Söndag med oro

STOCKHOLM: Mycket denna dag domineras självfallet av gårdagens sprängningar i Stockholm som polisen nu också officiellt betecknat som ett terroristbrott.

Åtskilliga av mina kollegor har självfallet hört av sig under dagen. Det är naturligt att händelser som dessa drar till sig betydande uppmärksamhet.

Skyddet av det öppna och toleranta samhället är en allt viktigare fråga i allt fler samhällen.

Själv följer jag nu nära informationen från George Washington-sjukhuset i Washington där min vän Richard Holbrooke befinner sig i ett kritiskt tillstånd efter en akut operation under gårdagen.

Såväl utrikesminister Clinton som ÖB Mullen har besökt sjukhuset, och jag ser att president Obama är i kontakt med Richards hustru Kati Marton. Min tankar är med henne.

Snart bär det dock av till Bryssel inför de kommande dagarnas serier av möten där.

18 Responses to Söndag med oro

 1. leewanta skriver:

  Vem bryr sig om vad reaktionära opportunister betecknar? Det är ju dina låtsas amerikanska idoler som ligger bakom hela war on terror strategin? Du är väl inte så enfaldig att man inte ser igenom processen?

  Paul Craig Roberts – som satt i Sekretariatet under Ronald Reagan – betecknar – och i motsats till den reaktionäre nickedockan – Sverige efter sina hejarklacksparad efter Wikileaks så här:

  Paul Craig Roberts: ”Obviously, Sweden has become another two-bit punk puppet government of the US.”

  Thank you Mr Roberts.

 2. leewanta skriver:

  rättelse: Sekretariatet i Amerikanska Skattkammaren under Reagan…

 3. leewanta skriver:

  Du kan vara lugn över att det finns många runt om i världen, i alla sorters torn, som är satta på att bevaka de som kommer att försöka skyla över den finansiella kollapsen, som brakar vidare runt Bildt´s juletid, med diverse eskapader och distraktioner.

  Ett betydande nätverk skulle jag våga påstå.

 4. Odelberg skriver:

  Både du och Reindfeldt ska ha beröm för att ni båda direkt betonar det öppna och toleranta samhället. Debatten kommer att mynna ut i en debatt om just detta och det är skönt att agendan sattes av alliansen och inte av Sverigedemokraterna.

 5. Pravo skriver:

  leewanta, Roberts var motsvarigheten till vår finansminister.

  Gårdagens terroristdåd i Stockholm var för övrigt inte oväntat. Det är ett direkt resultat av Alliansens utrikespolitik med utökade trupper i Afghanistan. Socialdemokraterna är inte bättre eftersom även de ställde upp på detta kostsamma uppdrag, betalat av oss skattebetalare, som resulterar i att vi skattebetalare som betalar kalaset inte kan gå trygga på våra egna gator.

 6. bildterberg skriver:

  Saxat ur ”Bra för Sverige – och Afghanistan”:
  —-
  bildterberg skriver:
  01 November 2010 kl 15:13

  Verkar som om det är enigheten i sig som är viktigast
  och inte det som man enats om.
  Frågan är om risken för ”terrorhot” mot Sverige
  ökat eller minskat i och med denna uppgörelse,
  speciellt om det blir de svenska trupperna som
  blir ”de sista mohikanerna” som lämnar Afghanistan.
  —-

  ”Håll grytan kokande”

 7. verynicetoo skriver:

  Det här hemska terror-dådet visar att det inte går att ha vilka okända människor somhelst ”drällande” in i Sverige ! Utan pass osv ! Svenskarna ska vara lugna, som vanligt ! Som man bäddar får man ligga !!

 8. photoimagine skriver:

  Odelberg,

  ”…det är skönt att agendan sattes av alliansen och inte av Sverigedemokraterna”.

  Puh!

  Agendan sattes av en självmordsbombare om du inte visste det.

 9. altruism1980 skriver:

  Calle du beskiver Richard Hoolbrooke som ”A truly outstanding individual.”…alla som är någorlunda insatta i konflikten i forna Jugoslavien och tror på öppenhet och frihet – vet att Hoolbrooke rätta plats vore i Haag.

  Hoolbrooke har bedrivit hets mot folkgrupp (Läs:serberna) i 20 år men han kommer undan för att han är diplomat för världshistoriens mäktigaste land.

  Må omvärlden aldrig glömma Hoolbrookes brott, här är en intressant läsning i Aftonbladet om Hoolbrookes brott mot friheten och öppenheten.

  http://wwwc.aftonbladet.se/kultur/0009/15/pilger.html

 10. altruism1980 skriver:

  Råkade skicka fel länk, även den felskickade länken är läsbar:)…Här kommer den rätta länken

  http://wwwc.aftonbladet.se/kultur/9905/17/jp.html

  För övrigt håller jag med photoimigae ovan…

 11. Odelberg skriver:

  Var det en debatt om terrordåd i Sverige innan det i Stockholm? Ganska svag i så fall.

 12. Geneina skriver:

  Ytterligare en påminnelse om att många muslimer i världen upplever den västerländska ockupationen av muslimska länder som ett krig mot Islam. Lägger man sedan till det västerländska stödet för den Israeliska ockupationen av Palestina, ja då kan jag faktiskt förstå varför många muslimer känner sig som måltavlan för västerländsk aggression. Detta är kruxet, och det kommer vi aldrig ifrån så länge västerländska trupper blir kvar i dar-al-Islam, och så länge väst fortsätter att stödja Israel i deras ockupation av Palestina. Allt tal om att det inte är Islam, utan terroristerna, som är fienden förblir ihåligt, inte minst när oskyldiga muslimer i väst, även i Sverige, utsätts för övergrepp av polis och andra myndigheter under täckmanteln “kamp mot terrorismen”.

 13. Rulle skriver:

  När Fredrik Reinfeldt mörklägger terrorattacken i Stockholm på lördag eftermiddag gör han samma misstag som Lars Danielsson gjorde vid tsunamin i Indonesien 2004. Detta retar den svenska allmänheten till vansinne. Redan klockan 18:00 kunde han ha bekräftat att en terrorist varit i aktion på Drottningsgatan.
  En sprängd bil och en person med uppsliten mage så tarmar är synliga kan väl inte vara något annat än en terroristattack.
  Sedan skall man inte dra förhastade slutsatser om vem och vad som ligger bakom. Det är dock en helt annan sak än att bekräfta vad som hänt när de flesta svenskar redan visste. Gick stadsministern på teater, som Laila Freivalds gjorde 2004.
  Ett öppet samhälle kräver att landets ledning reagerar OMEDELBART vid attacker av alla de slag.

 14. Rulle skriver:

  Även Carl Bildts kvittrande på Twitter kom först efter midnatt 12:05 när attentatsförsöket skedde kl. 16:58. Över 7 timmar efter verkligheten vaknade en från regeringen. Är informationskanalerna till regeringen verkligen så igensnöade?

 15. metusalem skriver:

  Rulle…
  Du verkar som vanligt för uppskruvad i dina kommentarer.Det är skadligt för blodtrycket bland annat. Så dämpa ner dej.

  Dagen efter kunde man ta del av följande upp- fattningar:Carl Bildt var för snabb, och Fredrik Reinfeldt var för långsam. Det är onekligen tämligen svårt att vara regering i Sverige, landet med breda uppfattningar, men där Regeringens alltid är fel.

 16. Rulle skriver:

  metusalem,

  Tack för att Du månar om mitt blodtryck. Det brukar vara 142/86 så det är rätt hyfsat.
  Däremot så blir jag irriterad över att regeringen inte har stake att tala klarspråk om när det gäller terrorism.
  Reinfeldt måste lära sig att andra i regeringen kan uttala sig både snabbare och visare än vad han gör. Vem hade jour i lördags?
  Jag har också noterat att regeringen fått kritik som spretar i båda riktningarna. Men här var Bildt klart bättre än Reinfeldt även om båda var senfärdiga. Media har försökt odla en konflikt ministrarna emellan. Så nu skall Olofsson och Hägglund ta över de närmaste passen så förtroendet kan återställas.

 17. mariadesuede skriver:

  Jag tänker definitivt inte berömma dig, dà du borde samarbeta med Marine Le Pen, med tanke pà dina affärer… Ni kommer bàda tvà med ett flertal grodor…

  USA begàr terrorhandlingar, det är ett faktum och det som du har gjort med tanke pà Lundins Oil är fruktansvärt.

  Förut trodde jag att du var en bra fredsmäklare, trots att du är Moderat… Men alla illusioner har grusats.

  Nu kommer du att vilja spela pà människors rädsla för att rättfärdiga Sveriges närvaro i Afghanistan.

  Skönt att du inte fàr ta del av mina skattepengar!

  Min président heter Nicolas Sarkozy och jag hàller ej med honom…

 18. metusalem skriver:

  mariadesuede…

  Du skriver här att det Carl Bildt gjort i samband med Lundin Oil är fruktansvärt. Så vitt jag vet har man försökt få en åklagare att väcka åtal.

  Detta är nu rätt länge sedan. Den dag ett åtal är för handen kan du naturligtvis ha en uppfattning om detta.
  Tills vidare borde du acceptera regeln civiliserade människor emellan att man bör avstå från att skvallra, och privatåtala, tills rättsväsendet undersökt saken.

%d bloggare gillar detta: