290 mot 20 i riksdagen

STOCKHOLM: Det blev en mycket tydlig majoritet för Afghanistan-deltagandet vid dagens omröstning efter debatten i riksdagen.

290 ledamöter röstade för, och 20 ledamöter röstade mot.

Och då skall man notera att de 20 som röstade mot röstade för nästan tusen dagar till av svensk medverkan i ISAF i Afghanistan. Deras retorik lät annorlunda, men i realiteten röstade de för nästan tusen dagar till.

Stundtals undrade jag vilken min roll var i en riksdagsdiskussion som till betydande del blev en bitvis bitter uppgörelse mellan vänsterpartiet och miljöpartiet.

Av forna samarbetstoner dem emellan fanns ingenting kvar. Ingenting alls.

Under 2011 kommer vårt svenska ISAF-deltagande att fortsätta att vara kring 500 personer, men samtidigt kommer vi mer på allvar att börja att förbereda den övergång från stridande till stödjande som är huvudinriktningen för de kommande åren.

Om ett år kommer vi i riksdagen att kunna ta beslut om att övergå till en civil ledning för våra insatser i norra Afghanistan, och det säger sig självt att det kommer att kräva en hel del förberedelser.

Och jag gjorde klart i riksdagen i dag att regeringen självfallet ser det som också sin skyldighet att vårda den långsiktiga sexpartsuppgörelse vi nu har om vårt deltagande i de internationella säkerhetsinsatserna i Afghanistan.

Så det var en i dessa viktiga avseenden mycket bra dag.

6 Responses to 290 mot 20 i riksdagen

 1. Pravo skriver:

  Jag hoppas folket minns den här dagen länge. En majoritet av befolkningen röstade i riksdagsvalet för partier som sa att trupperna skulle hem under 2011. Men när det kommer till kritan är det endast 20 stycken som i riksdagen röstar så som de lovat majoriteten av folket att de ska rösta. Mycket svagt av framför allt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Skämmes!

  Alla ni som idag röstade tvärt emot hur ni lovade oss att ni skulle rösta. Det är nu ert ansvar om fler terroristattacker utförs på svenska gator. Ni hade kunnat stoppa det här och nu. Ännu värre är att ert svek idag kommer användas för att införa totalitära övervakningslagar. Hoppas ni är nöjda.

 2. florimond77 skriver:

  Det är bara att beklaga att vårt land fortsätter med denna prestigövning som inte har ett skvatt med att hjälpa varken kvinnor eller andra utan enbart är ett löjligt sätt att synas på

 3. perfro skriver:

  Denna sexparts-uppgörelse visar dessvärre på en del sprickor.
  Vare sig miljöpartiet eller vänsterpartiet vill att svensk trupp ska vara närvarande i Afghanistan även om de väl vet att de civila insatserna kommer att raseras.
  De har dock känt sig förpliktade att stå fast vid uppgörelsen med socialdemokraterna, men även i detta parti råder det skilda uppfattningar om fortsatt närvaro.
  Sverigedemokraterna företräder förstås sin inhemska, strikt nationella inställning i alla frågor utanför vårt lands gränser.
  Det var befriande lyssna på den kvinnliga socialdemokratiska riksdagsledamot, som studerat främst de betydande civila insatserna.

  I övrigt hade hon en del nyktra uppfattningar om diverse dumheter man håller sig med vad gäller militären.

  Gör något där Carl.

 4. metusalem skriver:

  florimond77…
  Du har lite då och då uppfattningar som du motiverar rätt dåligt. Du kallar vår medverkan i Afganistan ”en prestigeövning som inte har ett skvatt med att hjälpa kvinnor och andra”

  Om du räknar flickor som kvinnor bör du ha reda på att på ett tiotal år har mängder av flickor fått möjlighet att gå i skola. Om talibanerna på nytt får sätta dagordningen är det slut med detta som de flesta av oss ser som önskvärt.

 5. […] riksdagen har Hans Linde och Jonas Sjöstedt debatterat Sveriges krig i Afghanistan med högerregeringen och Socialdemokraterna. Några miljöpartister röstade emot […]

 6. Pravo skriver:

  EU-parlamentets utrikeskommitté antog 16:e december en rapport där det står rakt på sak: ”NATOs militära intervention i Afghanistan är ett misslyckande”

  http://english.ruvr.ru/2010/12/17/37101589.html

  Kriget har alltså redan misslyckats och svenska folket röstade för att ta hem trupperna. Ändå beslutar riksdagen med överväldigande majoritet att skicka fler trupper. Varför?

%d bloggare gillar detta: