Vitryssland och Elfenbenskusten

STOCKHOLM: Dagen före julafton blir det i alla fall lite tid till nödvändiga privata bestyr.

Men samtidigt fortsätter olika samtal i olika akuta frågor.

Läget i Vitryssland är alarmerande.

Jag har haft kontakter med mina kollegor i Warsawa, Prag och Berlin om olika former av reaktioner. Liksom med Catherine Ashton.

De ledande presidentkandidaterna förblir fängslade utan att vi eller deras anhöriga ens vet var eller i vilket tillstånd de är. Summariska rättegångar för tankarna till mörka perioder av Europas historia. Repressionen har gjorts till officiell statlig politik.

Alldeles självklart måste och kommer Europeiska Unionen att reagera.

Mer konkreta beslut kan komma först i januari. Med den politiska reaktionen och inriktningen nu är mycket viktig.

Också läget i Elfenbenskusten följer vi med stigande oro.

I går beslöt vi att rekommendera tjugotalet svenska medborgare att nu lämna landet. Samma rekommendation utfärdades av Frankrike som har ca 15 000 medborgare där.

Det går inte att bortse från risken för att ett brutalt inbördeskrig flammar upp igen. FN-trupperna i landet kan stå inför en mycket svår uppgift.

Vi får hjälp från Norges ambassad på platsen och är djupt tacksamma för detta.

Gårdagens serie av interpellationsdebatter handlade bl a om situationen i Västra Sahara, och jag lovade interpellantern Jens Holm att nämna den saken också här på min blogg.

Det finns all anledning att med oro följa utvecklingen även där. FN-processen, som vi ger vårt fulla stöd, rör sig mycket långsamt framåt, och det finns självfallet en risk att frustration leder till nya spänningar och nytt våld.

Men något alternativ till FN-processen finns inte.

Såväl Polisario som Marocko har lagt fram förslag som nu diskuteras. Västra Sahara har rätten till självbestämmande, även om detta inte nödvändigtvis måste innebära självständighet.

5 Responses to Vitryssland och Elfenbenskusten

 1. leewanta skriver:

  E24: ”Det är därför man pratar om att införa eurozonobligationerna vilket i praktiken betyder att vi måste införa gemensam finanspolitik.”

  http://www.leewanta.com/2010/12/monetar-entropi/: ”gemensam finanspolitik” = ett steg på ‘new world order vägen’, konsekvenserna av den nogsamt implementerade krisen var naturligtvis lätta att föruspå för superfinansen som kontrollerar systemet, och för oss som vet vad de är ute efter. Inte ens teoretiskt intressant. Själv tvekar jag inte en sekund att lämna Europa den dagen man skulle slå ihop missfostret. Slår man ihop den fiskala politiken, så blir det en statsbildning på praktisk nivå, oavsett vad flaggorna säger. Och ibland de inbördeskrigen tänker jag inte sova.

  Hur avsäger jag mig FN?

 2. leewanta skriver:

  Synd att man inte kan korrigera inlägg, felaktig sats.

  Flam-punkterna, inte bara i dessa nämnde fall, löser man om man är villig att lösa problemen där de sitter, och då måste världsordningsfolket praktiska makt fimpas. Allt måste finansieras.

 3. leewanta skriver:

  Efter att Assange hade fått osannolika 250,000 kablar tillskickade honom ifrån spelare vid Amerikanska Statsdepartementet, gick USA/UK media omedelbart på att propagera ordet ”anarkist” i alla sammanhang rörande Assange. Exempel 1.

  Därefter propagerades det att en hacker grupp vid namn ”Anonymous” hade attackerat Visa och Mastercard, och även denna gång fokuserades det på ordet ”anarkism” i angloamerikansk media. Exempel 2.

  Och nu läser vi om att en ”Anarkistisk grupp” i Italien har levererat bomber till Ambassader (en zbigniew specialitet för övrigt, i varje land de avser att skicka in en färgad revolution, börjas det oftast med att någon bomb smäller vid en Amerikansk Ambassad.) Exempel 3.

  CIA har lång erfarenhet av att underhålla paramilitära flugor, där de röda brigaderna ifrån 70-talet i Italien var ett exempel.

  Mönstret visar vad tankegången är: ”anarkister är ett problem, vi måste reglera saker och ting hårdare.” I USA har hökar som Joe Lieberman (2) och Jay Rockefeller klagat offentligt på Internets existens, långt innan dessa händelser, och att man måste kunna stänga av nätet – ”vid behov”, med mera. En genomskinlig ”psychological-operation” ur Intelligentians handbok föreligger därför i vår uppfattning, av klassisk agent provokatörs snitt. Så nu ser vi en tydlig primär till WikiLeaks dumpen. Man vill ta bort anonymiteten på nätet, ”för säkerhets skull.”, den ingick i en vidare plan.

  leewanta bloggen innehåller länkar/referenser till ovanstående.

 4. jdsolle skriver:

  GOD JUL !!!!!!!

 5. perfro skriver:

  Vilken anledning hade egentligen Ryssland att inte erkänna valets vinnare som president?

  Visserligen vann han knappt, men FN:s säkerhetsråd och FN:s generalsekreterare har accepterat valutslaget.

  Världen ska inte medverka till ett nytt blodigt inbördeskrig och detta dessutom i ett land som förmår utvecklas inte minst på grund av sina naturtillgångar.

%d bloggare gillar detta: