Dra ner 135 miljoner kr

STOCKHOLM: Det olycksaliga riksdagsbeslutets konsekvenser är att UD nu måste skära ner med 135 miljoner kr under de närmaste åren.

Det motsvarar vår andel av det samlade anslaget för regeringskansliet.

Att detta också kommer att medföra nedläggningar av myndigheter utomlands är dessvärre nödvändigt.

Vilka dessa blir måste vi fatta beslut om relativt snart.

Rimligt är att vi också konsulterar riksdagen. Jag skall lyssna på riksdagens utrikesutskott på tisdag i ärendet.

Nedläggningarna är deras – och då får de också ta ansvaret för dem.

21 Responses to Dra ner 135 miljoner kr

 1. Kachina skriver:

  Sluta sura, Carl. Du vet ju, att för att göra en omelett, måste man krossa en hel del ägg.

  Skall man göra en Union, kan man inte fortsätta att betrakta inrikes EU-medlemmar som utlandet. Detta nödvändiga arbete är faktiskt femton år försenat och det är inte ambassaderna i ”långtbortistan” som skall bort, utan de vi har inom Unionen.

 2. leewanta skriver:

  Du kanske kan tigga lite pengar via proxy av anglosaxisk intelligentia, med Jundullah som föregående exempel, de som sägs ligga bakom det senaste dådet i Iran.

  ”A senior U.S. government official said groups such as Jundullah have been helpful in tracking al Qaeda figures and that it was appropriate for the U.S. to deal with such groups in that context.

  Some former CIA officers say the arrangement is reminiscent of how the U.S. government used proxy armies, funded by other countries including Saudi Arabia, to destabilize the government of Nicaragua in the 1980s.”

 3. claudius49 skriver:

  SD:s krokben är förstås avsett att generera en del sveda och värk i Regeringskansliet. Jag utgår tryggt från att Du inte låter deras representanter i utrikesutskottet komma undan att lämna en förklaring till hur de ser på Sveriges utrikesfrågor, närmast hur de vill fördela de oundvikliga nedskärningarna. (Därmed inte sagt att just deras eventuella plan bör genomföras.) Kanske har de redan en fix och färdig plan för vilka indragningar som de tänker sig? Eller hade de kanske inte tänkt igenom frågan, när de bestämde sig för att gå i armkrok med Socialdemokraterna?

  Att jämföra de förestående indragningarna med köksmästarens arbete att vispa ihop en omelettsmet tycker jag är rätt osmakligt; den gamla bilden har huvudsakligen använts av/om destruktiva despoter — en som jag kommer att tänka på här är Pol Pot och hans Röda Khmerer.

 4. gruelse skriver:

  Carl Bildt gilla läget!

  När den lagstiftande makten – riksdagen på demokratisk grund har bestämt budgetnivån för regeringskansliet är det upp till ansvariga att anpassa sin verksamhet efter budgetramarna.

  Det går inte att som ett bortskämt barn sitta i sandlådan och girigt hålla fast vid alla de pengahinkar som det lyckades tillskansa sig i samband med EU-halvåret, när ansvarsmedvetna Moder Svea säger åt sitt barn att dela med sig av hinkarna.

  På Regeringskansliets hemsida läste jag som motivering till sitt budgetäskande för 2011 förelåg löneförhöjningar samt effektiviseringar gällande u-landsbiståndet och hanteringen av människoflödet till Sverige. Här kommer mina förslag på besparingar:

  * Jag tycker att all hantering av biståndet ska bekostas av biståndsbudgeten, som 2009 uppgick till 35 miljarder kronor och motsvarade 1,12 % av bruttonationalinkomsten, se http://www.sweden.gov.se/sb/d/12432/a/136913 . UD:s besparing på 135 miljoner kronor motsvarar endast 0,39 % av 2009 års biståndsbudget. En futilitet!

  * Med tanke på Sveriges bästa och mot bakgrund av den höga arbetslösheten och låga sysselsättningsgraden bland utrikes födda, borde mycket av människoflödet, som från officiellt håll ibland förskönande beskrivs som arbetskraftsinvandring, till Sverige stoppas. Det nyligen timade terroristattentatet är ju ett resultat av svensk invandringspolitik. Ansvariga svenska politiker borde genom resoluta uttalanden och lagstiftning ta död på det i emigrantländerna florerande ryktet – att vi har en släpphänt identitetskontroll av och generöst välfärdsprogram för invandrare.

  * Genom samordning med EU:s ”utrikesdepartement” kan åtskilliga besparingar göras med bibehållen utrikespolitisk ambition. På köpet fås ett starkare EU utåt.

  Som ansvarig departementschef bör det bli mer av planeringsarbete på departementet och mindre av diskussionsklubbs- och konferenshoppande världen över. Ett företag i näringslivet som behöver spara, brukar i första hand se över sina resekostnader.

 5. claudius49 skriver:

  Ett nytt domstolsutslag rörande den ryske affärsmannen Mikhail Khodorkovsky, som nu snart har avtjänat ett åttaårigt fängelsestraff, var tidigare utsatt till den 15 dec. Det har blivit uppskjutet till den 27. Emellertid har ett antal politiker och intellektuella i ett antal länder skrivit ett öppet brev till president Medvedev; i brevet framhåller dessa att om Khodorkovsky döms på nytt till fängelse, och om fallet Sergej Magnitsky, advokaten som blev mördad i häkte, inte tas upp, så kommer omvärldens förtroende för Rysslands engagemang för rättvisa att ta skada. Brevet avslutas med följande: ”Ending the persecution of Mikhail Khodorkovsky, Platon Lebedev and others related to the Yukos Affair, and finding justice for Sergey Magnitsky, Anna Politkovskaya, Natalya Estemirova, Stanislav Markelov and many other victims that seek justice in Russia, would send positive signals of change and show that Russia is indeed on the path towards modernisation.”

  Se artikel i Washington Post: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12/14/AR2010121404943.html

  Brevet till president Medvedev är undertecknat av ledande personer i UK, Frankrike, Tyskland, Estland, Italien, Nederländerna, Israel, USA och ett antal personer som grupperats under Bryssel.

  Men ingen undertecknare från Sverige. Här saknar jag namnet Carl Bildt. Och varför inte ett antal andra framträdande förkämpar för lag och rätt.

 6. borjelindstrom skriver:

  Här får du inget medhåll. Ta lite stålar från SIDA och samtidigt inse att skatterna redan är för höga.

 7. meraleen skriver:

  Hej Carl,
  För ganska precis två år sedan skickade jag dig en julhälsning på denna blogg. Då hette jag Nässén. Efter giftermål i Jämtland i somras är det nu Posey.

  Jag fortsätter att jobba mot en karriär i Internationella Relationer. Sedan sist har jag arbetat som voluntär i Västafrika (Niger) och fullföljer nu ett Masterprogram vid Uppsala Universitet i fred och konfliktforskning med tillhörande praktik på State Department i kontoren for UN Political Affairs. Jag har varit i kontakt med forne ambassadören Michael Wood och Thomas Selinger som har Sverigeportfolion här. Förra veckan fick jag dessutom erfara ett mycket trevligt samtal med din vän Jonas Hafström när ambassaden firade lucia.

  Förr eller senare vet jag att vi kommer att träffas, kanske till och med pratas vid. Jag hoppas att det är snart.

  Åter igen önskar jag Dig en God Jul och ett Gott Nytt År.

  Varma Hälsningar,

  Maria Posey
  Washington DC

 8. Visionären skriver:

  ”Här får du inget medhåll.”

  Nja, uppenbarligen inte bland dem som kommenterar.

  Men glöm nu inte för allt i världen att det är mångfalt fler som läser än som kommenterar.

  V

 9. archimboldo skriver:

  Man kan tycka att riksdagen borde föregå med gott exempel och skära ner antalet ledamöter till förslagsvis 201 st.

 10. perfro skriver:

  Det är en riktig strategi.

  Lyssna på debatten i utrikesutskottet och hör vilka argument majoriteten använder sig använder sig vad gäller neddragningarna på utrikesdepartementet.

  Alliansen måste å andra sidan redovisa konsekvenserna av detta tydligt och klart.
  Du Carl kan förse dem med argumenten.

  Det var ju tidigare ett väldsamt skri vad gäller beskickningen i New York.

  Kan det inte bli i detta fall ett utskottsinitiativ?

  En kan utan vidare plockas bort. GP-mannen och katastrofen Lars Danielsson .

 11. tsolin skriver:

  Jag har viss förståelse för Bildts upprördhet.

  Det verkar vara ett svårbegripligt Riksdagsbeslut som mer ser ut som en näsknäppa mot regeringen (med budskapet ”Du skall inte tro att Du har full kontroll över allt bara för att Ni vunnit valet”)än baserat på någon riktig analys.

  Utan att vara expert på området har jag svårt att tro att Regeringskansliets kostnader skulle vara så särskilt höga i ett internationellt perspektiv. Och jag tror inte heller att det är mer ineffektivt än i andra länder. För ett antal år sedan, när jag arbetade som konsult, hade jag ett tag nära kontakt med ett par av departementen (mest med försvarsdepartementet, något också med utrikesdepartementet). Jag fick ingen känsla av att de var ineffektiva.

  Sedan går det förstås att rationalisera litet överallt, i alla organisationer. En liten ”kris” kan faktiskt vara bra och göra det möjligt att låta kvasten gå, höja blicken och rationalisera.

 12. Kachina skriver:

  Vi är väl korridorgrannar med samtliga EU-länder i Bryssel, så visst skall det gå att rationalisera. Det var väl ett av motiven till att skapa Unionen.

 13. Bo W. Höglund skriver:

  Visst stämmer det väl som tsolin skriver – ”En näsknäppa”—!
  Och det kan väl besvaras med motsvarande seriositet – lägg ned alla ambassader som tillhör Rörans favoriter pga placering och/ellar besättning!

  Och skicka SIDAs pengar till Försvarsdepartementet!!

 14. carler skriver:

  Det är dags att dra nytta av EUs eget UD. Det var väl meningen att det skulle avlasta medlemsstaterna?
  Vad gör t ex en svensk ambassad i Köpenhamn för nytta som inte skulle kunna lösas med några resor över bron?
  Det finns också mycket pengar att spara på alla delegationsresor till diverse badorter ( t ex Cancun)för klimatkonferenser.

 15. flyktingar skriver:

  Carl,
  Läs och lär om vad som egentligen betyder något, bland alla pseudonyheter. Diplomati i all ära men investeringar i Fred kan göras bättre än genom att fortsatt blåsa upp den svenska UD-ballongen:

  http://www.haaretz.com/news/national/israeli-high-tech-companies-outsourcing-to-palestinians-1.331256

  God jul!

 16. pigeon skriver:

  please add my blog in your site

  http://kanooneiranian.wordpress.com/

 17. bestofmankind skriver:

  UD och utlandsmyndigheterna står alltså för 45% (135 miljoner av 300) av regeringskansliet, och inte som du först påstod 40%.

  135 miljoner är bara en bråkdel av 675 miljoner som departementet ökade i kostnader efter den Moderatledda alliansen tog makten. Trots det, som alla redan vet vid det här läget, har det gjorts mass nedläggningar om svenska ambassader och konsulater.

  Det är beklagligt för Carl Bildt att oppositionen vann kampen om bantning på regeringskansliet. Inte för ambassadernas skull men uppenbarligen för att hans egen resebudget är inte ”the sky is the limit” som tidigare. Känns säkert mest ont att han längre inte får bestämma som han vill om anslaget.

  Nedslaget var han även tvungen att beklaga på sin twitter, inför hela världen på engelska:

  ” Destructive opposition in Parliament is forcing us to cut down Foreign Office with 135 million crowns. Lots of money. Stupid. 1 day ago”

  Childish, immatured manner of Sweden’s foreign minister!

 18. hkanw skriver:

  @carlbildt har just nu 7369 followers, micro size dog alltså, jämfört med @BarackObama, påpekar @U_Kristofferson, kommentar?

 19. mrmhalland01 skriver:

  Nu bestofmankind kommer ytterligare ambassader läggas ner, efter att ”ditt” parti har samarbetat med extremisterna i riksdagen.
  Hur känns det ?
  Du har i flera år anklagat utrikesministern för att spara, nu hyllar du detsamma ??
  Kan du förklara varför det är bra nu och var förfärligt för tre år sedan ?

 20. villagestream skriver:

  @mrmhalland01
  ”Nu bestofmankind kommer ytterligare ambassader läggas ner, efter att ”ditt” parti har samarbetat med extremisterna i riksdagen.”

  Har inte förstått det resonemanget alls. Det rimmar dessutom riktigt illa när när Carl Bildt samt även diverse andra moderatapoliteker försöker vinna billiga populistiska poäng. Är det ett samarbete om ett parti röstar efter deras övertygelse och den råkar vara samma som ett extremt parti? om Moderaterna röstar igenom ett förslag om privatisering av hemtjänst och SD gör det likaså? För det har väl inte på något sätt framkommit att sossarna har samarbetat med SD? har de bytt en röst för här mot att rösta för en begränsning av indvandring? nej! Det hela är bara ett uttryck för lågvattenspolitik. Det låter faktiskt rent ut sagt falskt när Carl Bildt kritiserar förslaget på den grunden då hans eget parti Moderaterna röstade likadant som SD om ett långt mycket mer kontroversiellt förslag. Det om att som ett av tre länder i hela världen och totalt emot transp. int. rekommendationer ha partibidragen hemliga. Att SD ville det, det kan nog alla se anledningen till att moderaterna… jadu säg det.

  Så snälla. Diskutera sakfrågan istället. Var det rätt att skära ner? Tycker bestof har en viss poäng. ÅrsBudgeten har ökat med 1.5 miljarder sedan 2006. Moderater och folkpartister har länge kritiserat Socialdemokratiska regeringar för att vara onödigt stora och kostsamma. Det rimmar illa. Därför tycker jag att någon form av bemötande eller förklaring till varför det blivit dyrare och vad som rättfärdigar dessa ökade utgifter vore på sin plats. Annars blir det svårt att avfärda sossarnas sparkrav

%d bloggare gillar detta: