Val utan legitimitet

STOCKHOLM: Under dagen har dessvärre bilden av vad som inträffade under gårdagkvällen och natten i Vitryssland blivit allt tydligare.

Till gårdagkvällens övervåld måste också räknas det faktum att sju av oppositionskandidaterna i presidentvalet arresterats tillsammans med ett okänt antal andra personer.

Från EU:s sida kräver vi att de omedelbart släpps fria, och vid en pressträff på eftermiddagen har jag gett starkt eftertryck till det kravet.

Rapporten från ODHIR:s valobservatörer i dag på eftermiddagen är dessvärre mycket tydlig.

Medan det tidigare fanns vissa positiva tecken – och till dessa hörde att ODHIR bjöds in och tilläts verka fritt – förbyttes dessa snarast i sin motsats efter det att vallokalerna stängts och den avgörande röstsammanräkningen inletts.

Observatörerna gör den officiella bedömningen att ”röstsammanräkningen var dålig eller mycket dålig i nästan hälften av alla de vallokaler som man observerade”.

Därmed är det uppenbart att det valresultat som redovisades saknar demokratisk legitimitet.

Jag har under dagen haft kontakter med vissa av mina kollegor liksom med Bryssel och Washington för att stämma av våra respekrtive bilden av situationen.

Jag talade också med riksdagsmannen Kent Härstedt som lett till den svenska riksdagens delegation vid valen när han mellanlandade i Wien på vägen hem.

Självfallet kommer vi att följa upp situationen under de kommande dygnen och värdera de olika handlingsalternativen.

10 Responses to Val utan legitimitet

 1. margalit skriver:

  Du Carl
  Jag har skrivit ett julkort till er i alliansen på min blogg. Du/ni kanske inte gillar det men det är ändå till er. God Jul

  http://margalits.wordpress.com/2010/12/19/julkort-till-statsministern-maud-olofsson-och-alla-andra-i-alliansen-strange-fruit-och-magnolia/

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Undra hur man tänker där?
  Kvalificera sig för internationellt samarbete?
  Black Russia vore väl ett bättre namn?
  Minskt sagt.

 3. utrat skriver:

  Vad var Lukaschenko så rädd för? Vid rättvisa val hade han ändå vunnit. Det är säkert. Å andra sidan om han tillåtit oliktänkande att tidigare kommit till tals så kanske han inte vunnit.

 4. margalit skriver:

  Lukaschenko hade inte tagit hem valet utan trix och hot. Dom där grabbarna är inte som svenska killar. De där killarna är födda med en revolver innanför byxan och en hal tunga. Hm! Varför tänker jag på Maud Olofsson när jag skriver hal tunga?

  Hur är våra politiker i övrigt? Känner att dom är en blandninga av Kalle Anka och Nicolae Ceauşescu

  Detta sagt trots att jag hyser en viss beundran för Bilt, trots igen, hans mysko affaärer.

 5. leewanta skriver:

  DN: ”Stort spionnätverk byggs upp i USA”

  ”Den amerikanska regeringen bygger upp ett omfattande underrättelsenätverk som ska spionera på egna medborgare i syfte att bekämpa terrordåd, skriver Washington Post.”

  Vad vi ser är effekten av planlagda operationer, imbecilla reaktionär blåbärs politiker världsomfattande korruption, och en mentalt förlamad pöbel. Om man inte agerar för att kväsa dessa – megatrender – får man välförtjänt det 1984 man så länge har trott var fantasy litteratur.

  De ökar tempot. Order för dessa planer kommer, som vi har påpekat ända sedan 1885 (vi är inte de första på plan), från den internationella storfinansens högsäte.

 6. claudius49 skriver:

  SVT2 hade idag ett program från Oslo om fredspristagaren Liu Xiaobo, SVT:s presentation: ”Inför en stor publik i Oslo Rådhus leder CNN:s programledare Jonathan Mann en diskussion om årets fredspris som tilldelas den kinesiske fängslade regimkritikern Liu Xiaobo.”

  Sänds även i SVT24 26/12.

  Programmet ägde rum i stadshuset där prisutdelningarna sker. Utrikesminister Gahr Störe medverkade i en intervju, där han gav suveränt skicklig och kraftfull framställning, bl a om den norska Nobelkommitténs oberoende ställning relativt regeringen.

  Mycket sevärt.

 7. Bertil Jansson skriver:

  Idag får man vara stolt över utrikesministern och skämmas över statsministern (inget samband med Afghanistan, vem tror han att han lurar?)

 8. Kachina skriver:

  Man kan inte undvika att gilla vår utrikesminister, även om vi har diametralt skilda åsikter i vissa frågor.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8294962.ab

 9. radioava skriver:

  DEt är INTE sant Carlbildt är igång och fördömer valet. carl bildt är upprörd.

  Carl, hur kommer det sig att du skickar ambasadören till Ahmadinejad kupp?

  Du är inte sant carl, du är helt enkelt för mycket.

 10. kalletyckare skriver:

  Utdrag ur din artikel Carl: Därmed är det uppenbart att det valresultat som redovisades saknar demokratisk legitimitet.

  Gäller detta då också för valen i Irak och Afghanistan?

%d bloggare gillar detta: