Terror, torsdag och Europa

STOCKHOLM: Terrorism är temat i mycket dessa dagar.

Jag tror att vi alla upprördes av det terrorattentat som i den iranska staden Chabahar i går skördade ett 40-tal dödsoffer mitt i firandet av Ashura-högtiden.

Vårt fördömande av denna terror är lika entydigt som vårt fördömande av varje annan terror i varje annat land. Liksom vårt deltagande med anhöriga till dem som omkommit.

Denna torsdag börjar i sedvanlig ordning med regeringssammanträde, och för min del fortsätter den under eftermiddagen bl a med deltagande i den allmänna frågestunden i riksdagen och möte med olika riksdagskollegor.

Men då har Fredrik Reinfeldt redan gett sig iväg till Bryssel för deltagande i morgondagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer och den middag med EPP-ledare som kommer dessförinnan i kväll.

Till det middagsmötet kommer som gäst för att informera om läget i Mellersta Östern också Jordaniens kung Abdullah.

Med utvidgningspolitiken avklarad på tisdagens möte kommer toppmötet att fokuseras på de ekonomiska utmaningarna, även om Catherine Ashton kort kommer att rapportera om våra diskussioner om relationerna med olika s k strategiska partners.

Medan euro-områdets kärna ju utvecklas mycket väl – den tyska ekonomin går mycket bra, och samma sak måste sägas om vårt grannland Finland – fortsätter en del av bekymren framför allt i sydligare länder.

Det handlar omedelbart om skulder och underskott, men det grundläggande problemet handlar om uteblivna reformer och långsiktigt försvagad konkurrenskraft.

Men medan EU kortsiktigt kan hjälpa till att hantera kriser relaterade till det förra måste länderna själva tydligt ta itu med de senare utmaningarna.

8 Responses to Terror, torsdag och Europa

 1. demiwotan skriver:

  För mig som föddes och växte upp i under Kalla Kriget med motsättningar mellan Öst och Väst är det lite grann med nyvaken intresse som man förstår att de nya tiderna ser en Nord Sydlig delning. Den har alltid funnits där, men kommit i bakgrunden för den öst-västliga delningen. Och det är inte bara i Europa utan denna sträcker sig runt Jorden; den så kallade Mason-Dixon linjen är Global.

 2. haveyouright21 skriver:

  Stop—USA TERROR AND WAR-TORTURE——-STOP—–THE WEST—-INJUSTICE——–STOP ALL OF THEM —THEY MURDERES–WAR CRIMINALS AND TERRORISTS….AND STOP ARAB LEADERS——-MAKE THE JUSTICE NOW…….PEOPLE.———NO MORE —–ZIONISM–ZIONISTS IN USA…..NO MORE –AIPAC IN USA—NO MORE LIES–LIES–LIES——-THEY HAVE KILLED AND THEY KILL—CONSCIOUSLY–WOMEN AND CHILDREN—WAKE UP,PEOPLE…IT IS TIME TO WAKE UP———-WAKE UP NOW,PEOPLE….NO MORE –POVERTY–IN THIS WORLD,UN– HRW.—WAKE UP,UN- HRW.

  ZIONISM IS FINISHED—WORLD.

  ISRAEL IS FINISHED AND —-THEY WILL PAY IT ALL–ALL WAR CRIMES AND TERROR ON THIS WORLD.

  SAVE USA AND WE NEED USA.

  SAVE THE WORLD.
  NOW—-PEOPLE.

  NOW MORE

  NOW MORE.————————THE WORLD BLEEDS,UN -HRW.

  ARAB WORLD IS COMING BACK TO FREE THIS WORLD.

  THEIR WAR–WAR CRIMES ,TERROR–OCCUPATION—LIES——LIES—IS FINISHED—–NO MORE CRIMES IN THIS WORLD….

  ONE FREE WORLD——-ONE FREE WORLD—WITH –THE JUSTICE ——-WITHOUT –ZIONISM–ZIONISTS—-PEOPLE.

  STOP THEM ALL NOW,UN- HRW.

 3. florimond77 skriver:

  Terrordåd är fruktansvärda men skulle inte ha existerat i den mängd de gör idag om det inte hade varit för krigsterroristerna Bush/Blair.
  Just nu vädjar Palestinierna att man skall erkänna Palestina inom 67 års gränser. Sverige böt gå i spetsen. Detta är ett utmärkt förslag eftersom det löser USA ur sitt hämmande famntag. Dom kan säga ”det var inte vi” och slipper vara den enda förlösande faktorn i konflikten.

 4. Visionären skriver:

  Ta bort spammet!

  V

 5. nolies skriver:

  ”Vårt fördömande av denna terror är lika entydigt som vårt fördömande av varje annan terror i varje annat land. Liksom vårt deltagande med anhöriga till dem som omkommit.”

  Då kan vi förvänta oss ett fördömande av detta:
  ”More than 250 people have been killed in a total of 49 drone attacks the US has launched since September 3. The victims of the attacks are mostly civilians.”
  Källa:
  http://www.presstv.ir/detail/155738.html

 6. leewanta skriver:

  Man ska icke ta Bildt på allvar vad gäller det som ligger till grund för kriserna. Om han visste vad han talade om till att börja med kunde han ha informerat oss om konsekvenserna av globalonins nonsens premisser, vilka utarmade den finansiella uppbackningen av systemet.

  Med andra ord är det inte ett problem av konkurrenskraft, utan ett problem av geoekonomisk anarki, spekulativt anti-produktivt kapital, spekulativa obligationer, vilket har destabliserat proportionerna i real ekonomin. Detta syns i den enklaste av ekvationer, och inte i Bildts totala fabrikationer avseende orsak och verkan i detta sammanhang.

  Bildt = totalt okunnig om global ekonomi & finans, bör därför hållas ifrån den.

 7. florimond77 skriver:

  Nu är även Bolivia på väg att erkänna en palestinsk stat efter 67 års gränser. Andra länder,Norge bland annat har uppgraderat den diplomatiska statusen (vad det nu innebär) Så Sverige kom igen! Erkänn Palestina!

 8. bildterberg skriver:

  Terrordådet har kopplats till terroristgruppen Jundullah
  i sin tur med kopplingar till CIA (via bl.a. Abdolmalek Rigi):

  http://mehrnews.com/en/newsdetail.aspx?NewsID=1211596

%d bloggare gillar detta: