Hem till kommande veckan

MANAMA: Rätt hastigt sänker sig nu mörkret ner över Bahrain, årets Manama Dialogue har gått till ända och om några timmar börjar den långa nattliga färden upp mot den höga Norden.

Som sista punkt hade vi en mer sluten diskussion om situationen i Libanon och de utmaningar landet kan stå inför. I avvaktan på slutsatserna från den s k Hariri-tribunalen är det alldeles tydligt att de politiska spänningarna växer.

Vid EU:s senaste utrikesministermöte i Bryssel gjorde vi ett tydligt uttalande om vårt stöd för Libanons suveränitet liksom för tribunalens arbete.

Men de budskapen förtjänar att upprepas.

Inte minst är det viktigt att Syrien – som vi har all anledning att utveckla närmare förbindelser meed – i alla avseenden lever upp till respekten för Libanons integritet och respekterar också Hariri-tribunalens arbete.

På planet hem senare i kväll kommer jag att ha möjlighet att gå igenom lite av den kommande veckans utmaningar.

De samtal med Iran som återupptas i Genève i morgon kommer självfallet att bli viktiga, men jag tror att det vore naivt att vänta sig några snabba genombrott. Min förhoppning är att man när de avslutas kommer att finna det värt att besluta om tid och plats för nästa förhandlingsomgång.

Då kan det finnas hoppp om att de olika frågorna successivt kommer att kunna föras en bit framåt.

För min del är det besöket av Ukrainas utrikesminister som kommer att dominera morgondagen. Då handlar det inte minst om uppföljningen av mitt och den polske utrikesministerns besök i Kiev den 17 november och toppmötet mellan EU och Ukraina den 22 november.

På tisdag eftermiddag beger jag mig så till Belgrad för informell middag där med president Boris Tadic.

Och det var planerat att jag på onsdag skulle fortsätta till Sarajevo för en middag där, men av olika anledningar får vi skjuta på den.

Kanske är det bäst att vänta tills den inte okomplicerade regeringsbildningen efter valen i oktober avslutats.

Mot slutet av veckan utbryter så Nobel-festligheter i Stockholm med allt vad detta innebär, men samtidigt skall EU:s utrikesministermöte i Bryssel kommande måndag förberedas.

Då skall vi fortsätta en diskussion om fredsprocessen i Mellersta Östern som försiktigt inleddes vid förra mötet. Situationen har nog dessvärre inte blivit bättre sedan dess.

Och i Bryssel på måndag och tisdag kommer vi att ha den årliga diskussionen om utvidgningspolitiken och fatta beslut om dess fortsättning.

Här finns en del rätt betydande stenar som måste lyftas fram till det s k allmänna rådets diskussion i dessa frågor på tisdag nästa vecka.

Också det kommer att kräva tid, tänkande och talande från vår sida.

42 Responses to Hem till kommande veckan

 1. […] Visserligen tror EUs permanente ordförande Herman Van Rompuy att dröjer mycket länge innan Turkiet kan bli medlem i EU. Men det finns andra som driver på som till exempel vår utrikesminister Carl Bildt. […]

 2. Visionären skriver:

  Vov, vov!

  :-)

  V

 3. Visionären skriver:

  Sorry, glömde länken.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bildt-ger-usa-problem_5780465.svd

  Ännu mera vov!

  V

 4. bookplanet skriver:

  Natos egen lilla chihuahua :-) Grrrr… woff! WOFF WOFF!!!!!!

 5. Kachina skriver:

  ” ”Bildts pro-turkiska ställningstagande alienerar nästan lika många EU-partners som hans anti-ryska syn”

  KLOCKRENT.

  I övrigt skulle jag, i Bildts kläder, vara stolt över sådana referenser. Det går alltså inte att slappna av eller vara stöddig i Bildts sällskap, därtill är hans intellekt för skarpt och hans kunskaper för djupa.

  Amerikanarna är tydligen rädda att han tar över hela föreställningen.

 6. level84 skriver:

  Kära Carl, Tråkigt och få höra att de du alltid hållit så varm om ryggen inte har så höga tankar om dig. Är det inte dags att Sverige letar nya vänner som inte bara ger ett sken av demokrati utan även ÄR en demokrati. Dagens USA är inte lång ifrån Hitlers Tyskland. Alla deras värderingar är skeva. Allt från Guantanamo till tilltalar allierade!

 7. mkpictor skriver:

  Turkiet är ett muslimskt land – med de enorma kulturella skillnader jämfört med andra EU-länder som det innebär – som inte ligger i Europa. Det bör därför inte tas med i EU – det finns redan ett FN och EU bör inte försöka bli ett nytt sådant. Hela landsändar i Turkiet säger sig planera att komma till Sverige så fort de släpps innanför schengenområdets murar. Man bävar.
  USA säger enligt Wikileaks-dokumenten att CB är en middle size dog som tror att han är en big dog, att han är en oskicklig politiker och att man får honom dit man vill om man inte stör honom i hans vanföreställning att han har större makt än han har. Huruvida USA:s karaktäristik av herr Bildt är riktig kan jag inte bedöma.
  I princip är det dock intressant att bl.a. det offentlighetsprincipvurmande Sverige skriar högt över Wikileaks publiceringar. Har offentlighet och öppenhet någonsin skadat demokratin eller lett till konflikter? Är det inte i stället raka motsatsen som har lett till elände i alla tider? Kända politiker i världen talar om att låta mörda Assange, eller låsa in honom på livstid. Jag har inte hört en enda kommentar där politiker reagerat med att säga: ”Vi borde verkligen skärpa oss – vi borde inte kalla presidenter och premiärministrar ‘blekfeta gubbar, ‘hundar’, ‘pimsamma’ osv bakom deras ryggar, och allmänt låta som på Richard Nixons svavelosande vita-hus-band i våra interna rapporter”. Något sådant får man aldrig höra. Däremot att de ska göra sekretessen ännu hårdare så de kan fortsätta kasta ”skit” på varandra precis som vanligt, men utan att någon hör det.
  Apropå ingenting: försvarsminister Sten Tolgfors ser ut som Julian Assanges tvillingbror…
  MKp

 8. leewanta skriver:

  Wikleaks utsagor om Bildt föranleder åtminstone vår analys att tro att Bildt, som så många andra spelare, har varit väldigt naiv och vilseledd i den stora spelplanen, många dispositioner ställda efter felaktiga föregående antaganden.

  Det stora spelets analys är förvisso nästan ogenomträngligt om man inte vet vad man ska leta efter, då den har vuxit under de storas subtila premisser under decennier, och Sverige inte har har varit en prioritet någon större utsträckning. Vi har inget politiskt djup i det stora spelet, och det är på gott och ont. Det ger det politiska området blåbärsperspektiv på världen, och det leder inte till korrekt varseblivning, men föranleder mängder med exponeringar för dolda agendor.

  Vi hoppas Bildt klargör påståenden om att han har talat för en global skattkammare och andra globala centrum, vilka är subversiva planer – inte direkt från följa-John-Bildt – men levererade från hans agentur idoler, och skapade av de sällan skådade.

  Ingen global skattkammare, inga globala skatter, ingen avveckling av nationell självständighet, ingen FN stat = bankirernas plan

 9. Visionären skriver:

  level84 sa:

  ”Dagens USA är inte lång ifrån Hitlers Tyskland.”

  Skärp dig nu, lite grann åtminstone.

  Att skriva ner sina åsikter på en offentlig blogg har både fördelar och nackdelar. Till nackdelarna hör uppenbarligen att man riskerar att framstå som en pajas, precis som du.

  Om du vore född på förra sidan milleniumskiftet hade du vetat att din jämförelse är så ”väck” som det bara går att komma. Om inte USA hade varit hade sådana som du gått omkring och skrikit ”Achtung” idag. Så knip nu igen brödluckan är du snäll och öppna den aldrig mer!

  V

 10. level84 skriver:

  Visionären skriver:

  ”Att skriva ner sina åsikter på en offentlig blogg har både fördelar och nackdelar. Till nackdelarna hör uppenbarligen att man riskerar att framstå som en pajas, precis som du.”

  Varför är du så tacksam över den amerikanska ”demokratin”? Amerika har stått för de grymmaste brotten mot mänskligheten. Börja med ”Indiarena”, sedan har du importen av ”Afro Amerikanerna” Vill du gå längre fram i historian så kan vi hoppa fram till slakten i Vietnam, eller varför inte Irak? Eller även Afghanistan?

  Du behöver absolut inte vara orolig över att jag ska framställa mig som pajas. Jag har fakta. Fakta som gör likheterna mellan Hitlers Tyskland och dagens USA till lika stora bovar när det gäller mänskligt lidande. Så knip igen din egen brödlucka ”Visionären”.

 11. […] Hem till kommande veckan MANAMA: Rätt hastigt sänker sig nu mörkret ner över Bahrain, årets Manama Dialogue har gått till ända och om […] […]

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Men snälla nånna, level84 är ju lika mycket ute och yrar som Paggan i TV där han nyligen påstod att Sverige är värst ute just nu i Europas ekonomiska kris.

  Rekommenderar ALLVARLIGT ett besök på de kyrkogårdar, c:a 1 mil inåt land från stränderna i Normandie – där ligger åtskilligt flera av min (och föregående) generations Amerikaner som med livet som insats försökte befria världen från en hemsk diktatur.

  Att börja tala om div. missgrepp (oftast orsakade av överdrivet etiskt rättspatos) i sammanhang med kampen mot terrorism vittnar ju bara om bristfälliga historiska kunskaper – VAD har egentligen flumskolan ställt till med??

 13. un2here skriver:

  BWH,

  Vad gäller WW2 så var USA själva under attack och det förefaller därför rimligt att de även själva deltog i kriget.

 14. spanaren skriver:

  Undertecknad har i inlägg här kritiserat Carl Bildts
  agerande som om Sverige var en stormakt och inte
  en småstat som inte ens kan hävda vårt eget lands
  territoriella integritet. (jmf Finland).

  Hur var det med ”kopplet” till Washington även
  känt som ”den transatlantiska länken”?

  Även i USA har man noterat att Carl Bildt redan
  i unga år drabbats av ett ”Poltavakomplex” som
  styr hans syn på Ryssland. Det beskrivs av EU
  som ett problem för EU:s förbindelser med Europas
  starkaste militärmakt.

  ”Spanaren” har tydligen inte fel i allt….

  Tsolin,

  Ref. våra tidigare meningsutbyten i frågan.
  Länkar till bloggen ”Observationsplatsen” som
  har ett inlägg med anledning av Finlands nationaldag.
  Finlands försvarsbudget är mycket mindre än den
  svenska. Finnarna får en arme om 350.000 man medan
  vi får en ”FN-bataljon”….

  Varför kan inte Sverige återskapa det ”Totalförsvar”
  som vi organiserade före det vårt säkerhetspolitiska
  hjärnsläppet beskrivet av Wilhelm Agrell i hans
  senaste bok ”Fredens illusioner”?

  En avveckling av ”FN-bataljonen” och försöken att
  skapa mikrokopior av US Armys elitförband skulle
  skapa medel för att som Finland planera för
  infanteriets strid i skog med stöd av ett starkt
  artilleri.

  http://oplatsen.wordpress.com/2010/12/06/oriktning-0100-avstand-600-000/

 15. […] svenska demokratin får inte sättas på undantag bara för att Bildt vill vara en ”Big Dog” och att Bea Ask är svag. I slutändan ligger ansvaret på […]

 16. Rulle skriver:

  ”En mellanstor hund med en stor hunds attityd”.

  Amerikanska diplomater anser att Carl Bildt som utrikesminister har ”begränsad politisk förmåga” enligt diplomatrapport.

  Carl Bildt, hur känns det att på detta sätt bli jämförd med Muhammed?

 17. level84 skriver:

  Bo W. Höglund skriver:

  ”befria världen”

  Det ända Amerikanerna har befriat är sina egna intressen och välfärd. Att makteliten i USA offrar befolkningens liv för att att nå det målet de vill nå har inget med ”onda mot goda” att göra. Den där miljonen som dött vid Normandie är inte ens en bråkdel av så många de tagit livet på för att behålla den positionen i världen som de har idag.

  Det är 2011 snart och människor som du tror fortfarande att vissa människor är mindre värda än andra.

  Statskupp efter statskupp, invasion efter invasion. Och allt detta för att medla fred i världen? Jadu, förklara det för folk i minst 40 olika länder USA har planterat sina marionett dockor i.

 18. claudius49 skriver:

  Carl, för oss som följer Din blogg är självklart de nya informationer som sprids från WikiLeaks via pressen av intresse. För min del bedömer jag dock att de kommentarer rörande Din person som just nu är på tapeten säger mer om dess författare, ambassadören Barzun (jämte medarbetare?) än om Dig som föremål för deras funderingar.

  Samtidigt är jag besviken på ambassadören; eftersom han är tillsatt av President Obama hade jag väntat mig en kille med hyfsat gott omdöme.

 19. bestofmankind skriver:

  ”Medium sized dog with big dog attitude.”

  Diplomater ville bara förgylla sina vardagsarbeten med lite humor – the american way.

 20. leewanta skriver:

  Voff, voff, say no more? De läste mina tankar.

  Skämt åsido.

  DN: Svea vägrade ta emot Guantanamo fångar på USAs diktat.

  LW: Bravo. Orsak = fd ”terrormisstänkta” = CIA celler

 21. leewanta skriver:

  DN: ”IMF vill se större krisfond i EU…ordnad upplåning för eurozonens länder, med en gemensam euro-obligation”

  LW: Skjut ned. Bankir trojan + ta över tillgångar + ringa in beslutsprocesser.

 22. metusalem skriver:

  A-propo den läcka som just nu sysselsätter många med intresse för skvaller. Carl Bildt har ju fått ett mindre smickrande omdöme, förmodligen av någon som själv skulle vilja avancera från liten dog till i varje fall en halvstor dog.

  CB som är en klever och cool person bryr sig troligen inte. Småfolket har ju alltid pratat skit om personer som är för stora för en konfrontation.

  Men all denna information som sköljer över världen måste få makthavare att skärpa till hur man överbringar sina viktiga synpunkter utan att skvallerapparaten drar i gång.

  Vad gäller krig och försvar är det ju allvarliga misslyckanden och övergrepp som tyvärr överskuggar den vettiga målsättning som finns. Skärpning både reellt och rapportmässigt anbefalles.

 23. voldenjunior skriver:

  Vet egentligen inte vad jag skall tror när jag läste om wikileaks ”avslöjande”, i första anblick så blir jag riktigt imponerad över ditt sätt att hantera ditt arbete som blev tydligt efter wikileaks!

  men sedan blev jag efter en stund bekymrad över de andra avslöjanden som wikileaks har gjort, där diplomater å politiker tror att dvärlden är en lekstuga.. hoppas verkligen inte att det är så och att du träffar på många seriösa politiker i ditt arbete!

  Aplåderade en del imorse, tycker att det är riktigt kul att ha en utrikesminister som tar sitt arbete på allvar, å som kämpar för de männskliga rättigheterna!

  Tack för att du finns =)

 24. foxbill skriver:

  pajas84,
  När du jämför Hitlertyskland med USA så gör du dig till åtlöje. USA har begått sina misstag som alla andra nationer, men är ändå den största och öppnaste demokratin i dagsläget. Hade du föredragit Ryssland eller Kina som tongivande supermakt? Om inte England med hjälp av USA offrat sina män under WW2 så hade du säkert gått med bindel runt armen och stoltserat.

 25. un2here skriver:

  foxbill,

  Eller också skulle det fd sovjetiska imperiet ha sträckt sig till Atlanten.

 26. foxbill skriver:

  Vietnamkriget måste vara kriget där alla förlorade.
  USA (som begick massor av krigsförbrytelser) förlorade ca. 60.000 man. Vietnam förlorade 4-5 miljoner. Och vad blev resultatet?
  Vietnam förlorade 30-40 år i fattigdom istället för att anamma kapitalismens fungerande ekonomi. Ho Chi Min gjorde allt Vietnam en björntjänst. Jämför med Syd Koreas välstånd!

 27. […] inkompetent), Redaktionschefens blogg – Nej, det finns ingen ”Wikileakskartell”, Alla Dessa Dagar, Svensson1, Svensson2, Röda Berget, Mina moderata […]

 28. Kachina skriver:

  foxbill

  Kapitalismen är inte en fungerande ekonomi.

  Man måste nämligen räkna med ytterligare en faktor utöver kapitalet,…..människan.

 29. level84 skriver:

  foxbill:

  Jaahaaaaa, då förstår jag! Det ger USA alltså rätten att slakta människor runt om i världen idag? Bara för att de krigade mot Tyskland och slog ner Hitler? Så när de slaktar oskyldiga människor i Pakistan, Afghanistan, Irak, Serbien, Vietnam och ett flertal latin amerikanska länder så är det okej för de en gång i tiden slog ner en annan ännu ”ondare” makt?

  Du klargjorde precis vilken hjärndöd människa du är.

  ”men är ändå den största och öppnaste demokratin i dagsläget.”

  Vilken planet lever du på? USA är så lång ifrån demokrati du kan komma. En demokrati har inte platser som tex Guantanamo.

 30. metusalem skriver:

  Level 84…

  Du presterar den vanliga listan över USA:s illgärningar.
  Men börja med Vietnam, givetvis förfärligt. Bakgrunden var bland annat att världen åsåg en Sovjetisk ekonomisk – politisk offensiv i Afrika, stor delar av Asien etc.

  Varken USA eller stora delar av Västeuropa önskade ett Sovjetiskt maktövertagande i stora delar av vår värld.
  Alltså beslöt man att sätta stopp i Vietnam. Detta lyckades ingalunda, men efterhand föröddes till all lycka Sovjets förmåga till dominans.

  Givetvis är inte USA:s motiv rena alla gånger, långt ifrån. Men vi har en värld som lever under ett påtagligt terrorhot. Låt oss gärna kritisera USA, men tänk även på vilka alternativ som funnits och finns.

 31. un2here skriver:

  metusalem,

  Stora delar av världen önskar inte heller ett amerikanskt maktövertagande i sina respektive länder..

  Vietnam/USA har numera normala handelsrelationer – en utrikespolitik som funkar mycket smidigare än bomber och kanoner.

 32. foxbill skriver:

  Kachina,
  Vad fungerar bättre än kapitalismen? Kommunismen? Fascismen?
  Det som gör att kapitalismen fungerar är just att den utnyttjar människans girighet. Människan är tyvärr inte redo för socialismen. Det har bevisats otaliga gånger.
  Dessutom har det alltid inneburit avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter.

  Level84,
  Det verkar som du är ett offer av anti-amerikansk propaganda. Men du är inte ensam om det kan göra dig på bättre humör.
  Krig innebär alltid att människor dör. Kalla det för slakt om det känns bättre.
  I Vietnam var USA pga. kalla kriget och ett försök att stoppa Sovjets inflytande i regionen. Inte så underligt att USA reagerade så då de hade kommunistskräck.
  Att USA stoppade blodbadet på Balkan är du nog rätt ensam att ha invändningar emot. De flesta är nog tacksamma för det.
  Kuwaitkriget var väl inte helt fel heller. Att kasta ut Saddam som invaderade Kuwait får nog ses som en insats för världen.
  De pågående krigen i Irak, Afghanistan och Pakistan vet vi alla vad det beror på. Man kan ha olika synpunkter på hur USA bedriver sina krig, men det är ett svar på en attack på amerikansk mark. Mullorna fick ultimatum liksom Saddam. De valde att inte samarbeta. Vad skulle USA har gjort? Väntat på nästa attack?
  Helt hjärndöd kan jag nog inte vara. Jag klarar ju av att skriva inlägg?
  Planeten jag bor på heter jorden. Vad heter din planet?
  Jag tror att du blandar ihop demokrati (folkstyre) med mänskliga rättigheter. Jag försvarar inte Guantanamo, hittar inga bra argument. Men det är ju bättre än al Quaida (halsavskärningar), Kina (nackskott), Ryssland (avrättning på plats).
  Som sagt, USA är långt ifrån perfekt, men det är ändå det bästa av det urval vi har.

 33. Kachina skriver:

  ”Vad fungerar bättre än kapitalismen”

  Socialistisk Blandekonomi

  Människan är ett socialt väsen ämnat till en ekosocial samvaro. Att detta väsen inte når upp till den nivån har lite grann med ”själens fångskap i en djurkropp” och det felvända sinnet att göra. Istället för att uttrycka själens egenskaper utåt, tar vi intryck utifrån och reflekterar vår omgivning, blir det vår omgivning gör oss till.

  Vi mognar. Det tar sin tid, men insikten växer.

  Råkapitalismen har snart sett sitt slut. Det kommer nya värderingar och värden.

 34. foxbill skriver:

  Om man vill försöka att förutspå framtiden så brukar man extrapolera trender som har visat sig den närmsta tiden. Allt annat är gissningar eller förhoppningar. Hur har de senaste åren visat sådana trender?
  Ryssland och Kina har gått från planekonomier till rå-kapitalism. Socialdemokraternas ras och moderaternas ökning med skattesänknigar visar väl inga sådana trender?
  Nej, Kachina det verkar som önsketänkande från din sida utan förankring i den verkliga världen.

 35. Kachina skriver:

  Råkapitalissmen (den som är bäst på att utnyttja de andra vinner) har haft sina tjugo år i rampljuset och det slutade på samma sätt som förra gången (1875-1930) med finansiell kollaps och enorm arbetslöshet.

  Man behöver inte vara siare, det räcker med att känna historien för att veta vad som händer när alltför mycket samlas hos alltför få. Det kommer en omvälvning som ofta är ganska smutsig, men den föder samtidigt nya värderingar, nya värden och nya livsstilar.

  Det beror på hur omfattande förstörelsen blir, men finns det kvar resurser att bygga upp Internet igen, kommer tätortscivilisatationen och konsumptionssamhället att ersättas med produktion och elektroniska tjänster från självförsörjande jordbruk.

  (Prefab-hus och metallindustri byggs inte längre i fabrik, utan enskilda komponenter hämtas upp från ladugårdsportar och monteras på byggplatsen.

 36. level84 skriver:

  metusalem:

  Världen består av mer människor än USA och de Europeiska länder som är på USA’s sida.

  Alla tycker inte USA gör rätt. Och fler och fler ledare runt o i världen talar nu öppet om det. Sen tar du upp att vi lever i en värld som just nu är utsatt för en massa terrorhot. Vad är terror hot? Palestinier som kämpar för sina rättigheter? Afghaner och Irakier som kämpar mot de som ockuperat deras land? För 60 år sedan kallades dessa för revolutionärer eller frihets kämpar. Idag har USA stämplat dem som terrorister. Frågan är vem som egentligen är terrorist? USA som genomfört en och annan statskupp och placerat sin egen lilla marionett i var och vartannat land eller dessa människor som vill ta tillbaka kontrollen av sina egna liv. Iran, Irak, Syrien, Libanon, Bahrain, Quatar, afghanistan m.m bara i Mellanöstern där USA vart inblandad i maktskiftena. Och inte en gång utan flera gånger om.

  Så kom inte och säg att USA gör sinna ”åtgärder” för mänsklighetens bästa. De gör detta endast för sina egna syften.

  foxbill:

  Dig ska jag inte ens kommentera! haha

  ”Att kasta ut Saddam som invaderade Kuwait får nog ses som en insats för världen.”

  Men det va okej och sätta honom på tronen till och börja med??

  Ärligt talat. Du är blind. Kriget mot terror är kriget mot USAs forna vänner. Men idag gynnar det dom mer och kriga mot dom än med dom.

 37. level84 skriver:

  foxbill:

  ”Mullorna fick ultimatum liksom Saddam.” Mullorna? Vilka mullor är det du pratar om? Mullor existerar endast inom Shia islam och det enda Shia islamska landet jag vet om är Iran. Du bör börja med att läsa på mer.

  Sen kan du ta och kolla upp ifall det va ”al-Quaida” som stod för attackerna i USA eller Talibanerna. Ja det är väldigt lätt att bunta ihop dom men dom är inte samma min kära vän. Al-Quaida fanns inte ens i Irak innan USA’s invasion bland annat. Men dom finns där nu. KANSKE för att hatet har växt??? USA’s biologer hittade helt plötsligt världens största guld ådra i Afghanistan? USA har lyckats bygga pipelines genom Afghanistan som kan transportera Olja under sin occupations tid. Ja du, USA gör detta för världens bästa och inte alls för sin egen skull.

  Ta och kolla upp hur många pakistanska civilbefolkning som fått sätta livet till genom bombningar av drönare under 2010. det är ca. 250-300 personer. Väldigt konstigt med tanke på att inga av dessa bombningar har vart godkända av Pakistans regering. Men nu vet vi alla att USA gör precis som du vill. Sen blir man förvånad när någon hämnas. Finns ingen skillnad på 9/11 och det USA gör idag och gjort i många många år.

  Jo det finns en skillnad. Det som hände under 9/11 kunde du läsa i tidningen!

 38. metusalem skriver:

  Level 84…
  Vi lever i en komplex värld. Det är mycket lättare för dej som vet att USA är onda, punkt slut.

  Vi andra får efter bästa förstånd försöka bilda oss en uppfattning om vad som pågår. Vi vet alldeles säkert att USA rätt ofta hamnar i galen tunna med sina satsningar och beslut. Dessutom vet vi att man månar om att ha tillgång till energi-olja tex- framöver.

  Men ta ett rätt näraliggande exempel. Situationen på Balkan hade troligen inte kunnat bringas till ett vettigt slut utan att USA visade musklerna.

  Tror du verkligen att vi skulle få uppleva en mycket bättre värld om USA beslöt att helt entydigt dra sig tillbaka till Nordamerika, och låta resten av världen vara i fred.

  Jag tror inte på denna utveckling. Vår värld behöver polismakt, och så länge FN inte klarar av att sätta upp denna polismakt känns det rimligt att någon gör jobbet. Ofta har ju USA agerat på uppdrag av FN, men tyvärr ibland gått händelserna i förväg.

  Vi bör absolut kritisera USA när man misslyckas, men för mej känns det bra med en stabiliserande makt.

 39. foxbill skriver:

  level84,
  Jag är ingen expert på Islam och är därför hänvisad till källor t.ex. Wikipedia:
  ”Mulla Mohammed Omar Akhund (pashto: ملا محمد عمر), ofta kallad endast Mulla Omar, troligen född 1959 i Nodeh nära Kandahar, är den högste ledaren för talibanrörelsen och var Afghanistans statsöverhuvud och diktator från 1996 till talibanregimens fall 2001.”
  Om det är fel så har jag också fel. Ber om ursäkt!
  Men det är hårklyveri. Idioterna, kvinnostenarna eller vad du nu vill kalla dem så fick de i alla fall ett val av USA.

  Det är bara att inse att vi har diametralt skilda åsikter som förhindrar ett sansat meningsutbyte.
  En skillnad kan vara att jag inte har något hat mot andra länder eller folkslag. Jag beklagar att vissa händelser leder till mänskligt lidande på alla sidor. Det verkar dock som ditt USA-hat fördunklar ett allmänmänskligt förhållningssätt.
  Mänskligt lidande är alltid av ondo oavsett vem som lider.

 40. level84 skriver:

  foxbill:

  Det handlar inte om ett ”USA-hat” Det handlar om ett hat för länder som överlever genom att trampa på andra. Jag ogillar Saudi Arabien minst lika mycket som USA. Skillnaden är bara att när något annat land i världen gör fel får dom ta straffet. Men USA ska alltid komma undan. Den dagen USA ställs framför en domstol och ställs till svars för 1 av alla hundratals krigsbrott och brott mot mänskligheten de utfört kan man börja diskutera vem är mer ond och vem är mest god av alla länder i världen.

  Men att blint ställa sig bakom USA vad än dom gör runt om i världen och stötta det betyder att en dag när de bestämmer sig av någon anledning och bomba Sverige eller föra bort kanske just dig så ska vi alla tycka. JA FAN VA BRA! USA håller ju efter allt på med att bekämpa de som är mer onda än dom själva!

 41. metusalem skriver:

  level 84…
  Visst har du USA-hat. I dina kommentarer till denna tråd har du bara med en galen papegojas envishet upprepat USA:s illgärningar runt vårt lilla blåa klot.

  Inte en antydan till kritik av Nordkorea, Iran, Kuba m.fl. Du tycker väl det är rationellt så, utse en syndabock och upprepa detta i alla sammanhang.

  Vi är några stycken som också kommenterat, och konstaterat att USA många gånger skjutit över målet, men där finns såpass mycket av viss anständighet att det är rätt bra med en stark balanserande makt.

  Vi kan naturligtvis inte övertyga dej om att sanningen möjligen kan finnas hos andra än hos dej. Men vårt gräl(på vår nivå) avspeglar tyvärr ungefärligen hur de stora andarna agerar.

 42. un2here skriver:

  I nya Kina, girig kapitalism fungera mycket bra:

  1) Girig kapitalist blanda mjölk med billig giftig sörja
  2) Sälja billig mjölk till fattig kines
  3) Kinesisk barn bli sjuka och dör
  4) Girig kapitalist gå på omskolning, bli’ ett stycken kinesiskt huvud kortare

  Kinesisk kapitalism mycket färsk, väldigt rå … Du smaka, yes?

%d bloggare gillar detta: