Omvärlden hör av sig

BRYSSEL: Det har – som jag redan tidigare skrivit om – varit åtskilliga reaktioner från och kontakter med mina kollegor med anledning av gårdagens händelser i Stockholm.

Samtliga mina nordiska kollegor har på ett eller annat sätt hört av sig och vi har haft möjligheter att utbyta synpunkter.

Men också Storbritanniens William Hague, Turkiets Ahmet Davutoglu och USA:s Hillary Clinton tillhör dem som hört av sig.

Med Hillary Clinton var det också naturligt att tala om tillståndet för vår gemensamme vän Richard Holbrooke. Hon var på väg till sjukhuset igen.

Annars har det varit en kväll med vänner i Bryssel – med denna stads typiska diskussioner om det senaste i de olika strukturer, institutioner och förvecklingar som tenderar att ha sin betydelse för livet här.

Men också med försök till tankar om der utmaningar som det europeiska samarbetet står inför under det kommande året.

9 Responses to Omvärlden hör av sig

 1. […] har idag och igår fått många sympatiyttringar från ambassadörskollegor från många olika länder här i Addis Abeba, från etiopier och […]

 2. hundenshusse skriver:

  Inget har som den ‘moderata’ politiken i Europa fått så ödesdigra konsekvenser – det superhårda samhället som redan etableratsis i USA med brott, själviskhet, medicinmissbruk, ångest, hopplöshet och skräck, har blivit etablerat i Sverige och många andra länder.

  Miljöförstöringen har nått ofattbara höjder – bara nu senast gick t.o.m Livsmedelsverket-byråkratin i spetsen för att Sverige skulle utnyttja sin rätt att få mer ekologi och mindre nervgifter i maten. Men Reinfeldt-maffian avstyrde det hela med att konkurrensen var viktigare.

  Det spelar inte så stor roll – tsunamis av ofattbara proportioner är på väg och inom ett par år kommer folk att stå ‘rådlösa vid havets och vågornas dån’…

 3. stefan351 skriver:

  Ingen från mellanöstern som hört av sig? men de kanske inte vet vart Sverige ligger…

 4. perfro skriver:

  Carls uttalande som väckt en del irritation, inte minst från Fredrik Reinfeldts och Beatrice sida, var, tycker jag balanserat.

  Från de svenska myndigheter, inte minst SÄPO, gjorts uttalanden av sam a slag. Likaså var det med den internationella nyhetsrapportefingen, där man närmast betrakade det som unikt att även vi hemsökts av en terrloriism, som harr sin bakkgrund i åtminstone ett fundamentalistiskt tänkande.

  Samtamtigit måste man förstå att Reinfeldt inte vill mana till en utbredd oro innan detta attentat blivit klarlagt.

  Dessa båda ståndpunkter har alltså fog för sig att bör inte resultera i några mosättningar internt inom regeringen.
  Vi har nu fyra ddepartement vid sidan av regeringskansliet, som har ansvar för frågor för rör terrrorism, att förebygga den,att kartlägga den, att bekämpa den, att skapa bättre samordning än nuoch atgt detta även ska ske i samverkan med andraa länder.

  Det är trots allt Carl Bildt som har ansvaret för den att handha alla politisska frågor och konflikter, som rör terroristbekämpning.

  Vi har mängder att rörelser vilka har terrorismden som sitt främsta vaapen. Det gäller även internt i olika länder, där inbördeskrig, våldsdåd, aukotära regimer och en rad kommunist lorrienterade länder ännu betraktas som något normalt.
  En del av detta har kunnat lösas, i andra fall som nu i Afganistan pågår en kamp mot talibanerna som kan bli långvarig och i vilken även vårt land är delaktig.
  Detsamma gällde i Kongo och i Kosovo.

 5. knightone skriver:

  Tja att Regeringen varit handlingsförlamad i ca 18 timmar efter dådet samtidigt som ett par ministrar från Regering och opposition med tryck från media surnat till över Bildts personliga tweet-kommentar om en mycket stor nyhetshändelse i Sverige får ses som kritik mot Regeringen själv om något.

  Reinfeldt och andra har kommit med dom vanliga patetiska klyschorna och i TV-studior så försöker man mest snacka om hur detta kan skapa fler SD-anhängare och hur ingen fattar någonting alls om hur detta kunde hända.

  Ända sedan Sverige fick för sig att lägga sig i Mellanöstern-politik och i stigande grad lägga sig i multireligiösa konflikter internationellt så har säkerheten för invånare i Sverige sänkts. Invandringen kan möjligen påverka även den men i mindre grad.

  Detta ligger på alla Regeringar dom senaste 60 åren även om det accelererat dom senaste 20. Att uppriktigt medge för oss medborgare att den politik som bedrivs skapar ett osäkrare Sverige vore det enda rätta. Risken kanske är värd att ta men agera inte som om dåd som detta kommer som en överraskning.

 6. […] Carl Bildt. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var addthis_language = […]

 7. karrman skriver:

  Tycker svenska myndigheter agerat bra.
  Det gäller såväl polisen som regeringen.

  Det gäller att arbeta utifrån fakta.

  När det går upp för alla att bombaren försökte döda oskyldiga civila i massiv omfattning kommer ingen att vilja försvara detta. Förmodligen var han inte ensam och det är nödvändigt att polisen får information från allmänheten vilka dessa är så att nya attentat kan stoppas. Om myndigheterna agerat annorlunda och skrämt upp folk så skulle detta arbete försvåras.

  Observera också att det inte var den svenska truppnärvaron i Afghanistan – som lokalbefolkningen i norr stödjer – utan konstnären Lars Vilks konstverk som bombaren framförallt betonar som orsak till att han ”måste” döda oskyldiga civila.

  Med ett rätt agerande från svenska myndigheter och folk kan terroristernas planer förhindras. Finns ingen nödvändighet att konflikterna i Mellanöstern ska utspelas också Sverige.

 8. […] Carl Bildt nämner i sin blogg hur ett flertal utländska ledare har hört av sig i frågan, bland andra USA:s utrikesminister […]

 9. Pravo skriver:

  Tydligen var det en pulsåder till hjärtat som opererades för Holbrooke. Efter allt som hänt visar det sig till slut att Holbrooke faktiskt har ett hjärta…

%d bloggare gillar detta: