hoppas att få se ett närmande till den Finska och Norska analysen av den säkerhetspolitiska analysen i norra Europa och därmed bryta en del det tolkningsföreträde i säkerhetsfrågor som finasdepartementet delvis tycks ha över både försvarsdepartementet och UD i avsaknaden av en reell närtida militär hotbild. En sådan tillnyktring kan ju och andra sidan vara att hoppas på för mycket. Aegroto, dum anima est, spes esse dicitur

 14. florimond77 skriver:

  Det är inte bara i Ryssland det råder medeltida mörker. Politiska fångar, dvs alla palestinska fångar, förnekas sin lagliga rätt och behandlas illa och förnedrande.
  Muren är dessutom ett exempel på ett stort medeltida tänkande. Ska den vara ett skydd? Men all bosättare då? De bor utanför muren. Om det stämmer att palsetinier är ett hot skulle väl dessa bosättare vara översvämmade av självmordbomber och rakter vid det här laget?

 15. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  När lärde du dig arabiska? i förra livet eller?

  Du kan väl inte vara så naiv och nonchalant att tillåta någon med ett mycket främmande språk lämna ett meddelande i en utrikesministers blogg, och det oberörd?

  Din moderator (om du nu fortfarande har en sådan) är också mycket passiv.

  Engelska eller amerikanskengelska är fortfarande språket som används internationellt. Att tillåta någon lämna meddelanden i bloggen på främmande språk hör inte till yttrandefriheten. Det är dumhet i största grad!

 16. spanaren skriver:

  Bestofmankind,

  Språket är persiska och på bloggarens hemsida
  finns en svarsfunktion…….

 17. gubbstut skriver:

  Carl Bildt! Du får vakna upp och börja moderera. Är det likadant på UD, så förstår jag att det varit problem. Problem, som du aldrig har tid att upptäcka. Även tvitterspalten är nerlusad med spam.

 18. mlterryer skriver:

  Berlinmuren föll 1989 men det var i Tyskland. Här i Malmö finns muren kvar. När kommer Malmö att bli en del av Sverige och Europa? Det återstår att se. Men en sak är klar att utan kraftiga åtgärder kommer det inte äga rum. Infrastrukturen speciellt handikappomsorgen är så förlegad och gammalmodig att det slår ur brädet alla forna, kommunistiska öststater. Att avskaffa ambassader var dumt av (s)- röran och (sd)då vi behöver mer diplomati. Det var året tabbe nr1. Egentligen även här i Malmö stadskulle vi behöva en sådan för att vi som vill leva som svensk medborgare i Sverige fick rättvis behandling. Hänvisar till FN-konventionen 2008, LSS och andra svenska lagar. Dessa lagar är godkända av Sveriges regering och riksdag, men i Malmö stad finns inte en enda som följer dem utan de är modifierade på ett sätt om pulveriserar ursprunget.

 19. […] Bildt har varit bekymrad över sin blogg, han misstänker hackare. Stockholm. Utrikesminister Carl Bildts blogg ”Alla dessa […]

 20. Kafpaŭzo skriver:

  Carl Bildt, DN skriver att din blogg har blivit hackad.

  Om man har fått sin blogg hackad bör man genast byta lösenord och mejla bloggtjänsten (här WordPress) om det inträffade. Med lite tur visar deras loggar varifrån hackningen utfördes så de kan blockera fortsatt hackning.

  Men lösenord är mer brådskande. Här följer en väldigt enkel metod för att utan ansträngning få rejält starka lösenord. Den här metoden borde vara standard i alla verksamheter.

  Ett vanligt sätt för hackare att forcera en inloggning är att köra ett program som pepprar inloggningen med hundratals inloggningsförsök i minuten, med en lång serie vanliga lösenord. Dessa program testar enkla lösenord som ”password”, ”sommarsol” och ”vindkraftspark”, men de kan inte testa de lösenord som den här metoden ger.

  Först skapar man ett enkelt men mycket starkt grundlösenord, avsett att återanvändas på många sajter. Sedan varierar man detta individuellt för varje sajt, enligt en enkel regel som är samma överallt.

  Börja med att välja en mening, t ex ”Den här meningen får duga som exempel”. Ta första bokstaven i varje ord, det blir ”dhmfdse”. Byt några bokstäver mot siffror eller andra tecken som liknar bokstäverna, t ex S liknar 5 och E liknar 3: ”dhmfd53”. Dela detta i två bitar: ”dhm”, ”fd53”.

  Memorera med hjälp av meningen som var utgångspunkt, i det här fallet ”Den här meningen får duga som exempel”. Anteckna dessutom hela meningen, tillsammans med ”dhm” och ”fd53”, på en hemlig och väl skyddad plats.

  Använd sedan ”dhm” och ”fd53” till att skapa ett unikt lösenord på varje sajt. Tag t ex 2:a och 4:e bokstaven i det användarnamn som du använder på sajten, och därefter sajtens 1:a och 3:e bokstav. T ex mitt namn ”Kafpauzo” ger med denna regel ”ap”, och ”wordpress.com” ger ”wr”. Resultatet blir ”apwr”. Använd samma regel (plocka bokstäver i samma positioner) på alla sajter.

  Kläm nu in ”apwr” inuti grundlösenordet: ”dhmapwrfd53”. Det är ditt lösenord, individuellt för ett visst användarnamn på en viss sajt. Att någon ska gissa ett lösenord som ”dhmapwrfd53” är väldigt osannolikt.

  Anteckna ”apwr” på en lista som du förvarar på annan plats än grundlösenordet. Förutsatt att grundlösenordet förvaras väl skyddat kan listan med ”apwr” ha mycket lägre säkerhetskrav. Det gör listans hantering mycket enklare.

  Med detta trick kan jag praktiskt taget alltid logga in omedelbart, utan att fundera nämnvärt. Någon enstaka gång måste jag kolla listan med de fyra mellanbokstäverna. Grundlösenordet däremot blir snabbt så invant att man aldrig behöver kolla det. Ändå kan anteckningen med grundlösenordet vara bra att ha, om man kommer tillbaks till en sajt efter många år och för länge sen har bytt till ett annat grundlösenord.

  Du bör ha minst två olika grundlösenord, ett för seriösa, viktiga sajter, ett annat för triviala, anonyma inloggningar. De triviala inloggningarnas grundlösenord kan nämligen komma på drift om du råkar registrera dig på en oseriös sajt. Då är det viktigt att det bara går till triviala inloggningar som är ointressanta att hacka.

  Om du behöver högre säkerhet kan du behöva fler grundlösenord, exempelvis ett för varje säkerhetsnivå.

  Grundlösenorden ska inte bygga på minnesvärda sånger, eller annat som folk kan gissa att just du finner minnesvärt. Det finns inget behov att välja något minnesvärt, eftersom grundlösenorden som sagt blir mycket väl intränade på kort tid.

  Listorna med ”apwr” osv ska vara separata för varje säkerhetsnivå, och varje nivå bör ha egna regler för hur bokstäverna plockas. En sådan lista för mycket triviala anonyma inloggningar kan ligga fullt synlig vid datorn, den är ju oanvändbar utan det väl skyddade grundlösenordet. För inloggningar som kräver hög säkerhet kan grundlösenord och lista med fördel förvaras i helt olika byggnader och/eller under helt olika personers ansvar.

 21. foxbill skriver:

  spanaren,
  Vad menar du? Skulle persiska vara lättare att förstå än arabiska? Vad är vitsen med att det finns en svarsfunktion på bloggarens hemsida?
  Om bloggaren vill kommentera så att Bildt eller vi andra förstår bör det inte vara på persiska, kinesiska eller annat utomeuropeiskt språk. Helst på svenska eller engelska.
  Det inträffade är förmodligen ett skamligt sätt att få uppmärksamhet för sin egen blogg.
  Det har även gjorts av svenskspråkiga kommentarer. Lågt!

 22. foxbill skriver:

  Vad jag förstår lyder kommentaren:
  ”Bilder »portugisiska fortet Qeshm Island, Hormozgan provinsen”
  Vet inte om det har något med Ryssland att göra.

 23. spanaren skriver:

  foxbill,

  Detta är kanske fel forum för fördjupningar i
  ämnet jag tänker på…..

  Persiska används inte bara i Iran utan även i
  Afghanistan…

  Om jag skriver ”KODORD” förstår säkert en del
  läsare vad som avses. Mottagaren kan då bekräfta
  på bloggägarens hemsida med ett ”inlägg”.
  KODORDET kan vara till synes helt oskyldigt som
  tex beskrivning av en ort i Iran….

  Måhända ser undertecknad spöken mitt på ljusa
  dagen men……

 24. Kafpaŭzo skriver:

  spanaren, om någon vill kommunicera genom mystiska kodord i europeiska utrikesministrars bloggar, varför skulle han skriva sina kodord på persiska?

  Det är ju stor risk att en europeisk utrikesminister inte kan persiska, och därför gissar att inlägget eventuellt kan betyda något otrevligt, och för säkerhets skull tar bort det. Ett kodord på engelska har därför mycket större chans att få ligga kvar.

  Om någon vill sprida mystiska kodord vill han nog dessutom undvika att märkas. Då finns det mycket mer diskreta lösningar än inlägg på persiska hos europeiska utrikesministrar.

  En lösning som blir mycket mer diskret är om man skriver sitt persiska kodord i en blogg som redan är på persiska. T ex i den egna bloggen. Den som inläggen ovan länkar till.

  Därför tror jag inte att en systematisk radering av alla kommentarer på persiska skulle hjälpa mot eventuella märkliga personer som trots allt det sagda ändå vill kommunicera genom att strö ut mystiska kodord i bloggar. Chansen att en viss kommentar på persiska ska råka innehålla mystiska kodord är alldeles för liten.

  Däremot är det otrevligt att kommentarerna på persiska tydligen är rent bloggspam, och inte tillför något som helst till diskussionen. Bloggspam är ett elände. Bloggspam bör raderas snabbt och utan nåd, annars lockas fler och fler spammare till bloggen. Risken finns att bloggen med tiden drunknar i spam.

  Fast WordPress har bra skydd mot spam, så risken att det ska gå så långt som till drunkning är ganska liten. Men spammare ska ändå hållas kort. Mycket kort.

 25. infallsvinkel skriver:

  Du skriver: ”På UD råder i allt väsentligt lugn. Få är de som stiger in genom dörren till mitt magnifika rum. Och i morgon kommer inte ens jag att vara här.”

  Det är nog bäst att ni raderar besöksloggarna i alla fall. Vid den här tiden på året vet man ju aldrig vad som händer… :-)

 26. Kafpaŭzo skriver:

  Carl Bildt, en person gissar att du inte alls har blivit hackad, utan bara har gratisblogg. Om du har gratisblogg hos WordPress visas nämligen annonser ibland.

  Om den gissningen stämmer bör du genast betala abonnemang hos WordPress. Det kostar en spottstyver, och ingenting behöver ändras i bloggen.

  En utrikesministerblogg ska inte vara en gratisvariant med allsköns billiga annonser.

 27. spanaren skriver:

  Kafpauzo,

  Jomenvisst….

  Som sagt Spanaren ser ibland spöken mitt på ljusa
  dagen.
  Är det inte ryssen som kommer är det styrning av
  operatörer för hemortsbekämpning av fiendelandet
  Sverige på Carl Bildts blogg….

  Men vem styrde självmordsbombaren i Stockholm och hur…?

 28. foxbill skriver:

  infallsvinkel,
  Fyndigt inlägg om radera besöksloggar. Det tål att påminnas om.
  Kafpaŭzo,
  Håller med. Radera spam. Bildt bör betala spottstyvern. Går säkert att dra av på något sätt dessutom.

 29. […] FrøkenOter koser seg med å lese andres blogger i ny og ne, og av og til føler hun for å reblogge sine favoritter. Denne gangen ble det denne: STOCKHOLM: Mellandag i ett Stockholm som inte sett en ihållande kyla som denna sedan det berömda året 1789. Den franska revolutionens dramatiska år, året när George Washington tillträdde som USA:s första president och Gustaf III här hemma ägnade sig åt ett fåfängt fölrsök till krig med Ryssland. Kallt var det tydligen då också. Borta i Minsk fortsätter den extrema politiska kylan, och till detta läggs nu ocksån olika försök till påtryckningar på … Read More […]

%d bloggare gillar detta: