Landat i kyla och mörker

ASTANA: Det var redan mörkt när jag landadse här i ett plan från Helsingfors tillsammans med Finlands såväl president som utrikesminister.

Astana är den nybyggda huvudstaden i detta nyrika väldiga land. Breda boulevarder, fantastieggande konstruktioner och kulört upplysta konstruktioner blandas på ett sätt som väl fullt ut först kan bedömas när morgondagens ljus infinner sig.

När det beslutades att Kazakstan skulle få ordförandeskapet i OSCE detta år fanns det förvisso betydande frågetecken. Som demokratisk modell har landet inte mycket som talar för sig. Men till slut ansågsa det ändå värt att på detta sätt mer aktivt försöka engagera detta viktiga land i Centralasien i de samlade ansträngningarna.

Att säga att det skett någon liberalisering av den interna situationen i landet är nog knappast möjlig. Jag kommer att träffa olika företrädare för det civila samhället och höra deras bild. Media ger mer intryck av megafon än av mångfald.

I somras fattades dock beslutet att ordna ett toppmöte här. Det senaste hölls 1999 i Istanbul, och det ansågs nu vara dags igen.

Om det beslutet kommer att visa sig vara riktigt eller ej återstår att se.

Min farhåga är ju att man efter ett beslut om toppmöte anser att man måste komprimissa om en kommuniké och till slut går så långt att man vattnar ur sådant som tidigare ansågs viktigt och centralt.

Morgondagen blir viktig. Hitintills har förhandlingarna på viktiga punkter stått och stampat.

Motsättningarna handlar dels om skrivningar om demokrati och mänskliga rättigheter och dels om de s k frusna konflikterna.

Bägge punkterna är viktiga för Sverige.

3 Responses to Landat i kyla och mörker

 1. leewanta skriver:

  Olli Rehns diktat till Irland: ”Fördubbla Er Skatter”

  LW: En politisk idiot vill att Irland ska betala kasino finansens misslyckade vadslagningar med dubbla skatter, så att meningslösa politiska parasiter som Rehn har en internationell karriär kvar.

  = Av med deras huvuden 2.0

  Irland kan inte ”hjälpas”, problem/förpliktelser kommer att bli än mer större än landets hela BNP, med dessa räddningspaket (förintelsepaket), vilka adderar mer skuld på en redan död skuld.

  Krascherna i alla dessa länder är ingen slump, det är resultatet av finansiell terrorism och politiska imbeciller i kombination.

  Irland, en Bildt för dagen.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Kasakstan var landet för dagen – deras mest kända profil är väl Borat? – http://www.youtube.com/watch?v=EM2Xm2hMVR8&feature=related

  Av någon anledning kom jag att tänka på honom just nu!

 3. bildterberg skriver:

  Spännande byggnadsstil i Astana:

  http://vigilantcitizen.com/?p=421

  Сау болыңыз!

%d bloggare gillar detta: