Vitryssland, konsekvenser och nya ambassadörer

STOCKHOLM: Alldeles säkert kommer tisdagen att innebära fortsatta samtal om situationen i Vitryssland efter våldet, arresteringarna och den uppenbara manipulationen av valresultatet.

Vi vet i skrivande stund fortfarande inte vad som hänt med de oppositionskandidater som arresterats.

Uttalanden från inte minst den vitryske inrikesministern har en ominös innebörd som påminner om än mörkare perioder.

Och inte minst i Bryssel finns det anledning att diskutera konsekvenserna för vår politik. Det är svårt att dra någon annan slutsats av det inträffade än att de styrande i Minsk nu dramatiskt prioriterat ner den betydelse de ger relationen till Europeiska Unionen.

Sedan kan man spekulera i vad det är som lett till denna åtminstone synbara förändring. Men fakta förblir fakta.

Min dag kommer dock att börja med möte med riksdagens utrikesutskott för att diskutera de allvarliga konsekvenserna av det riksdagsbeslut som nu innebär att vi måste skära ner UD:s verksamhet med ca 135 miljoner kr.

Jag kommer att redovisa vår syn – också om de ambassader som dessvärre behöver läggas ned – men också höra hur de som bär det politiska ansvaret för detta beslut anser att saken bör hanteras.

Min starka misstanke är att de kommer att prata runt och försöka att fly bort från det politiska ansvaret för sina egna dumheter. Vi har ju just nu en politisk opposition vars möjliga enda förmåga verkar vara att opponera mot sig själv.

Innan det senare under dagen är dags för lite ledighet från tjänstebestyren har jag glädjen att ta emot nya ambassadörer från Polen, Moldavien, Indien och Japan för samtal om våra olika bilaterala relationer.

Sedan blir det skolavslutning – och några timmar julbestyr.

One Response to Vitryssland, konsekvenser och nya ambassadörer

  1. kalletyckare skriver:

    Dags för NATO/USA:s kanondiplomati?

%d bloggare gillar detta: