Så småningom till Bydgoszcz

STOCKHOLM: Denna dag börjar med intervju med David Frost på Al Jazeera om terrorförsöket i Stockholm och vår integrationspolitik.

Jag skulle tro att det också kommer att handla om gårdagens rapport från säkerhetspolisen. Att motarbeta den radikalism som ytterst i vissa fall kan leda till terrorism är en utomordentligt viktig uppgift.

Det internationella intresset för försöket i Stockholm förblir stort.

Men sedan misstänker jag dessvärre att jag kommer att få fortsätta att ägna betydande tid åt riksdagsoppositionens dumma beslut att skära ner våra anslag och tvinga oss att stänga ambassader.

På eftermiddagen flyger jag så tillsammans med Anna Maria till Bygdoszcz i norra Polen för en julmiddag som utrikesminister Radek Sikorski och hans hustru Anne Applebaum ordnar i det hus de har någonstans i trakten.

Det har blivit lite av traditon med lite mer informella julmiddagar av detta slag mellan oss utrikesministrar i norra Europa.

Samtalsämnen kommer inte att saknas. Summera upp det som gått och se lite på utmaningar under det nya år som snart randas.

Det blir ju ett centraleuropeiskt år med först Ungern och därefter Polen i ordförandestolen i den Europeiska Unionen.

Säkert kommer vi att diskutera det fortsatta arbetet med det Östliga Partnerskapet, och alldeles säkert morgondagens presidentval i Vitryssland.

Toppmötet i Bryssel har som väntat enat sig om den fördragsjustering som gör det möjligt att sätta upp en s k permanent krislösningsmekanism. Utmärkt.

Men den avgörande uppgiften förblir att reformera de ekonomier som förlorat i konkurrenskraft.

Sverige och Polen tillhör bägge tydligt tillväxtzonen i den europeiska ekonomin.

5 Responses to Så småningom till Bydgoszcz

 1. kalletyckare skriver:

  När det gäller besparingarna inom UD kanske du istället kan få lite stöd från EU:s nyinrättade UD med dess utrikesminister ”Baronessan”, som nu som bäst håller på att öppna EU-representationer världen över. Det har talats om upp till 6000 personer i den här nya organisationen. Helt galet, och tänk va kaviar och årgångsviner det ska gå åt till att hålla den här skaran vid gott mod!

 2. petermadison skriver:

  Din gode vän Richard Holbrooke’s sista ord på operationebordet:

  ”You’ve got to stop this war in Afghanistan.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12/13/AR2010121305198.html?hpid=topnews&sid=ST2010121305455

  Frågan är hur länge du Carl tänker stödja USA:s vansinniga krig som aldrig kommer att vinnas. Inte ens Europas icke folkvalde president Van Rompuy tror på det här kriget. Kommer du stå likt BagdadBob och med en dåres envishet hävda att ”kriget går bra” när allt sedan länge är förlorat?

  Vore det en stor prestigeförlust för dig att ändra strategi på hur fred och stabilitet ska uppnås i Afghanistan eller är du helt köpt av USA?

 3. petermadison skriver:

  Varför vill du inte svara på frågor som rör ditt tidigare engagemang i Lundin Oil?
  Du måste väl förstå att ju mer du tiger och håller dig undan dessa frågor desto mer skyldig kommer du anses vara…

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fragan-som-bildt-vagrar-svara-pa_5815941.svd

 4. demiwotan skriver:

  Det centraleuropeiska året för EU blir också ett Antikomunistiskt år. Så, i den meningen att både Ungern och Polen har gjort uppror mot kommunismen; Ungernrevolten -56 och senare Lech Walesa kamp för demokrati och självstyre i Polen.

 5. […] Carl Bildt, Aftonbladet, Cecilia Malmström. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar […]

%d bloggare gillar detta: