Välkommet ytterligare steg

STOCKHOLM: Jag välkomnar varmt att USA:s senat i kväll fattat beslut om att ratificera START-avtalet om ömsesidiga reduceringar av strategiska kärnvapen mellan USA ochg Ryssland.

Avtalet innebär ett steg på vägen mot visionen om en kärnvapenfri värld.

Jag hoppas att det inom en inte alltför snar framtid skall finnas möjlighet att gå vidare i ansträngningarna att reducera antalet kärnvapen i olika länders arsenaler. Det är också min förhoppning att USA nu kan gå vidare och ratificera avtalet om totalt stopp för kärnvapenprov CTBT.

I kommande förhandlingar mellan USA och Ryssland är det viktigt att också sub-strategiska eller s k taktiska kärnvapen inkluderas.

7 Responses to Välkommet ytterligare steg

 1. perfro skriver:

  Ett välkommet steg förvisso.
  Det hindrar inte att det fanns ett starkt motstånd mot detta avtal i både senaten och i representanthuset.

  Det beror knappast på att USA inte känner sig starka nog till självförsvar
  Däremot saknar de kontroll över om Ryssland verkligen uppfyller sina förpliktelser

  Det är inte heller de båda stormakterna som förfogar över stora kärnvapenarsenaler. Hur få med dem i dessa bindande samtal om begränsningar.

  Och så de små.
  Nu kan ju även Nordkorea ses som ett hot med sina förödande kärnvapen.

  Den fredsbevarande politiken kommer måhända ligga i att det finns kärnvapen.
  Så reesonerar också Obama.

 2. jeandebeaumont skriver:

  Any sensible person or government would welcome the START break-through and ”hope” for further progress. It would be interesting to know, however, if the Swedish government plays even the slightest role in facilitating this whole process (e.g. as an advisor / lobbyist / go-between in a bilateral or multilateral context).

  If not, why not? Are barriers UD’s general attitude to Russia, the absence of a common E.U. security and foreign policy, and/or the (U.S.) view that global mass-destruction remains a bilateral issue?

 3. claudius49 skriver:

  Ytterligare en välförtjänt framgång för President Obama! (Den näst senaste: Att man nu tagit farväl till DADT.)

  Emellertid, Obamas och USA:s motpart i detta ärende? En regim som i snart 8 år har haft en känd, och såvitt känt fullkomligt oskyldig, kritiker fängslad (Mikhail Khodorkovsky). Den nya dom som skulle ha meddelats i förra veckan, men då förklarades uppskjuten till den 27 dec, blir det ett frikännande (linje Medvedev) eller förlängt fängelse (linje Putin)? Dvs Ryssland som rättssamhälle, eller motsatsen?

  Och som ett bistert apropå till fallet Khodorkovsky (och alltför många andra!), se artikel i dagens N Y Times om fallet Sergei Magnitsky — i vilket ”processen” nu gjorts kort, mycket kort, tydligtvis helt i enlighet med KGB:s gamla svarta manual.

  http://www.nytimes.com/2010/12/23/world/europe/23magnitsky.html?_r=1&hp

 4. gubbstut skriver:

  Carl Bildt, ett välkommet steg vore om USA tog lite ansvar för krigt i Irak. Som det nu är, ska Sverige stå som något slags mottagarland för dessa som flyr från Irak, för kriget är ju långt ifrån slut. Övriga europa tycks skita i att hjälpa till. USA borde åtminstone kunna ta emot några flyktingar från Irak, det är ju dom, med Bush och Blair i spetsen, som ställt till det. Saddam hade ju inga kärnvapen. Detta har alldeles för lätt, glömts bort.

 5. perfro skriver:

  Gubbstut

  Såg du inte i går på tv Världens konflikter, som handlade om Iran och inte minst det blodiga kriget med Irak under ledning av Saddam Hussien.

  Ville han inte också bli arabvärldens oljeshejk

  Därutöver folkmorden.

  Bra att Irak nu tagit steg mot demokrati.
  Terrorn uppmärksammas inte som den borde i våra massmedia och framförallt vem som står för den, vilka metoder terroristerna använder sig av och att offren mest är civila.

  Vi har haft en självmordsbombare.
  I Irak förekommer det nästan dagligen.

 6. theproperstudy skriver:

  Vad hände med jullöftet om ett inlägg ang. Väst-Sahara?

  Hade gärna läst dina åsikter om den, speciellt som debatten i riksdagen mest handlade om att förklara för V hur politik fungerar.

%d bloggare gillar detta: