Tidigt i riktning Astana

STOCKHOLM: Ytterligt arla i morgon bitti beger jag mig till Helsingfors för att sedan tillsammans med Finlands president Tarja Halonen och utrikesminister Alexander Stubb flyga direkta till Astana i Kazakhstan och det toppmöte med OSCE som inleds där redan under kvällen i morgon.

I dag har jag först i P1 Morgon och nu i kväll i Aktuellt i TV också kommenterat den massiva läckan av amerikanska diplomatiska dokument och utttryckt min oro för de konsekvenser denna kan få.

Jag skulle tro att det är en i dessa avseenden påtagligt bekymrad Hillary Clinton som jag kommer att umgås med först i Astana och därefter senare under veckan i Bahrain.

Men det är viktigt att vi inte gör skadan värre än vad den är. Vi måste försöka att värna det förtroliga samtalets möjligheter i det internationella umgänget.

Till de viktiga frågor som står på dagordningen vid toppmötet i Astana hör möjligheten till lösning av de olika s k frysta konflikter som finns i olika delar av Europa.

Valet i Moldavien slutade i ett resultat som visserligen ger den sittande Allians för Europa-regeringen möjlighet att regera vidare, men som inte ger dem det extra stöd som hade behövts för val av en president.

Därmed finns det en risk för att den politiska situationen i landet kommer att fortsätta att vara mindre stabil än vad som hade behövts. Men valet ger dock underlag för att fortsätta den viktiga reformpolitiken, och det var viktigt nog.

I Astana är det viktigt att det ges klara signaler om vilja från alla att lösa konflikten kring utbrytarområdet Transnistrien i Moldavien.

Här är det Ryssland som har nyckeln, och man vet i Moskva att vi inom EU i många avseenden ser dess agerande i denna fråga som ett lackmustest på viljan att inte bara retoriskt förbättra säkerheten i Europa.

I morgon håller president Medvedev – innan också han ger sig iväg till Astana – sitt årliga stora programtal till den ryska duman. Vi får se om han har någonting att säga även i denna fråga.

Jag såg att han i dag hade vad han tyckte var ett intressant möte med landets moderniseringsråd. Jag ser fram mot vad han kommer att ha att säga i det avseendet också.

9 Responses to Tidigt i riktning Astana

 1. Bo W. Höglund skriver:

  Många frustrerade handelsresande(?) har i Jantes namn ondgjort sig över Utrikesministerns ”Ständiga resande”!

  Dagens ”on dits” har kanske klatgjort ytterligare ett skäl till att ett samtal IRL och mellan fyra ögon kan vara ett säkrare sätt att överbringa känslig information.

  Förutom alla andra fördelar!!

 2. maxmeles skriver:

  Kazakh newborn named Summit in honor of OSCE meeting: http://en.rian.ru/world/20101129/161546109.html

 3. florimond77 skriver:

  Vad är ”läckan” annat än information demokratiska stater har rätt till? Nu låter tongångarna som i Iran. Yttrandefrihet ska terrorstämplas. När utreds Bush?

 4. utrat skriver:

  Bra Bo W.!
  För dom som inte tvingas resa i jobbet förknippas resandet med semester, sol och avkoppling. I vår styrande trojka är det utrikesministern som ska vara utrikes och få information och försvara våra intressen on spot on dits. Jantelagen kom väl till redan på 30-talet och tillämpas av dom som inte kommit längre i sina perspektiv.

 5. Kachina skriver:

  ”I morgon håller president Medvedev – – Jag såg att han i dag hade vad han tyckte var ett intressant möte med landets moderniseringsråd. Jag ser fram mot vad han kommer att ha att säga i det avseendet också.”

  Tror du han kommer att säga något alls, med tanke på risken att bli baktalad i de olika diplomaternas rapporter hem.

  Vad han däremot kan yttra är det faktum att USA:s utrikesministerium effektiv undergrävt förtroende för honom och moderniseringsprocessen, genom att indirekt säga att han saknar makt eftersom de ser honom som en ”Robin” som lyder under ”Batman”.

  Något så för-b idiotiskt. Även en person med IQ=fiskmås kan räkna ut att ett stöd för personen bakom moderniseringen gynnar både den, världen och världsfreden.

  Diplomatkåren är ett gubbdagis med Vita Huset som sandlåda.

  Hur många människor har dödats och hur många krig har startats genom skvallerstråket på gubbdagis?

  Sammantaget ger dokumenten en bild av bristande intellektuell kapacitet, på alltför hög nivå. Vvarför tala nedsättande om moderniseringen i Ryssland, istället för att stötta den. Det kan ses som ett svek mot Europa, världen och världsfreden, i en tid då alla krafter måste sättas in på att foga in Ryssland i det Europa det hör till.

  Det krävs rejäla ursäkter och att all kraft sätts in på att nu knyta ihop de vänskapsband som erbjuds.

 6. claudius49 skriver:

  Carl, När Du träffar kollegan Hillary förslår jag att Du, för att mildra hennes oro, gör henne uppmärksam på Stephen Walt´s senaste kommentarer om WikiLeaks-läckan, http://walt.foreignpolicy.com/posts/2010/11/29/dont_write_if_you_can_talk_the_latest_from_wikileaks

  En mycket klok kommentar i sex punkter, som ger det inträffade pojkstrecket lite mer rimliga proportioner. Allt är inte förlorat!

  Observera särskilt Walt´s passus i den fjärde punkten: ”the recurring theme that I keep seeing in these documents … is how everybody around the world wants Uncle Sucker to solve their problems.” Just det. Och vidare: ”it is still striking how many pies the United States has its fingers in, and how others keep expecting us to supply the ingredients, do most of the baking, and clean up the kitchen afterwards.”

  Vore jag skattebetalare i USA skulle jag förvisso försöka få en ändring till stånd!

 7. […] Carl Bildt gillar inte megafondimplomati. Han är bekymrad å Hillary Clintons vägnar som han kommer att umgås med först i Astana och därefter senare under veckan i Bahrain. […]

 8. ingridfredriksson skriver:

  Vad hade Wikileaks för syfte egentligen? Var det pengar eller var det bara att skada? Och hur kom man över dessa handlingar? Lösryckta meningar av vad enskilda människor sagt publicerade offentligt blir alltid fel. Det kan räcka inom familjen och här gäller det hela världens säkerhet. Det är både farligt och oansvarigt. Vi vet ju inte hur många ledare som har förmågan att sätta sig över skvaller.Vi får inte heller glömma att Wikileaks grundare är misstänkt för våldtäkt. http://www.ingridfredriksson.com

%d bloggare gillar detta: