Lettland och Ryssland

STOCKHOLM: Mitt i det dystra österut finns det anledning att uppmärksamma en påtagligt positiv utveckling.

Lettlands president Valdis Zatlers avlade i går ett officiellt besök i Moskva på inbjudan av sin ryske kollega Dmitry Medvedev, och av allt att döma hade de bra och konstruktiva samtal om relationen mellan de bägge länderna.

Det är viktigt och bra.

Bägge länderna har ett påtagligt intresse av att ha goda relationer med varandra.

Och det ligger också i det vidare europeiska intresset.

24 Responses to Lettland och Ryssland

 1. leewanta skriver:

  Det är alltid lika tråkigt att diskutera Ryssland utan det nödvändiga historiska perspektivet. Antony C Sutton, Hoover Institute, publicerade mängder med akademia, som få har uppmärksammat, dokument som påvisar hur Wall Street finansierade Bolshevikiska Revolutionen, och hur samma krets handlade med varor och teknologi mellan USA och Sovjet under hela kalla kriget. Det var ännu en proxy ifrån världsordningsfolket.

  Det fanns två plan som kunde landa hos Sovjet utan att blinka på den tiden, ett gick i namnet David Rockefeller, det andra gick i namnet Dr Armand Hammer. Varför ingen noterar detta förhållande är obegripligt.

  – – – –

  Dear Mr. President:

  I am in sympathy with the Soviet form of government as that best suited for the Russian people…

  Letter to President Woodrow Wilson (October 17, 1918) from William Lawrence Saunders, chairman, Ingersoll-Rand Corp.; director, American International Corp.; and deputy chairman, Federal Reserve Bank of New York
  – – – – –

  Rekommenderar Sutton´s böcker för alla seriösa stundenter av sociopolitisk historia

 2. spanaren skriver:

  Polen visar vägen för Lettland genom sin
  normalisering av relationerna med Moskva.
  När får den stora ryska minoriteten medborgerliga
  rättigheter i Lettland?

  Vad gäller EU:s relationer med Ryssland och
  länderna inom vad Ryssland betecknar som den
  ryska intressesfären har dagens Moscow Times
  en artikel som beskriver ett alternativ till
  Carl Bildts antiryska östpolitik.

  Har Andrew Wilson fel? Ger inte artikeln en
  bild av den reella verkligheten i det som var
  den europeiska delen av Sovjetunionen?

  Vad gäller Vitryssland frågar sig undertecknad
  varför Lukasjenko inte lät ett fritt val äga rum
  då han hade stöd av 40-50% av väljarkåren mot en
  splittrad opposition.

  Det blir inga fler ”färgrevolutioner” någonstans…

  http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/eastern-europes-tito-option/427394.html

 3. Kachina skriver:

  ”en artikel som beskriver ett alternativ till
  Carl Bildts antiryska östpolitik.”

  Jag har en känsla av att Carl Bildt har börjat omvärdera sin syn på Ryssland, vilket bla kan skönjas i inlägget ovan.

  Ryssland har en bit kvar att jobba med vad gäller de mänskliga rättigheterna och den organiserade brottsligheten, men viljan finns och därmed måste det politiska stödet från Europa och USA finnas, om de skall lyckas.

 4. Lars skriver:

  Kommentar?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4251815

  Sverige pressades av USAs ambassad till att skicka fler trupper till Afghanistan. När ska Sveriges regering bli självständig och börja fatta beslut som är bra för Sverige och inte bara fatta beslut som är bra för USA?

 5. lingxiao skriver:

  The opportunity for the Baltic countries to capitalize politically and economically on their history and geographical location is indicated by my letter published in The New York Times / International Herald Tribune on 9 June 2010 under the title of ”Multilingual Baltic countries”:

  ”The Estonian government and its National Language Institute need only to look to Belgium to learn how divisive and damaging a repressive and narrowminded language policy can be for a nation (“Lifting Estonian as point of pride, and law,” news article June 8, 2010).

  Could Estonia not reinforce its national identity, economic capacity and regional clout by taking a bolder approach? The country could give Estonian and Russian equal status and encourage their use, while at the same time making fluency in English mandatory for all citizens. It’s a proven recipe for success.

  If Estonia could persuade Latvia and Lithuania to adopt a similar policy, the Baltic countries would be well prepared for the future.”

  Xiao Ling,Singapore
  http://www.nytimes.com/2010/06/10/opinion/10iht-edletters.html?scp=5&sq=Xiao%20Ling,%20Singapore&st=cse

  P.S. The Estonian ministry of foreign affairs later published the above letter on their home page (it’s still online).

 6. demiwotan skriver:

  Jag tycker Sveriges förhållande till Ryssland är väl avvägt och balanserat. Visst finns det vilja i Ryssland till förändring, det är inte där skon klämmer. Vad som saknas är att det finns inget incitament till förändring. Vackra ord i all ära, med det är först som förändringen tar tag i börsen på den Ryske medborgaren som saker och ting kommer att hända. Värderingar och åsikter brukar då ändras för att bättre passa hur saker blir gjorda. Såg att Ryssland blev medlem i WTO, vilket är ett steg i rätt riktning. Att komma ihåg när det gäller Ryssland: 1. Landet har sin vagga i det Byzantinska Imperiet. Europa i övrigt har sitt ursprung i Mellersta Östern. 2. Den ekonomiska kris som nu drabbar Grekland kommer med 100% sannolikhet (som ett brev på posten) att drabba Ryssland inom en 10års period. Det är från denna kris som ett incitament till förändring kommer. Marknaden har ett sätt att övertyga som lämnar ytterst få oberörda. 3. Landet har en Skendemokrati.

 7. perfro skriver:

  Visst är det glädjande med ett som det uppfattas positivt och konstruktivt samtalt.

  Så var det också när Medvedev hade sina samtal med EU:s ledare.
  Men är han den verklige ledaren? Kan han medverka till den förändring zav Ryssland som landet måste komma fram till.
  Vägen dit är mycket, mycket lång.
  Nu väntar i mellandagarna domen vad gäller Rysslands främste frihetskämpe.
  Den är redan avklarad. Som Putin sa, tjuvar ska hållas i fängsligt förvar.

  Vilken är platsen för Putin? Kanske inför Haag-domstolen.

 8. leewanta skriver:

  DN: ”EU-skatt skulle sänka Europa”

  LW: Klassisk bankir trojan. Den som ogillar tanken på saker som framtida suprakommunism, totalitär skendemokrati etc skjuter obarmhärtig ned alla försök till EU skatter, globala skatter. Dessa taktiska grepp är världsordningsfolkets, storbankirers, plan att successivt ta över nationers självständighet.

  En mycket gammal plan. Skatten hamnar i en bank som inte lyder under någon nation. Däremot har den förvaltare med privata händer i slutet av den nestlade stacken av fonder och truster. Ergo, på praktiskt plan blir detta samma ska som att låta bankirers lönebas i City of London, tjäna massor på att sticka händerna i Europas folks fickor. Handen som ger är ovanför handen som tar, detta är ett maktspel.

  Politikerna i världen kommer dessa följande år lära sig den hårda vägen vad det innebär att blåögt ägna sig åt saker de absolut inte begriper eller har perspektiv på.

  Skjut ned frågan tills den försvinner.

 9. leewanta skriver:

  När det gäller rådgivning av försäljningen av Nordea med mera, önskar jag som enskild delägare i staten, att man icke begagnar soliciterade rådgivare i dessa ärenden, och förespråkar att maktcentrum av berörda bolga stimuleras till att kvarstå inom nationens ekonomiska centrum, uppå ev försäljning.

  Vi önskar icke beblanda Darth Vader i detta.

 10. stig2entreprenoren skriver:

  Med tanke på att detta var ett land som tills för 20 år sen inte ens kunde försörja sitt folk med toalettpapper och att landet till slut upphörde pga att taggtråden tog slut så är det ju väldigt bra att det nu blir bättre och bättre.
  Att man då i Ukraina som har en motsvarande jordbruksareal som 70 st Skåne låg på svältgränsen var också högst graverande.
  Att Lettland som snabbare håller på att ta sig upp ur träsket har en del att bidraga med är ju också bra.
  Lite synd är det dock om de unga ryssar i Lettland som nu lite oförtjänt får träda skott åt allt gammalt mög. Allt kan förbättras och det är det positiva.

 11. gruelse skriver:

  Carl Bildt:
  Rättelse:

  I söndagens Agenda http://svtplay.se/t/103430/agenda vid ca 37:40 diskuterar ni bland annat finanskrisen där du säger något i stil med: ”den djupaste krisen har vi haft i Lettland som inte hade någonting med euron att göra överhuvudtaget.”

  Jag håller inte med. Euron var i allra högsta grad inblandad i Lettlands kris.

  Åren före krisen hade bland annat de svenska storbankerna en aggressiv marknadsföring för att letterna skulle ta lån. Dessa lån var knutna till euro och hade lägre ränta än de lån som kunde tas i den inhemska valutan Lats. Mycket riktigt, tillväxten var hög i Lettland, men den baserades på lånade pengar som gick i hög grad till konsumtionsprodukter (likt utvecklingen i flertalet av PIIGS-länderna), varvid en bubbla byggdes upp som sprack.

  Finanskrisen har haft det goda med sig att många, som tidigare har varit euroförespråkare, nu när de konfronteras med eurons ”fula baksida” har fått omvärdera sin inställning. Trots detta, omnämns euron fortfarande med ett religiöst skimmer i små politiska enklaver.

 12. Kachina skriver:

  ” Trots detta, omnämns euron fortfarande med ett religiöst skimmer i små politiska enklaver”

  Skall jag känna mig träffad? Ja. sannolikt är det så, men det är i ett mer realistiskt än religiöst skimmer. Man kan inte gjuta fundamentet till Unionen på vatten och sand. Det måste till lite cement också.

  Jag tror på Unionen som idé, som en ekonomisk och social enhet fri från de förödande interna krig som skördat miljoner människoliv de senaste femhundra åren.

  Jag har börjat tvivla på byggmästarna som skall resa stommen till denna världens största ekonomi. När Polen måste ha en ambassadör i Stockholm för bilaterala ärenden, bygger de antingen något annat eller så kan de inte läsa ritningarna.

  Det börjar vara pinsamt tydligt att vi anlitat glada amatörer, inkompetens som utgett sig för att vara proffs, att bygga framtiden för Europa. Eller,……så är det som ”leewanta” säger, att det är några få i skuggorna bakom den politiska makten som har den verkliga ekonomiska makten.

 13. Kachina skriver:

  Är det någon som vet om Kalifornien har en ambassad i Nevada?

 14. perfro skriver:

  Det finns skäl observera-och detta är något positivt. att detta var det första officiella besöket i Ryssland mellan två presidenter, som ägt rum efter den sovjetiska ockupationen av Litauen.

  Dessa länder har nu också kommit överens om att tillsätta en särskild kommission för att ärmare studera de histoiriska relationerna länderna emellan.

  Det finns då även anledning tänka på att Litauen under andra världskriget var ockuperat av nazi-Tyskland.

  Medvedvev och Zatlers hade också anledning diskutera statusen för de 221 000 etniska ryssar, som bor i Ryssland.

  Tydligen är det svårigheter med en normal integration.

  Litauerna har verkligen lidit.
  Landet måste också nu ta sig ur skadorna efter finanskrisen som inte minst beror på våra storbankers illa underbyggda spekulationer.

 15. Kachina skriver:

  Den öppna kontakten mellan Ryssland och Litauen är mycket bra. Jag blandade in ett annat av CB:s inlägg, där han välkomnade Polens nye ambassadör i Sverige.

  Det jag tänkte på var hur vår Union hänger ihop politiskt, administrativt och ekonomiskt. För vår nationella ekonomi skall vi inte behöva en ambassad i andra EU-länder annat än vid centraladministrationen i Bryssel.

  Nästa års valutakrig kan bli förödande för Europa och Sverige, om vi fortsätter att stötta eu-bygget med ”skvalpvalutor.” Med en enda stor valuta inom Unionen klarar vi oss bättre. Utan den kan EU:s ”korthus” rasa.

 16. verynicetoo skriver:

  Ja Carl Bildt det skulle glädja mig mkt om Ryssland o Lettland kan bli ngt mera kontanta !

  God Jul o Gott Nytt önskar jag Dig och Dina Medarbetare.

  Peter Vinge, Uppsala.

 17. leewanta skriver:

  DI: ”Kina flaggar för att köpa europeiska skuldpapper”

  LW: Den som äger bestämmer.

 18. Bo W. Höglund skriver:

  ”He who pays the piper, calls the tune!”

 19. kulan skriver:

  God Jul!

 20. Kachina skriver:

  Vi får hoppas att vi slipper julklappar och en God Jul från Kim Jung Il.

  Vad säger ”leewanta” om detta, att svenska banker kräver högre amortering på lånen samtidigt som räntorna höjs. Är det en repris av 1992 då företag och privatpersoner som tangerade kreditlimit sätts på obestånd, vilket orsakar ett hål i balansräkningen som täcks av skattebetalarna, samtidigt som den utmätta egendomen erövras till en bråkdel av värdet?

  Vad säger Carl Bildt om detta, är det de logiska reptilerna som i sista hand styr både politiken och nationen?

  Jag börjar bli innerligt trött på det här finansiella pokerspelet, där reptilerna torterar bytet innan det avrättas. Det är något så in i h-e fel i det finansiella systemet, att det måste rättas till, helst på diplomatisk väg eftersom den yttersta vägen är förödande.

  Sedan vill jag gärna, från dig som utrikesminister, ha en förklaring på varför vi måste ha ambassader i andra EU-länder. Det verkar rent horribelt. Jag har redan ställt frågan utan att få ett svar, har Kalifornien en ambassad i Nevada? Knappast.

  Men vi har en ambassad i Köpenhamn och Helsingfors,……så vad f-n sysslar ni med?

 21. spanaren skriver:

  Kachina,

  Vi skall törhända inte vad gäller utrikespolitiken
  leva i samma värld av drömmar och illusioner som
  vi redan gör vad gäller försvars och säkerhetspolitik.

  Istället för att tänka i banor av utvidgning av EU
  tom in i den ryska intressesfären bör vi planera
  för en framtid där Euron kollapsar och EU splittras
  i en tysk intressesfär i norr inkluderande Sverige,
  Finland, Danmark, Holland (ett återuppståndet
  Grossdeutschland) och ett rest-EU ”söder om Alperna” i ekonomisk kris där Grekland, Irland, Portugal och
  kanske även Italien, Belgien och Spanien tvingats
  till utträde ur den nuvarande Euron.

  Ett tecken i tiden är måhända att ”de som bestämmer”
  dvs Frankrike och Tyskland stoppade Rumänien och Bulgarien från inträde i Schengen även om detta strider mot alla nugällande avtal och regler.

  Samtidigt närmar sig Frankrike och framförallt
  Tyskland Ryssland. Vad det innebär för Europa
  har vi ju sett tidigare i historien…..

  De som drömmer om en militär insats av USA/NATO
  i Vitryssland vid ett nytt försök till västkupp
  -en sk färg”revolution”-som slås ner med asiatiska
  metoder (jmf Tibet, Burma, Östturkestan) bör betänka att svaret på en sådan utveckling redan övats och
  förberetts av den gemensamma rysk/vitryska krigsmakten
  i stormanövern ”Union Shield 2006″……

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,735812,00.html

  Nog kommer den alliansfria nationalstaten Sverige
  behöva alla sina nuvarande ambassader i framtiden…

 22. perfro skriver:

  De baltiska folken har lidit svårt i ett historiskt perspektiv.
  Nu blir det ett närmare samarbete mellan östersjöstaterna, vilket är bra för stabiliteten i vår region.
  De söker sig också mot EU och Nato.

  Det folk som klarat av finanskrisen bäst är esterna. Men letter och litauer kämpar på och de gör det utan det skäll och knot för utmärker inte minst grekerna.

  Jag vet inte säkert, men jag tror att även korruptionen är begränsad både bland hög och låg bland de baltiska folken.
  Däremot satsar de nog mer på det som gälle även i vårt land tidigare, naturahushåll.

  En God Jul och Ett Gott Nytt År
  tillönskas vår framstående utrikesminister och bloggare.

  Kämpa på!

%d bloggare gillar detta: